COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 032
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 555
  • София

Е, нали се учим от челния китайски опит? Те така направиха.
Така де, ако тоталитарна държава ще ни учи, то направо да ни правят тест и който е заразен да го застрелват. В китайския опит човещината отсъства като цяло. Над 60 дни хората не са излизали от вратата, военни са им хвърляли безконтактно по къшей хляб пред вратите. После идва виден партиец на посещение и те го псуват от прозорците, затова за посещението на премиера дават само на избрани да махат от прозорците, докато зад тях стои военен по-навътре в апартамента. Гледах няколко такива репортажа по Евронюз и други чуждестранни канали.

# 12 556
  • София
Продължаваме да се опитваме да отделим зърното от плявата , т.е. фактите от фантазиите.
Разпространението на вируса може да бъде забавено, но не може да бъде спряно. Той със сигурност ще обиколи света за година и всеки ще има възможност да се срещнат с него.
Забавянето на разпространението с твърди мерки - печели време за търсене на лечение и едновременно вкарва икономиката в ръцете на "оздравяващите я" т.е. политиците - т.е. банките. Също така, бавното разболяване засилва вярата че болниците ще помагат , докато бързото разболяване гарантира че леглата няма да стигнат.  Съотношението на излекувани към починали за БГ е 4 към 3. Влезеш ли в болницата - шанса е фифти фифти при нас.  За Германия, Франция не е така, за Китай не е така - там шанса е доста по-висок да бъдеш излекуван. Но и базата за оценка в БГ е твърде малка , само 7 случая са минали през с-мата до края.
Графиките показват че разболяването набира скорост до около 1000 болни на милион население ,  след което започва да губи скорост.  Ние сме на 31 бройки в момента, т.е. има още много докато стигнем 1000 болни на милион население. Това са 6000 активни случая за 6 мил. българи.
Извода е един - чакаме да се намерят ефективни мерки за лечение и се разболяваме колкото може по-бавно за да имаме работещи болници. Т.е.  стоим си в къщи до последно и ще разчитаме на кредити. Междувременно подсилваме имунната система с всички средства - дори и със слънчеви бани на балкона !
Ако наистина този вирус е толкова заразен, никой не може да ме убеди, че това, което ни се изнася като данни има нещо общо с реалността. Банско е под блокада от 10 дена, няма никакви нови случаи. Има 20-30 случая в болница, 4-5 тежки и уж всички сме под блокада, а реално се срещаме всекидневно по опашките в магазините.
От цигари умират десетки, стотици пъти повече, пък си се продават спокойно. Същевременно се прокараха едни закони да ни следят и подслушват, по възможност да се набълбукаме с кредити... И всичко това, за да "се забави вируса, макар, че пак ще умрат същите хора, защото нямаме здравна система и не сме Домусчиев"

# 12 557
  • Варна
По нагоре се говори за разделение на екстроверти, на интроверти. Как на едните им било лесно, а на другите горките ще им се съсипе психиката. Първо - никой никого не е затворил да не си показва носа навън. Второ - това е най маловажното нещо сега, че някой не му е по психичните възможности да търпи извънредното положение. Този който работи без значение от къде и си получава заплата е щастливец, всичко друго няма значение и е глезотия...

# 12 558
Има ли някоя държава надолу днес? За Италия разбрах /горките хора, дано да спадат трайно/. Как е в Австрия? За у нас не питам отдавна, тук се определя от щаба, или от беднотия, не знам. Сега всички трябва да целуваме ръка на Пеевски, Домусчиев, че и Пенчев, белким дадат някой лев за здравеопазване.
Франция е със около 600, но не знам актуално ли е.
Иран над 1000. Sad

В Испания има лек спад в процентно отношение на тежките случаи, които са в интензивното. Мисля, че от 16% от всички хоспитализирани, са паднали на 14%.

Анонимният дарител Пеевски, чието име се споменава по всички канали на телевизията, всъщност прави дарение с нашите пари

# 12 559
Ще платим цена във формата на известно неудобство, но за мен определено си струва.
Абсолютно. Тъй като някой писа напред за Япония, те имаха строга карантина още при първите случаи през февруари и сега са далеч по-спокойни. За мен тези мерки са необходими. Иначе ще си даваме кураж и това е.

# 12 560
  • София
В Закона за извънредното положение са предвидени изменения и в Кодекса на труда (друг е въпроса колко ще ги спазват работодателите и пред кой можеш да се жалваш):

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147150

За неспазване на Кодекса на труда се сигнализира пред ГИТ (Главна инспекция по труда). В повечето случаи реагират бързо и "остро" (но невинаги; както всичко в България, ако работодателят ти е от "правилните" хора, може и да не намерят никакво нарушение).
Не съм се интересувала как стоят нещата сега, при извънредното положение, но не виждам причина отново ГИТ да не са правилния орган за всякакви жалби срещу работодателски своеволия.

За неправомерни уволнения и извиване на ръце за "доброволно напускане" си има и съдебен ред за обжалване, но това отнема месеци и години дори в нормално положение, сега в извънредното хич не очаквай бързо решение.

# 12 561
  • Пловдив
Имам въпрос относно декларациите за вход/изход от градовете:
Вчера разпечатах на служителите декларациите по стария образец, сложих подпис и печат на нашия филиал на фирмата, но днес разбрах за нови декларации. Разпечатах образеца, но никъде не виждам печат на фирмата. Къде да го поставя? Или са без заверка от работодател? И ако да, къв е смисълът изобщо, то всеки може да си я попълни...

# 12 562
Скрит текст:
Скрит текст:
Лекарства срещу вируси няма. Единствено ацикловир, който помага срещу херпес.
Това не е вярно. Дори за грипа има оселтамивир(тамифлу), занамивир(реленца). Това са противовирусни препарати, не са просто да свалят температури и да те карат да се чувстваш добре, а действат директно върху вируса.
И за ковид ще има такива лекарства, както и готови антитела, ваксини.
Доколкото ми е известно не действат срещу вируса, а влияят на клетките/рецепторите в тялото, които са уязвими от вируса. Има голяма разлика. Лекарство, което да трепе вируси, ако така си го представяте, няма. Говоря за грипа конкретно, не гарантирам за всички вирусни заболявания.
Стопират размножението на вируса, което си е по същество въздействие върху вируса. Това малко ли е? Няма нужда да убиват директно вируси и да действат като антибиотик, вирусът не е бактерия. Ако вирусът не може да прави нови свои копия, имунната система по-бързо ще му види сметката.
Лили, в поста си писала, че действат директно върху вируса. Можеше да кажеш, да, извинявам се, сбъркала съм, вместо да отговаряш "не директно, ама индиректно, което е същото". Ами не е същото. Не действат лекарствата върху вируса, действат върху клетки/рецептори в телата ни. На мен няма нужда да обясняваш, че вирусът не е бактерия, но хора, които не разбират разликата, от първият ти пост ще останат с впечатление, че такава няма. Както трепем бактериите с антибиотик, така ей сега ще спретнем и едно лекарство да трепе вируси и готово. Да, ама не.

# 12 563
Оф, айде масово неадекватстващи в темата да не призовават толкова усилено към "мисъл" или да ми обясняват как да си измиеш калните краставици е психологически проблем.
Ако нямаше нужда от съвети за спазване на хигиена, бихме ли стигнали до тук?
Обръщал ли е някой от вас внимание как слизаш до спирката да купиш нещо, хващаш две дръжки, копче на асансьор, банкнота и след това от ръцете ти тече кафява вода? Междувременно палиш цигара, супер.
В  голяма гнусотия живеем, леко повишаване на хигиената няма да навреди.

Отворете прозореца, направете една ведрина за розови бузки! Sunglasses

то твойта ведрина е много адекватно включване, нема що.
Да облечем сините престилки и на физзарядка, а ? Господи...

# 12 564
Може да се тестват тези, на които им свършва карантината, например.
Да, но в тази категория влизат цели ромски квартали например. Дали биха могли да тестват целия град Банско, който също е под карантина!
Не на последно място,  не разполагаме с неограничени количества тестове и организацията на работа не ни е силната страна. И малко политически нюанс, повече време се губи да се спори, като например, да се или да не се включи армията, отколкото да се действа.Blush

# 12 565
  • София
Имам въпрос относно декларациите за вход/изход от градовете:
Вчера разпечатах на служителите декларациите по стария образец, сложих подпис и печат на нашия филиал на фирмата, но днес разбрах за нови декларации. Разпечатах образеца, но никъде не виждам печат на фирмата. Къде да го поставя? Или са без заверка от работодател? И ако да, къв е смисълът изобщо, то всеки може да си я попълни...
Вече само работника декларира къде работи. Уж за улеснение. Ама много ме съмнява, че разчитат да има излъгали и после като ги проверят да ги глобяват. Вече декларациите се прибират на КПП-то. Т.е. за едно пътуване ти трябват 2 броя

# 12 566
  • Другата България
Е, това, ако не е малоумие, не знам какво е. И не, явно не се връщат само тези без осигуровки.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/11-dushi-pod-karantina-v-maglizh … itelna-proba.html
Разбира се, че не се връщат само тези без осигуровки.
Те са голяма част, може би основната. Връщат се и много други хора.
Но само се замисли, след като този предполага се запознат с това какво се прави мъж е постъпил по този начин, то какво остава за необразования ром и домочадието му.
Отново казвам, страшно много хора не спазват карантината, всякакви хора, не съм се вторачила само в ромската общност. Просто имам преки наблюдения върху тях и съм напълно наясно за манталитетът им, разсъждения, поведение, за всичко. От тях също има изключения, но са малко. В такъв момент е трудно да се отсее плявата, ама то и за българите е така.

# 12 567
  • Пловдив
По нагоре се говори за разделение на екстроверти, на интроверти. Как на едните им било лесно, а на другите горките ще им се съсипе психиката. Първо - никой никого не е затворил да не си показва носа навън. Второ - това е най маловажното нещо сега, че някой не му е по психичните възможности да търпи извънредното положение. Този който работи без значение от къде и си получава заплата е щастливец, всичко друго няма значение и е глезотия...
Абсолютно съгласна! Не мисля, че изолацията е проблемът, а стреса и несигурноста, породени от ситуацията.
Аз съм у дома в отпуск, и да ви кажа, нивото на безпокойство е в пъти по-малко отколкото като ходех на работа. Сега поне знам, че правя максималното да се опазя. Иначе сигурно щях да умра от високо кръвно още преди да ме срещне вируса.

# 12 568
Не знам какво върши работа за дезинфекция на плодове и зеленчуци, но аз ги накисвам във вряла вода или с пара.
Че купете си направо компот тогава. Каква е идеята да купувате скъпи несезонни пресни зеленчуци и да ги попарвате?

На мен в изолацията ми липсва живото общуване. В момента мога да съм полезна на хората извън семейството ми само ако съм стабилна и позитивна, защото има сериозни прояви на тревожност у мои приятели.

# 12 569
Може да се тестват тези, на които им свършва карантината, например.
Да, но в тази категория влизат цели ромски квартали например. Дали биха могли да тестват целия град Банско, който също е под карантина!
Не на последно място,  не разполагаме с неограничени количества тестове и организацията на работа не ни е силната страна. И малко политически нюанс, повече време се губи да се спори, като например, да се или да не се включи армията, отколкото да се действа.Blush

Имах впредвид с бързите тестове, не тези трудоемките.

Общи условия

Активация на акаунт