COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 522
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 710
Скрит текст:

Някой случайно да е успял да се свърже с дадения номер за информация? Интересува ме, ако трябва да се прибера в квартирата си в друг град, но нямам адресна регистрация там, как да декларирам... Цяла сутрин се опитвам да се свържа, но постоянно ми казва, че телефонът е зает.

Договор за наем нямаш ли? Айде, бъдете малко по-креативни и не задръствайте телефоните.

По закон трябва да имаш регистрация по настоящ адрес в квартирата.
Цитат
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
Чл. 116. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) За нарушение на този закон от длъжностни лица се налага глоба от 100 до 500 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 50 до 300 лв.

Като онази девойка, дето била от Бургас, а живее и работи в София и питаше дали може да си отиде в Бургас, а после да се върне в София със служебна бележка. Ми не, не може. Това се нарича злоупотреба с права.
Има един принцип в правото:
Никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение.
В случая, не си изпълнил задължението си да се регистрираш в срока с настоящ адрес, а сега искаш да се вееш из България при забрана, черпейки права от това, че не си спазил закона. Е, не става.

Подозирам, че хората на квартира, които не са се регистрирали с настоящ адрес, при затягане на мерките, може да имат проблеми и с ходенето до кварталните магазини, защото адресите им са на друго място.
Нищо чудно да започнат и да глобяват при липса на регистрация, защото това ще затруднява все повече издирването на контактни хора. До сега минаваха метър, но нещата се променят ежедневно.

Постоянният и настоящият адрес са две различни неща. В ЛК се вписва постоянния адрес, а лекцията която сте изнесли няма нищо общо с него.

Лекцията, която съм изнесла, се нарича безплатен адвокатски съвет и се отнася за настоящия адрес - срокове на регистрация, глоби за неспазване. Но тя е за мислещите хора. На другите не може да им се налее акъл, ако ще човек да се скъса от опити.
Добре зная разликата между постоянен и настоящ адрес и как се удостоверява всеки от тях. И никъде не съм казала, че настоящият се удостоверява с лична карта.
 Човек, като прави свободни интерпретации, е добре първо да прочете, после да осмисли и тогава да пише и критикува.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 13:24 от Diorela

# 7 711
Майка ми живее в село, в чиято аптека няма всички нейни лекарства по рецептурна книжка. Освен това в областния град са много по-евтини. Ще трябва да ходи до областния град. Дали ще я пуснат през КПП-то?
За стагнацията се говореше "под сурдинка" отдавна. Защо Вашата майка или Вие самата не се запасихте с необходимите лекарства? Защо сега задавате въпроси, на които беше отговорено и на вчерашната пресконференция?

Имайте предвид, че става въпрос за лекарства, които се вземат с рецептурна книжка. Освен това не всички имат възможност да ги закупят, без да минават по здравна каса. Това не е аспирин или аналгин, че всеки да може да си го позволи.

# 7 712
Ами разхождайте ги тези деца, ако толкова искате, използвайте, докато не е забранено. Майка ми оня ден видяла млада майка да води за ръка детенце на година и два месеца, питала я не я ли е страх, жената казала, че преувеличавали и не било опасно??? В крайна сметка всеки си има глава на раменете, лошото е, че ще страдат невинни.

# 7 713
  • София
Има някаква граница - децата не могат да са затворени вкъщи, дори тези с астмата не бива да са само вкъщи, защото астмата се обостря И от дезинфектанти, домашен прах, самите възрастни в къщата внасят вируса, защото и те поне понякога ходят до магазина или на работа. Не е нужно децата да се скупчват на площадката, едва ли междублоковите пространства и улиците са се нагъчкали от народ.
За Шумен - възрастен човек, който се връща от проблемен град, вместо да си натиска задника вкъщи, тръгва да обикаля. Не е като да е стоял на терасата вкъщи или на пустата улица.

Кой твърди, че написаното от мен било мизантропия - има основни механизми - не можеш да затвориш децата вкъщи, защото на възрастните така им отърва. И ако тези възрастни имат поне капка здрав разум, няма да мерят улиците, защото им било скучно вкъщи и имали нужда да се разходят, а внуците им да седят затворети вкъщи. Защото да ти кажа, аз по улиците деца не видях, но пенсионерите бяха половината. Без маски, без нищо или маските им до брадата. То не са само те, де, и колко млади такива видях.

Е , поне разбрахме, че лекарят е и той от скиорите - това е донякъде успокоително.

# 7 714
  • гр. София
Майка ми живее в село, в чиято аптека няма всички нейни лекарства по рецептурна книжка. Освен това в областния град са много по-евтини. Ще трябва да ходи до областния град. Дали ще я пуснат през КПП-то?
За стагнацията се говореше "под сурдинка" отдавна. Защо Вашата майка или Вие самата не се запасихте с необходимите лекарства? Защо сега задавате въпроси, на които беше отговорено и на вчерашната пресконференция?
Възмущавам се вече и от мрънкащите майки с деца. Абе, няма да излизате! Дори и тези с кучетата трябва да се спрат с разходките!

Имам две деца, от които едното е тийнейджър. Не ме питайте дали ми е лесно да го спра в къщи. Но той не излиза! Точка!

Имам и куче. Не го разхождам. Стои и то вкъщи. Върши голямата си работа (която е веднъж на денонощие) в банята! Почиствам след него, слагам и белина. Но не излизаме!
Лекарствата се взимат на точна определена дата. Никоя аптека няма да ги продаде на друга дата! Като не знаете, не пишете глупости
Този срок го удължиха отдавна. Вече се дават до година напред. Досега можеше до 3 месеца.

# 7 715
Тъкмо се прибирам от Лидл. Възмутена съм от безотговорното поведение на възрастните. 80-90% от хората, които щъкат най-спокойно по улиците и то без маски са пенсионери. Трябваше да им отпуснат тия два часа да си напазаруват сутрин (понеже няма изградена мрежа, която да ги снабдява с храни и лекарства) и после да им е забранено да са навън. И, който не го спазва 20лв. глоба.  Баси, за младите хора рестрикции и ограничения, за да пазят тези безотговорни същества. Млади хора ще останат без работа и без средства, не могат да отидат в магазина сутрин и т.н. Бясна съм на това поведение, което демонстрират пенсионерите.

# 7 716
  • Germany
Понеже много се обсъждат децата, четох че в Италия има заразени около 300 деца. В почти всички случаи децата са заразени от възрастни, а не обратното. Децата трудно предавали вирусът между тях. Съчуствам на всички с малки дечица, които не могат да излизат. В моят град от днес сме в карантина, но разходките с деца са разрешени ако сте си само семейството. Също може джогинг, но по единично.
Неприятна новина от една от болниците в града е, че все повече младежи 20-25 год. заразени с ковид19 имат нужда от интензивно лечение.

# 7 717
  • Beyond the stars
O, тук още се възмущавате  за кучетата ли? Сериозно ли някой определи физиологичните нужди на 1 животно като "по-големи права от на децата" ?? Ма, моля ви е, ако вашите деца трябва да си вършат работите в тревичка - не се свенете, изведете ги пред блока.

Апропо кучетата също могат да акат и у вас - въпроса е, че после ще трябва да чистиш, а пък на теб няма да ти е приятно. Не го изкарвай два дена и ще видим дали няма да си свърши работата у вас - да, кучетата не акат само по полянки. Нямам нищо против кучетата и техните собственици, но половинчатата гледна точка ме дразни. Нали не мислиш, че някой ще изведе кучето си само да си свърши работата и след две минути ще го прибере? Аман от тарикати.

Апропо, доста собственици и навън чистят.
Повечето животни ще стискат докато не ги изведеш, не можеш да им обясниш - айде в банята от днес. Плюс, че повечето породи могат да развият физиологично болестно състояние при липса на движение.

Нямам куче за протокола.

# 7 718
Хирургът от МБАЛ „Бургасмед“, който бе диагностициран с коронавирусна инфекция, се е върнал от ски почивка в Пампорово преди две седмици. Това съобщи току-що директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.
Той уточни, че колегата му последната седмица е бил в болничен, защото се е притеснил за състоянието и се е самоизолирал.

Ето това е. В разгара на пандемията, когато имахме и силно отворени граници за туристи по писти и курорти сме внесли предостатъчно. Безсимптомно е разпространено вече много, тепърва започват сега да излизат първите случаи, след още седмица-две ще са следващите вълни.
Включително и пътуващите наши по ски / и не само/ курортите, които не прежалиха парите си, на свой ред довнесоха с връщане и липса на карантина.

ПП. С куче съм, което е и придружител, и няма как то да се изака вкъщи. Пробвано е, а няма да рискувам да го докараме до състояние за лечение и операция точно сега. Кучето го е гнус да слиза по стълбите ни в момента (дърпа се и показва с поведение), защото няма кой да чисти и е ужасно мръсно.

# 7 719
По селата всички деца са по дворовете БЕЗ маски,даже вчера някакъв репортаж загледах как един татко си играеше с детето в задния двор и майката се кефеше ,че били принудени да измислят игри да минава времето на двора...На фона на децата ни в апартаментите и по терасите ?Thinking

Не разбрах. Ако изляза на двора трябва да съм с маска?

# 7 720
  • тук-там
По селата всички деца са по дворовете БЕЗ маски,даже вчера някакъв репортаж загледах как един татко си играеше с детето в задния двор и майката се кефеше ,че били принудени да измислят игри да минава времето на двора...На фона на децата ни в апартаментите и по терасите ?Thinking

И на децата по селата ли завидяхме? Има си двор - играе си там. Нали не излиза? Да си бяхте купили къща вместо тераска.

# 7 721
  • Beyond the stars

А защо не трябва да излизат в двор, който ползват само те и защо трябва да са с маски?
Пропуснала съм нещо явно.
Да, в апартаментите е кофти, ма за това хората с двор трябва да ходят с маски ли?

# 7 722
Понеже много се обсъждат децата, четох че в Италия има заразени около 300 деца. В почти всички случаи децата са заразени от възрастни, а не обратното. Децата трудно предавали вирусът между тях. Съчуствам на всички с малки дечица, които не могат да излизат. В моят град от днес сме в карантина, но разходките с деца са разрешени ако сте си само семейството. Също може джогинг, но по единично.
Неприятна новина от една от болниците в града е, че все повече младежи 20-25 год. заразени с ковид19 имат нужда от интензивно лечение.

В Европа за съжаление тези на по 25 години имат 10 години пушачески стаж. Уж има забрани, но на практика почти всички големи ученици пушат.

# 7 723
  • София
Едно интересно видео на д-р Тошков за коронавируса и имунитета.

# 7 724
Хирургът от МБАЛ „Бургасмед“, който бе диагностициран с коронавирусна инфекция, се е върнал от ски почивка в Пампорово преди две седмици.

Тези ски курорти в Европа наистина се оказаха едни от основните източници на зараза.

Общи условия

Активация на акаунт