COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 988 608
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 570
В Закона за извънредното положение са предвидени изменения и в Кодекса на труда (друг е въпроса колко ще ги спазват работодателите и пред кой можеш да се жалваш):
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147150
Тези промени дори и да се спазват ,ми се виждат крайно недостатъчни и неефективни,какво да кажем ,когато не се спазват.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 13:49 от bubanka

# 12 571
Скрит текст:
Може да се тестват тези, на които им свършва карантината, например.
Да, но в тази категория влизат цели ромски квартали например. Дали биха могли да тестват целия град Банско, който също е под карантина!
Не на последно място,  не разполагаме с неограничени количества тестове и организацията на работа не ни е силната страна. И малко политически нюанс, повече време се губи да се спори, като например, да се или да не се включи армията, отколкото да се действа.Blush

Имах впредвид с бързите тестове, не тези трудоемките.
Няма значение какви са тестовете, всичките ги внасяме /предполагам производителите не могат да покрият търсенето на 100%/, струват пари, а трябва и някой да ги направи /не ми е известно да може да се самотестваме, а дори да е така колко ще си признаят, че са заразени/.
В това отношение закъсняхме и изтървахме много възможности. Затова е моето недоволство, към апелиращи лекари, които искат масово тестване сега, а защо спахте до сега.

# 12 572
Според мен този вирус циркулира из света официално още от декември 2019г., а неофициално сигурно и преди това.
Срещали сме се с хора, не дезинфекцирахме, не спазвахме социална дистанция. По едно време върлуваше грип, доста хора го изкараха (вкл. и аз). Но никой не се пазеше. Този грип горе долу беше в момент в който започна да се чува за коронавируса. И започвам да се питам грип ли е било това, което преболедуваха хората или нещо друго.
Дали не е добре да започнат да се правят тестове не дали хората са заразени, а дали имат антитела показващи, че са преболедували вируса. Така може да се внесе яснота в обърканата картина. Знам, че из темата е обсъждано това, но ей така започнах да се чудя.

# 12 573
На мен също не ми харесва сегашното положение и аз имах съвсем други планове, които се провалиха, но да спориш със съдбата, да се жалваш и да се оплакваш е абсолютно безсмислено, а отричането на реалността и заравянето на главата в пясъка е жалко.
В живота съм се сблъсквала и с много по-големи трудности и дискомфорт и съм се научила да се боря и да се справям бързо със стреса.
А за вируса съм оптимист, той не е непобедим, мерки се взимат, науката работи, въпрос на време е да го победим, без да се налага да му даваме жертвите, които той има потенциала да вземе от нас. Икономиката също ще въстановим. Далеч по-голям дискомфорт ми създават социопатите, с които ще трябва да живеем и след това.

# 12 574
  • Варна
Според мен този вирус циркулира из света официално още от декември 2019г., а неофициално сигурно и преди това.
Срещали сме се с хора, не дезинфекцирахме, не спазвахме социална дистанция. По едно време върлуваше грип, доста хора го изкараха (вкл. и аз). Но никой не се пазеше. Този грип горе долу беше в момент в който започна да се чува за коронавируса. И започвам да се питам грип ли е било това, което преболедуваха хората или нещо друго.
Дали не е добре да започнат да се правят тестове не дали хората са заразени, а дали имат антитела показващи, че са преболедували вируса. Така може да се внесе яснота в обърканата картина. Знам, че из темата е обсъждано това, но ей така започнах да се чудя.
Моята инфомация е че първия заразен е на 17 ноември в Китай.

# 12 575

Точно това се опита да ви обясни Мангъров вчера, но тук масово го оплюхте и заклеймихте. Нищо, по-добре е да се стопли късно, отколкото никога.

# 12 576
  • Пловдив
Имам въпрос относно декларациите за вход/изход от градовете:
Вчера разпечатах на служителите декларациите по стария образец, сложих подпис и печат на нашия филиал на фирмата, но днес разбрах за нови декларации. Разпечатах образеца, но никъде не виждам печат на фирмата. Къде да го поставя? Или са без заверка от работодател? И ако да, къв е смисълът изобщо, то всеки може да си я попълни...
Вече само работника декларира къде работи. Уж за улеснение. Ама много ме съмнява, че разчитат да има излъгали и после като ги проверят да ги глобяват. Вече декларациите се прибират на КПП-то. Т.е. за едно пътуване ти трябват 2 броя
Как така? т.е. за всеки работен ден, трябват две декларации за един човек? Това сериозно ли?

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 12:00 от *Бенджи*

# 12 577
Скрит текст:
На мен ми се струва логично, това да бъде втори тест, при отрицателен с антигени. Не съм специалист, просто следвам логика, която не е задължително да е вярна. Но не мога да преодолея факторите маса народ и организация, все ми портят логиката.Grinning

Ето една статия по въпроса:
https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/25/4045549_zashto_triabva … ovo_moiat_opit_s/

# 12 578
Как така? т.е. за всеки работен ден, трябват две декларации за един човек? Това сериозно ли?

Работещите ще ходят със Служебна бележка на работа. Декларацията се отнася предимно за настоящ и постоянен адрес, както и адрес на пребиваване.
От сайта на министерството на вътрешните работи:
"Промяната е относно преминаване през КПП във връзка с трудова дейност. В декларацията по новия образец отпада заверката от работодателя в т. 3.  Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ /служебна карта, пропуск/, който носят в себе си. "

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 13:50 от bubanka

# 12 579
  • Пловдив
Един материал относно проблема с респиратори и медицински персонал
https://bnr.bg/post/101246244?fbclid=IwAR1ljQqYX_W1MmkKG4Ts5hWpz … sMSoFo4PNW0Ih07Bo

# 12 580
Грип си беше, тип Б. Имаше и тип А. Не сме го изкарали короната за съжаление. На мен ми липсва семейството, свободата да излезеш, да отидеш на село, но най-вече - да живееш без страх всеки ден. И сигурността. Да знаеш, отиваме на работа, връщаме се. Гледаме се.  Ежедневието да е подредено, организирано. И провалените планове. Не говоря за почивки и глезотии.

# 12 581
В предната тема тезите, че видиш ли децата в другите страни ходят на училище и това не е фатално, видяхме към днешна дата, че не е точно така. Децата имат най-много контакти и са масовите приносители на вируса. Смятам навременото затваряне на училищата беше много рационален и ефективен подход.

На мен ми е чудно защо министъра е казал да не се пишат оценки. Ами, ако онлайн обучението продължи до края на учебната година /което е много вероятно да се случи/ как ще се оформят оценките за втория срок и за годината? Или пак в последния момент ще побъркат децата от онлайн тестове и проекти, за да могат да наваксат с оценяването точно накрая?

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 13:51 от bubanka

# 12 582
  • Пловдив
Тестове за антитела и аз се чудя защо ги пренебрегваха до сега. Още преди доста време питах някой има ли информация за тях. Многократно се споменава, че вирусът мутира непрекъснато. Възможно ли е някаква не толкова заразна негова форма да е циркулирала преди официалното обявяване в Европа. Сега, след като конкретизираха симптоматиката на по-леко боледуващите, се оказва, че доста хора вече са имали подобни симптоми.

# 12 583
  • София
Аз питам за тестовете за антитела от предната тема. Мангъров също, поне за това да го чуят.
Ама с неговото поведение как да стане...

На всички ни се иска да сме го изкарали, но едва ли.

Мога да кажа какво не ми липсва засега - да се бутам на Витошка Rolling Eyes
Откакто я "ремонтираха" съм стъпвала там десет пъти по неволя или служебно.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 13:51 от bubanka

# 12 584
Един материал относно проблема с респиратори и медицински персонал
https://bnr.bg/post/101246244?fbclid=IwAR1ljQqYX_W1MmkKG4Ts5hWpz … sMSoFo4PNW0Ih07Bo
Анестезиолозите са ни най-кът и бяха в недостиг при нормални обстоятелства, а проблемите визирани в материала са много отдавна. Звено, което е жизненоважно, идваше слабо, а сега още повече хора ще зависят. Да се молим, нуждаещите се от това да са по малко.

Общи условия

Активация на акаунт