COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 954
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 285
Икономическият срив на Европа и САЩ е в интерес на Китай.

Ами не е точно така. Ако САЩ и Европа се сринат икономически, тогава кой ще им купува китайските дрънкулки? Всичко е свързано, в една глобална икономика всеки има сметка и другите да са добре, за да може да върви търговията и обратното, срив на едно място, може да повлече и останалите. Това сега е едно  непредвидено събитие, едно мащабно природно бедствие, на което ние не реагирахме по най-добрия начин.

Не е точно така както си мислиш. Имат много сметка те. Сега си ядат златните ябълки, а ние тук псуваме по комунистическият им начин на мислене. Китай изкупува европейски и американски акции и утре ще са на върха на пирамидата. Сега Китай се отърва от вирус, смятайте каква пара ще направи да изнася маски и апаратура за загазилите европейци и американци. Less беше пуснала тук един линк в един форум, където се коментираше именно това, да се инвестира в лекарства и ваксина. Този който първи извади лекарството, ще спечели много. Май нещо тая рецесия на Китай, за която се говореше тук, не е никаква рецесия. Като гледам и лекарство имат вече. Дано сме живи и здрави, да видите след някоя година кой ще владее света.

# 6 286
В Италия от колко дни всички са по домовете си ,а новите случаи непрекъснато растат.
Версията ми е следната:
Като се има предвид колко социални са  и как това  е цяла една култура на поведение -вероятно си ходят на гости по комшийски,необезпокоявани и не проследявани от никой.Нямам други обяснение.
Обяснението е, че карантината е въведена преди по-малко от 14 дни, за какъвто се смята инкубационния период на вируса. Т.е. когато са затворени тези хора вече са били заразени, но сега един по един показват симптоми.

# 6 287
  • Пловдив
Аз пак апелирам, всички, на които им е скучно да лежат вкъщи на дивана - болниците търсят доброволци. Хем няма да скучаят, хем ще са полезни за обществото.

И червеният кръст - за пазаруване на храна и лекарства.

# 6 288
  • София
Седя и си мисля, в тази тема, основно се жалват разни хора, че искали да излязат, не можело така си стоят вкъщи и  олелемайко ужас как 2 седмици ще си стоят по домовете. Как един не се похвали, че му е приятно вкъщи със семейството? Толкова ли няма какво да правите 2 седмици? Време за околните у вас? Време за пролетно почистване? Време за повече игри с децата? Филми? Извършване на задачи, които са в графа "когато имам време"?  и т.н. и т.н.?
А какво да кажат хората, които искат да си останат в къщи със семейството, но не могат защото трябва да работят?
Зависи какво работят - ако е различно от изработка, доставка и продажба на основни стоки и услуги /храна,вода,ток,газ и подобни/, както и съпътстващите ги услуги /транспорт и подобни/ - работодателя им е ....и ги излага на опасност. Такива хора обаче дали не могат да си пуснат отпуска, било то платена или не платена, вместо да си я стискат за "морето на лято" примерно.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 13:46 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 6 289
Много просто - вирусът не е смъртоносен. Усложнения и евентуална смърт от него се получава само при хора, които по принцип са тежко увредени от други заболявания, каквито са старите хора и хора с хронични болести.
Изобщо не  е вярно! Вирусната пневмония, от какъвто и вирус да е причинена си е много опасна. А това, че възрастно хора с други заболявания "клякали" пред короната се опроверга вече, но като цяло млад и здрав организъм има по-силен имунитет от изтощен - факт.
Няма да сложа цитата в скрит текст, защото се обръщам и към двете мнения. Пропускате нещо, което и преди съм чувала, но снощи го чух отново в едно интервю на епидемиолога Петър Марков (по-долу давам линк). Имунният отговор в някои случаи е прекомерен и недобре насочен и причинява доста големи щети. Възрастните хора през живота си са се срещали с много повече вируси и това е едно от вероятните обяснения защо го прекарват по-тежко от децата. Т.е. това че са изграждали по-продължително време добър имунитет към инфекции, в случая може да се окаже проблем - имунният отговор предизвиква щети. Ето предаването, около 7-мата минута говори по въпроса: https://www.btv.bg/video/shows/120-minuti/rouming/d-r-petar-mark … NjxNNe2FRq7hpOFds

# 6 290
Аз продължавам да се чудя, как великите САЩ и Европа позволиха да се стигне до тази катастрофа, няма лекарство, няма ваксина и не се взеха никакви навременни мерки за изолация. От алчност ли, от високомерие ли....Третият свят защо не е пламнал, а ние сме в епицентъра?
Може би, защото третият свят има повече опит със скорошни епидемии. Освен това хората там са свикнали със трудностите и при тях има по-малко, които ви мислят "на мен няма да ми се случи". Отделно е дисциплина (понякога налагана доста диктаторски) и липсата на отдалеченост от обществото. Там на семейните общности се гледа като на част от обществото, при нас по-скоро са отделни единици, които не се числят към общото. Доста причини има, но наистина е факт, че запада се изложи много в мерките, а третите страни се справят, поне засега.

# 6 291

Не е точно така както си мислиш. Имат много сметка те. Сега си ядат златните ябълки, а ние тук псуваме по комунистическият им начин на мислене. Китай изкупува европейски и американски акции и утре ще са на върха на пирамидата. Сега Китай се отърва от вирус, смятайте каква пара ще направи да изнася маски и апаратура за загазилите европейци и американци. Less беше пуснала тук един линк в един форум, където се коментираше именно това, да се инвестира в лекарства и ваксина. Този който първи извади лекарството, ще спечели много. Май нещо тая рецесия на Китай, за която се говореше тук, не е никаква рецесия. Като гледам и лекарство имат вече. Дано сме живи и здрави, да видите след някоя година кой ще владее света.

Съжалявам, че ще те разочаровам, но от нищо не са се отървали китайците - ограничиха го за момента териториално, но рано или късно пак ще го изпуснат и ще плъзне - вероятно някъде другаде.
Докато вършее света - никой не се е справил с него, та раничко е да се говори за властелини.

# 6 292
Западът се изложи първо с бежанците - хора с никому неизвестен здравен статус. Доброволно ни набутаха.
Сега пак доброволно ще ни поразредят с този вирус. Няма сила да ме накара да вярвам, че лидерите са просто наивни и не са очаквали такова развитие с епидемията. Айде де. ....

# 6 293
Не разбрах в какво се изразява помощта на доброволците в болницата. За тези без медицинско образование питам.

За БЧК знам, но в нашия град няма организирано нито от едно от двете.

Аз не съм от тези, които пищят да излизат навън, но също не бих рискувала да се навра като доброволец в епицентъра на заразата. Баш толкова самоотвержена не съм.

# 6 294
А какво да кажат хората, които искат да си останат в къщи със семейството, но не могат защото трябва да работят?
Като изключим медицинския персонал, тези които работят, да направят максимално възможното от към предпазни мерки. Друго няма какво.

# 6 295
Глупости, скучно. Работим, докато гледаме деца и се чудим ще можем ли и утре да работим, или ако ни се развали хладилника да го поправим, или ако ни заболи зъб, къде да намерим зъболекар. Или как да вземем рецептата за майка си инвалид от личния лекар, че да не се разболеем.
Лесно е да си седиш, като си кукуваш сам и няма за кого да се грижиш и отговаряш. Иначе - стараеш се да бъдеш отговорен, докато ти побеляват косите и се чудиш какво ще правиш, а пък детето вече няколко дни има афти в устата и ги мажеш с каквото намериш, защото те е страх да отидеш на лекар...
Точно тези, дето си седят вкъщи и си цъкат сериалите, да не се обаждат, защото не знаят какво е да ти е истински трудно по време на карантина, но да спазваш всичко. На вас морето ви е до колене, ама дано не ви се наложи, че тогава друга песен ще запеете.
Не всичко е глезотия, да знаете. Понякога глезотията е да си цъкаш в бг-мама по цял ден и да нямаш грижа на света.

# 6 296
Аз продължавам да се чудя, как великите САЩ и Европа позволиха да се стигне до тази катастрофа, няма лекарство, няма ваксина
Ами пак помисли. Колко си мислим, че сме велики хората... Доста от миналите цивилизации са били на същото мнение и въпреки това са загинали.
Не сме велики, а сме една брънка във веригата на всемира.

# 6 297
  • София
Седя и си мисля, в тази тема, основно се жалват разни хора, че искали да излязат, не можело така си стоят вкъщи и  олелемайко ужас как 2 седмици ще си стоят по домовете. Как един не се похвали, че му е приятно вкъщи със семейството? Толкова ли няма какво да правите 2 седмици? Време за околните у вас? Време за пролетно почистване? Време за повече игри с децата? Филми? Извършване на задачи, които са в графа "когато имам време"?  и т.н. и т.н.?

Заради обстоятелствата, които са екстремни, това не е отпуск за кеф. Хората се тревожат какво ги/ни чака, как ще се изхранват утре, дали ще са здрави, как ще се грижат за възрастните си родители, за малките си деца или за учениците как ще завършат годината, докога ще имат работа...  Как очакваш да се похвалят?   Европа и страната се тресат, ти за хвалби и приятно прекарване на времето говориш!

# 6 298
  • Пловдив
₪₪₪ Afrodita ₪₪₪, а като си пуснем всички отпуската и производството ни спре, заплати после откъде? То не всичко е само храна и тоалетна хартия. Зависи кой какво работи, каква е организацията в самата фирма и дали има мерки за безопасност.
По белия свят държавите ще поемат заплатите на хората в техническа безработица, у нас - един месец само. И то ще е на база кой на какво е бил осигуряван. И после?
Позната е в принудителен отпуск. Към момента ползва платен от миналата година, след това - неплатен. Иска ѝ се да ходи на работа.

# 6 299
Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от здравното министерство.

Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България. /БГНЕС  

http://bgnesagency.com/bulgaria/%d0%bc%d0%b7-%d0%b7%d0%b0%d0%b1% … 0%b8%d0%bd%d0%b8/

В Африка има "крайно бързо развитие" на пандемията, обяви ООН

Скрит текст:
Още африкански държави затвориха вчера границите си, а разпространяването на коронавируса заплашва да превърне континента и населението му от 1,3 милиарда души в нов тревожен фронт на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

"Преди десетина дни имахме около пет страни с вируса", каза Мачидисо Моети, директор на регионалния офис на СЗО в Африка, цитирана от агенцията. "Сега в 35 от 54-те страни има случаи, като общият им брой е 650. Това е крайно бързо развитие", заяви тя.

Първият случай на заразата в Субсахарска АФрика бе обявен на 28 февруари, предава БТА.

По думите на Моети едва ли в АФрика има голям брой неоткрити заразени, но тя призна, че на континента все още има недостиг от тестове за вируса. До понеделник в Африка ще бъдат разпределени 60 хиляди комплекта за тестване.

Понастоящем 43 африкански държави имат потенциал за тестове, докато в началото на епидемията те са били само две. Регионалният шеф на СЗО изказа безпокойство по повод забраната за пътуванията, които могат да попречат на доставките на необходими материали. СЗО обмисля създаването на хуманитарни коридори, добави тя. [/b]

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 11:41 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт