COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 008
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 10 665
  • София
Значи, наистина прекалявате.

Колко пъти се каза, че дори и да не сме съгласни с мерките, дори и да не ги одобряваме и да имаме съмнения в правилното управление на епидемията, не означава, че кихаме и кашляме срещу хората в автобуса, събираме се по тайни купони или се прегръщаме в парка.
Не сме против карантината, но смятаме, тази мярка може да се комбинира с други, за да е ефективен процесът.
Стадният имунитет е хубаво нещо, но не си спомням някой от пишещите в темата да е призовал да се нацелуваме и напрегръщаме по площадите. Просто мерките засега изглеждат едностранчиви, недомислени и нетърпящи развитие. Извинете, аз не съм медицинско лице. Но когато един хирург ми твърди, че бързите тестове не са верни, а от друга страна един инфекционист поддържа това, което правят страни с успешна стратегия като Южна Корея, сама ще избера на кого ще вярвам.

Никой не отрича сериозността на положението и потенциалната заплаха от новия вирус. И вече наистина писна от това да се припомня самодоволно кой е бил първи в темата и откога е предупреждавал. В края на краищата, човешки същества сме и имаме правото да си променим мнението. Само че не помага това, че май няма диалог, а всеки силово иска да наложи неговата истина и е глух за аргументите на другите.

Повечето тук имат възрастни роднини или сами те са на средна възраст и с хронични заболявания, които ги поставят в рискова група. Не само за коронавирус-19, а и за всяка друга инфекция. Само глупавите не се страхуват. Но умните, когато се страхуват, овладяват страха и така предотвратяват безразсъдни действия. Иначе алтернативата е изпадане в паника, изливане на агресия и злоба спрямо чуждия. Което отново ни поставя пред избор дали да бъдем хора.

Хващате се за Мангъров, а човекът просто си казва мнението и не го сменя като ветропоказател. Може би и той ще го промени, но засега не вижда основание за това. Ваш проблем е дали ще му вярвате. Ваше право е да не му вярвате. Както и е мое право е да поставям под съмнение думите на доказани лъжци.

Размахват се цифрите за смъртността в Италия, все едно е отречено, че там умират по 800 човека на ден. Никой не го омаловажава.
Но ако наистина ви интересува статистиката, то моля емоциите да са настрана. Нали знаете, смъртта на 7 милиона е статистика, смъртта на 7 е трагедия. Така е.

Какви са данните за Италия:
- За последните 3 грипни сезона са починали 68 000 човека от грип. Факт. Поне така е рапортувано.
- При грипен сезон средно от 3 месеца годишно има средна стойност от 7,555 починали за месец. Факт
- До момента има починали за 1 месец около 5,000 човека, тоест по-малко от средната стойност. Факт.
- Не е известна бройката на починалите на ден за предишни години. Факт.
- Не е известна концентрацията на починали по области на Италия. Факт.
- Не е известна кривата на развитие на коронавируса. Тоест, все още се изучават периодите на прогрес, плато и регрес. Факт.
- Не е статистически / фактологически доказан крайният процент на смъртност от коронавирус, защото още не е завършил процесът и защото за разлика от познатите грипни щамове няма ваксина или познато лекарство. И защото няма реални изходни данни, които да подкрепят пресмятането. За момента се изчислява коефициентът на база диагностицирани, а не реално заболели. Факт.
- На база горепосочените факти могат да се правят предположения.
- Предположенията / математическите модели разглеждат оптимистичен, реалистичен и песимистичен вариант. Не е факт, предположения са.

# 10 666
Има ли някоя държава надолу днес? За Италия разбрах /горките хора, дано да спадат трайно/. Как е в Австрия? За у нас не питам отдавна, тук се определя от щаба, или от беднотия, не знам. Сега всички трябва да целуваме ръка на Пеевски, Домусчиев, че и Пенчев, белким дадат някой лев за здравеопазване.
Франция е със около 600, но не знам актуално ли е.
Иран над 1000. Sad

# 10 667
  • Варна
_limonche_ и без пандемия ще имате подобно отношение от институциите ни. В болниците неглижират възрастните хора. Оставят ги да умират, за да пестят средства и дотации от ЗК. Здравна търговия. За хора над 70г.твърдят, че са възрастни и ги отписват:
" -Защо да ги мъчим и нас и вас. Възрастни хора."
Дядо ми го отписаха, прехвърлян из отделенията. Напук на ЗК не умираше. Изписаха го да си умре у дома. А той почина след година. Не е инцидентен случай. Дано намерите помощ от съседи.  На властта не разчитайте.
Най- добрата превенция в бг реалността ни е да избягваме родните институции.
Има ли статистика за смъртността в България?

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 16:37 от Viviana91

# 10 668
Аз не знам, защо тук коментирате, че едва ли не студентите ни в Англия например, ще останат на улицата?! В Англия няма нито един бездомник. Как мислите някой ще го позволи това и защо изобщо го мислите, не мога да разбера.
За цяла Англия не мога да говоря, но в Лондон бездомници да искаш.

# 10 669
Има ли някоя държава надолу днес? За Италия разбрах /горките хора, дано да спадат трайно/. Как е в Австрия? За у нас не питам отдавна, тук се определя от щаба, или от беднотия, не знам. Сега всички трябва да целуваме ръка на Пеевски, Домусчиев, че и Пенчев, белким дадат някой лев за здравеопазване.
Докладвам за Австрия, днес май няма да имаме позитивни новини...

# 10 670
Дезинфекцията и домашните животни

Искам вече да започна не само да чистя вкъщи, но и да ползвам дезинфектанти. Като начало вероятно ще направя разтвор от водка(нямам спирт) и вода. Със шише за миене на прозорци ще пръскам обувките на мъжа ми, който излиза навън и около входната врата. Имам и това, с което пръскат улиците и фирмите. Обаче имаме котка. Тя постоянно се навира в обувките и ходи и до външната врата. Посреща всеки, който влиза. Опасно ли е за нея от тези дезинфектанти, а на спиртна основа?дзинфекцирате тези ,които имате и домашни любимци?

Здравейте! Предполага се, че вирусът е чувствителен на слаби киселини (https://www.monitor.bg/bg/a/view/akad-angel-gylybov-virusolog-co … -agresiven-190839) В този смисъл, почистване с оцет изглежда, може да свърши работа, при липса на високопроцентов спирт или друг дезинфектант. Погледнете https://www.wikihow.life/Use-Vinegar-for-Household-Cleaning или други съвети в мрежата. Имайте предвид, че животните са чувствителни към етерични масла!

При никакви обстоятелства оцет НЕ трябва да се смесва с белина, защото изпаренията при комбинацията на двете са опасни за здравето. Почиствайте или само с едното, или само с другото!!!!
Един китайски народен метод препоръчва завиране на оцет в стаята при инфекции. Повече инфо и дали действа:  https://nextshark.com/boiling-vinegar-clean-air/. Предполагам, че въздухът може да се насити с оцет със спрей с широка дисперсия. От личен опит наблюдавам, че усещането е за пречистване на въздуха. Като цяло, най-полезен е ябълковият оцет с "майката" - богат на протеини, ензими и полезни бактерии.

Мерси! Ябълковият оцет е много добра идея!

# 10 671
  • София
АРТЕМИС хабиш се напразно.

# 10 672
Като мине кризата ще проверя дали не мога да се изселя в Швеция или Холандия. Техните лидери, щом имат куража да кажат истината в очите на хората, значи разчитат, че имат хора насреща.

Какво ще кажете за тази новина:
Цитат
Меркел е информирана днес, че "лекар, който ѝ е направил профилактична пневмококова ваксинация в петък следобед, сега е положил тест за коронавируса".

Каква е тази пневмококова ваксинация?

# 10 673
  • MI
niljaniljo, нали в България ви манипулират и всъщност грипът и тетанусът вземат повече жертви, проблем няма, а само истерични мами, за какво са ви доброволци?! Да озаптят мамите ли? Joy Аз ви каня за да не говорите наизуст, елате и вижте. Може и в Мадрид ако предпочитате. Дотогава не спорете с който говори от първо лице. Още повече щом нямате капацитета да схванете, че ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НЕ Е СМЪРТНОСТТА, А МНОГОТО ХОРА В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ. И не, не ви пожелавам да установите в България какво значи товаз защото съм наясно каква е разликата между италианското и българското здравеопазване - пак от първо лице,. Не от загриженост към вас, честно казано някои хора си го заслужават, просто имам роднини в България, за които ми пука и на всичко отгоре голяма част в рискова група. Та ако е възможно първо се информирайте, после осмислете какво сте прочели и чак тогава говорете.

# 10 674
Като мине кризата ще проверя дали не мога да се изселя в Швеция или Холандия. Техните лидери, щом имат куража да кажат истината в очите на хората, значи разчитат, че имат хора насреща.

Какво ще кажете за тази новина:
Цитат
Меркел е информирана днес, че "лекар, който ѝ е направил профилактична пневмококова ваксинация в петък следобед, сега е положил тест за коронавируса".

Каква е тази пневмококова ваксинация?
Обсъди си, че е под карантина Меркел.

# 10 675
  • Mediterraneo
Иран над 1000. Sad

В Испания има лек спад в процентно отношение на тежките случаи, които са в интензивното. Мисля, че от 16% от всички хоспитализирани, са паднали на 14%.

# 10 676
.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 18:05 от Sysly

# 10 677
Ето и мнение на цитирания многократно професор Костов за мерките
"Мерките срещу нови коронавирус в първия месец след избухване на епидемията трябва да бъдат брутално стриктни, заяви пред БНР специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов, който оглавява Медицинския съвет към правителството, обявен от премиера Бойко Борисов вчера. "
https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Nachalnikut-na-Medicinsk … G3MPeQC_9_U-T15J0

# 10 678
Иран над 1000. Sad

В Испания има лек спад в процентно отношение на тежките случаи, които са в интензивното. Мисля, че от 16% от всички хоспитализирани, са паднали на 14%.
Дано сте във пика, и вече само на долу. Доста време е карантината ви.

# 10 679
Гледах КППто пред София в обедните новини, полицаят поглежда бележката за половин секунда и това е....а колоната ми се видя безкрайна...голяма глупост направиха...вероятно ще спрат някой от Перник тръгнал на разходка....и тва ще е ефектът.

Общи условия

Активация на акаунт