COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 009 536
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 990
Аз успях да направя скрийншот . Добре ,че го оправиха .... мислех си ,че това е реално и се бях шашнала.

На мен ми стана лошо...

# 6 991
  • Mediterraneo
Пак малко разпиляно нахвърлиха информацията относно новите мерки.Четейки предишните коментари разбирам,че всеки е разбрал различно.В крайна сметка сега разрешава ли се излизането от дома(без паркове и площадки)и изключвам аптеки и магазини? Или забраната за напускане на дома ще влезе в сила при затягане допълнително на мерките(както споменаха,ако сегашните не дадат резултат)?

Позволява се излизането без причина. Магазините си работят. Не е обявена карантина.
Забранява се кибиченето и скупчването по паркове, градинки, пейки пред блока, зад блока и т.н.

Вярно ли се позволява излизането без причина?! Я пак!

# 6 992

Не става дума за проценти, а за реално починали. Германия има 53 починали. Испания 1043, а болните са само с около 2000 повече. Франция 372 починали, болните са с почти 8000 по малко от Германия. Италия няма да я коментирам.

Ей тези големи разминавания между брой регистрирани заразени и брой починали много ме учудват.

# 6 993
В София от днес набират и доброволци, не само с медицински профил:

"От днес всички граждани, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите ни за овладяване на разпространението на вируса, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни."

И още: "Градският транспорт до природен парк „Витоша“ временно се спира, а парк „Врана“ се затваря".
https://stolica.bg/sofia/stolichna-obshtina-spira-gradskiya-tran … varya-parka-vrana

# 6 994

Родиха се лама Корона и муфлон Вируслав в Зоопарк Бургас

# 6 995
Скрит текст:

Родиха се лама Корона и муфлон Вируслав в Зоопарк Бургас

Благодаря! Успя да ме усмихне.

# 6 996
Ами честно казано и аз го разбирам , излизането без причина е ОК за момента .
Иначе трябва да избираме по-далечни магазини, за да се раздвижим след това постоянно стоене вкъщи .
Човек може да си прави разходка и без Да е необходимо да седне на пейка в парка, близката градинка или Морската, например .
Видяхме че и без кафета И ресторанти  се справяме  някакси  . Макар (повечето ресторанти да пуснаха безплатна доставка до вкъщи /

Онзи ден , на ОМВ имаше  среща на няколко БМВ за по кафенце в картонена чашка .

Пак малко разпиляно нахвърлиха информацията относно новите мерки.Четейки предишните коментари разбирам,че всеки е разбрал различно.В крайна сметка сега разрешава ли се излизането от дома(без паркове и площадки)и изключвам аптеки и магазини? Или забраната за напускане на дома ще влезе в сила при затягане допълнително на мерките(както споменаха,ако сегашните не дадат резултат)?

Позволява се излизането без причина. Магазините си работят. Не е обявена карантина.
Забранява се кибиченето и скупчването по паркове, градинки, пейки пред блока, зад блока и т.н.

# 6 997
Гардеробиерките на Бургаската опера шият маски

https://www.bnr.bg/burgas/post/101242602/garderobierkite-na-burg … shiat-maski-video

# 6 998
  • Mediterraneo
Сега като гледам графиките, след двудневно задържане, в Италия пак бележат ръст. Особено днес е осезателен. Пикът явно още не е достигнат!

# 6 999

Не е препоръчително. Но не е забранено.

# 7 000
  • Буркина Фасо
Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие, решиха депутатите по време на окончателното гласува на закона за извънредното положение.
хубаво го прочети и цитирай/допълни.

# 7 001
  • Пеликания
А да отида до село да си нахраня животинките дали може? Или те не са важни и да ги оставя да умрат? За мен и наложително, а полицията дали ще го приеме така?

# 7 002
Скрит текст:
С всеки следващ ден прогресивно се раздразнявам все повече. Работя си днес от вкъщи, малко или много угнетен и потиснат, с леко дръпнати слушалки; в хора пуснали телевизора и си го приемам като фоново озвучение. В края на деня, скапан, осъзнавам, че цял ден (сигурно за кой ли пореден ден) тоя фон се изразява само в едно – вирус, вирус, вирус та вирус, до степен, до която пределно изтощен добивам усещането, че аз самият се превръщам в един голям вирус. Едва ли не дъх не спряха да си поемат и реклами сякаш не са пускали, все едно рояк оси бучи с насървение за вируси, кризи, упадъци, колапси, крах, смърт... Единственото излизащо извън мелодията нещо, което дочух, май бе как да си мият хората ръцете според препоръката на СЗО. Боже! И накрая се завърта пък студио, в което някакви тъкмо се натулумили цяла вечер доволно да ми обсъждат надлъж и нашир какъв ужасяващ постапокалипсис чака всички СЛЕД вируса. Всичко това в акомпаньон с мисирки кудкудякат насам, мисирки кудкудякат натам, мисирки в карантинирани зони (?!) и всякакви тъпотии. И комай това е плочата, дето се върти вече сякаш от началото на света и няма намерение да се сменя скоро. Направо ме хваща бяс и ми се иска чрез извънредното положение да се орежат всичките тези кретени и да им се наложи цензура!

То такова черногледство и жлъч, че да ти се отще да живееш, бе! Толкова ли ще им е трудно да минат малко на позитивна вълна, така поне за едното разнообразие. От тия платформи трябва да върви информираност, съчетана с позитивизъм и идеи!

Обсъждат се пакети с икономически мерки, вместо да се дават каращи се тъпи партийци, да разяснят на редовия гражданин какво означават съответните за него. Злобни младежи и свадливи баби обикаляли навсякъде, селяндури грабели магазините. Ами добре, да се захванат с тая публичност, дето им е всъщност работата... Младежите са с представата, че голям праз, нали „само старците ги ловял вирусът“, те ще кихнат два пъти и толкова. Рискът за животът им нека е пренебрежим, но биха си попроменили мнението, като разберат как съвсем реално могат да изкарат десет дни на легло с яка кашлица и 38 градуса, след което пък още седмици наред и те, и семейството им да бъдат в изолация. А бабите и дядовците им могат да ритнат камбаната заради тях. Има сума ти младежки идоли, които и без това са известни предимно заради присъствието и пеенето си по екраните, медиите да се обърнат към тях за по-лесно достигане до младежта. Пуберите може да са бунтари, човешка природа, но не са тъпанари! За самите старци пък – малко разяснителни кампании няма да навредят. Като се почне например оттам, че този вирус наистина е опасен за тях и ще го загазят, но не е гарантиращ смъртта им мор! И че ако се разболеят те, децата им също ще страдат.

Сума ти общини например са обявили набиране на доброволци на знайните си и незнайни сайтове, но по масмедиите няма нито думичка. Я да се хванат да публикуват, да популяризират, да правят информационни студиа с длъжностни лица къде и какво се търси, в какво ще се изразява дейността на тези доброволци, какво ще се очаква от тях и какво могат да очакват те самите. След като пък има вероятност да стигнем полицаи-пъдари да се грижат хората да спазват карантината, трябва да се обърне внимание на имиджа за полицейските сили. Интервюта с полицаи – млади и спретнати, не одърпани шопари с четина и шкембе равно на половината им телесна маса, актьори в униформа да наемат ако трябва, които да насърчат хората, че полицаят няма за цел да им навреди и да им се звери за кеф, а да помогне на тях и на близките им.

Маските! То вярно, че към момента ги няма никъде, ама разяснения какво е то маска, как се слага (колкото и абсурдно да звучи – виждам твърде много хора, дето са си ги кичнали като шал върху устата и половината гърло, а носът им е открит), кого колко пази и какъв ефект има. Респиратор! Що е то, какво е ffp1/2/3, каква е разликата, кому е нужно, какво е филтърът, може ли да се чисти, да се пере. Ръкавици и защо биха били полезни. Дезинфектанти – защо да НЕ се купуват в промишлени количества от сульо и пульо, а трябва да се оставят за болничните среди и домакинствата да узнаят, че за вкъщи пренебрегнатият добър стар сапун всъщност е далеч по-добър.

Още, хората киснат по домовете си и явно ще престояват там все повече за кой знае колко време. Окей, това е равно на застоял начин на живот. Интервюта с диетолози, какво можем да приготвим, какви продукти са полезни, достъпни и актуални за сезона, вкусни и здравословни. Как да ги сготвим. Може да се комбинира с готвачите от разните му там адски и прочие кухни. Висим си вкъщи? Супер, иде ред на фитнес инструктори, какви упражнения можем да правим вкъщи, как да ги правим, как се поддържа тонус, че то само една такава сесия може да заеме час ефирно време и да даде добър резултат! Майки с малки деца – в тяхна помощ  да идат възпитателки, учителки (за предпочитане млади) със съвети и насоки. Сесии с кинолози, които обясняват как да поддържаме тонуса на четириногите любимци вкъщи без обичайните разходки, с какви игри да се грижим за тях и себе си.

Психиката на хората следва да се разтовари и ангажира с „може да е лошо, но ще се справим; какво ни позволява ситуацията, какво МОЖЕМ да направим – ами нека действаме!“. А не само вой, писъци, разруха и апокалипсис без тоалетна хартия, сливащи се в някакво ш*бано, съсипващо здравето кресчендо „абе ще мрем, ама за сметка на това ще мрем бавно, пък и докато миргаме ето туй туй туй и онуй са ни забранени, а па ако оживеем, ехееее гледай само колко кофти ще е пък тогава“...

"Психиката на хората следва да се разтовари и ангажира с „може да е лошо, но ще се справим; какво ни позволява ситуацията, какво МОЖЕМ да направим – ами нека действаме!“. А не само вой, писъци, разруха и апокалипсис без тоалетна хартия, сливащи се в някакво ш*бано, съсипващо здравето кресчендо „абе ще мрем, ама за сметка на това ще мрем бавно, пък и докато миргаме ето туй туй туй и онуй са ни забранени, а па ако оживеем, ехееее гледай само колко кофти ще е пък тогава“..."

Напълно съм съгласна с мнението! Така поднасяна и преекспонирана информацията,ще доведе до тежки последствия във всеки един аспект.Между здрав разум и целенасочено наслагване и ПРЕповтаряне  на апокалиптични заключения има огромна разлика!

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 20:20 от bubanka

# 7 003
  • София
На основателните въпроси "има ли оздравял в България", изневиделица се оказа, че лекарката обикаляла по симпозиуми, имала придружаваща, която видите ли била вече с два отрицателни теста. Нещо много ни будалкат. Аз за втора заразена не чух, а вие ?
Не съм чела нататък, може и да е коментирано вече. Беше обявена тази жена, може би 2 или 3 дни след лекарката.

# 7 004
Скрит текст:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/golemite-dariteli-na-pirog … i-telenor-2217889

Пеевски дари на единствената спешна болница в страната 11 респираторни апарата, 1000 предпазни костюма и финансови средства за близо 500 хил. лв.

200 хил.лева е дарението от "Теленор" за нуждите на лечебното заведение, а "Уникредит Булбанк" предостави 100 хил. лв.

Дарение на същата стойност връчи и фондация "Америка за България".

Сред другите дарители е и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, предоставил 30 000 лв.

Мисля, че единствено "Пирогов" заслужава дарения, защото    всички тежки случаи, имащи нужда от болнично лечение са там. Останалите болници се ползват като хотелска база и само трошат пари за лица, които могат да си лежат и у дома.
Браво, добре си го измислила. А в провинцията да мрем. Болни от други градове няма да се изозват към София, дори и да са критични. Ако не си разбрала. Много обичам някой като генерализира с "всички".

Общи условия

Активация на акаунт