COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 521
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 480
Подкрепям!Днес взех няколко маски от моят офис за мъжът ми,лекар в Горна баня....

# 6 481
  • постоянно
Нещо позитивно :  Китай втори ден са БЕЗ нови случаи.

# 6 482
А казаха ли за лекаря от Пловдив как като е без симптоми се е тествал?

Аз разбрах, че е с леки симптоми. Нямал е контакти с пациенти, не е излизал в чужбина. сигурно и други лекари има заразени в Пълмед.

Относно пораженията върху дроба за преполедувалите:
"Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.
Има ли "лека пневмония"? Нали пневмонията е това, което убива при заразяване с вируса.

Убива бъбречна/полиорганна недостатъчност, която може да се развие в последствие, не самата пневмония.

# 6 483
  • София

При нас има забрана за платен отпуск.
И пак да си задам резонен въпрос - средно статистическо българско семейство по доходи. Оглеждаме 4 големи деца. Единият излиза в неплатен отпуск, просто защото няма избор. Или отива на борсата (в по-добрия случай). Някакви идеи? Кредити? Смяна на попрището?
И към raptor - не, държавата няма да даде никакви пари на никого. И не няма да има отлагане за нищо. И ако ни дадете пример как е трябвяло да спестим за 6месеца живот, наистина ще съм благодарна.
И да, здрави сме, не сме боледували от грип никога. И да - седим си вкъщи отговорно. Което не отговаря на нито един от моите въпроси по-горе.
Ами смяна на попрището- и нека всички съгласявали се да ги осигуряват на суми по-ниски от реалната заплата добре да си помислят какво са направили.
 В случай на тежка криза държавата ще помогне с храна и базови нужди- но само толкова. От много много години не се е налагало- ако се наложи ще се осигури.
 Това за спестяване на неприкосновен запас за 6 месеца е нещо което всеки трябва да е направил. Аз съм го направил за себе си на цената на ограничаване на ненужни разходи. Ако някой не го е направил това е негов проблем. Не съм му виновен аз. Не питайте мен как да стане- не сте малки деца. Видели сте преди 23 години какво се случи.

Работя с лекари, спасяващи животите на децата и близките ви в Пирогов. Призовавам ви от тяхно име - престанете да се запасявате с маски, шлемове и други предпазни материали, хората няма с какво да работят! Като искате - шийте си, само не ги изкупувайте като невидели!
Ако нещо се продава в магазините е съвсем законно да си го купят хората. Въпросите защо няма в Пирогов моля да ги задават на ръководството си и на министерството ...
 Никой който си е купил нещо такова законно продавано в магазина не е направил нищо противозаконно.
 Не не одобрявам запасяване с неща като шлемове, обаче моля в Пирогов да обмислят кой е виновен.
 Аз съм си купил ffp маски и смятам да си ги ползвам ...

# 6 484
Скрит текст:
В Чехия е добре прието това с маските. Даже в Китай го правеха и с дронове ги следяха.
Тук има хора дето са без маски-нямало, не им дали, ама не били болни.
Това българска работа-щом не си болен уж, значи нямаш нужда. Щом няма и са кът маските, няма да положиш никакви усилия да направиш, потърсиш и предпазиш. То и да имаше, щом уж били казали, че маските не те предпазват, а пазиш другите не вярвам да си сложат доброволно някои дори и да са им безплатни. Защо да пазиш другите, виж себе си-да. Такъв ни е манталитета за жалост.
Трябва и тук да е така -всички с маски, каквито и да са, да е задължително и да се следи
.
Ти пазиш другите, но и те пазят теб, когато са с маски. Така заразата се ограничава донякъде.
Това за маските и на мен ми прави впечатление.  Че няма,  и са дефицит, така е.  Но на места, затворени пространства здрав или болен, си длъжен да имаш гражданското самосъзнание да пазиш себе си и другите, и като няма маска в аптеките, да си направиш някаква, или шал, пак е по-добре от нищо.  В градския транспорт напр. забелязвам напредък, кой с ушита маска, кой с най-обикновена от аптека, кой с шал, но има и такива дето си кашлят в ръчичка, и после се хващат за дръжката ....  
Едни са доста стресирани, други явно не им пука...
Както и за соц. изолация, тази дума явно за всеки означава различно.

# 6 485

Искаш да кажеш Ухан. Иначе в Китай има 39 нови.

# 6 486
Скрит текст:
Притеснява ме ненужното ограничаване на свободата ми. Мога да сляза да хвърля боклука в 10.30, след като съм приспала детето примерно. Одобрявам мерките, когато те имат реален ефект, но не и самоцелното ограничаване на всякакви права и свободи без никаква идея, освен всяване на паника и прилагане на сила. Да припомня, че България все още е демократична република, а не диктатура.
Не те притеснява, че вируса може да е пагубен за някои хора, а те притеснява, че не може да излезеш да зи изхвърлиш боклука, когато на теб ти е кеф?!?! Можеш да си изхвърлиш боклука и през деня, след като си приспала детето, нали? Аааа, да, няма да е когато ти искаш, а когато можеш. Световен проблем.
Хайде прочети пак - частта с приспиването на детето. С какво хвърлянето на боклука сутрин е по-различно от вечер. Все излизам навън и все минавам през асансьора и входа. Това с вечерния час е безмислена тъпотия, която не постига резултати, но създава илюзорно усещане за сигурност за хора, намиращи се в състояние близо до истерия, които, съдейки по темата, доста са се увеличили напоследък.

Не може да се прави комромис за един, защото той точно няма да наруши нищо, изхвърляйки си боклука в удобно за него време така, че да не му се нарушат правата.

Тези дни всички реват за някакви права.
Един за бизнеса си, друг за това в колко часа да си хвърли боклука, трети с маска или без маска да е, четвърти в колко да пазарува.
Не може за всеки, във време на криза и пандемия. Все пак, ще се наложи да понесете и дискомфорт.
Надявам се един ден да схванете, че невероятния дискомфорт от това, че не може да си хвърлите боклука нощем да е блед спомен само.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 14:32 от Не се сърди, човече

# 6 487
  • на пистата
Скрит текст:
А казаха ли за лекаря от Пловдив как като е без симптоми се е тествал?

Аз разбрах, че е с леки симптоми. Нямал е контакти с пациенти, не е излизал в чужбина. сигурно и други лекари има заразени в Пълмед.

Относно пораженията върху дроба за преполедувалите:
"Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.
Има ли "лека пневмония"? Нали пневмонията е това, което убива при заразяване с вируса.

Убива бъбречна/полиорганна недостатъчност, която може да се развие в последствие, не самата пневмония.
В момента тече второ гласуване дали ще се приемат мерките за извънредното положение..има 10 депутата в залата.
Така...цитирах този пост,защото след това вече съм сигурна,че баба ми е прекарала вируса.Пълво с 39.5 темп,излив в белите дробове,после бъбречна недостатъчност...и на края я изписаха без ясна диагноза(3седмици лечение).

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 14:32 от Не се сърди, човече

# 6 488
Нещо не разбирам в тези апели хората да не се презапасяват с маски, шлемове и прочие. Такива рядко се намират и то на дебели цени, както и се продават само в ограничена бройка. Ръководствата на болниците, търсят ли, правят ли заявки към фирми при наличности да им се достави или само чакат на доставчици, с които работят до този момент. Не мисля, че фирми имащи заявки от болници и налични консумативи ще откажат да ги обслужат и ще ги пуснат на свободния пазар.

# 6 489
  • София

Искаш да кажеш Ухан. Иначе в Китай има 39 нови.
И все пак самият факт на нула случая в Ухан ако продължи две седмици, ще означава че вирусът може да бъде напълно елиминиран в регион с 60 милиона жители. Което значи, че няма пречка да бъде напълно елиминиран навсякъде по света, а не да се тръби за групов имунитет, който може и да не свърши никаква работа.

# 6 490
  • Bulgaria
Аз продължавам да си мисля защо не засяга децата... Дали наистина има връзка с поставената ваксина срещу туберкулоза? В Холандия проверяват тази възможност при лекари, интересно ми е дали наистина ще има някакъв ефект от нея.

# 6 491
  • София
А може и да е елиминиран именно благодарение на груповия имунитет.
Само казвам.

# 6 492
Има леки и тежки пневмонии.
Не всички са фатални, но са една от водещите причини за смърт.
Особено при белодробен оток и сърдечна недостатъчност.
А тази пневмония, при КВ, е точно с такива усложнения, алвеолите се пълнят с течност.

# 6 493
  • София
В Ница от 20.00 тази вечер има полицейски час. Във Франция забраняват достъпа до плажове, паркове, гори и кейове на реки. Въпреки извънредното положение французите не съобразяват достатъчно, напротив, стоят на групи по променади, плажове, кейове, групово се разхождат в гората и затова затягат мерките.

В Испания болните вече са 19 980, от тях 1 141 в реанимация, 1585 с усложнения, и 1002 починали. Предупреждават, че най-лошото предстои.

# 6 494
А може и да е елиминиран именно благодарение на груповия имунитет.
Само казвам.

Забелязвам, че логични въпроси рядко се задавт или ако се зададат, бива даден един от 3-4те отговора , които се тръбят по медиите нон стоп.

Някой може ли да обясни логично, ако в Китай не е изграден групов имунитет, как точно тези 15-20-30 случая на ден не водят до нова верижна реакция и втора вълна на епидемията , при положение че на теория и 1 % от  населението им не го е изкарало ?

Общи условия

Активация на акаунт