COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 558
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 465
ДО 30 март подготвят петстотин легла в арена армеец, щом го съобщават, вероятно ще има сериозно покачване на случаите още днес или близките дни:
https://dnes.dir.bg/politika/sutreshen-koridor-za-vazrastni-v-ma … rizona-do-30-mart
или оня ден, че и по-оня отпреди седмици  Wink

# 6 466
И в чешките форуми така ли се оплакват хората ми е интерсно или просто правят каквото трябва Simple Smile

Може и да се оплакват, но на улицата към 100% са с маски. Вчера по ТВ даваха репортаж как полицаите обикалят и дават указания на тези единични случаи без маски. Основно чуждестранни строителни работници и тук-таме някой младеж. Имало и корона парти в общежития, студенти по Еразъм програмата, основно италианци и испанци... Но чехите изглеждат бетон.

# 6 467
  • София
Добре де, това лекарство - Хлороквин - защо не го пробват и у нас? Аз имам чувството, че в чужбина вече им дават сигурно и желирани бонбони, току-виж подействали, нашите само вдигат рамене, викат "Не знам". Ама то така действително ще измислят лекарство конкретно за този вирус, тия пак ще викат, че не знаят...

Обясних го няколко пъти последните дни, но пак ще напиша.

1. В България се използват разрешени за употреба на територията на страната лекарства - има ги в сайта на ИАЛ.
2. Резохинът е такова, на Байер е, но те не го произвеждат или не го внасят на нашия пазар от няколко години, не знам. Никой и не може да ги задължи, дано да внесат.
3. Има процедура, която предвижда употреба на неразрешени за употреба лекарства в болниците. Вчера ген. Мутафчийски каза, че е задействана.
4. Разбира се, че не може да се дава всяко нещо, за което има слух. И за една комбинация имаше слух, че е много ефективна, но вчера качих проучване, в което я опровергават. Това не са опитни мишки все пак, рискува се да им се нанесе вреда ако почне всичко да се прилага на принципа "може пък да помогне".

отделно:
И да се намери субстанция ще отнеме време да се произведе и освободи продукция, та не го чакайте днес-утре от наше производство. Има една компания, която произвежда приоритетно за Русия, може би те имат вариант да го произведат, дано, със сигурност ще бъде разрешено експресно за употреба ако се докаже, че има полза от него, а няма да изтровим народа.

# 6 468
Скрит текст:
Скрит текст:
Слушам по радиото оферти за Великден, в тоя и оня хотел и ресторант, с участието на нам кой си. А нали не трябва?
Платени реклами са, отпреди. Защо да ги спират, за да са в неизпълнение? А и хотелите - нищо че няма да приемат гости, поне имената им да се чуват, така и така са на огромни загуби...
kostamosta, къде е този апокалиптичен сценарии?

Почнаха много да ми трият мненията, че явно са неудобни, но ето ти лек пример без да цитирам дадения човек:

"Използвам го, защото е доста подробен, пък и беше първото, което ми попадна. Ако се разтърсите в Гугъл има доста повече информация. До тук със "младите" в България, които ще го карат като настинка. При толкова болен и стар народ, като нашият, Италия ще изглежда като бледа статистика на фона на това, което ще стане тук. Особено съчетано със слабата но здравна система ще доведе до трагедия съпоставима със тотален геноцид."
Нямам против да ме цитираш.
Заставам зад мнението си. Да, ако в България стигнем до брой заболели в Италия, това там ще е нищо, сравнено със това, което ще е тук.
Заради слабата ни здравна система и болно и застаряващо население. Затова съм дала и доклад, описвайки защо точно него.
Със 50% болни от хипертония на възраст м/у 45-65, колко ще бъдат жертвите ако се заразят 10 000 само. Ето ти жокер- хипертонията е едно от водещите хронични, които допринасят за усложнения при Ковид-19. А диабет колко ли имат? Той също е водещ. Тук също влиза и преддиабет, който пък се открива трудно, чудя се, колко ли хора са болни без да знаят?
Та кое е апокалиптичното? Това, което говоря е реалност, доказана у нас.
Знаете ли колко 30 годишни са с диабет и високо кръвно? А с други хронични заболявания?
Ами всичко е апокалиптично за момента. Ако възнамерявате да напишете нова книга, която да замести Откровение, идейно успявате.
Какво постигате като дадете тази информация публично и обяснявате, че изход няма? Дайте решение.  Най - лесно е вайкането, критиката и констатиране слабостите на другите. Хайде преди да видите клечката в окото им извадете гредата от вашето.
Решения се дават от щаба, правителството и изпълнителната власт: Социална дистанция, ограничете общуването, стойте си вкъщи.
Аз няма какъв съвет да дам, освен този: "Изпълнявайте препоръките. Ако работим заедно, ще преминем през това по-лесно и с по-малко жертви."
И никъде не призовавам за пълна карантина, даже напротив. Хората, които можем трябва да работим, за да има за тези, които не могат. Където е възможно не трябва да се спира работа. Когато е възможно трябва да помагаме на другите.
Но не да ми се миткат разни хора насам-натам, да ходят по екскурзии, докато други треперят, защото те или близките им са рискови.
И не трябва да има възгласи, ама аз искам да дишам въздух(вкъщи въздух нямате ли?) Или иска да си хвърлям боклука в 10:30 вечерта.
Трябва да спазваме мерките, за да може да има резултати и да избегнем по-строги мерки.

# 6 469
'Кафе с мед' , a в Италия пробват ли хлороквин в комбинацията му с азитромицин? В Германия, Франция и др. страни, където го ползвали за по-тежките случаи, се опасявали от странични ефекти.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 14:15 от stasha_s

# 6 470
  • Другата България
Мой близък, възрастен човек живее в провинцията, в село без магазин. Досега ходеше 2 пъти седмично до града - да се разходи, да напазарува и да види познати. Ако приемат ограничаване на пазаруването между 5 и 8 той остава без достъп до магазин и аптека. Просто няма транспорт толкова рано сутрин. Unamused
Отново не се чете. Но пък за сметка на това се пише. И то здраво се пише, не визирам само горния пост, а всеки, който нито е прочел, нито разбрал, нито осмислил евентуално прочетеното, но пък за сметка на това бърза да го напише тук, където трафикът е 10 поста в секунда и където някои приемат всичко за чиста монета.
Никой никъде не е предлагал "ограничаване на пазаруването за възрастните хора" . Никой. Досега.
ББ предлага "коридор, часови пояс, в който те да пазаруват с предимство", което в никакъв случай не означава, че през останалото време достъпът им до магазини ще е ограничен. Мярката се предлага именно защото се предполага, че рано сутрин магазините все още не са толкова натоварени и клиентите ще са малко. Което евентуално би предпазило възрастните хора от повече контакти.
Предложението всъщност е сутрин рано да се обслужват само възрастни хора, но това поне според мен няма как да стане. Първо, не всички магазини отварят толкова рано, второ, не всички възрастни толкова рано пазаруват, и трето, много работещи са от рано сутрин, особено ако са на смени. То има как де, ама отново ще има мрънкащи и недоволни.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 14:17 от Merri_An

# 6 471
'Кафе с мед' , a в Италия пробват ли хлороквин в комбинацията му с азитромицин?
Доколкото четох вчера, че ми се налага да пия антибиотика и попаднах на какви ли не изследвания и медицински доклади, в които се твърди че това е основната схема за лекуване в Ухан, водеща до успех още на 6-тия ден. Но неприлагана в Италия, незнайно защо. Не знам колко е вярна информацията.
И още нещо - лекарството за малария и артрит е едно и също.

# 6 472
Италия е взела решение за поголовно тестване. Още не е съвсем ясно как ще успеят. В община Во, са изтествали всичко, изолирали са безсимптомните и.от дни нямат случаи.
Това е пътят...
Започват на първо време с лекарите.

# 6 473
  • Пловдив
А казаха ли за лекаря от Пловдив как като е без симптоми се е тествал?

# 6 474

Не е бил безсимптомен, още от 11.03 бил в болнични.

# 6 475

Аз разбрах, че е с леки симптоми. Нямал е контакти с пациенти, не е излизал в чужбина. сигурно и други лекари има заразени в Пълмед.

Относно пораженията върху дроба за преполедувалите:
"Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.

# 6 476
С какво хвърлянето на боклука сутрин е по-различно от вечер. Все излизам навън и все минавам през асансьора и входа. Това с вечерния час е безмислена тъпотия, която не постига резултати, но създава илюзорно усещане за сигурност за хора, намиращи се в състояние близо до истерия, които, съдейки по темата, доста са се увеличили напоследък.
Различно е с това, че е неизбежно. Но може да се ограничи, например 1 излизане, на 1 човек на 3 дни.
Няма причина за истерия, просто трябва да се спазват препоръките. Днес Фандъкова препоръча да не излизат тези, на които не им се налага, но като гледам при нас баби, дядовци и деца, всичко е плъзнало на разходка.
Няма да стане така. Не вечерен час, а до мерки като в Италия ще стигнем.
Но не сме само ние, във всички страни е така, препоръките не работят, само задължителните мерки.

# 6 477
  • София

Аз разбрах, че е с леки симптоми. Нямал е контакти с пациенти, не е излизал в чужбина. сигурно и други лекари има заразени в Пълмед.

Относно пораженията върху дроба за преполедувалите:
"Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.
Има ли "лека пневмония"? Нали пневмонията е това, което убива при заразяване с вируса.

# 6 478
  • Бургас
'Кафе с мед' , a в Италия пробват ли хлороквин в комбинацията му с азитромицин? В Германия, Франция и др. страни, където го ползвали за по-тежките случаи, се опасявали от странични ефекти.
Комбинация на азитромицин и хлороквин е проучвана още през 2004-2006 за лечение на друго заболяване. Не са установени нито тежки ефекти, нито медикаментите да взаймодействат.Нито се ползва за първи път.

# 6 479
Моля, подпишете петицията на Организицията на ревматичноболните за внасяне на лекарството Резохин в България. То ще остане животоподдържащо за много хора с автоимунни заболявания и след епидемията.

https://www.peticiq.com/255919?fbclid=IwAR1estMayi4Mrx-nXx-XeMaM … bhwOl_lGdS8MxZT2Y

Общи условия

Активация на акаунт