COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 985
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 295
  • Буркина Фасо
След коментара на Мутафчийски за посиняванета на устните,вече съм сигурна че баба ми е била болна точно от това.Писала съм и преди за нея.
Посиняването на устните не е конкретно при коронавируса. Детето като беше с бронхит веднъж ми бяха казали да го следя, признак е на влошаване на състоянието, липса на кислород, нещо такова.
посиняването на устните е признак за липса на кислород. короната представлява точно това - поразяване на белите дробове и намаляването на кислорода. така че на този етап посиняването на устни може да се счита за показател за наличие на короната.

# 11 296
Бледолилава, това че в цял свят локдауна е по едно и също време е всъщност много хубаво, защото така ще приключим с това нещо много по-бързо, а не после вирусът да пристига обратно от хиляди места и то такива, с които имаш тесни икономически и транспортни връзки. А реално при това положение държавите, които няма да вземат мерки и се оставят да пламнат целите, наистина ще се окажат изолирани като Северна Корея.

# 11 297
  • София
Да, тук съм съгласна с Лили - по-добре така, поне ще се сведат до някакъв възможен минимум случаите на предаване на вируса. Иначе ще го влачим до безкрайност.

# 11 298
След коментара на Мутафчийски за посиняванета на устните,вече съм сигурна че баба ми е била болна точно от това.Писала съм и преди за нея.
сърдечна недостатъчност?

# 11 299
След като гледах внимателно целия брифинг, за пръв път нямаше тъпи въпроси.
Малко информация за някои от най-често дискутиранита тука неща.
Псар тестовете (генетичните) - в момента капацитетът в страната е 300 на денонощие. В момента обучават и лаборатории в други градове.
Местата в болниците - освен потвърдено заразените имало в отделенията и много други в тежко състояние, без да са доказали още вируса. Имало и вече клинично здрави, но все още с положителни тестове.
Банско и английският баща - по последни данни от Израел цял самолет прибрали са от Банско, са заразени. Както и случаи в цяла България, заразени в Банско.
Кантарджиев говори дълго и много добре. Обясни различните видове тестове, както и кога някой дава положителен резултат.
Освен Псар-а, който е най-труден и бавен (открива РНК-то ва вируса), има и два типа бързи. Единият - антигенен, отново изследва секрет и наличие на вирус. Него го плюе Мутафчийски, че е много рисково да се използва, защото дава много фалшиво отрицателни резултати. За него също трябват лаборатории и съответно оборудване. Време за правене - 90 минути. Другият е за антитела, най-лесен, кръвна проба. При него се установяват антитела в кръвта. Поради тачи причина за да е положителен, трябва трябва да са минали поне 10 дни от заразяването. Нищо не казаха има ли го наличен някъде в Бг, май не.
А за мене някоя частна лаборатория трябва да почне да го прави. Защото много хора, включително и аз, имат съмнение, че вече са го изкарали. Ако се установи, че имат антитела и е минало достатъчно време от оздравяването им, може да са спокойни, че няма как да се заразят в бъдеще. И няма нужда да се побъркват от страх, а и могат спокойно да са навън и ако искат, в помощ като доброволци.
Не е вярно. Мутафчийски плюе тестовете за антитела като метод за диагностика на активна инфекция.
Антитела се изработват след 6-7-10 дена след заразата, а може и по-късно. Имунокомпрометираните не знам дали изобщо изработват такива (това е мое предположение). Затова тези тестове не се ползват и не са показателни.
А тестът за антиген открива специфичен протеин на вируса в носоглътката и е по-надежден.

# 11 300
Посиняването на устните в признак, че до дробовете стига малко кислород. Това не е само признак на короната, моето дете прави бронхоспазми и винаги са ми казвали при този признак да бягаме в болницата.
Мен ме учудва, че никой не говори за инхалации... дали им правят.? Помагат ли при задуха от короната?

# 11 301
  • София
Бразилия, Аржентина, Чили, Мексико, Африка - някой знае ли дали локдаунват или чакат да стане и там неконтролируемо?

# 11 302
  • sofia
Нямат тестове и чакат.Броят на заболелите в тези страни не се контролира.Представете си в Конго колко теста са направени или в Аржентина където имаше бунтове преди 1 месец.

# 11 303
Изолацията е временна мярка.
Тя спестява риска да се напълнят болниците и държавите да са в пълна невъзможност да обслужват болните.
Никоя страна , с колкото и силна икономика  да разполага. не може да се справи с  толкова голям брой нарастващи пациенти.
Така, че Китай може и да е стопирал вируса ,но обективно реално епидемия може отново да избухне.
Ако не се намери лекарство и ваксина-трудно го виждам аз този вирус да изчезне,още повече ,че се доказа,че и на топло вирее.
А колкото до БГ-нали не мислите ,че 202 са реалните случаи?Нали се сещате ,че това са само тествани и доказани?Колко има в домовете,такива без симптоми,ново завърнали се от ски от чужбина и т.н.?
И замислете се -ако са по-малко обявени бройки-икономиката ше продължи да функционира и няма да затварят производства,предприятия?Схващате ли?

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 10:11 от macapisa

# 11 304
  • В офиса
Като ти падне сатурацията, посиняват устните и ноктите. Като се стигне до там е доста зле и са адски отпаднали, буквално не може да стои човек прав.
Преди това обаче, се появява плитко, учестено дишане с по-дълго издишване, дишане с коремните мускули, както и хлътване на ямката на гърдите при вдишване. Всичкото това показва, че дробовете се мъчат. Това не е само при короната. Моите деца често правят бронхоспазми. Понякога се оправяме само с инхалации с физиологичен разтвор, но понякога се налага и с вентолин и пулмикорт. Прави се и едно тупкане по гърба, за да отхрачват, както и се препоръчва движение, пак за да раздвижат секрета и да отхрачат. Имам си и една астматичка, та и сатурация около 90 веднъж видях, тогава може да е имало посиняване на ноктите и устните, бях много притеснена, не обърнах внимание.

# 11 305
Не е вярно. Мутафчийски плюе тестовете за антитела като метод за диагностика на активна инфекция.
Антитела се изработват след 6-7-10 дена след заразата, а може и по-късно. Имунокомпрометираните не знам дали изобщо изработват такива (това е мое предположение). Затова тези тестове не се ползват и не са показателни.
А тестът за антиген открива специфичен протеин на вируса в носоглътката и е по-надежден.

надежден - ако си уцелил вирус.
Антителата е идеален за статистиката един ден да се знае колко са го прекарали та дори и да не са разбрали и да не са отишли до болница. За мен изследването и статистиката дали в момента имаш корона щото кашляш е безсмислено щото така или иначе не винаги хваща, а и много народ не се изследва. Има смисъл само ако е измислено лекарство за да знаеш как да го лекуваш.

# 11 306
Скрит текст:
След като гледах внимателно целия брифинг, за пръв път нямаше тъпи въпроси.
Малко информация за някои от най-често дискутиранита тука неща.
Псар тестовете (генетичните) - в момента капацитетът в страната е 300 на денонощие. В момента обучават и лаборатории в други градове.
Местата в болниците - освен потвърдено заразените имало в отделенията и много други в тежко състояние, без да са доказали още вируса. Имало и вече клинично здрави, но все още с положителни тестове.
Банско и английският баща - по последни данни от Израел цял самолет прибрали са от Банско, са заразени. Както и случаи в цяла България, заразени в Банско.
Кантарджиев говори дълго и много добре. Обясни различните видове тестове, както и кога някой дава положителен резултат.
Освен Псар-а, който е най-труден и бавен (открива РНК-то ва вируса), има и два типа бързи. Единият - антигенен, отново изследва секрет и наличие на вирус. Него го плюе Мутафчийски, че е много рисково да се използва, защото дава много фалшиво отрицателни резултати. За него също трябват лаборатории и съответно оборудване. Време за правене - 90 минути.
Другият е за антитела, най-лесен, кръвна проба. При него се установяват антитела в кръвта. Поради тази причина за да е положителен, трябва трябва да са минали поне 10 дни от заразяването. Нищо не казаха има ли го наличен някъде в Бг, май не.
А за мене някоя частна лаборатория трябва да почне да го прави. Защото много хора, включително и аз, имат съмнение, че вече са го изкарали. Ако се установи, че имат антитела и е минало достатъчно време от оздравяването им, може да са спокойни, че няма как да се заразят в бъдеще . И няма нужда да се побъркват от страх, а и могат спокойно да са навън и ако искат, в помощ като доброволци.
Някои четат или по диагонал, или са функционално неграмотни! Изобщо не съм писала, че тестът за антитела може да се използва за откриване на заразен човек във фаза активни вируси в него, а за тестване на клинично здраве хора, със сигурност без вируси в кръвта, но със съмнение, че са го изкарали, преди официално да е регистриран у нас. Доста хора вече писаха, че имат съмнение, че са го изкарали, включително и аз. И е добре да знаем. При нас, дори и да сме минали през гадината, смятайки, че това просто е по-гаден грип, отдавна няма вируси в организма.

# 11 307
Тези частни лаборатории не разбрах тестовете платени ли ще са???

# 11 308
Според щаба, а и сигурно е така, ние не пламнахме директно от Китай, а от нашите европейски приятели, с които имаме отворени граници и непрекъсното пътуваме.
Според мен вирусът е невъзможно вече да бъде изличен от лицето на земята, ето например щом е влязъл в Конго, скоро няма да излезне от там.
Но това не е проблем, според мен ние лесно ще се пазим от Конго. Най-важното е Китай(и още няколко в Азия), Европа, САЩ, Австралия и няколко други да вземем нещата сериозно. Реално пандемията пламна заради поредица от грешки, подценяване и бездействие именно от страна на тези държави.

# 11 309
  • в страната на чудесата
Тези частни лаборатории не разбрах тестовете платени ли ще са???
Кое те кара да се съмняваш?

Общи условия

Активация на акаунт