COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 210
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 795
Добре, де. Хайде привържениците на тезата "здравите да си живеят нормално" да обяснят просто и ясно защо тази социална изолация е политика в повечето държави. Защо никой не се сети да приложи тези така гениални идеи? Защо навсякъде има ограничения за всички, макар и с някакви нюанси?
Нали не знаем какво и що?
Дайте пример за държава, в която са изолирани само хронично болните и хората над 65.
Моля!

Че то имаше и такива държави, ама взеха да се отказват да живеят нормално- като UK например.

# 12 796
Всъщност някои държави опитаха да приложат сценария "стаден имунитет", но мисля, че им се оказа външен натиск и някак се отказаха от идеята. Просто клекнаха, защото и те не бяха сигурни дали това наистина ще помогне. Може би, ако бяха сигурни щяха да опитат да се борят за стратегията си или пък натиска е бил твърде голям, за да бъде даден качествен отпор. Не знам, но все си мисля, че се върти някаква игра на високи нива, ама знам ли.

# 12 797
  • Варна
Хайде наистина да спрете да давате Италия за пример!Стана вече много досадно.Да,ужасно е при тях,но това не ни оправя нашите проблеми.Особено втръсна да използвате положението в Италия като аргумент срещу всеки,който не споделя вашето мнение.Стига вече.
Италия, Испания, Франция, САЩ...... и т. н, всички са важни. Ако ние се оправим, а изброените и други не, проблема продължава.

# 12 798
  • София
Buena Esperanza, я си представи, че твоето дете те заключи и ти оставя храна на вратата за да може твоето внуче да играе на детската площадка, а щерка ти да пие бира в парка, щото да не я налегне депресия. Аман.
Да повторя - очаквайте различни възрастови особености в западния свят на затлъстели хипертоници.

Я си представи, че твоето дете ти оставя храна на вратата (за твое добро), за да може твоето внуче да играе на детската площадка (както е редно да бъде), а щерка ти да бачка, за да има какво да ти остави на вратата и с какво да нахрани внучетото ти. И ДА, ще изпие и една бира в парка , защото в това няма нищо лошо. Не всички имаме ореол на главата и спасяваме света във форума. Аман.

# 12 799
ММ е изолиран, не може да вижда нито мен, нито детето ни...негови познати не спазват карантината точно. Единия се прибрал при жена си и детето и казал, че той самия няма да излиза от дома за 14 дни. Голяма работа, че жена му ходи по Кауфланди и магазинчета... Друг пък си отишъл на село, защото там няма да го проверяват. Нямам думи.

# 12 800
Buena esperanza, аз лично следя Италия по няколко причини. Защото я обичам, (имам си личен сантимент там), защото те много пострадаха наистина и защото се ориентирам по техните графики как протичат нещата въобще и евентуално тук колко време ще ни трябва да излезем от положението при подобни на техните мерки. При тях нещата почнаха преди малко повече от месец и ако пикът е минал, което ще стане ясно тези дни, аз мисля, че може да се надяваме и нашия пик да е скоро.
По другата част от мнението ти съм съгласна в оптимистичната страна.  И аз съм оптимист. Но мисля, че към момента е по-добре да бъдем стегнати, защото е нужно време, ако не за друго, то поне да се опознае този вирус, да се добие опит с лечението и минимизиране на смъртността.

# 12 801
Моето мнение накратко - Хората над 65 и/или такива  хронични заболявания, вкъщи без право да излизат, другите - живеем нормален живот, работим и си гледаме децата, без да конатктуваме с тях. И така, до намиране на лекарство/ваксина. Но като чета, тук сме малцинство с този начин на мислене.

Каква е гаранцията, че останалите са застраховани? Кой от нас е сигурен, че няма някой скрит проблем, че е с отлична имунна система и пр.?

За нникой няма гаранция, но има голям шанс - 80%. За доста по-малък доскоро се убиваха да търкат талончета. Не е до младост/старост или болен/здрав. Въпрос на лично усещане е. Аз съм малко нагла, да ви кажа. Все се причислявам към младите и здравите, а имам вече внуче Simple Smile Но се чувствам готова да го посрещна пустия вирус, ако се налага. В началото не бях, но видях по-ясно алтернативите. Няма смисъл да се караме и спорим кой така, пък кой иначе.

Ето едно добро четиво тук: https://clubz.bg/96133-izglejda_sme_svideteli_na_grupova_perverz … g0uI4zEWChzwUqZ1I

Цитат
Бъдете снизходителни към страховете на другите – дайте си сметка, че се възползвате от тях, за да утвърдите собствената си сила; бъдете доволни от тази възможност, в която слабостта на другите позволява да се свържете със собствената си сила – това е достатъчно голяма полза за вас. Напълно излишно е да я афиширате, като обръщате внимание на слабостта на другите. Достатъчно е, че на фона на слабостта на другите получавате възможност да преживеете собствената си сила, че може да я усетите, да се свържете с нея. Помнете, че това усещане за сила в себе си става възможно благодарение на слабостта на другите. Благодарете им за това, не ги упреквайте.

Бъдете снизходителни и към смелостта на другите дори тогава, когато я намирате за безразсъдна или за проява на детинска (или пък престъпна) безотговорност. Благодарение на тяхното „безразсъдно смело” поведение епидемията от този вирус получава възможност да се развие и да премине, обхващайки критично количество хора, които да развият имунитет и по този начин да се превърнат в естествен буфер между вируса и нас. В противен случай, ако всички са разумни и никой не боледува (защото се предпазват ефективно), ние ще трябва да продължим да се предпазваме (да бъдем разумни) безкрай, без да имаме шанс да възстановим обичайния си начин на живот и общуване.

В този смисъл известна доза неразумност и отклоняване от препоръчваните мерки за сигурност представляват здравословна форма на девиантност, благодарение на което ще се случи колективен имунитет, наличието на който ще отбележи края на епидемията. Разчитаме за това на непокорността на младостта, на импулсивността, пред която „здравият разум” или страхът от санкции са безсилни.

Странното е, че младите се прибраха по домовете си, а безразсъдно смелите навън останаха май пенсионерите. Всъщност не е странно, страшно е. И не знам защо са толкова снизходителни към тях. Дори в една Турция ги прибраха по домовете. Тук се обясняваме, че били като малки деца и не слушали...

# 12 802
  • София
Добре, де. Хайде привържениците на тезата "здравите да си живеят нормално" да обяснят просто и ясно защо тази социална изолация е политика в повечето държави. Защо никой не се сети да приложи тези така гениални идеи? Защо навсякъде има ограничения за всички, макар и с някакви нюанси?
Дайте пример за държава, в която са изолирани само хронично болните и хората над 65.
Моля!

https://www.hurriyetdailynews.com/turkey-imposes-partial-curfew- … Bp0tb1bW1YrfRTeF0

# 12 803
  • Варна
Скрит текст:
Скрит текст:
Моля!
Няма.
Защото ако изолират отделни групи хора, ще ги обвинят в дикриминация.
Като навреш ВСИЧКИ в миша дупка, си благодетел.Който мисли за благото на народа си.

И под каква причина ние си мислим, че трябва да сме изключение? След като изключенията взеха да влизат в общия тон...
Или ние сме най-свободомислещите? Или само на нас изолацията, липсата на движение и разходки на въздух се отразяват зле?

# 12 804
Швейцария е с население близко до България, че и границите им са в употреба по принцип. В момента с техните 10К+ случая и постоянен растеж са по-зле от Италия по коефициент Total Cases/1M population.

# 12 805
ММ е изолиран, не може да вижда нито мен, нито детето ни...негови познати не спазват карантината точно. Единия се прибрал при жена си и детето и казал, че той самия няма да излиза от дома за 14 дни. Голяма работа, че жена му ходи по Кауфланди и магазинчета... Друг пък си отишъл на село, защото там няма да го проверяват. Нямам думи.
Ужас, дано не се случи това, което си мисля.

# 12 806
  • Варна

Хайде точно Турция да не даваме за пример. защото мерките, които се взимат там, не са по силите ни. Това първо. Второ, като ми покажете кадри от България, на които улиците се дезинфекцират, въпреки току-що падналия дъжд, може и да се съглася.
Няма да влизам в подробности, но на живо виждам промените, които всеки ден се случват там. И те не са към свободно движение.

# 12 807
Хайде наистина да спрете да давате Италия за пример!Стана вече много досадно.Да,ужасно е при тях,но това не ни оправя нашите проблеми.Особено втръсна да използвате положението в Италия като аргумент срещу всеки,който не споделя вашето мнение.Стига вече.
Подкрепям призива ви. Има по - добър пример за следване, но той остава незабелязан. Прост, но ефективен процес. https://www.facebook.com/1798882800328461/posts/2487036334846434/

# 12 808
Скрит текст:
В темата се писа / отдавна беше / , че препарата дава странични ефекти при продължително ползване. Ако, се приема в кратък период не би трябвало да е опасен. В чуждите изследвания, казваха ,че трябва да се прилага още при по -леките симптоми за да попречи да се развият по-тежки такива. Нашите, понеже, дозите които имат са малко на брой, решиха че ще го прилагат само на по-тежките случаи. После ще кажат ,че лекарството не лекува и така.

Не мога да дам линк, но мисля ,че изказванията бяха на френски и американски лекар /за даване на хлорохин в ранните етапи на заболяването /.

Аз не разбрах , хлорохинът само в България ли е забранен?  Нали уж по някакви европейски правила хининът у нас бил забранен, а хлорихин има в цяла Европа, само у нас няма и не може.
Домусчиев откъде е намерил 100 опаковки, от Африка ли?  А резохин си е производство на Байер, Германия. Хората тук писаха, че са се снабдявали от Гърция. Тя да не би да не е в ЕС, че там има, а у нас бил забранен заради ЕС правила!!!

А и как така е забранен у нас, като е включен в списъка с разрешени за употреба на сайта на Агенция по лекарствата?!
https://www.bda.bg/images/stories/documents/register/drugs/t82.htm - ето го тук - Resochin.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 22:24 от Diorela

# 12 809
Имаме 20г момче със съмвение за ковид.Прибрал се е на 12ти от Англия.Правил е купон с приятели след като се е прибрал.Ета за тази безотгонорност се говори.
Именно. В такава ситуация искам да видя действието и резултата на Мангъров. Не ме интересува вида на тестовете. Като се има предвид, че 90% от прибралите се постъпват сходно, да допуснем, че са 200 000 влезли в БГ след затваряне на границите, смятайте.
Ох, Бойко - другите ни сочат за добър пример в предприетите действия.Cry

Общи условия

Активация на акаунт