COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 765
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 665
Хирургичното отделение на частната бургаска болница "Бургасмед" от снощи е под карантина заради положитена проба за коронавирус при лекар .Информацията беше потвърдена от Кризисния щаб в Бургас, а от управата на болницата бяха категорични, че се вземат всички мерки, за да се ограничи заразата.

"От снощи от 8 часа има заповед на директора на РЗИ за поставяне под карантина на хирургичното отделение", обясни за NOVA управителят на болницата д-р Стоил Апостолов. Вземат се проби от персонала и пациентите. Отделението ще бъде затворено и поставено под карантина. Целият персонал на хирургичното отделение е бил контактен - лекари, сестри и санитари, които са били на работа в датите, които са указани в заповедта. Под карантина остават и пациентите. При тях докторът е минавал на визитация, поясни още д-р Апостолов.

# 7 666
Ако живееш в един областен град, но имаш апртамент в съседен областен, с нотариалния акт от апартамент може ли да се премине?

Не, не може.
Трябва да докажеш основателна причина да се шматкаш между двата града. Само наличието на собственост не е такава.
И на брифинга го казаха, само дето варианта беше да си отидат по вилите.

# 7 667
Скрит текст:
дали е възможно да има хора, болни от ковид, които са с минимални симптоми, седят си у тях и са се оправили? Просто статистиката не ги отчита Simple Smile
86% от заразяванията са от такива според публикация в Science https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/13/science.abb3221
 Четете и си направете сметките.
Според японците от репатрираните от Ухан японци в началото на февруари определен брой са били положителни. Като анализират симптомите им, оценяват, че при такива симптоми 10% от тези хора биха потърсили лекар ... това говори достатъчно.
А на Витоша може ли да се ходи?
Спряха автобусите, което е нормално, понеже се тъпчат ужасно с хора. Иначе Витоша е в пъти по безопасно от навсякъде в града и няма абсолютно никаква причина да не може- там вируси няма, освен ако не ходите с компания.  Разбира се варианта да се качвате с кола не ви го препоръчвам- някъде в ниската част над Бояна, Драгалевци, Бистрица е по-добре. Проблема е, че народа по непонятни причини държи да се скупчи на Момина Скала, Дендрариума или на Алеко, вместо да открият безлюдните места.

Проучване допуска, че заразените в Китай са над 700 000 а не 80 000
Гледах го това- то винаги е било малко или много ясно, че няма как да не е така. Според форумната капацитетка и един от СЗО обаче китайците били разкрили всички случаи .... както и да е .....  разкрили всичките случаи на остро респираторно грипоподобно заболяване ..... това и дете в основното училище ще се усети, че е невъзможно.

Е, нали има изследвания , че вирусът не е произведен от човек...
Има си ама предпочитат да не четат ... научната грамотност явно не е силна страна на доста от пишещите ...
 Написаха ясно- резултат от естествена еволюция.

Г-н форумен капацитет, наистина ли смяташ, че ще приемем личните ти интерпретаци само на юнашко доверие, без да отворим линковете, които пляскаш и да прочетем за какво точно  става въпрос?

"86% от заразяванията са от такива според публикация в Science"

Според тази публикация 86% от случаите не са били документирани към дата 23 януари 2020 година, преди да се въведе карантината в Ухан. След това цитирам:

The fraction of all infections that were documented, α, was estimated to be 0.65 (95% CI: 0.60–0.69), i.e., 65% of infections were documented during Period 1, up from 14% prior to travel restrictions, and remained nearly the same for Period 2.

While the estimate for the relative transmission rate, μ, is lower than before 23 January, the contagiousness of undocumented infections, represented by μβ, was substantially reduced, possibly reflecting that only very mild, less contagious infections remain undocumented or that individual protective behavior and contact precautions have proven effective.

Тоест около 2/3 от всички инфекции в Китай са разкрити през следващите периоди и само наистина изключително леки и безсимптомни случаи вероятно са останали неразкрити. При други обстоятелства бих те обвинила в манипулация, но не мисля, че манипулираш, просто толкова си можеш. Това, което няма да търпя обаче е подобен вид нападки, обвинения и ниво на дебати.

# 7 668
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/21/4044115_prez_parkovet … /?ref=home_layer2

Служителите на полицията ще проявяват разбиране и ще допускат преминаване през паркове и градники, ако това е най-прекият път за магазина и аптеката, каза днес пред Би Ти Ви председателят на логистичния щаб за коронавируса Николай Николов.

=====
Пред Би Ти Ви обаче представител на голяма верига хранителни стоки обяви, че няма как техните служители за проверяват лични документи. Те нямали и права да спират хора, които не са на нужната възраст, да пазаруват.

# 7 669
Скрит текст:
СЪВЕТИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПУБЛИКАЦИИ СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ РАБОТОДАТЕЛ ПРИ НЕОТЛОЖНО ПЪТУВАНЕ В УСЛОВИЯ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ (COVID-19)
ПУБЛИКУВАНА НА: 21.03.2020  
СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ РАБОТОДАТЕЛ ПРИ НЕОТЛОЖНО ПЪТУВАНЕ В УСЛОВИЯ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ (COVID-19)

СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА

/във вр. със Заповед No. РД-01-143/20.03.2020 г./

Изх. No. ............................... 2020 г.

Долуподписаният …………………………………………………………..,  с ЕГН ………………….,  лична карта № …………………., издадена на ………………… г. от ……………………, в качеството си на законен представител на “……………………………” ………., ЕИК …………………, наричано по-долу за краткост „РАБОТОДАТЕЛ”

издавам настоящата служебна бележка в уверение на това, че

служителят/работникът …………………………………………………………..,  с ЕГН ………………….,  лична карта № …………………., издадена на ………………… г. от ……………………, с настоящ адрес в област ................................., община ........................ гр. ......................., ПК ............, кв. ..............................,  ул. ………………….. No. …….., вх. ............., ет. ……, ап. ……..

има действащ трудов договор с РАБОТОДАТЕЛЯ и изпълнява следната длъжност: .........................................

Документът се издава, за да удостовери необходимостта от придвижване на лицето до работното му място в гр./с.област ................................., община ........................ гр. ......................., ПК ............, кв. ..............................,  ул. ………………….. No. …….., вх. ............., ет. ……, ап. …….. и обратно - до настоящия му адрес.

Пътуването на служителя представлява неотложно пътуване и/или е обусловено от потребност от трудово естество.

Да послужи пред: всички държавни и общински органи, вкл. МВР.

Телефон за връзка с РАБОТОДАТЕЛЯ: .......................................

Дата: ___________ г.

ПОДПИС:  

От къде е тази Служебна бележка?  Не зная кой "професионалист" я е сътворил, но има доста неща, които са недоклатени.
Може.Дайте вариант,който може да послужи.
Виж тук.
https://www.iskra.bg/kak-tryabva-da-izglezhda-sluzhebnata-belezh … tlozhno-patuvane/

# 7 670
Ако живееш в един областен град, но имаш апртамент в съседен областен, с нотариалния акт от апартамент може ли да се премине?
Не. Тук поне няма двусмислено тълкувание. Казано е, по работа, по здравословни причини, завръщане на постоянен или настоящ адрес. Здравословните причини за мен са малко спорни за тълкуване в някои случаи, както писах по-напред. Тръгваш примерно от по-малък град към по-голям за преглед, защото в града ти няма лекар или си здравно неосигурен и се лекуваш на частно. С какъв документ ще докажеш, че пътуваш по здравословни причини? Кой ще ти го издаде? Нали не сме отменили все още всички останали заболявания и може да се ходи на лекар само при ковид?

# 7 671
Мен не ми е много ясно за пазаруването. Ако човек е на село и мисли да стои там, но няма магазин в селото и пазарува в града?

# 7 672
Скрит текст:

Някой случайно да е успял да се свърже с дадения номер за информация? Интересува ме, ако трябва да се прибера в квартирата си в друг град, но нямам адресна регистрация там, как да декларирам... Цяла сутрин се опитвам да се свържа, но постоянно ми казва, че телефонът е зает.

Договор за наем нямаш ли? Айде, бъдете малко по-креативни и не задръствайте телефоните.

По закон трябва да имаш регистрация по настоящ адрес в квартирата.
Цитат
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
Чл. 116. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) За нарушение на този закон от длъжностни лица се налага глоба от 100 до 500 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 50 до 300 лв.

Като онази девойка, дето била от Бургас, а живее и работи в София и питаше дали може да си отиде в Бургас, а после да се върне в София със служебна бележка. Ми не, не може. Това се нарича злоупотреба с права.
Има един принцип в правото:
Никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение.
В случая, не си изпълнил задължението си да се регистрираш в срока с настоящ адрес, а сега искаш да се вееш из България при забрана, черпейки права от това, че не си спазил закона. Е, не става.

Подозирам, че хората на квартира, които не са се регистрирали с настоящ адрес, при затягане на мерките, може да имат проблеми и с ходенето до кварталните магазини, защото адресите им са на друго място.
Нищо чудно да започнат и да глобяват при липса на регистрация, защото това ще затруднява все повече издирването на контактни хора. До сега минаваха метър, но нещата се променят ежедневно.

Постоянният и настоящият адрес са две различни неща. В ЛК се вписва постоянния адрес, а лекцията която сте изнесли няма нищо общо с него.

# 7 673
  • София
.   Нали не сме отменили все още всички останали заболявания и може да се ходи на лекар само при ковид?

В значителна степен сме ги отменили. Особено раковите, сърдечни, гинекологични, психиатрични, ендокринология и, ревматологични... Зловещо е.

# 7 674
Анди, споко, бре. Какво си се разпенила. Твоите деца не са ли гимназисти и дори завършили вече. Какви малки деца те бъркат толкова. Майките с такива да пишат и да се оплакват, ама ти направо изби рибата тук.
И какво пенсиите , та пенсиите. Да сме живи и здрави да доживеем и ние такава възраст и се пенсионираме. На мен ми е мъчно за възрастните, те са по-зле и от децата за гледане, но пък са най-уязвими и наистина са си поживяли, но такъв ли ужасен край заслужават. Ако са и нашите майки и бащи... няма възраст, няма старост, има мъка само.

Вчера казаха за Шумен някакъв се върнал от Банско и бил позитивен се оказа, но овършал целия град безотговорно. Така ми се чу от Мутафчиев, нещо като "мазало" . Е, те това не разбирам защо се получи. Грипни ваканции, вирус в Италия и пламнала, а нашите приемат чужденци за хотелите, тур операторите мъкнат нашите там , че се и хвалеха...това си е за затвор направо. Че и децата си помъкнали, нали уж ваканция. На такива трябва да се сърдим, не ние тук да си мерим, кучета, деца, възрастни, кой и какви права има.

В Бургас казаха цяла частна болница е в карантина. Пак, заради някакъв случай и няма да се учудя да е от Банско пак.

На всички ни се излиза, на всички ни е криво, всеки се страхува или поне е притеснен. Ама, моля ви , спрете с тези протести тук как ни ограничавали правата. В другите страни дали не е така, та тук видите ли ние сме различни и специални? Та кога ще пазарувам, изхвърлям боклука, разхождам се , ми...чак пък толкова да не направиш компромис за собствена безопасност и тази на другите не го разбирам.

Аз искам и настоявам, всички влизащи в магазини и аптеки да са с маски. Това да е задължително или да нямат достъп. Писна ми от неглижиране. Да, аз съм изпълнителна, изплашена, притеснена, ама  искам и другите да са поне съобразителни и да пазят околните. Като искат да се мятат и на Мусала , не ме интересява, но около мен да са с маски , като излизам неотложно.

При мен в квартала няма хора почти с маски. Градинката с няколко игрушки е пълна с деца и с тротинетки. Хора си седят на пейките и си гукат. Не разбирам каква е забраната, ама ей-на тук при мен в София не е така. Тези с кучета са на дистанция гледам, дори собствениците са с маски учудващо. (нямам куче и не ги защитавам)

# 7 675
  • Варна
Аз лично мога да издържа и една година на този режим ако трябва. Под режим нямам предвид изобщо да не излизам, излизам все пак трябва да се яде и види малко слънце. Луксове и глезотии не ми трябват,  но ако някой ми дава минимум 600 лв на месец, за лятото може и 500 заради по малкото ток. За сам човек имам предвид. Всичко ми затвориха...

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 18:30 от danny_em

# 7 676
Диор обявиха, че вместо червила и парфюми започват да произвеждат голямо количество дезинфекционни гелове, които ще даряват на френските болници. Същото вече са направили Герлен и Живанши. Новината е от ФБ страницата на Диор.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2879307975457182& … d=118197471568260

# 7 677
Скрит текст:
СЪВЕТИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПУБЛИКАЦИИ СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ РАБОТОДАТЕЛ ПРИ НЕОТЛОЖНО ПЪТУВАНЕ В УСЛОВИЯ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ (COVID-19)
ПУБЛИКУВАНА НА: 21.03.2020  
СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ РАБОТОДАТЕЛ ПРИ НЕОТЛОЖНО ПЪТУВАНЕ В УСЛОВИЯ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ (COVID-19)

СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА

/във вр. със Заповед No. РД-01-143/20.03.2020 г./

Изх. No. ............................... 2020 г.

Долуподписаният …………………………………………………………..,  с ЕГН ………………….,  лична карта № …………………., издадена на ………………… г. от ……………………, в качеството си на законен представител на “……………………………” ………., ЕИК …………………, наричано по-долу за краткост „РАБОТОДАТЕЛ”

издавам настоящата служебна бележка в уверение на това, че

служителят/работникът …………………………………………………………..,  с ЕГН ………………….,  лична карта № …………………., издадена на ………………… г. от ……………………, с настоящ адрес в област ................................., община ........................ гр. ......................., ПК ............, кв. ..............................,  ул. ………………….. No. …….., вх. ............., ет. ……, ап. ……..

има действащ трудов договор с РАБОТОДАТЕЛЯ и изпълнява следната длъжност: .........................................

Документът се издава, за да удостовери необходимостта от придвижване на лицето до работното му място в гр./с.област ................................., община ........................ гр. ......................., ПК ............, кв. ..............................,  ул. ………………….. No. …….., вх. ............., ет. ……, ап. …….. и обратно - до настоящия му адрес.

Пътуването на служителя представлява неотложно пътуване и/или е обусловено от потребност от трудово естество.

Да послужи пред: всички държавни и общински органи, вкл. МВР.

Телефон за връзка с РАБОТОДАТЕЛЯ: .......................................

Дата: ___________ г.

ПОДПИС:  

От къде е тази Служебна бележка?  Не зная кой "професионалист" я е сътворил, но има доста неща, които са недоклатени.
Може.Дайте вариант,който може да послужи.
Виж тук.
https://www.iskra.bg/kak-tryabva-da-izglezhda-sluzhebnata-belezh … tlozhno-patuvane/

Тази от втората снимка е най-читава, но и в нея има прекалени неща.

Работодателят трябва да удостовери:

1. Че едикойси е служител/работник , длъжност, вид договор - трудов, граждански, служебно правоотношение.
2. Посочва се фирмата и адреса на месторабота на работника
Аз бих добавила и  дейността на фирмата, за да се докаже, че не е от временно забранените с първата заповед на МЗ дейности( заведения и т.н.)
3. Посочват се работните дни и работното време, нормирано/ненормирано, опция за извънредна работа, също трябва да се посочи
4. Евентуално срок на действие документа
5. Дата на издаване
6. Име и длъжност на изготвилия документа

Работодателят няма право да посочва ( да удостоверява) постоянен/настоящ адрес на лицето, нито от къде да пътува. Тези неща се удостоверяват с други документи - лична карта, удостоверение за настоящ адрес.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 12:57 от Diorela

# 7 678
Нов случай на заразен с коронавирус. Положителната проба е на лекар от Бургас, работещ в "Бургасмед" . Информацията е потвърдена от кризисния щаб в града, предава Нова телевизия. 

Отделението по хирургия е поставено под карантина, в него са задържани всички лекари, медицински сестри, санитари, включително и пациентите

# 7 679
  • Bulgaria
Това с болниците е много притеснително. Какво стана с персонала в болниците в Плевен и Габрово, които бяха поставени под карантина? Те с положителни резултати ли са?

Общи условия

Активация на акаунт