COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 388
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 540
Не знам какво върши работа за дезинфекция на плодове и зеленчуци, но аз ги накисвам във вряла вода или с пара.

# 12 541
Скрит текст:
Скрит текст:
Лекарства срещу вируси няма. Единствено ацикловир, който помага срещу херпес.
Това не е вярно. Дори за грипа има оселтамивир(тамифлу), занамивир(реленца). Това са противовирусни препарати, не са просто да свалят температури и да те карат да се чувстваш добре, а действат директно върху вируса.
И за ковид ще има такива лекарства, както и готови антитела, ваксини.
Доколкото ми е известно не действат срещу вируса, а влияят на клетките/рецепторите в тялото, които са уязвими от вируса. Има голяма разлика. Лекарство, което да трепе вируси, ако така си го представяте, няма. Говоря за грипа конкретно, не гарантирам за всички вирусни заболявания.
Стопират размножението на вируса, което си е по същество въздействие върху вируса. Това малко ли е? Няма нужда да убиват директно вируси и да действат като антибиотик, вирусът не е бактерия. Ако вирусът не може да прави нови свои копия, имунната система по-бързо ще му види сметката.

# 12 542
Домусчиев с два отрицателни теста, щели да го изписват. Добре е и кръв да дари.

АКО открият антитела в кръвта му да, иначе..  По статиите, които съм чела до 28 дни е оздравяването.
При много пациенти - уж се оправят, а болестта си действа тайно и после идва пак още по-силно от преди.

# 12 543
  • София

На вас кое най-много ви липсва в изолацията?
Нищо не ми липсва, но много неща са ми в повече. Като преподаването на геометрия на френски, например, ама не обичам да си споделям тук, та другите ще си ги представи всеки.

# 12 544
Sunshine_Reggea, за мен пък, ако не можеш да прекараш 2 седмици сам със себе си ...
Да ти кажа честно, имам се изключително стабилна и дори положително настроена личност и в криза, но мога да ти онагледя кое може би ще е причина да изпушат масово и стабилни хора. В скрития текст, за да не досаждам на други.

Скрит текст:
Децата са вкъщи. Ние онлайн обучение нямаме, всичко пристига през три канала - имейл, апп, втори апп. Постоянно  нещо се разпечатва, снима, праща, получава, записва, изпраща. За щастие големият е със силни организаторски умения и аз само помагам с обратната връзка. При малкия нещата са различни, там обаче, да кажем, че материалът е елементарен и само организирам плана.

Междувременно работя. Имаме всеки ден миитинг, в който не ни гарантират абсолютно нищо. Казват ти решението до утре, утре пак нещо друго. Например някои сме в отпуска изведнъж - аз точно в този момент, а други въобще са уволнени. После се започват едни обаждания, напрежение, евентуалности. Слушаш министри, пускаш в гугъл планове, търсиш.

Извън това се случва да се обадиш на двете баби, да запишеш кои покупки им трябват, да ги купиш, занесеш, оставиш пред вратата и тръгнеш обратно. После по телефона ги забавляваш пет минути, за да не изпушат и те.

В един момент имаш време за себе си, взимаш книга, излизаш на двора. Телефонът звъни. Тази приятелка има новини, другата е уволнена, третата болна.. И като за капак ти казват, че евентуално си контактувал с болен и да кажеш, ако се разболееш.

И пускаш телевизора за разнообразие и чуваш, че училищата до май може да са затворени.

Нищо, де, ние сме печени, стараем се да сме и стабилни Simple Smile

Разбира се, че е по-натоварващо от стандартното, никой не отрича, все пак е извънредна ситуация. Има притеснение и това е нормално, но за мен е абсурдно да се тиражира, че е норма да "изтрещяваме" от 2 седмици изолация и край, правителството иска да ни съсипе психическото здраве така и видиш ли, то не е целта да спаси физическото ни, а да ни побърка. Просто абсурд. Хората знаем 2 и 200 и ще се адаптираме. Да, по-стррсово е, но опр не е нещо, от което се умира. Виж, от други неща се умира верно, там хората имат право да се оплакват, като са окачени по апарати и не могат да дишат и това опитваме да предотвратим, нали така? Ще платим цена във формата на известно неудобство, но за мен определено си струва.

# 12 545
  • Пловдив
До 13 април - К. Вълчев
дистанционното обучение ще е до 13 април
https://faktor.bg/bg/articles/krasimir-valchev-izprati-7-nasoki- … hte-e-do-13-april
Дистанционното обучение ще е до края на учебната (надявам се не повече) година, да свикваме.

И аз на това се надявам. В предната тема тезите, че видиш ли децата в другите страни ходят на училище и това не е фатално, видяхме към днешна дата, че не е точно така. Децата имат най-много контакти и са масовите приносители на вируса. Смятам навременото затваряне на училищата беше много рационален и ефективен подход.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 11:21 от dazel

# 12 546
  • Sredets/Burgas
Като човек минал през два много тежки и дълги депресивни периода,
диагностицирани и лекувани от психиатри, мога да кажа, че много бъркате с това какво точно води до депресии...
При депресиите човек ИСКА да бъде изолиран от света, ИСКА да бъде сам...
И това е един от най-честите симтоми... При паническото разстройство също...
Срещата с околния свят води до атака...
Голяма част от вас искат точно обратното, да бъдат( привидно) свободни и голям страх,
че се разболеят психически.... Не става толкова лесно... Обикновено до такива придобити разстройства се стига след натрупване на някакви негативни преживявания с години...Обикновено различни от причина - как ще изкараме месеца затворени вкъщи...
И то не с кой да е, а УЖ с най-обичаните си хора - съпруг и деца...
Не знам, аз имам две момичета... на 17 и на 7... Никое от двете не се е влошило психически, емоционално и здравословно за 10 дена у дома...Напротив...Че то за тях стресът е много по-малко...
Наспиват се, не биват юркани че закъсняват за някъде, имат време за четене....
Имаше тук, или в подобна тема мнения, да ги пускали вече учениците, че не издържали с тях вкъщи...
За мен подобно поведение от уж отговорни родители не е нормално...
Аз със сигурност знам, че сега не бих повторила депресивен период.Напротив. Мобилизирам се.
Подготвям се психически за икономическата стегнация след това. Подготвям и деца си...
Къде е човешкото умение за гъвкавост и приспособимост към средата?

Имам автоимунно заболяване, на 35 години съм от 20 години съм на кортикстероиди...
Всички, а те са хиляди, с автоимунни заболявания имаме лош имунен отговор...
Аз не мисля, че съм егоист, защото си стоя вкъщи, просто съм наясно с риска.
Не прави това, което не искаш да направят на теб.
Много често се споменава, ама те по-голяма част от хората не умирали... Точно така...
Ами ако попаднете в малката част? Ако изтеглите късата клечка? Тогава?
Мненията тук са от едната крайност до другата и никакъв баланс...

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 11:26 от Butterfly_Lovehunter

# 12 547
  • Варна
Продължаваме да се опитваме да отделим зърното от плявата , т.е. фактите от фантазиите.
Разпространението на вируса може да бъде забавено, но не може да бъде спряно. Той със сигурност ще обиколи света за година и всеки ще има възможност да се срещнат с него.
Забавянето на разпространението с твърди мерки - печели време за търсене на лечение и едновременно вкарва икономиката в ръцете на "оздравяващите я" т.е. политиците - т.е. банките. Също така, бавното разболяване засилва вярата че болниците ще помагат , докато бързото разболяване гарантира че леглата няма да стигнат.  Съотношението на излекувани към починали за БГ е 4 към 3. Влезеш ли в болницата - шанса е фифти фифти при нас.  За Германия, Франция не е така, за Китай не е така - там шанса е доста по-висок да бъдеш излекуван. Но и базата за оценка в БГ е твърде малка , само 7 случая са минали през с-мата до края.
Графиките показват че разболяването набира скорост до около 1000 болни на милион население ,  след което започва да губи скорост.  Ние сме на 31 бройки в момента, т.е. има още много докато стигнем 1000 болни на милион население. Това са 6000 активни случая за 6 мил. българи.
Извода е един - чакаме да се намерят ефективни мерки за лечение и се разболяваме колкото може по-бавно за да имаме работещи болници. Т.е.  стоим си в къщи до последно и ще разчитаме на кредити. Междувременно подсилваме имунната система с всички средства - дори и със слънчеви бани на балкона !

# 12 548
  • София
Липсва ми еуфорията и хубавото настроение след като съм изкарала един час на степа или планината.

Скоро и имунитетът ще ни залипсва поради горните неща, мани еуфорията и хубавото настроение.
Народът няма да спре да се събира, младите хора няма да спрат да се събират. Като не могат да се видят навън, ще се виждат вътре, а това е 100 пъти по-опасно. Гарантирана зараза.

Но щом Пожарникаря, Милиционера и Обаятелния Хирург са решили, че коронавирусът не ни дебне в мърлявия магазин отсреща, а ни причаква на Витоша, нека си вехнем вкъщи и да ставаме все по-уязвими за всякакви гадове с корони или без.

# 12 549
Скрит текст:
Проповедниците от Седмия ден на дивана .... ох, ще ме уморите от смях  Joy Joy

На мен най-много ми липсва спорта, хора, спряха ми картата и аеробиката, ще се побъркам. Липсва ми еуфорията и хубавото настроение след като съм изкарала един час на степа или планината. Нищо не може да замени това, ни готвене,  ни чистене, ни сериал, ммм не, мерси.
Следобед с щерката ще отваряме клипчета с гимнастика и почваме. Ама пак ... не е същото.
На нея също и липсват тренировките, а и взе да се притеснява, че от мекички и Нутела ще загуби прекрасната си форма.
На вас кое най-много ви липсва в изолацията?
На мен - свободата. Глезотиите не ми липсват, не спортувам активно, не понасям молове, на фризьор ходя два пъти в годината. Но това, че нямам свободата аз да решавам кога и какво да правя, буквално ме вади от равновесие.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 12:54 от Sysly

# 12 550
  • София
Оф, айде масово неадекватстващи в темата да не призовават толкова усилено към "мисъл" или да ми обясняват как да си измиеш калните краставици е психологически проблем.
Ако нямаше нужда от съвети за спазване на хигиена, бихме ли стигнали до тук?
Обръщал ли е някой от вас внимание как слизаш до спирката да купиш нещо, хващаш две дръжки, копче на асансьор, банкнота и след това от ръцете ти тече кафява вода? Междувременно палиш цигара, супер.
В  голяма гнусотия живеем, леко повишаване на хигиената няма да навреди.

Отворете прозореца, направете една ведрина за розови бузки! Sunglasses

# 12 551
  • на пъпа на Златията
Задавам си един въпрос.
Безделниците са по улиците а хората които работят  са затворени .
В едно село например  много хора се разбраха дори и от   безделниците да си стоят в къщи които цял ден стояха  по площада ,  , а един е всеки ден пред магазина  с колата си и влиза в магазина да се топли а внучка му се е прибрала наскоро от Германия . Има и още такива които се прибраха  наскоро от чужбина и децата им са през час в магазина  я за вафличка я  за дъвка и трябва да ги чакаш  отвън на студа да си напазаруваш .
Тия не са осигурени в България  100 процента ,  как ще влезе в болница да се лекува ако е домъкнал заразата?

# 12 552
Чудя се за следното - до сега никой журналист не се сети да зададе елементарен въпрос - имаме легла и отделения по болниците, в Арените, които да се заемат от болни с Корона вирус. Обаче, има ли там вече персонал, който е готов и ще стои затворен за месец, без да излиза от там? Защото нали разбирате, че няма как хората, които работят в тези отделения да се връщат вкъщи при семействата си...Не чух и да се задава въпросът, а какво се прави за този персонал? Ще има ли осигурена топла храна, места за лична хигиена, места за спане? Чух само, че ще им дават 1000 лв. повече, което е нищо като се има предвид, че тези хора няма да имат нормален живот за повече от месец....Явно на журналистите, а и на Щаба и Медицинския съвет, не им дреме особено за тези хора, защото не се говори нищо за тях.
Това с Арената не бива да се случва. По-добре да застрелят хората, вместо да ги завират там. Поне история да са учили, ако не са чели книги. Такива неща не се правят. Военно-полеви болници, да, но това е друго.

Е, нали се учим от челния китайски опит? Те така направиха.

# 12 553
  • При семейството си
Аз да попитам,уж чета тук обобщенията на щаба,уж и тях гледам,но нищо не чух,какво е решението за работещ родител,дето трябва да си гледа децата,защото градините не работят.Ок ,за две ,три седмици,гърмиш платения отпуск,но гледам така монотоно,тихо пуснаха учениците уж до 13.04,но вметнаха,че най -вероятно ще отидат на училище май.Градините едва ли и те ще отворят по рано.Аз съм отпуск,но другата седмица трябва да съм на работа.Шефовете се сърдят и мрънкат за 5-10 дни отпуск,какво да кажем за месеци(и то ще е не платен).Почва се мрънкане,заплахи(,а може и не само) да те заменят с друг.Убедена съм,че не малка част от родителите са в подобно положение,а решение не чух.Ясно,ще си гледаме децата,ясно ако трябва ще напуснем(щото няма да ни съкратят)та и борсата да ни е минимума .Аз съм за строгите мерки ,но виждам,че само се въвеждат някви работи,а строги правила и план няма.И така пак стигаме до въпроса,кво правим ?До тук чух само,за 60% от държавата за тези дето са пуснати от шефовете си не платен отпуск.А с другите дето го ползват същия този не платен по( принуда)собствено желание ,за тях нещо,а тези дето ще ги уволнят или накарат да напуснат защото не могат да ходят на работа заради разни обстоятелства.Брисов си мели едни и същи неща, за бизнеса дето е затворил,но хич не се мисли ,че в тази криза има бизнеси дето сега цъфтят и там хич не ги интересува,кой има деца,права и тн.там им трябват хора  да им изкарват парите,и здравето и ИП са последните неща,който ги интересуват.

В Закона за извънредното положение са предвидени изменения и в Кодекса на труда (друг е въпроса колко ще ги спазват работодателите и пред кой можеш да се жалваш):

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147150

# 12 554
Аз искам да попитам един въпрос който хем е по темата, хем малко в страни от нея. А мисля, че мястото е много подходящо защото...все пак тук сте много български майки.

Направило ми е впечатление, че МАСОВО децата НЕ спортуват и дори НЕ се движат, масово се хранят с БОКЛУЦИ и дори пушат.

Всеки разбира различни неща под "децата" и различно количество деца,но моите впечатления- от три училища,едното от които-гимназия са различни.Децата спортуват дори много повече,възможностите са по-широки в тяхното детство.Някога нас в училище ни избираха в час по ФВ по "критерии"-височина,телосложение и т.н.за някакъв спорт, сега всеки може да се запише някъде и го прави. Карат си и колелета ,скейт борд, кънки, плумат.За яденето на боклуци съм съгласна, но често училищните магазини и лаВки / откъде и защо дойде тази верига с умопомрачителен правопис лаФка/

Повечето деца в момента страдат от това,че не могат да поритат топка / момчетата/ или да карат колело.

Иначе по темата- в момента за огромно съжаление масово не се спазва карантината.Не казвам"мерките", а точно карантина,която е поставена на определени лица и това ми е служебно известно.Всеки тръгнал нанякъде, щото му е много важно .Мисля си ,че тук  промените трябваше да предвиждат зверски глоби,ама наистина зверски.

И все си мисля,четрябваше да се поставят бележки с карантина на вратите на тези,които са задължени да си стоят у дома,чух аргументите против на генерала,но според мен- това също беше начин-

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 11:42 от Светкавица

Общи условия

Активация на акаунт