COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 009 579
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 140
Много е хубаво, когато се ползват числа, те да се срсвняват с други. Ето малко:

"В брой 88 на “International Journal of Infectious Diseases” е публикуван обстоен доклад за влиянието на грипа върху смъртността във всички възрастови групи в Италия по време на скорошните сезони (от 2013 до 2017).

Какво показва този доклад? За зимните сезони от 2013/14 до 2016/17, са се случили приблизително 5 290 000 грипни случаи на територията на Италия. За този изследван период има 68 хиляди смъртни случаи, за които може да се твърди, че са свързани с грипните епидемии. Италия показва по-висок процент на смъртни случаи спрямо останалите европейски стани, особено сред възрастните.

В доклада се посочва: „Италия има регистрирани пикове на смъртността, особено сред възрастните хора, през зимните месеци. Грипните епидемии се индикират като едни от потенциалните детерминанти за това увеличение.”

Данните за зимните сезони в Италия показват следното:

— смъртните случаи за сезона 2013/14 са: 7027 души
— смъртните случаи за сезона 2014/15 са: 20259 души
— смъртните случаи за сезона 2015/16 са: 15801 души
— смъртните случаи за сезона 2016/17 са: 24981 души

„В заключение,” се казва в доклада, „непредвидимостта на грипните епидемии продължава да бъде голямо предизвикателство за здравните специалисти и политиците в Италия.”

# 7 141
Скрит текст:
Скрит текст:
Има ли някъде данни за смъртността в Италия 2018та и 2019та февруари и март? Разбито по възраст, разбира се. И да сравним с последните месеци.
Това ми се вижда единственият смислен начин да разберем доколко е страшно положението там в действителност. Всичко останало са спекулации.
Средно по 53 хил. души умират на месец в Италия.
А в момента?
Oт няколко години Италия има отрицателен прираст, най най общо казано всяка година се раждат по 440-450 000 а умират 500-550 000.
Италия е страната ( след Япония) с най застаряващо население  в света , мисля че и средната възраст също беше най голяма.
Специално за смъртноста от covid 19 99% от случаите са на хора над 81 годишна възраст , 99% от които със съпътстващи заболявания. За точноста на цифрите гарантирам, от официални източници са , общодостъпни за всеки има ги в нета, от там са извадките, даже някъде в темата назад писах сега се повтарям.
Как така хвърляте голи думи толкова уверено и заблуждаващо! Защо? Става въпрос за човешки живот.
Официална статистика
- от 19 до 50 години - 25%
-50-70 години - 37 %
Ето ви статистика:
https://www.statista.com/statistics/1103023/coronavirus-cases-di … -age-group-italy/

24 хиляди души са умрели от грип в Италия през 2016??!!!!😫😰😱🤪😳😩
Ужас!
Ад!
Краят идва...
Никой не ги отрази обаче.

Вие не разбирате ли, че тези жертви са  въпреки извънредното положение там. Съзнавате ли, че ако нямаше такова, вълната смъртност щеше да е още по-зловеща.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 22:03 от Не се сърди, човече

# 7 142
Какви времена настанаха. Да пищим що правителството е взело ранни мерки. За нашата безопасност.

За някои явно е по-важно да кажат "Няма пък!", отколкото да са здрави, че и близките им барабар с тях.

# 7 143
  • Буркина Фасо
Имам един въпрос, дано да е уместно задаването му тук.
Дъщеря ми, която е на 11 г., в момента е в провинцията. Ние живеем в София. Дядо й утре трябва да я докара. Дали ще го пуснат в София или ще трябва да чакаме от другата страна "на бариерата"?
такива въпроси са за тези, които са го измислили това.
пусната е една забрана, но утре ще има допълнение и разяснение.
и аз имам сходни въпроси. даже свързани със съд.решения, но не намирам отговор.
да го спазваме ли това съд.решение или заповедта го обезсмисля ?

# 7 144
Това ми се вижда единственият смислен начин да разберем доколко е страшно положението там в действителност. Всичко останало са спекулации.
Вероятно е страшно, щом нямат място на гробищата и трябва да разнасят ковчезите по други населени места. Или и при грип също има общо погребение на 60 човека за ден в малко населено място?
Градския крематориум е с производителност 25 трупа/24 часа.

В нормални условия НЕ всички биха избрали крематориум т.е. по-голямата част от хората предполагам са погребвани нормално.
В условията на този вирус това не е опция, за това и крематориума не може да смогне.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 21:59 от Не се сърди, човече

# 7 145
Какви времена настанаха. Да пищим що правителството е взело ранни мерки. За нашата безопасност.

За някои явно е по-важно да кажат "Няма пък!", отколкото да са здрави, че и близките им барабар с тях.
Ама сериозно ли? Закъсняха и то много. Закъсня Европа. Трябваше да спрат полетите от Китай и 3ти страни още в края на януари.

# 7 146
/www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says
Тук има за Италия смъртност по възраст и заболявания.

# 7 147
  • София
Тези числа откъде се взеха? Всички експерти говорят за до 1%. Не че е малко!
Смесва оценената смъртност по математически модели (infection fatality ratio)- 0.1 наистина, със смъртността сред потвърдени с тест че наистина са болни от грип- 0.7% че и до 2%. За Covid-19 моделите са с неясноти и знаем само смъртност на потвърдени (case fatality ratio) и трябва да сравняваме така получените примерно 4.6 за Хубей и 0.9 извън Хубей с 0.7 за свинския грип ....  а иначе лесно можем да измислим пример как infection fatality ratio на Covid 19 е под тази на грипа и пак успява да претрупа здравната система и да създаде настоящото положение ... https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.12.20022434v2.full.pdf ето даже публикация дето твърди, че в Ухан е достигнат стаден имунитет един вид ... пък смъртността е 0.05% от инфектираните (аз съм обаче силно скептичен към използваните методи и ако бях рецензент щях да ги резна)

# 7 148
Скрит текст:
Междувременно в Швеция, тази държава явно се намира в някоя друга галактика

Шведските експерти: Все още можете да правите много неща както обикновено, въпреки кризата с ковид-19

Болните и хората, принадлежащи към рискови групи, се насърчават да стоят у дома, за да намалят разпространението на коронавирус.

Останалите могат да живеят живота си повече или по-малко както обикновено, според експертите по борба с инфекциите Йохан Гисекке и професор Агнес Уолд.

"Органът по обществено здраве" е направил своите препоръки. Докато не принадлежите към рискови групи или сте болни, няма нищо, което да ви пречи да се срещнете с познати или да отидете в ресторант, според експертите. Вместо това "Органът за обществено здраве" настоява да направите своя собствена оценка на риска, включително да гарантирате, че има възможност да си измиете ръцете си със сапун и течаща вода или използвате дезинфектант за ръце, ако сте някъде навън. Ако кихате и кашляте, направете това в длан или в сгъвката на ръката. (това е защото тук никой не носи маска)

Град Стокхолм тази седмица призова жителите да подкрепят ресторантьорството в трудните времена, за да не фалират. (моя вметка - вчера пицарията в моя квартал се пръскаше по шевовете, млади и стари насядали гъз до гъз на масите отвън, пият си биричка, хапват си пица. Нито един не беше с маска).

Йохан Гисекке: Няма голям риск от инфекция
Експертът по защита от инфекции и бивш държавен епидемиолог Йохан Гисекке заяви тази седмица в телевизия Expressen, че посещението на ресторант или кръчма не е проблем, ако сте здрави.
- Но трябва да е доста малък ресторант, квартална кръчма.
Той продължава:
 - Зависи от това колко се притеснявате. Ако имате страхове, тогава мисля, че не бива да го правите. Но ако сте този, който обича да се изкачва на връх Еверест и да се гмурка в Марианската падина ... трябва да решите сами дали ще се чувствате добре. Но няма голям риск от инфекция ако посетите кръчмата или пицарията в квартала.
Може също да отидете на кафене, при фризьор или да пазарувате в мола, определено може да продължите да правите това. Единствените, които не трябва да го правят, са тези, които са стари и болни. Те не трябва да се движат твърде много в общността.

Агнес Уолд: Продължете да живеете както обикновено
Агнес Уолд, професор по клинична бактериология в университета в Гьотеборг, е на същото мнение Докато сте здрави и не принадлежите към никоя от рисковите групи, можете повече или по-малко да живеете живота си както обикновено, казва тя.

Рисковата група са хора над 70 години. Възрастните хора със сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания, високо кръвно налягане или диабет са склонни да страдат по-тежко, според "Органа за обществено здраве".
- Да, да - Агнес Уолд отговаря на въпроса дали другите могат да продължат да правят неща като ходене на фризьор, пазаруване в мол, фитнес, ресторант, кафене или кръчма.
- Разбира се, че трябва.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/experterna-detta- … ora-trots-krisen/

Излишно е да казвам, че тук в Стокхолм всички търговски обекти, молове, ресторанти, фризьори и т.н. си работят както обичайно. Хората си щъкат навсякъде, а вчера времето беше слънчево и имах чувството, че всички възрастни хора от квартала бяха излезнали напук да маат гащи по улиците и търговските обекти. Тук забраната е за събиране на над 500 души на едно място, а всички клубове и дискотеки по центъра на Стокхолм били пълни, но пускали само до 499 души заради забраната. детските градини и училища все още са отворени.

Брой потвърдени заразени лица в Швеция: 1 623

Смърт: 16

Брой на заболелите в интензивните отделения: 43

Източник: Орган за обществено здраве.

(Актуализирано: 20 март, 14:00)
Пюр, пълен кошмар! Надявам се все пак да оцелеете без проблеми.
Но сега ми хрумна нещо. Доколкото знам, май вие сте с най-големи данъци както за хората, така и бизнеса. А някой трябва да има пари да обгрижва всички брадати "непълнолетни" и всички no-go зони.
Но ако оцелеете, може тотално и безвъзвратно да се сменят управляващите.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 22:00 от Не се сърди, човече

# 7 149
Ох, много сладки шведските обяснения "Ако се притеснявате, ако се страхувате, мисля, че не бива да.." 😂😂😂
Ако сте готини пичове, от онези, дръзките, приключенски настроени, сладури, които покоряват върхове и дълбочини, си се кефете, и тикайте в тълпата, нооо, не е за страхливи, нежни душици. Много сладко наистина.  Purple Heart
Все пак, може би трябва да се наврете в по-малък ресторант??? Къде отиде смелостта, дързостта и красотата?? 
Ох, превода ли е, какво е, но се посмях доста.

# 7 150
Аз едно не мога да си обясня. Ако примерно се зарази един от едно домакинство ги слагат за 20 дена карантина. Обаче другите от това домакинство ще се разболеят евентуално 10-20 дни по-късно точно като е свършила карантината. И почват от начало с нова карантина пак за цялото домакинство ли какво?

# 7 151
Скрит текст:

Ама сериозно ли? Закъсняха и то много. Закъсня Европа. Трябваше да спрат полетите от Китай и 3ти страни още в края на януари.

Аз сериозно ли, ама и ти сериозно ли? 🙂 Какъв януари, сега сме края на март, а някои още сравнят жертвите от ковид с тези от рак или ПТП. Щото те много си приличат, нали - раково болните са заразни, а ПТП-та са пандемични.

# 7 152
Много е хубаво, когато се ползват числа, те да се срсвняват с други. Ето малко:

Скрит текст:
"В брой 88 на “International Journal of Infectious Diseases” е публикуван обстоен доклад за влиянието на грипа върху смъртността във всички възрастови групи в Италия по време на скорошните сезони (от 2013 до 2017).

Какво показва този доклад? За зимните сезони от 2013/14 до 2016/17, са се случили приблизително 5 290 000 грипни случаи на територията на Италия. За този изследван период има 68 хиляди смъртни случаи, за които може да се твърди, че са свързани с грипните епидемии. Италия показва по-висок процент на смъртни случаи спрямо останалите европейски стани, особено сред възрастните.

В доклада се посочва: „Италия има регистрирани пикове на смъртността, особено сред възрастните хора, през зимните месеци. Грипните епидемии се индикират като едни от потенциалните детерминанти за това увеличение.”
Данните за зимните сезони в Италия показват следното:

— смъртните случаи за сезона 2013/14 са: 7027 души
— смъртните случаи за сезона 2014/15 са: 20259 души
— смъртните случаи за сезона 2015/16 са: 15801 души
— смъртните случаи за сезона 2016/17 са: 24981 души

„В заключение,” се казва в доклада, „непредвидимостта на грипните епидемии продължава да бъде голямо предизвикателство за здравните специалисти и политиците в Италия.”

Китайците ни направиха на луди калинки. Никога не съм ги харесвала и намирам, че не са много умни. Дисциплинирани - да, педантични - да, но умни - не. Напоследък се замогнаха и вдигнаха света на ура, а до сега никой не беше чувал нищо за техните проблеми. И понеже алчните акули в бизнеса си изнесоха производството в Китай и изоставиха собствените си работници в собствените си държави, зорлем дадоха властта в ръцете на китайците. Благодарете на Стив Джобс и сие...

# 7 153
До 8 март някои хора блаженно са вярвали, че тук вирус няма. И са чакали да излезнат да им го кажат и да почнат да ги спасяват.

# 7 154
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Има ли някъде данни за смъртността в Италия 2018та и 2019та февруари и март? Разбито по възраст, разбира се. И да сравним с последните месеци.
Средно по 53 хил. души умират на месец в Италия.
А в момента?
Oт няколко години Италия има отрицателен прираст, най най общо казано всяка година се раждат по 440-450 000 а умират 500-550 000.
Италия е страната ( след Япония) с най застаряващо население  в света , мисля че и средната възраст също беше най голяма.
Специално за смъртноста от covid 19 99% от случаите са на хора над 81 годишна възраст , 99% от които със съпътстващи заболявания. За точноста на цифрите гарантирам, от официални източници са , общодостъпни за всеки има ги в нета, от там са извадките, даже някъде в темата назад писах сега се повтарям.
Как така хвърляте голи думи толкова уверено и заблуждаващо! Защо? Става въпрос за човешки живот.
Официална статистика
- от 19 до 50 години - 25%
-50-70 години - 37 %
Ето ви статистика:
https://www.statista.com/statistics/1103023/coronavirus-cases-di … -age-group-italy/
Линка който давате е за дистрибуция на болеста сред възрастови групи, а не за смъртност.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 22:02 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт