COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 988 578
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 8 250
Добре де, само аз ли нещо не мога да разбера логиката на това
Скрит текст:
- стойте си вкъщи и чакайте и чак когато започнете да не можете да дишате и сте пред умиране, чак тогава се обадете на Бърза помощ да ви приберат в болницата.
Нали основен принцип в медицината е, болестта да се хване в съвсем начален етап и да започне веднага да се лекува в началния етап, за да се излекува по-бързо и без усложнения и да не се чака да стане на двустранна пневмония и човек вече да не може да диша и чак тогава да се обадим да ни прибере линейката към болницата.
Това ми се струва абсолютно идиотско - чакайте да се влошите и чак тогава ни се обадете. Просто нямам думи за такива съвети.

Явно, да.

Логиката е, че не може болниците да се задръстят с пациенти с леки или никакви неразположения, но карантирани в там, заемайки места, които са нужни за хора със сериозни и тежки оплаквания. Не само от ковид! Остави и че няма практика да те настанят в болница само на база зачервено гърло и 37 градуса температура.

Отделно и още по-важно е, че заради такива неразбрали като теб се карантираха няколко отделения! Включая в това число и Домусчиев, който затвори цяла болница.

Много сложно е за асимилиране явно.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 19:29 от Антигона

# 8 251
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Да споделя и за моето приключение днес.
Ставам сутринта, приготвям се, слагам си маската, излизам от апартамента и се качвам в колата с намерението да отида да си нахраня животинките на село. Точно в края на града виждам полиция и ме спира и ме пита къде отивам, като им казвам името на селото и защо ми се налага да отида. И получавам отговор "Ама Вие сега искате само да се измъкнете." При което останах в потрес и им отговарям, ама аз ще се върна след няма и час, и ако съм искала да се измъкна съм щяла да го направя много по рано. Нито ще се срещам с някого, нито отивам в друг град. И че така ме пуснаха, а навръщане никой не ме спря. Защо ли да си правят труда?
Нагледно показно. Едно "приключение" за някой, който въпреки всичко казано и написано става, качва се в колата и тръгва да приключенства. Да си "нахрани животинките", каквито и да са те. И след като е спрян от полиция, е останал "в потрес". А пък на връщане в още по-голям потрес, че никой не я спрял. Какво, това проба на работата на полицията ли беше? Тест как пропускат, кого и защо? Значи щом за едни "животинки" са пуснали една приключенстваща дама, кой каза, че за болни родители няма да го направят? Това казвам, че още се стиковат нещата в движение и се реагира според ситуацията за момента. Но в конкретния случай полицая, който е пропуснал човек по такъв повод може и да бъде наказан. Защото това не е основателна причина, колкото и недоволни да има. Проявена е човещина, която е осмивана след това за благодарност. Затова и аз съм "за" пълна карантина. Горният пример е само капка в морето.
Значи аз мога да стоя по цял ден вкъщи, да ходя един път на 2 седмици до магазина екипирана като космонавт, докато другите се разхождат на воля и ръсят болести и пак излиза, че аз съм лошата, че имам 2 кучета, които могат да умрат от глад и искам да ги нахраня и това не е основателна причина след като съм спазила всички препоръки. Цялото ми пътуване е 1 час и не се срещам с никого и после пак съм си вкъщи. Някакъв закон ли съм нарушила? И как ще бъде наказан съответния човек? Значи ако има пълна карантина трябва да си оставя животните да умрат, които са ми като семейство, но не искам да ги наказвам затворени в апартамент и затова са в двор, където са щастливи и единствено те ми връщат усмивката в тази ситуация. Еми в такъв случай вече ще лъжа бе, явно всичко така става в тази държава.
Една потребителка по-горе го беше казала много добре - безотговорността и недисциплинираността на едни не е оправдание за същото, проявено от други. Нарушила си заповед на министъра на здравеопазването, не закон. Ако има пълна карантина нямам идея кой ще ти нахрани кучетата, сегашната ситуация не е по-различна, единствения начин е сама да намериш решение на казуса. А дали ще лъжеш или не - отново изборът си е твой, личен.
От такива съвети и самоиницитивни посещения на болници, една по една болниците ги поставят под карантина. Който има съмнение, че може да е болен от корона вирус, следва процедурата. Не излиза от вкъщи-> обажда се на ЛЛ -> при влошаване се вика линейка.
Добре де, само аз ли нещо не мога да разбера логиката на това - стойте си вкъщи и чакайте и чак когато започнете да не можете да дишате и сте пред умиране, чак тогава се обадете на Бърза помощ да ви приберат в болницата.
Нали основен принцип в медицината е, болестта да се хване в съвсем начален етап и да започне веднага да се лекува в началния етап, за да се излекува по-бързо и без усложнения и да не се чака да стане на двустранна пневмония и човек вече да не може да диша и чак тогава да се обадим да ни прибере линейката към болницата.
Това ми се струва абсолютно идиотско - чакайте да се влошите и чак тогава ни се обадете. Просто нямам думи за такива съвети.
Явно само ти. Питаш това за 987654321-ти път. Не знам не четеш ли, не разбираш ли, не искаш ли да разбереш.
Коронавирусът не води задължително и непременно до бронхопневмония, в повечето случаи протича съвсем леко и без никакви усложнения, и се третира с обикновените и познати противовирусни препарати и антипиретици. Което спокойно може да стане в домашни условия. Началният етап може да остане такъв до самия край, при 80% от младите и децата, дори може да не разберат, че са боледували. В тези случаи присъствието на тези пациенти в болница е безсмислено и ненужно. Затова и си стоят в къщи. При други хора /независимо от възрастта/ "става" пневмония. Тогава, според състоянието на пациента, отново може да се остане на домашно лечение, или да се постъпи в болница. Не всяка пневмония води до дихателна недостатъчност. Затова и се казва, че при средно тежко и тежко състояние боните се хоспитализират. Заради нуждата от подаване на кислород и евентуална интубация. Няма как всички заразени да са в болница, и логистично, и е напълно излишно.

# 8 252
Аз бих си прибрала кучетата (нали не са 10?), защо стоят в някакъв двор някъде си?

# 8 253
В Италия ситуацията е повече от ужасна.Ще паднат и там случаите, но ще се види след време. В момента умират хора, които са се заразили преди много време, вероятно още когаго не ги взимаха нещата там насериозно.

Иначе и аз гледах брифинга, какви са тези журналисти, не е истина, то не беше сричане, мънкане, безумно тъпи въпроси и аз се чудя генералът как издържа.

# 8 254
  • София
Никой в Италия не си прави домашни партита.
Хора не се четем и това е. Поне 200 пъти сигурно е било писано вече тук и от мен и от много други, че карантината там е от месец, а за овладяване на ситуацията се искат 3 месеца (може и за 2, но в някакъв виртуален, идеален свят, който се видя, че е неприложим в Европа). Вие искате за 1 месец да се оправят, при положение, че тотално бяха изтървали положението там. Тези нови случаи са се разболели преди 10 дена примерно и така и така, то е по етапи.
Ще дойде края и той не е далеч. Това в България нама да стане, не се шашкайте. Ние не сме толкова социални, нито пътуваме толкова много, нито имаме такъв приток от чужденци, а и наистина сравнително бързо взехме мерки.
Вижте само англичаните в Банско какво беля докараха. Ами в Италия е имало хиляди такива от цял свят, да не говорим за тясната им връзка с Китай. Имат и най-възрастното население в Европа и са силно експресивни натури. Ръкостискания, прегръдки, целувки. Масово живеят младите със старите, там много се държи на ролята на майката и таткото, патроните в къщата. Има си толкова много логични причини да се стигне до това.

# 8 255
Числата от Италия не са плашещи, а смразяващи кръвта. Китай ли? Неееее, не Китай, а Италия ще е тази с най-много жертви и най-много случай.Защо така се случи с тази прекрасна страна Sad
Защото им липсва дисциплина, както и на нас. Китай са друга бира.

# 8 256
Всъщност нямаше да им се налага да затварят цели отделения ако имаха адекватно предпазно облекло, дезинфекция и протокол за действие при прием на такъв болен.

# 8 257
Не са по-малко, вчера са били 4670, днес са 4821.
https://github.com/pcm-dpc/COVID-19/blob/master/dati-andamento-n … nto-nazionale.csv

# 8 258
Ако възрастен човек с няколко заболявания се чака да се влоши, той си е умрял.

Специално за възрастните с коронавирус има заповед от 17.03., че всички над 60 години с потвърден  COVID-19 се хоспитализират, независимо от симптомитe. Не знам дали е практически осъществимо, но заповед има.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/zdravniyat-minis … za-izolaciya-na-/

# 8 259
  • София
Цитат на: radostche_plovdiv link=topic=1189333.msg404
Какъв въпрос е задала Чернева?

Нещо от сорта "как да си платят телефона пенсионерите, без да излизат"...
[/quote
И този въпрос го задавала дъщерята ... тия хора не знаят, че сме 21 век. Simple Smile

Мисля, че много добре знае споменавайки Изипей,  но е много по-лесно друг да свърши това.

# 8 260
  • София
Аз да попитам и се извинявам, ако е питано (старая се да чета всичко в двете теми, но има пропуски): какво стана със семейството, което беше обикаляло по болниците и накрая жената се била разплакала от безсилие пред поредната отпратила ги болница?

Преживяла съм го с майка ми, която когато получи инсулт, ме подминаваха като пътен знак в същата тази болница, в която е работила над 40 години в Спешна хирургия и е спасявала човешки животи, а аз се молех за количка, защото тя не можеше да се държи на краката си и вече бях отчаяна от бездействието  - но имахме късмет да я види колега, с който е работила и нещата се развиха много бързо. Не искам да си представям какво му е било на това семейство, искрено се надявам нещата да са се развили добре.

На мен не ми е ясно друго  - ок, имаш симптоми, правиш си тест, ако е положителен - информираш ЛЛ и...?Ако не си стигнал до дефицит/затруднения в дишането, стоиш в къщи и се лекуваш...ок, някой прави ли списък на контактните ти лица...което за мен е изключително важно, защото при някой от тях може да се получат усложнения и даже да не знаят (ако си достатъчно дебелокож и безотговорен да НЕ ги информираш на своя глава) И така, лека полека ще стане ефекта на снежната топка.

А иначе аз съм стигала до предпневмонийно състояние без грам кашлица...

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 19:46 от Velina25

# 8 261
  • Другата България
Всъщност нямаше да им се налага да затварят цели отделения ако имаха адекватно предпазно облекло, дезинфекция и протокол за действие при прием на такъв болен.
Всъщност протокол за действие при прием на такъв болен има, проблемът е, че се приемат болни с пневмония, които се тестват след като вече са приети именно заради пневмонията. И след дни се установява положителен тест, след като вече болният е бил контактен и с други пациенти, и с лекари и сестри.

# 8 262
  • София
А ако ви закарат в болница и там прихванете в добавка някоя вътреболнична бактериална инфекция от тия резистентните на антибиотици??? По болниците съм чувал, че това се случва. Защото няма да ви вкарат сама в стая- даже в инфекциозна на ВМА са по двама, как е в Пирогов не знам.
 Я ако не е станало зле си стойте у вас и това е.

# 8 263
Не съм чула досега за случай - болен, обадил се на ЛЛ, ЛЛ му пратил линейка да го тестуват, тестът е положителен и човекът е оставен вкъщи да се рекува.

Нещо не ми се вярва това да проработи...???

# 8 264
  • При семейството си
Ако възрастен човек с няколко заболявания се чака да се влоши, той си е умрял.

Специално за възрастните с коронавирус има заповед от 17.03., че всички над 60 години с потвърден  COVID-19 се хоспитализират, независимо от симптомитe. Не знам дали е практически осъществимо, но заповед има.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/zdravniyat-minis … za-izolaciya-na-/

Това е доста необмислено, сами си задръстваме здравната система. Но и това ще променят.

Общи условия

Активация на акаунт