COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 212
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 545
  • София
Мангъров го следя около деня, когато от щаба ни разправяха как няма място за страхове, защото се карало на крак, дори по-леко от грип, няма нужда от маски. Тогава започна у мен да се надига едно сериозно съмнение какво точно се случва, защо толкова много хора започват да си идват в България. А точно когато обсъждаха извънредното положение слушах прякото предаване по Хоризонт. Тогава започнах и сериозно да проучвам различните гледни точки и да следя какво казва Мангъров. Не съм му гледала библиографията на изявите преди това време. Впечатлих се от интервюто в бтв, когато се заговори за евентуална карантина в Банско, в първия момент възнегодувах от дъното на душата си, но после започнах да се замислям и колкото и да не ми хареса какво казва, нямаше как да не се съглася. Просто трябваше да отстъпя от емоциите и да погледна относително безпристрастно.

# 13 546
  • sofia
Това, което ми направи на мен впечатление - Германия още не била стигнала пика. Преди 12 часа се разбрало, че Германия ще спира да тества.
Една страна смятала да спре да приема възрастни за лечение. Не казаха коя.
БЕлгия

# 13 547
Колкото и брутално да звучи, смятам че трябва да се допусне т. нар. purge или прочистване.
Тези, които не могат да се справят със заразата се оставят да умрат, без изобщо да се хоспитализират и цялото здрвеопазване да се ангажира само с тях. Останалите придобиват имунитет и животът продължава. Предвид че смъртността е ниска, смятам че това е най-разумния подход.
Добре, че поне има един от вашата групичка, който да казва в прав текст и без заобиколки какви са ви целите, а не да носите от 10 кладенеца вода, да лъжете,  да "смятате", да "превеждате" непрекъснато думите на Мангъров и т.н.
Това не е целта на ничия групичка.
А естествен биологичен закон....
И колкото и да се опитваме да го прескачаме/заобикаляме, с ИП/карантини, няма да ни се получи.
Природата ще свърши своето, така или иначе.
Без значение дали ни харесва или не.

# 13 548
Франсоаз, ако се окаже така, променя много неща. Ако ситуацията е извън контрол, мерките трябва да се променят. Например незабавно да се изолират възрастните, а не да им се правят "коридори". Да се насочат всички усилия към възрастните и хронично болните.

# 13 549
Няма никакъв смисъл от масов скрийнинг! Никакъв!
Масовите тестове има единствено статистически смисъл и никакъв значим смисъл за отделния човек. Всеки социолог ще ви каже, че за да хванеш тенденция не е нужно да анкетираш 1 000 000 или 100 000 човека. Пропорциите са същите и при 10 000 и при 1000 случайно подбрани. Но ние картината я имаме и в сегашната ситуация, и то в най-тежкият й вариант тъй като тестваме контактни и хора със симптоми. Ако тестваме случайни хора, картината ще е в пъти по-олекотена. Дори и да се хванат някакво количество нови заразени (което като бройка ще е минимално, заради минималния времеви прозорец между заразяване и проявяване на симптоми) това, няма никакво значение, тъй като те така или иначе ще стигнат до болница в един или друг момент.

Карантина и пак карантина. Това е единственото смислено решение. Сваляне на Ro под 1, ако може и под 0.65 ще убие епидемията т.е статистически един болен да предава на не повече от 0.65..
Пазете се и късмет на всички..

P.S. Безумието с идеята епидемията да се остави на собствения си ход без наша намеса дори няма да го коментирам. Това ще означава 0.5 милиона българи обречени на смърт. Сигурно ще се отрази по-добре на психиката на привържениците на такъв модел, отколкото да постоят у дома за месец.. дръжте се сериозно, моля!

# 13 550
  • София
Пак да кажа за излизането – може да се излиза, трябва да се поизлезе, но разумно. Във Франция зависи от региона, но препоръките ми се струват добър ориентир какво е разумно – в район от 1 км от дома и в състав живущите в домакинството. Т.е. със семейството, съквартирантите, можете да се разходите по улицата и да потичате, раздвижите. Това включва и децата. Не е хубаво да се събират децата с други деца, други възрастни, но да се разходят, раздвижат, да видят светът навън просто не разбирам защо се коментира да не се прави. Не сме в Ухан. В много семейства и поне един ходи на работа, а детето няма да излезе да се поразходи, защо? Нито някой е казвал такова нещо, нито ще го кажат, надявам се.

Апропо, в едно от огнищата в северна Франция са въвели сух режим, заради домашното насилие и сбирките с гости. Магазините няма да продават никакъв алкохол. Отчели са голям скок в продажбите, което също притеснява властите. Няма да коментирам, само съобщавам.

# 13 551
Скрит текст:
А аз не разбирам какво предлага Мангъров за тия 70 процента,дето ще се заразят? Ще ги лекува ли, как точно, къде и т.н. Аз разбирам, че 70 процента ще се разболеят. Но не приемам от тях 15 процента да умрат!
Искам да знам Мангъров, шаба, другия щаб, надареното МЗ какво предлага за тия 70 процента! Тест не бил добре, маска не, алгоритъм няма, лекарства не внасят, респираторите заети...значи явно да си носим по един бял чаршаф към арена армеец и толкоз?!?!?
Аз също чакам предложение за действия от страна щаба, различни от извънредното положение /не може да продължи години/, с които да се даде яснота как ще продължим. Няма как всички да минат през болнично лечение, а и дано не се налага. Миене, дезинфекциране, маски ограничаване на контактите /колкото е възможно/ добре. След това!
Против съм 100% теставане, защото вероятността, положителните проби /носители на вируса/, може да се окажат значително количество /70% няма да го избегнат/, но не всички ще развият заболяване. Колко хора ще издържат психически в очакване да се разболеят или да не се разболеят /14 дена никак не е малко време с такава дилема в главата/. При тези, които пробите са отрицателни ще тръгнат към другата крайност, да се пазят от всеки и от всичко. Освен, че ще даде картина на ситуацията /която картина, не ми е ясно с какво ще помогне/, масовото тестване ще доведе доста хора до още по голямо психическо натоварване.
Другото, как ще се организира това 100% тестване, особено при хора, които са си в къщи /безработни, пенсионер, др. подобни/ и не искат да се тестват? Как ще се сформират толкова екипи, които да могат да го реализират това, за достатъчно кратко време, защото ако се проточи, картината няма да бъде реална!
Предложено беше ЛЛ да правят тестове на хора с респираторни проблеми. Кой ЛЛ ще започне такава кампания, без да бъде защитен. След колко положителни проби този лекар ще бъде сложен под карантина и вероятно дейността му ще продължи като в момента - преглеждат по телефона.
Това са ми мислите, ще се радвам, ако някой може да ме светне, как хем вълка да е сит, хем агнето цяло.

# 13 552
  • Ispania
Добро утро от Испания.
Днес интернет пространството в испанското  общество ,беше залято от снимки и желания за живот на всички възрастни . За това как са “вдигнали” страната, и как сега повече от всякога, трябва да се мисли тях😍(Разбирайте”стойте си във вкъщи “)
Няма ЕДИН коментар в който някой да ги “погребе”, има само надежда за тях.

И всичко това защото започваме да стигаме Италия , в отношение да трябва да се избира за кого да отидат лекарствата и респираторните апарати(защото нищо не достига) . Стотици бизнесмени даряват пари за респираторни апарати..Правят се такива безвъзмездно от частни фирми, та дори и 3Д.. излезна и видео от Мадридска болница, в която подготвят медици на кого да слагат апарат😞, ако се стигне до този момент.

# 13 553
Скрит текст:
Колкото и брутално да звучи, смятам че трябва да се допусне т. нар. purge или прочистване.
Тези, които не могат да се справят със заразата се оставят да умрат, без изобщо да се хоспитализират и цялото здрвеопазване да се ангажира само с тях. Останалите придобиват имунитет и животът продължава. Предвид че смъртността е ниска, смятам че това е най-разумния подход.
Добре, че поне има един от вашата групичка, който да казва в прав текст и без заобиколки какви са ви целите, а не да носите от 10 кладенеца вода, да лъжете,  да "смятате", да "превеждате" непрекъснато думите на Мангъров и т.н.
Това не е целта на ничия групичка.
И колкото и да се опитваме да го прескачаме/заобикаляме, с ИП/карантини, няма да ни се получи.
Природата ще свърши своето, така или иначе.
Без значение дали ни харесва или не.
Ако ще се оставяме на биологичните закони, то защо ни е медицина изобщо? Да закриваме болниците и да разпускаме лекарите и фармацевтите, природата ще си реши своето.

# 13 554
Аз на това ще ти повярвам само, ако кажеш, че си отишла да се заразиш за имунитет и караш на "естествен подбор". Иначе бля-бля. Преди да тръгнеш към Банско обаче, ще ти дам контактите на лекарка, която лекува в Женева. Да те предупреди все пак какво вижда всеки ден от неумрелите в отделението.

# 13 555
  • в страната на чудесата

Ето така изглежда бързия тест. В ямките се накапва серум от всеки пациент и после лаборантът преценява кое е достатъчно цветно за да бъде обявено за положително.
Това НЕ е вярно. Лаборантите не преценява, а има апарат, който мери интензитета и го сравнява с кривата, построена от полижителните и отрицателните контроли за всяка плака. Айде стига глупости, моля.

# 13 556
Скрит текст:
https://www.ft.com/coronavirus-latest
Проследяващи траектории за смъртност от коронавирус.
• Кривата на смъртните случаи в САЩ все още се засилва, сега минава покрай Иран на същия етап.
• Добавени са няколко нови страни, които са преминали 10 смъртни случая

Карта, проследяваща броя на смъртните случаи в субнационални региони
• Каталуния се присъединява към Мадрид и Ню Йорк като нови градски епицентри на пандемията
• На този етап Ню Йорк има най-висок брой на смъртните случаи от всяко място
• Добавени швейцарски кантони и германски щати

И разширихме нашата диаграма на „малки множества“, която вече показва ВСИЧКИ държави със 100+ потвърдени случая в един изглед, така че можете да сравните траектории на случаите в САЩ с ОАЕ или Китай в Чили. Показани са 70 държави.

Последни траектории на случаите за основните страни:
• Обработването на случаи обратно в Хонконг и Сингапур, тъй като опасенията нарастват, че огнищата могат да започнат повторно
• Италия надминава Китай за потвърдени случаи на същия етап
• Прочетете за изравняване на кривата: https://www.ft.com/content/e015e096-6532-11ea-a6cd-df28cc3c6a68

Ето нашата най-нова карта, проследяваща броя на смъртните случаи в субнационални региони
• Каталуния се присъединява към Мадрид и Ню Йорк като нови градски епицентри на пандемията
• На този етап Ню Йорк има най-висок брой на смъртните случаи от всяко друго  място

Страшно интересна информация,благодаря ! Изглежда най-добре се справят Хонг Конг,Япония и Сингапур . Трябва да се разгледа подробно на какво се дължи .
Относно тестването ,смятам,че масово тестване  за антитела в момента не е необходимо ,няма гаранция ,че като имаш антитела -нямаш вирус и не заразяваш. Мисля че трябва да се разшири максимално PCR-диагностиката . Само на пръв поглед в интернет намерих поне 5-6 лаборатории,които имат апаратура за PCR.Ами болниците-напр. Токуда ,ами БАН,лабораториите към Мин. на земеделието. Мисля,че досега трябваше да се мобилизират всички PCR апарати и работещите с тях,да им се осигурят спешно  необходимите диагностикуми /вероятно на различни производители /и да се пуснат да работят денонощно . Всъщност проф. Кантарджиев трябва да знае точно колко са медицинските,защото НЦЗПБ им прави външния контрол .
   За вторичните инфекции е точно така и това е страшен проблем .

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 20:36 от bubanka

# 13 557
Франсоаз, ако се окаже така, променя много неща. Ако ситуацията е извън контрол, мерките трябва да се променят. Например незабавно да се изолират възрастните, а не да им се правят "коридори". Да се насочат всички усилия към възрастните и хронично болните.
Ако трябва да погледнем логично на нещата, т.е., ако в момента има не 240, а 24 000 заразени, най-вероятно повечето са именно възрастни хора.Защото аз виждам поне 80 % възрастни да "мерят" улиците, не млади хора.
Е, защо не са болни, със симптоми?
Допреди да задължат възрастните да пазаруват само до 10.30 часа, в магазините бяха омешани всякакви хора.Знам, защото пазарувам всеки ден.

# 13 558
Скрит текст:
Това, което ми направи на мен впечатление - Германия още не била стигнала пика. Преди 12 часа се разбрало, че Германия ще спира да тества.

Пика не е стигнат, но откъде е информацията, че Германия ще спира да тества?
Ген. Мутафчийски го каза на сутрешния брифинг.

Само че не е вярно или не сте чула правилно. Няма да тестват всеки със симтоми.

# 13 559
Страхът от масовия скрининг е очакваният наплив към болниците на положителните хора. Паниката е толкова голяма, че повечето от нас като видят резултата, ще се юрнат към болниците. Вече има индикации за това - момичето с паник атаки, което настояваше да бъде хоспитализирано, макар и без симптоми и майките в Търново, които избягаха с недоизлекуваните деца от страх, че има положителен случай в отделението.

Бързите тестове може и да са добър статистически, и донякъде икономически, инструмент, но биха всяли огромна паника, която би довършила и без друго отслабената здравна система. Затова и в чужбина, там където тръгнаха с масово тестване, сега го спряха. Пример: Франция.

Общи условия

Активация на акаунт