COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 853
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 420
изтръжлив на различни повърхности
, отделно във въздуха се задържа много по-дълго отколкото обикновен грипен вирус примерно!
Точно така - на повърхности! Във въздуха само ако някой без маска се е изкихал/изкашлял. Ако си болен и си с маска, маската ще спре пръските ти и те няма да отидат във въздуха. Във въздуха се задържа в аерозоли, ако болните си кашлят в маските, а не на воля, няма да има аерозоли с вирус във въздуха. Затова и хирурзите/зъболекарите носят маски,  за да не попаднат техни пръски в раната/устата или въобще по пациента, защото може да са заразни с нещо.

# 6 421
Седя и си мисля, в тази тема, основно се жалват разни хора, че искали да излязат, не можело така си стоят вкъщи и  олелемайко ужас как 2 седмици ще си стоят по домовете. Как един не се похвали, че му е приятно вкъщи със семейството? Толкова ли няма какво да правите 2 седмици? Време за околните у вас? Време за пролетно почистване? Време за повече игри с децата? Филми? Извършване на задачи, които са в графа "когато имам време"?  и т.н. и т.н.?
аз мога да стоя вкъщи до безкрай, но в къща, на село! не в апартамент!

# 6 422
  • София
Премиерът дали знае, че всички големи магазини си промениха работното време и започват най-рано от 9 ч?

# 6 423
Преди година съм купувала Аналгин Хин на Софарма. Не е ли старият аналгин - хинин под ново име?

Не, това е половин таблетка аналгин...

# 6 424
От 5 до 8 сутринта магазините да обслужват само възрастни хора, поясни премиерът.[/b][/i]

Има ли магазин, който да отваря в 5? Нашият квартален отваря в 9.

# 6 425
Скрит текст:
Относно новината, която се тиражира последните страници и дни, че в Америка вируса заразява предимно млади:

https://www.nytimes.com/2020/03/18/health/coronavirus-young-people.html

ето го и самия рапорт: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6912e2.htm?s_cid=mm6912e2_w

Нека да погледнем внимателно какво пише вътре:

Скрит текст:
Общ брой пациенти (между които е проучването): 4,226
Пациенти с известен статус - 2,449 - измежду които са данните по-долу:

6% -  ≥85 г.
25% - 65–84 г.
18% - 55–64 г.
18% - 45–54 г.
29% - 20–44 г.
5% - 0–19 years.

От тях - ХОСПИТАЛИЗИРАНИ - 508 (12% от заразените):

9% - ≥85 г.
26% - 65–84 г.
17% - 55–64 г.
18% - 45–54 г.
20% - 20–44 г.
<1% - ≤19 г.

От тези, 121 пациента са приети в ИНТЕНЗИВНО ОТДЕЛЕНИЕ:

7% - ≥85 г.
46% - 65–84 г.
36% - 45–64 г.
2% - 20–44 г.
0% - ≤19 years

НАЙ-НИСЪК е процента при групата 20-44 г. - 2-4% и най-висок при групата 75-84 г. - 11-31%

Измежду 44 приключени случая, данните за смъртността са:

34% - ≥85 г.
46% - 65–84 г.
20% - 20–64 г.

ТАКА, ЧЕ МОЛЯ ВИ преди да спускате новини, които целят да ПРИТЕСНЯТ хората, първо прочетете внимателно за какво става въпрос и тогава размахвайте пръст, че видиш ли - младите също са еднакво застрашени като възрастните.

С няколко думи - измежду ~4500 човека болни са хоспитализирани 508 човека. 121 от тях са стигнали до интензивно отделение и само 2% от тях са били на възраст 20-44 г.
[/spoiler]
Ами наистина, да погледнем какво пише в доклада:
Data on these cases are preliminary and are missing for some key characteristics of interest, including hospitalization status (1,514), ICU admission (2,253), death (2,001), and age (386). Because of these missing data, the percentages of hospitalizations, ICU admissions, and deaths (case-fatality percentages) were estimated as a range. The lower bound of these percentages was estimated by using all cases within each age group as denominators. The corresponding upper bound of these percentages was estimated by using only cases with known information on each outcome as denominators.
Превод от Гугъл:
Данните за тези случаи са предварителни и липсват за някои основни характеристики, включително интерес за хоспитализация (1514), приемане на интензивно отделение (2253), смърт (2 001) и възраст (386).  Поради тези липсващи данни, процентът на хоспитализации, прием на интензивно отделение и смъртност (процент на смъртност при случаи) се оценява като диапазон.  Долната граница на тези проценти беше оценена чрез използване на всички случаи във всяка възрастова група като знаменатели.  Съответната горна граница на тези проценти беше оценена чрез използване само на случаи с известна информация за всеки резултат като знаменатели.
Дори да приемем тази теза, че малко стигат до критично, случаите стигнали до болница са прекалено много. Отделно, че няма данни как въздейства в дългосрочен план, какви може да се последиците, да не говорим, че няма данни как повлиява в дългосрочен план на хроничните заболявания.(дали ги влошава дълготрайно, дали води до усложнения при тях, дали не повлиява по-бързото развитие и влошаване на самото заболяване.)

За справка:

Жените са засегнати в по-висока степен от хронични заболявания в сравнение с мъжете. През месец март 2001 г. всяка втора жена (51,4%) страда от такова заболяване. При мъжете този дял е с 10 процентни пункта по-нисък (41,3%). Естествено е, че с нарастването на възрастта болестността от хронични заболявания се увеличава.

Хипертонията е най-разпространеното хронично заболяване, което засяга 18.3% от мъжете и 24.4% от жените. Сред болните от хипертония най-много са лицата от възрастовата група 45-64 г.- 44,2%.

Очаквана продължителност на живота в добро здраве
През последното десетилетие в европейските страни при анализа на здравното състояние на населението наред с основния демографски показател “средна продължителност на живота” все по-често се използва новият показател “очаквана продължителност на живота в добро здраве”. Този нов индикатор отговаря в най- голяма степен на социалните задачи на съвременните общества- да се добавя живот към годините, а не само години към живота.
Очакваната продължителност на живота в добро здраве намалява както при мъжете, така и при жените за всички възрастови групи.

Данните са от тук: https://www.nsi.bg/Census/ZdrSst2001.htm

Използвам го, защото е доста подробен, пък и беше първото, което ми попадна. Ако се разтърсите в Гугъл има доста повече информация. До тук със "младите" в България, които ще го карат като настинка. При толкова болен и стар народ, като нашият, Италия ще изглежда като бледа статистика на фона на това, което ще стане тук. Особено съчетано със слабата но здравна система ще доведе до трагедия съпоставима със тотален геноцид.
А правителството ни, каквото и да е, няма да го позволи. И ако народа не го разбере скоро ще наложат по-строги мерки. Няма да се учудя и със военно положение да ни озаптяват. Защото много знаем и не ни пука нито за нас, нито за другите. Още по-малко за другите.
И ако още веднъж някой каже, че възрастни и без тва си умират, то да ходи да гръмне родителите си и баби/дядовци, че поне да не се мъчат.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 16:18 от bubanka

# 6 426
  • София - Рим и обратно
Седя и си мисля, в тази тема, основно се жалват разни хора, че искали да излязат, не можело така си стоят вкъщи и  олелемайко ужас как 2 седмици ще си стоят по домовете. Как един не се похвали, че му е приятно вкъщи със семейството? Толкова ли няма какво да правите 2 седмици? Време за околните у вас? Време за пролетно почистване? Време за повече игри с децата? Филми? Извършване на задачи, които са в графа "когато имам време"?  и т.н. и т.н.?
Много ненормален народ има, обаче... Ти наясно ли си, че тия "някои хора", които ти се "жалват", произвеждат/доставят това, с което ходиш да се запасяваш в почивката между кибиченето до печката и тракането във форума? Че след още два-четири-шест такива приятнички месеца със семейството, филмчета и игри с децата, ще дойде денят, в който няма какво да се яде и хората ще се изпобиват за коричка хляб. Щото аз от корона вирус не се виждам да умра, ама от война - като нищо.

# 6 427
Всъщност здравните министри на страните в ЕС се събраха още в началото. Не стигнаха до общ план и още тогава решиха всяка страна да се справя със собствени мерки. Вижда се обаче, че следват долу-горе една политика. Ограничаване на социалните контакти, затваряне на различни неща и накрая когато случаите се увеличат и домашна карантина. Какво повече да направят? Да съберат европейска армия да се бори с вируса ли? А Германия може и да чака маски от Китай, защото всички държави изпращаха на Китай маски, да вземат да произведат малко и да помогнат. Да не говорим как масово азиатците януари и февруари изкупуваха маски от Западна Европа и Щатите и пращаха с кашони.
Като цяло,политиците,които управляват света доказаха,че не мислят нито глобално,нито действат локално!

Това ни показа COVID-19!

# 6 428

Аз ясно съм го написала как - държавата наема хотели в живописни места (в България е пълно с такива) и всички лица, които не могат да бъдат изолирани по друг начин, да бъдат настанявани в тези хотели за месец. Така ще бъдат предпазени.

Може ли още малко да опишете как си го представяте, щото не ми стана ясно.
Настаняват 100-200 възрастни човека в някакъв хотел. Държавата плаща. По можещите жени започват да готвят, перат, чистят. Мъжете с по един лък се втурват в гората за дивеч, като междувременно носят и по едно дърво за отоплението. Вечер пеят песни и е пълно щастие.
А вие ще им раздавате лекарствата.

Явно нямате или не сте се грижили за възрастен и болен роднина. Моля спестете си съветите относно тях.

# 6 429
Каква е идеята да пазаруват отделно пенсионерите? Да не ги зарази някой млад?

# 6 430
Подготвяли вариант магазините да работят сутрин само за възрастни.
Бойко Борисов посочи още, че Щабът обсъжда и мярка, с която магазините за хранителни стоки да работят сутрин от 05.00 до 08.00 часа само за възрастни хора.
от ТУК
Как точно ще стане това?

В Чехия го приеха това преди няколко дена. От 7 до 9 сутринта могат да пазаруват само хора над 65 години. Другите ги спира охраната във веригите, а в малките магазини персоналът. На всички врати е закачено това правило и се спазва. Пенсионерите могат да пазаруват по всяко време, просто този времеви участък е отделен само за тях.

# 6 431
  • BG
Може навсякъде да се въведе правило да се влиза един по един за кратко и повече дезинфеция. Един пример-строежите на блокове не спрират, въпреки че строителните работници работят без маски, нямат течаща вода, та камо ли сапун и не са на метър и половина като гледам.
Може, ама почти никъде не може. Как предлагаш в офисите с много служители да работят по 1? Примерно днес ти си на работа и после си чак на 18.04.2020г., щото до тогава се изреждате по 1? И как биха ти изчислили заплатата тогава? А за строежите, ако не могат да спазват социална дистанция и да имат подвижни мивки - не им е сега времето да работят.
В производствата  работниците не ходят само по един цеха, нали?
 Ама си работят-не съм чула да са затворили при нас някоя фабрика. И строежите също. Същото е и за офисите. Просто ще се спазва разстояние или през бюро.Просто се губи смисъла някои работят, а други-не.

# 6 432
Скрит текст:
Седя и си мисля, в тази тема, основно се жалват разни хора, че искали да излязат, не можело така си стоят вкъщи и  олелемайко ужас как 2 седмици ще си стоят по домовете. Как един не се похвали, че му е приятно вкъщи със семейството? Толкова ли няма какво да правите 2 седмици? Време за околните у вас? Време за пролетно почистване? Време за повече игри с децата? Филми? Извършване на задачи, които са в графа "когато имам време"?  и т.н. и т.н.?
Много ненормален народ има, обаче... Ти наясно ли си, че тия "някои хора", които ти се "жалват", произвеждат/доставят това, с което ходиш да се запасяваш в почивката между кибиченето до печката и тракането във форума? Че след още два-четири-шест такива приятнички месеца със семейството, филмчета и игри с децата, ще дойде денят, в който няма какво да се яде и хората ще се изпобиват за коричка хляб. Щото аз от корона вирус не се виждам да умра, ама от война - като нищо.

Така е, разбира се, но мисля, че постът, който си цитирала визира онези, които имат възможността да си седят вкъщи и се пазят, а се оплакват от изнервяне и скука, че не са свободни да маневрират - че не могат да озаптят малките си деца, които са свикнали навън или че биха издържали, ама в къща на село. А реално точно те следва да бъдат благодарни, че могат да се изолират в дома си, докато другите, които се грижат да не рухне икономиката са принудени да работят в пандемични условия.

# 6 433
  • София
ДО 30 март подготвят петстотин легла в арена армеец, щом го съобщават, вероятно ще има сериозно покачване на случаите още днес или близките дни:
https://dnes.dir.bg/politika/sutreshen-koridor-za-vazrastni-v-ma … rizona-do-30-mart

# 6 434
За часовете за възрастни - предвид това, че вирусът остава по повърхностите, персоналът е с разнообразна възраст и минават през общите части на сградите си, не мисля, че ще има ефект.

Общи условия

Активация на акаунт