COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 215
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 160
Всички прибиращи се в България, се изпращат в принудителна карантина. Аз се прибах на 8.03 от Италия и две седмици бях в пълна карантина. Не съм си показвала носа и ме проверяваха. Това беше съвсем в началото, а за сега да не говорим. Глоби, затвор. Вярвайте ми, всички са наясно, че имаме повече полицаи отколкото доктори и кютат!
Как те проверяваха?

# 11 161
Дяволо, с държавите около нас вървим горе-долу еднакво. Моето лично мнение, което изобщо не твърдя че е меродавно, е че ще се разминем по-леко, защото сме от последните държави, които се заразиха.
Какво значение има че сме последни?

Не сме от последните. Израелски граждани са били вече заразени докато си тръгвали от тук на 23 Февруари. Просто удържаха първият случай, докато този първи случай не отиде в Пирогов през централния вход на 9 Март.

# 11 162
Правилно ли съм разбрала?
Май така излиза - в крайна сметка се получава коктейл от социална дистанция, малко тестове и накрая разчитаме тихомълком на изграждане на групов имунитет.
Преди малко гледах интервю на руския политолог Валерий Соловей, който обясняваше в радио "Ехо Москвы", че и при тях вървят към този вариант и за малко да го постна, защото на 16-ти март говореше за много интересни цифри още откъм средата на януари, но забелязах, че малко по-късно е обвинен за "Лъжлива информация за коронавируса". Не са хубави тия работи, не бива така да лъжат.

# 11 163
  • София
Според мен до 13.04 няма да имаме и 10 жертви и бил трябвало да вдигнат ип, защото нищо няма да го оправдава.

тц, няма как да ни пуснат за Великден, а и не е оправдано. Да, най-големия християнски празник, но ще си чукаме яйцата вкъщи само с най-близките ни. Ако пандемията бе тръгнала месец по-рано за целия свят, то може и да можеше ама пак условно, но сега не съм оптимист, а и според мен ще е неоправдан риск. Великден ще има и догодина, а ние всеки ден можем да превърнем във велик ако се постараем... Нека сме по-разумни и да не направим един рестарт на заразата. Мисля, че Май месец реално ще се диша много по-спокойно почти навсякъде, не само у нас, но нека не избързваме. Аз не смея вече така категорично да прогнозирам както преди 2 месеца. Още сме Март месец. Имам усещането, че времето е спряло и сме от 10 години в този Март месец, за вас не знам. Лятото ми се вижда като че ли е 2025 г. :O

# 11 164
  • София
Хиляди българи си идват от рискова чужбина и част от тях ще донесат нова зараза. Дай Боже оздравеят всички.
Сложно е да се опазим и вътре и от съседи и занапред. А какво ще стане с милиони българи, които загубиха хляба си?

# 11 165
Първият случай не беше в Пирогов, а в Габрово и Плевен.

# 11 166
  • София
Не е лошо, че ангажират частните болници още сега, защото те също се издържат от здравната ни система. Интересно е колко от клиниките по естетична хирургия и медицина имат реанимация и кога ще  ангажират и тях. Например.

# 11 167
Хората работят усилено върху терапията и нови лекарства:
https://www.elsevier.com/__data/assets/pdf_file/0007/988648/COVI … rapy_Mar-2020.pdf

# 11 168
Моето обяснение, защо някои хора, не вярват колко опасен е ковид за света е, че са притеснени от финансовия аспект на извънредното положение и затова омаловажават вируса. Аз ги разбирам и не мога да ги съдя, имам приятели, които в момента са без работа и са много разтревожени от това. Друг вариант е, психологически да се опитват да се успокоят, защото съзнанието им не може да понесе това, колко безпомощно е човечеството в този момент. Пак ги разбирам, защото ежедневно мои близки споделят, как без да са болни получават задух, паник атаки, представят си най-лошото. Аз съм от хората, които четат и гледат всичко, колкото и да е натоварващо, но се улавям, как мозъкът ми ме успокоява и постоянно търси нещо приятно с което да компенсира ситуацията, в която се намирам, така че да не изпадам в стрес.

Елон Мъск казва, че Тесла ще направи вентилатори в случай на недостиг.

Ледена пъразлка в Мадрид ще се използва, като морга за починали от коронавируса.

# 11 169
От брифингите има смисъл. Ако забелязвате преди бяха доста начесто, "споко" като напреднем в бройката ще станат и един път дневно. Аз също днес се разочаровах и отчаях също. Изявлението, че местата във ВМА и Пирогов, трябваше да има предупредителен характер и сплашващ за тези, които не "слушкат" и не спазват карантината, но ефекта  всъщност е съвсем друг - обезверяваме се все повече. Та аз, въпреки, че знам, че възможностите на нашата здравна система са ограничени, не очаквах да са тооолкова....направо никакви!  Дано да мислят и подготвят някоя болница само за болни от Короната и просто да не ни казват на този етап. Иначе по-добре да излезнат и да обявят, че всеки ще се оправя както и до където може.

# 11 170
  • София

С тънката подробност, че Ломбардия е с площ 24 хил. кв. км и плътност на населението 412 души/кв.км.
Площта на България, предполагам, я знаеш, а плътността на населението е средно 65,5 души на кв.км. Ние нямаме такава плътност, нито такова масирано огнище в страната, че да очакваме да стигнем Италия по бройка.
Просто имаме много планини и ненаселени територии ... плътността в градовете не ще да е по-ниска. По-добре подготовката да е за песимистичен вариант, да не се изненадаме лошо.

# 11 171
  • тук-там
Всички прибиращи се в България, се изпращат в принудителна карантина. Аз се прибах на 8.03 от Италия и две седмици бях в пълна карантина. Не съм си показвала носа и ме проверяваха. Това беше съвсем в началото, а за сега да не говорим. Глоби, затвор. Вярвайте ми, всички са наясно, че имаме повече полицаи отколкото доктори и кютат!
Как те проверяваха?
РЗИ, районните и кметът дори. Според мен сега всички се страхуват най-малкото от глобите, ако не са осъзнати и дисциплинирани. Но повечето следва да са, имайки “преднина“ от преживяното в чужбина.

# 11 172
  • При семейството си
За Великден ще сме под пълна карантина, спокойно. Ще си “чукаме яйцата” виртуално.

# 11 173
Малко да ви разсея. От простора:
"Днес прочетох, че коронавирусът вече е бил споменат над 2 милиарда пъти в медиите от началото на годината, докато разни рекордьори по смъртност като ебола и холера, както и негови по-близки роднини като SARS, MERS и свински грип имат едва по няколко десетки милиона споменавания. Даже и СПИН изостава с много пъти! Въобще, коронавирусът е едно своеобразно Деспасито в света на вирусите - нищо особено като талант, ама изключително популярен!"
Не съм съгласен. Ако мога да използвам същият жаргон този вирус има огромен талант и затова е толкова популярен. Не е Деспасито. Simple Smile Той е нещо като ария изпълнена от Павароти на вирусите Grinning. Един вирус колко е талантлив (смъртоносен) се определя от това колко хора има потенциал да убие, а това зависи от всичките му качества а не само от смъртността. Този вирус за мен се доближива до Хив/Спин от споменатите  по "талант", защото ако той е Павароти на вирусите, Хив е нещо като Пласидо Доминго, (между другото той също е с Коронавирус) сарс, мерс, свинският грип са далеч от техният "талант". Защо.

Защото не смъртността определя колко хора има потенциал да убие вируса, а всичките му качества. Ако един вирус е прекалено смъртоносен като сарс, мерс, той сам си ограничава разпространението, защото убива прекалено много, и попада в капана на мъртвият човек не може да разпространява вируса а като не може умрелите ще са по малко. Затова вируси със смъртност 10 и 39% са убили много по малко хора от вирус със смъртност 1% при това срещу който се вземат безпрецедентни в историята на света мерки за противодействие.
А на този всичките му качества са прекрасни (за един вирус) и го превръщат в Павароти, ниска смъртност (но достатъчно висока  да поставя водещи икономически сили на колене) за да е активно разпространението и висока заразяемост, за да достигне до максимален брой хора и съответно да убие повече хора. При ебола например е много по трудно затова Ебола не представлява такава опасност за света колкото този вирус колкото и да е чудно на много хора сигурно защо вирус със смъртност 1% е много по опасен за световното население от такъв със смъртност 50% (също прекалено смъртоносен и падащ в капана мъртвият човек не може да разпространява вируса и по този начин се самоограничава). Отделно заразяването при Ебола е много по трудно в сравенение с Короната да речем. Нужен е досег със заразени телесни течности и то когато болният развие симптоми, там няма безсимптомно разпространение. Изобщо Ебола не представлява никаква опасност за света. Например един прост факт, за 44 години от появата си все още не е стигнала до България и ние никога не сме имали огнище от Ебола, а Короната едва няколко месеца след появата си вече е тук и имаме вътршно разпространение от човек на човек.  

Да погледнем цифрите и защо казвам че само Хив и коронавируса са Павароти и Доминго а на останалите таланта им е по малък. А говорим за вируси със пряка смъртност 0% и 1% но много по опасни за света от вируси със пряка смъртност 10, 39 и 50%

Хив няма пряка смъртност защото той не убива а само ликвидира имунната с-ма, но това няма никакво значение защото косвената смърт която причинява е огромна: от появявено си през 1987 до този момент е убил над 35 000 000 души. (Може да го оприличим като много талантлив, след като е причинил толкова много смърт макар и косвено). Как стоят другите певци и колко са талантливи.

Ебола: https://en.wikipedia.org/wiki/Western_African_Ebola_virus_epidemic
 в пика си през 2014 и 2015 е убила от 11 232 до 18 000 (посочва че от 17 до 70% от случаите остават извън стат., предполагам защото се развива винаги в бедни държави и там няма адекватни данни) сега не ми се търси данни за останалите и появи из Африка ама да кажем че щом в пиковите си години от съществуването си е убивала по 9 000 на година. 44 години от появата и са общо 9 000 по 44 което прави 396 000 (в най лошият възможен случай) един средно талантлив вирус.

Сарс и Мерс талантът им е толкова малък че може да ги оприличим на фалшиво пеещи певци в света на вирусите. Съответно са убили Сарс 770 а Мерс 527
https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome
https://news.bnt.bg/bg/a/broyat-na-zhertvite-na-koronavirusa-nad … izhi-tozi-ot-sars

Какъв е таланта (колко човека може да убие) Короната. При смъртност от 1% (като се вземат безсимптомните) и ако се доверим на Мангъров че епидемията ще спре при 70% заразени то в световен план ако не пречим да Короната да ни покаже таланта си и се "насладим" на изпълнението без де се месим в световен план в кратки срокове (1, 2 години) жертвите ще са 50 000 000 души. (Забележете че аз не променям процента смъртност въпреки че той ще се вдигне на 3, 4% защото ако оставим Короната да покаже таланта си здравните с-ми на целият свят ще рухнат и това ще вдигне много смъртността и ще стане 150 000 000, 200 000 000. Нека всички които говорят за конспирации, Кафето пак днес е обяснявала как това е по безобидно от грип и т.н. да се замислят за таланта на Короната, и може би ще осъзнаят защо се случва всичко това по света като извънредни мерки. Защото просто не можем да си позволим да изслушаме арията на Павароти на вирусите, прекалено е талантлив този вирус.

Обобщавам талантите:
Хив: 33 години над 35 000 000 жертви
Ебола 44 години около 400 000
Сарс 18 години 770
Мерс  8 години 527
Короната потенциал: за 1 до 2 години 50 000 000 до 200 000 000 в зависимост ще издържат ли здравните с-ми по света. (Отговорът е ясен, защото при драконовски мерки не издържат такива на водещи икономически сили а представяте ли си при никакви мерки и бедни здравни с-ми.)

Човек ако осмисли тия неща трудно ще говори за сценарий, конспирация с неясни цели и т.н.. Не, мерките са за да не бъдат след 1 до 2 години жертвите толкова много по света. Няма конспирация и това не е грип. Никой грип не е толкова талантлив колкото короната.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 01:27 от Анонимен

# 11 174
На Пирогов й е съвсем друго предназначението. Тя и без болни от корона вирус е винаги препълнена. Не може да отложиш посещение, ако си си отрязал пръста или те е блъснала кола.
Да, но все пак в момента риска да те блъсне кола, да пострадаш при трудова злополука или в пиянска свада в бар е доста редуциран. Всичко е изчислено Wink

Общи условия

Активация на акаунт