COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 273
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 8 145
Здравейте.. От както го споменаха този коронавирус взехме вкъщи много да се паникьосваме.. Преди 5 дена започна да ни  боли гърлото с майка ми  и имахме температура около 37.2 , аз следователно отидох лекарката да ме прегледа като предварително и се обадих. Изписа ми МИГ 400 + ecomer. На майка ми и изписаха трахизан, ангал..т.н. Свърших Миг 400  гърлото ми се оправи, но от няколко дена имам болки в гърба и отпред ( гърдите) , болките са по скоро едни такива тъпи. Също така на майка също и се появиха леки болки в гърдите при силно изкашляне. И най- странното е ,че и баща ми сега има температура 37.3 и  болки в гърлото , тримата сме "настинали" по едно и също време , възможно ли е? Звъняхме на 112 , но те ни казаха , че е вероятно да е от паниката, но мен продължава да ме боли леко гърба и гърдите вече 4 ден. Дали наистина е от паниката и да си направя ли рентген на белите дробове?

# 8 146
  • Пловдив
Сегашното положение, ако не и по-строго, ще продължи поне до средата на април.
Децата може и да не се върнат в училище до края на учебната година.
до средата на април Каракачана ще ни е демонстрирал величието на бэлгарската армия.

Аз имам една теория. Стигне ли се до там армията да има работа, нещата са мнооооого зле.
Щом трябва, ще се намесят и ще помагат, както са помагали и при наводнения, пожари и издирване на пишман туристи в планината.

# 8 147
  • Тук и сега
Здравейте, може ли някой да ми каже какъв е приетият закон за работещите в момента, ако ми наредят да излезна неплатен отпуск, мога ли да откажа и какви са изобщо правата в криза на работещите в частният сектор?

# 8 148
  • Пеликания
Да споделя и за моето приключение днес.
Ставам сутринта, приготвям се, слагам си маската, излизам от апартамента и се качвам в колата с намерението да отида да си нахраня животинките на село. Точно в края на града виждам полиция и ме спира и ме пита къде отивам, като им казвам името на селото и защо ми се налага да отида. И получавам отговор "Ама Вие сега искате само да се измъкнете." При което останах в потрес и им отговарям, ама аз ще се върна след няма и час, и ако съм искала да се измъкна съм щяла да го направя много по рано. Нито ще се срещам с някого, нито отивам в друг град. И че така ме пуснаха, а навръщане никой не ме спря. Защо ли да си правят труда?

# 8 149
Пощите дали ще работят? Предполагам има и други като мен със закъснели пратки..

# 8 150
Пощите дали ще работят? Предполагам има и други като мен със закъснели пратки..

Вчера работеха.

# 8 151
Ами много ясно. Виждали ли сте дробове, изкарали двустранна пневмония. Остават поражения и сенки доживот.
Ми да, виждали сме. С две двустранни бронхопневмонии съм. Нямам абсолютно никакви поражения. Тъй, че да не говорим просто ей така.

Остават, остават. И не само сенки, и поражения, ами и сраствания се получават. И са за цял живот
Предполагам знаете за моето тяло повече от мен. Така да е. Как ли пък съм оцеляла, без хронични заболявания и от грип не съм боледувала, че и децата ми дето не знаят какво е антибиотик. Ма айде, какво ли знам аз.

Това, че при вас е така, не значи, че масово е така. Вашият случай е по-скоро изключение, а не правило. Иначе това, че нямате никакви усложнения е много хубаво и искрено се радвам за вас. Щеше да е хубаво, ако и другите боледували от пневмания бяхме, като вас

# 8 152

Всъщност как да си го плати самотен възрастен, който не ползва интернет? Данъци, битови сметки - всичко е опашки, на които ще се редят възрастните, не младите.

еasy pay. Има каси в големите магазини. Често няма инкакви хора или ако има - 1 - 2.

Най-тъпото беше, че задава въпроса от името на дъщерята. Ами тая щерка да си дигне д-то и да плати телефона на майка си, за да не стои с изключен. А тези въпроси за отсрочките се повдигат, но все още няма решения или пък може да съм пропуснала. Разбра се за разсрочки на заеми от някои банки, възможно е и за други плащания да има. Но да занимава Щаба с плащането на телефони.......че и аман от начина на говорене на Чернева, "ааа" след всяка дума.
Ваканцията, по-скоро домашното училище на учениците най-вероятно ще бъде удължено.
Иначе за помощ на възрастни, опитвам с едни самотно живеещи съседки, но често ги виждам да маршируват по улицата и отговарят, че им е неудобно за всичко да ми звъняли. Караме ги до/от магазин, но това при случайна среща. Два-три пъти съм купувала по поръчка дребни неща, но не мога насила или да им се накарам някак и да ги затворя вкъщи. А за плащането на телефон на майка - години наред мрънка, че тя искала да си го плаща. Аз плащах, тя ми даваше парите. Сега от 4-5 е мирясала, ММ плаща сметката и за телефон, но тя не може да виси по опашки, та се принуди. Имат си хората някакво достойнство или не искат да се предават, но......налага се в един момент, пък и сега ситуацията е особена.

# 8 153
"Заразата у нас дойде от хора, които при обявена епидемия, отидоха на екскурзия до някои европейски страни", заяви проф. Кантарджиев.
То че е вярно вярно е, ама какво да кажем за Банско и прочее?

# 8 154
Здравейте, може ли някой да ми каже какъв е приетият закон за работещите в момента, ако ми наредят да излезна неплатен отпуск, мога ли да откажа и какви са изобщо правата в криза на работещите в частният сектор?
"Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на служителите, до половината от него без тяхното съгласие."

# 8 155
  • Другата България
Merri_An, така е. И аз изказах предположение, че ако го разхлабят режима, ще има злоупотреба. Но трябваше да има по-ясен регламент. Да се надяваме, че ще се реши в движение, ако останем с тази мярка, а не пълен локдаун. Аз съм за локдаун впрочем, но това не е достатъчно. Ако не се приложат и някои други мерки, няма да приключи бързо. Имам предвид мерки за тези, които остават да работят и да се придвижват между градовете - тестове, мерене на температура и т.н. Няма смисъл иначе всички да останем под ключ, ако сред част от хората вирусът продължи да се разпространява.
Напълно съм съгласна с теб. Заповедта на министъра е от петък вечер. Крайно неподходящо време за точно такава заповед и налагане на точно такава мярка, предвид предстоящ уикенд, неработни дни, в които хората няма как веднага да набавят бележките от работодателите, планирани пътувания, посещения на села и паланки по различни поводи. Свари всички ни неподготвени, вкл. и органите на МВР. Всичко се доуточнява в движение, пак казвам, нито един полицай не е застанал с пистолета и да връща нуждаещи се, наистина нуждаещи се от пътя. Нещата се се регулират, така мисля, но трябва всички да имаме търпение, да сме толерантни, да проявим разбиране и най-вече - да сме дисциплинирани, за да може да има резултат от всичко това.
Чета, че се изказва възмущение от факта, че медиците се лекуват в болниците. Заразените медици. Първо - не всички са в болница от тях. Второ - тези медици от кого са се заразили? От самолета, който пръска от космоса? Нали именно неблагоразумни пациенти, които вместо да спазват препоръките и да се обаждат първо по телефона, са хукнали направо по болниците да се самонастаняват и така са предали вируса и на медиците там, как тези хора са се оказали заразени според вас? Да, има и такива пациенти, при които впоследствие вече е установено заразяването, след някакъв престой в болницата, но това е риска на професията все пак. Нито един медик не е възроптал, че е заразен, в съседна тема потребителка мед.сестра беше тествана заради установен заразен в нейно отделение, жената си ходеше на работа и приемаше всичко спокойно. И без друго медицинския персонал е малко, дайте да не ги лекуваме тях, защото са медици, а като изпокапят нас кой ще ни лекува? Аладин с вълшебната лампа?

# 8 156
  • Варна
Тези медици , които ги лекуват в момента , меко казано са си развявали някои части по конференции и курорти и то при епидемична ситуация за която се говори от 2 месеца, не са се заразили по време на работа.

# 8 157
  • София
Ако забавим нещата с разпространението, може да извадим късмет да има някаква комбинация от лекарства, които да се дават на болните. Кофти е за китайците, италианците, испанците и немците, но те сега ще са най-акивни в търсенето на лечение поне да се намалят щетите, ще са авангард и ще тестват, имат широка основа, развити клинични картини. Ние все се оплакваме, че сме на опашката, но може пък, този път това да е в наша полза - до някаква степен да получим наготово формулата, а произвоството да се организира. За щастие все още имаме фармацевтични произвоствени мощности и при добра дипломация могат да се направят доставки и разрешения за произвоство. Понякога двойкаджиите печелят.

# 8 158
Преди щаба имаше включване с Младен Маринов, което не видях да е коментирано тук , а дава отговори на често задавани въпроси https://nova.bg/news/view/2020/03/21/282220/%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D … 0%B4%D0%B5%D0%BE/

# 8 159
Много станахме с температура 37-37.5 и болки в гърлото. От няколко дни и аз съм така и съм сънлива. Мъжът ми, при който в началото изглеждаше като класически грип (рязко го събори, главоболие, болки в мускулите, гърлото, по-висока температура), вече живна, но продължава да поддържа около 37. Повече от 2 седмици е това при него. При мен преди седмица имаше някакво неразположение, бързо премина, сега отново започна. Следим се, стоим си вкъщи и чакаме. Какво друго да направим...

Общи условия

Активация на акаунт