COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 904
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 780
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не знам дали сте пускали това, че няма изчитане....
Първа възможна ваксина е тествана в Сиатъл. Вярвам, че скоро ще се открие нещо, което ще помогне.

https://www.nu.nl/279662/video/mogelijk-vaccin-tegen-coronavirus … -in-vs.html 

# 3 781
Като прочета статия в която се твърди че за да се спре епидемията трябва 70% от населението да преболедува и директно се отказвам да чета нататък. Това значи вдигаме ръце и когато вируса премине през 70% от населението ще имаме около 50 000 трупа, (1% смъртност според CDC като се отчетат безсимптомните случаи) и около 250 000 души стигнали до критично състояние и с кой знае какви последици за здравето, но пък успокоително е че повечето от болните ще го изкарат леко, особено ако са млади. Целта на такива статии е да проповядват камикадзе стратегия на неборба с вируса понеже повечето ще го изкарат леко (4 700 000) и да не се пречи на бизнеса на който сигурно даже ще му олекне ако около 50 000 човека главно пенсионери просто изчезнат. Току виж държавата намалила данъците на бизнеса като има да плаща по малко пенсии. Винаги съм казвал че този вирус противопоставя хората по няколко направления.  Общността срещу индивидуализма, състраданието срещу егоизма и най вече здравето срещу парите.

# 3 782
  • В заешката дупка
https://www.worldometers.info/coronavirus/
България е на 42-о място в света по разпространение на вируса на глава от населението. Забалежете че на глава от населението най зле според стат. е положението на Италия. След това е държава за която никой не говори но това е Швейцария, те са 2-ри по разпространение в света изобщо на глава от населението. Не случайно външно са сложили Швейцария в забранителният списък за влизане на техни граждани на наша територия. След това Норвегия са 3-ти по разпространение на глава от населението. Следват Испания и Иран (Иран според мен е по напред, те не дават истински данни, но каквото е в стат. това може да се коментира.) А Китай на глава от населението са далеч назад, но са пред нас: 20-и.
.

В класацията обаче липсват държавите с население под 1 мил. В Исландия, примерено, са 247 случая при население от 364 000 хиляди души. В Италия са 31 506 случая при население около 60,48 милиона. Лесно се смята. Италия не е първа.

Върху цифрите за регистрирани случаи на глава от населението обаче трябва да се разсъждава много внимателно, защото те могат да зависят от доста фактори.

П.С. Е, не. Simple Smile Аз тъкмо си пуснах поста и те взеха че си сметнаха цифричките и за малките държави и ги включиха в класацията.

Първи са Сан Марино, после Ватикана (с 1 случай), 3-ти Фарьорските Отстрови, 4-ти Исландия. Италия са 5-ти. Швейцария 8-ми. България идва 60 и нещо.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 03:42 от ЧеКа

# 3 783
Откриването на ваксина е радостна новина, но това ще отнеме месеци с клиничните тествания. Разбира се, ще е добре да сме ваксинирани срещу този вирус, но пък на мен ще ми е притеснително да си поставя една такава "нова" за човечеството ваксина, за която няма да знам какви последици може да има в дългорочен план за организма, защото клиничните проучвания ще обхванат няколко месеца само...

# 3 784
Не знам ваксина, ама като гледам таз статистика, короната просто ще ни е черешката на тортата.
Имаме най-голяма смъртност на глава от населението в света. По принцип.

https://worldpopulationreview.com/countries/death-rate-by-country/

# 3 785
Не знам ваксина, ама като гледам таз статистика, короната просто ще ни е черешката на тортата.
Имаме най-голяма смъртност на глава от населението в света. По принцип.

https://worldpopulationreview.com/countries/death-rate-by-country/

Като гледам държавите в тази статистика, дали няма чернобилска връзка? ....  Предимно са държави, свързани с облака, който се разнесе.  Тогава лек дъждец  ръмеше над цялата нация, но укриха всичко .

Цитат
Десетте държави с най-висок процент на смъртност в света са:

1. България (15.433)
2. Украйна (15.192)
3. Латвия (14.669)
4. Лесото (14.144)
5. Литва (13.737)
6. Сърбия (13.194)
7. Хърватия (13.17)
8. Румъния (13.099)
9. Джорджия (12.816)
10.Русия (12.785)
Русия (12.785)

# 3 786
Цитат
В класацията обаче липсват държавите с население под 1 мил. В Исландия, примерено, са 247 случая при население от 364 000 хиляди души. В Италия са 31 506 случая при население около 60,48 милиона. Лесно се смята. Италия не е първа.

Официалните данни изначално са неточни, но няма как да станат по точни заради характера на вируса. Около 2/3 3/4 от хората до които е достигнал са безсимптомни, те само го разнасят и му помагат да се разпространява без дори да знае болният че го носи което прави изключително трудно спирането му. Понеже вирусът има характер на призрачно разпространение. И затова навсякъде за да го спрат въвеждат много строги мерки. Иначе класацията за болни на глава от населението (понеже е на базата болни на 1 милион) няма как да влязат държави с под милион население. А и не трябва.

В Исландия всъщност положението е много по различно от това което показват цифрите. (много по добро) Те могат много по лесно да овладеят вируса защото могат да изследват голям процент от тяхното население (и те го правят, по назад в тая или миналата тема някой разказваше за политиката на Исландия да изследват почти всички). И точно защото го правят в стат. те имат повече болни на глава от населението от Италия (ако направим изследването на база болни на 100 000 а не на 1 000 000 за да включим и малките държави). Но положението на Исландия е много по добро от това на Италия, защото ситуацията на Италия каква е: те имат ужасяваща стат. смъртност около 8% (на око, не ми се вади калкулатора) и около 45% (на око) за приключилите случаи 2503 починали 2941 излекувани. Но смъртността от този вирус в Италия не е по различна от тази в останалият свят и не е нито 45% нито 8% а е 1%. Това какво значи че в Италия не само че не са открили тези 2/3, 3/4 безсимптони които доказа че съществуват кораба (по разбираеми причини) но не са открили по голямата част от симптомните все още. За разлика от Исландия и по тая причина в края на епидемията при равни условия вирусът в Исландия ще е стигнал до по малко хора на глава от населението, отколкото в Италия, италианските епидемиолози го разбират това много добре и компенсират като налагат строгите мерки, т.като знаят че в момента имат 350 000, 400 000 болни а са открили и изолирали само около 30 000 са им нужни строгите мерки за да не стане плачевна картината.

Защо в Италия не са открили повечето симптомни болни, а не само носители на вируса. Защото за да имат над 2 500 починали това значи че те имат поне 350 000 - 400 000 вирусоносители (от които 100 000 - 150 000 са развили/ще развият симптоми) към този момент (а в стат. имат около 30 000). Не казвам 250 000 (колкото би трябвало да е при 1% смъртност) защото математическите модели на разпространение показват че броя на болните (заради скоростта на заразяване и разпространение) винаги върви изпреварващо пред починалите. Например в момента на първият смъртен случай (вече доста назад бях постнал мат. модел) се оценява на база вече изследвани данни от разпространение на вируса по държави че в този момент вече има 800 болни а не 100 както би трябвало при 1% смъртностт. (Заради времето нужно на вируса да убие, когато имаме 1 починал имаме 99 други заразени, (които ще оздравеят а от тях изобщо голямата част няма и да разберат че са болни) но докато починалият почине е минало много време а през това време всички 100 от които е част починалият са се разрастнали между 500 и 800 (800 при липса на мерки). С времето това несъотвествие започва да намалява защото най вече държавите започват да взимат мерки когато вирусът се разпространява но и защото следва мат. закони. Например в момента в стат. смъртността е 3,95% (преди няколко часа я смятах) Но ако епидемията бъде спряна в този момент, нито един нов човек не влезе в стат. тя ще нарастне до над 6%  (защото към този момент само под половината от хората в стат. са приключили заболяването и ако не прибавяме нови хора в стат. а само чакаме какво ще се случи с тези които вече са влезли в нея, то е ясно какво ще се случи, една част от тях ще починат и смъртността ще се вдигне още. Защо, защото в края на кривата на всяка епидемия разпространението спира да върви изпреварващо спрямо починалите). Китай понеже вече са овладяли нещата имат горе долу равен брой починали и нови случаи всеки ден, това показва че те са в края на кривата а държавите които са в началото имат малко починали и много случаи всеки ден.

Но това което тръгнах да казвам е че да, цифрите в стат. са неточни но всъщност показват много неща ако знаеш  как да ги четеш. Например в България като гледам цифрите си мисля че ние в момента имаме вече около 1 400, 1 500 носители на вируса, от тях симптоми ще развият макс 500, 600 (много грубо казано говоря, но така ги виждам нещата заради мат. модели, изпреварващият ход на разпространение, мат. закономерности изобщо всичко това което горе го казах.) От тия 500 които са развили/ще развият симптоми, държавата към момента е открила 81 (тя подозира че една съществена част от тия 500, 600 с оглед последните данни се намира в Банско и затова е локдауна Simple Smile) Но ние сме открили много малко от болните в България и затова при нас смъртността в стат. е 2,50 % а на база приключили случаи е 100% (ние имаме само починали, нямаме все още излекувани и официално изписани). Разбира се ще имаме в стат. при нас смъртността няма кой знае колко да е по различна от останалият свят. Между другото като имаме трябва да видиме те имат ли антитела, да ги използваме за преливане на плазма. В Китай така лекуват вируса, използват излекуваните в битката да спасят тежко болните. Въпреки че с оглед смъртността явно няма голям ефект.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 05:48 от Анонимен

# 3 787
Скрит текст:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Скрит текст:
България е на 42-о място в света по разпространение на вируса на глава от населението.
Забалежете че на глава от населението най зле според стат. е положението на Италия. След това е държава за която никой не говори но това е Швейцария, те са 2-ри по разпространение в света изобщо на глава от населението. Не случайно външно са сложили Швейцария в забранителният списък за влизане на техни граждани на наша територия.
Скрит текст:
След това Норвегия са 3-ти по разпространение на глава от населението. Следват Испания и Иран (Иран според мен е по напред, те не дават истински данни, но каквото е в стат. това може да се коментира.) А Китай на глава от населението са далеч назад, но са пред нас: 20-и.

В Турция в стат. е отразен 1-ви смъртен случай от днес и днес там положението много се е влошило имат ръст от над 100% за 1 ден. Повече от 2 пъти са удвоили болните и там много бързо са се увеличили случаите 98 (като 51 са новите само от днес.) а те до преди 3, 4 дни бяха с 0 случаи и даже се чудехме дали не крият че имат болни, че е странно такава огромна държава близо до Иран да има 0 случаи.

За ензима АCE 2, на него ли се дължи списъка с лекарства които френското мин. е обявило че не трябва да се пият заради коронавируса. Аз попаднах на този списък цитиран от вестник Фигаро и го постнах по назад в темата но не се зачетох защо тия лекарства не трябва да се пият.
Е аз и още някой писахме за Швейцария. Явно и от външно четат Бг мама Joy

Моят познат, който трябваше да пътува от Швейцария до България днес се отказа. И по-добре, аз на негово място също там щях да си стоя. Лекарите ги защитавах днес и пак нищо лошо няма да кажа. Може и да попадна на добър ако вляза в болница. Но условията са отвратителни. В провинцията имам предвид. В София покрай майка ми съм посещавала болница - Света Екатерина, докато Чирков беше там - е направо друга планета в сравнение с бургаската болница. Тук ги хранеха с брашняна каша със сирене, домати с ориз, такива работи. В Света Екатерина - външен кетъринг, свежа, питателна храна. Вярно там платихме 1000 лева дарение. В бургаската болница обаче дадох почти същите пари за рушвети - имаше си тарифа за нощна и дневна смяна съответно на сестра или санитарка колко да платиш, за да ти обърнат внимание на човека (напълно парализиран и зависим от техните грижи). В Света Екатерина сестрите влизаха с усмивка в стаята, човечни, загрижени. Отплеснах се, ама това е. Явно могат лекарите и сестрите да са добри когато им се осигурят заплащане и адекватни условия. Не можаха да му простят на Чирков че ни показа, че "можело значи" и го изгониха.

Сякаш ми говориш за друга болница... Явно така е било по времето на Чирков. В колко софийски болници с тоя кетъринг дават само макарони за вечеря.  А закуските са отврат - мъничко парченце сирене, което не става за ядене, мирише ужасно,  или кашкавалче със същия вкус, кутийка 20 гр. конфитюр или желе, малко пакетче гадно масло, чай. Само чаят става за пиене. Ако не намериш болнично кафене, от което да си купиш кисело млако и да го ядеш с филийка, си пукнал от глад. Рядко има нещо, което да е добро.  Обикновено само обядите  чат пат стават. Свежата и питателна храна я забрави. Ако имаш близък в болница, влачиш храна от къщи.  Това важи и за реномирани болници, в които доплащаш за лукс. И ако не си скриеш храната, за по-късен час ( след 5- 6 ч.) "любезната" сестра ти я отнася, за да не й остава работа за по-късно. Ми не вечерям в 5.

# 3 788
Направили са карта само за България. В случай, че никой не я е пуснал
Коронавирус COVID-19 на територията на България

# 3 789
Света Екатерина по времето на Чирков наистина беше друга планета и хич не говоря само за храната, а за отношение към болните и организация. Сега е като всички бг болници.

# 3 790
  • София
Не знам Швейцария, Норвегия, Германия, Белгия и Нидерландия какво чакат, а не удрят ключа? Просто не мога да повярвам какво се случва и какви безхаберни политици има. Хем се опитват да правят нещо, хем нищо не правят и заради тези половинчати мерки после целия континент ще страда. Вместо цяла Европа да се изчисти до лятото ще се борим и на есен. Така че не сме виновни ние, които сме оптимисти и пишем отдавна за Юни, защото при ранни мерки и адекватно третиране на проблема дори и Май месец можеше да са се изчистили голяма част от страните, останалите Юни. Искаше се само 1 месец (но по-раничко) пълен локдаун. А в момента ще има по-голям такъв (поне месец и половина заради изтърваното положение) и то дошъл след редица други ограничения. Първо това се забранява, после другото, айде после едно извънредно положение и накрая и локдаун ; е за какво минаваме през всичките тези етапи??? За да ти пламне къщата и после вместо да потушиш само с една кофа вода, то ще викаш цистерната...

# 3 791
Като прочета статия в която се твърди че за да се спре епидемията трябва 70% от населението да преболедува и директно се отказвам да чета нататък. Това значи вдигаме ръце и когато вируса премине през 70% от населението ще имаме около 50 000 трупа, (1% смъртност според CDC като се отчетат безсимптомните случаи) и около 250 000 души стигнали до критично състояние и с кой знае какви последици за здравето, но пък успокоително е че повечето от болните ще го изкарат леко, особено ако са млади. Целта на такива статии е да проповядват камикадзе стратегия на неборба с вируса понеже повечето ще го изкарат леко (4 700 000) и да не се пречи на бизнеса на който сигурно даже ще му олекне ако около 50 000 човека главно пенсионери просто изчезнат. Току виж държавата намалила данъците на бизнеса като има да плаща по малко пенсии. Винаги съм казвал че този вирус противопоставя хората по няколко направления.  Общността срещу индивидуализма, състраданието срещу егоизма и най вече здравето срещу парите.

Все пак от този бизнес и ние бял хляб ядем. Трябва да се намери баланса между двете, за да не съсипем живота на 100% от хората заради потенциални 2% жертви. Понякога просто трябва да се избира между две злини за съжаление.

# 3 792
Цитат
Все пак от този бизнес и ние бял хляб ядем. Трябва да се намери баланса между двете
Ами ние всъщност това правим, в момента търсим баланса. Ние не налагаме възможно най строгите мерки, за да търсим баланса, защото тук локдаун там локдаун не са най строгите мерки а само държавата предусеща къде се намира значителна част от неоткритите болни и опитва да забави вируса, но няма да го спре. (Замислете се над числата които написах по горе, няма как всички вирусоносители да са в Банско).

От друга страна си мисля че в тая ситуация нито вълка е сит нито агнето е цяло. Защото икономиката вече страда, от друга страна ние не спираме достатъчно активно вируса. А колкото повече се разпространява толкова повече ще страда икономиката. Трябва да се въведе пълен локдаун, излизане само по работа, на пазар и разходка на кучето, икономиката няма да пострада кой знае колко повече от страданието и в момента, но това значително по успешно ще спре вируса.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 06:17 от Анонимен

# 3 793
  • София
Ванка, не искам да влизам в спор, но Европа губи и ще загуби много повече от това протакане и мерки на парче, отколкото ако бяха реагирали по-бързо и адекватно. Значи забраняват спорт, но не и концертите? А редовно се събираха хората по паркове, фестивали, барове, пъбове и пр. Спорта губи милиони (държавата също), феновете страдат, после махат кина и театри, опери и т.н. айде пак хаос и загуби, после и ресторанти, кафенета, барове, клубове и пр. айде пак отново. За училища и университети пък да не говорим какво кумене беше, какви чудесии, а точно децата заразяват най-много, т.е. точно те трябваше да се изолират първи. Ами няма да учат. Ще учат лятото. Поне бабите и дядовците ще са им живи да им се радват. Ест. накрая и туризма го отнася.
А можеше всичко това да се избегне. Една по-ранна едномесечна карантина щеше да оправи положението и щеше да мине по-леко за всички тези нива от това което е в момента (а в момента никой не знае какво прави, какво работи, докога работи, кой какво ще плаща, кога и защо).
Ние в България сега не търпим ли загуби? Ами търпим. И ще търпим още, защото в момента борбата е неравна, а рано или късно ще има локдаун и на София и на страната. И ако това последното стане ще сме загубили двойно. Първо заради извънредното и после и заради карантината. За столицата съм почти сигурен, че ще ни заключат като гледам накъде вървят нещата. Но това е погрешно за мен. По-добре да не правят такива неща, защото после вируса пак ще се внесе. Или го правят за всички градове, селца и паланки или няма никакъв смисъл.

# 3 794
Ванка, не искам да влизам в спор, но Европа губи и ще загуби много повече от това протакане и мерки на парче, отколкото ако бяха реагирали по-бързо и адекватно. Значи забраняват спорт, но не и концертите? А редовно се събираха хората по паркове, фестивали, барове, пъбове и пр. Спорта губи милиони (държавата също), феновете страдат, после махат кина и театри, опери и т.н. айде пак хаос и загуби, после и ресторанти, кафенета, барове, клубове и пр. айде пак отново. За училища и университети пък да не говорим какво кумене беше, какви чудесии, а точно децата заразяват най-много, т.е. точно те трябваше да се изолират първи. Ами няма да учат. Ще учат лятото. Поне бабите и дядовците ще са им живи да им се радват. Ест. накрая и туризма го отнася.
А можеше всичко това да се избегне. Една по-ранна едномесечна карантина щеше да оправи положението и щеше да мине по-леко за всички тези нива от това което е в момента (а в момента никой не знае какво прави, какво работи, докога работи, кой какво ще плаща, кога и защо).
Ние в България сега не търпим ли загуби? Ами търпим. И ще търпим още, защото в момента борбата е неравна, а рано или късно ще има локдаун и на София и на страната. И ако това последното стане ще сме загубили двойно. Първо заради извънредното и после и заради карантината. За столицата съм почти сигурен, че ще ни заключат като гледам накъде вървят нещата. Но това е погрешно за мен. По-добре да не правят такива неща, защото после вируса пак ще се внесе. Или го правят за всички градове, селца и паланки или няма никакъв смисъл.

На мен ли го казваш като спортен фен Grinning Аз по ресторанти ходя от дъжд на вятър по поводи само, ама си спортувам и гледам редовно. Ама няма как, съобразявам се. Та аз спор не виждам, съгласен съм с мнението ти. Просто много се проточват нещата и накрая пак ще се стигне до затваряне на София, сигурен съм. По-добре да беше от началото, та вече да сме отметнали една седмица от локдауна, а не тепърва да го почваме от април.

Общи условия

Активация на акаунт