COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 204
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 695
Как се разбира болните с кого са имали контакт? В крайна сметка те са ходили поне до магазина дни преди да бъдат изследвани....

# 13 696
  • Bulgaria
То, ако всеки лекар и полицай си пускаше отпуска
То не им е и разрешено в момента. Даже физиотерапевти и всякакви други са извикани на първа линия, но това някак да навлезе в масовото възприятие явно. Те си мислят, че наложената забрана за излизане е замислена специално за Ли Лу и МК.

Точно това казвам, че не им е разрешено. Но не само на тези професии. Бизнес интересите са си бизнес интереси.

# 13 697
Как се разбира болните с кого са имали контакт? В крайна сметка те са ходили поне до магазина дни преди да бъдат изследвани....
Ами именно. Много хора най-вероятно са заразени без да знаят и го карат безсимптомно. Ако реално беше толкова смъртоносен вирусът, вече да сме се изпонатръшкали всички.
Аз дори мисля, че съпругът на сестра ми го изкара. Беше на панаира в Пловдив около две седмици преди да обявят първите заразени тук. Малко след като се върна, се разболя сравнително тежко, но трябва да се има в предвид, че той е с доста слаб имунитет попринцип. Разболява се от най-малкото, дори един път се стигна до там, че беше хоспитализиран, защото му излезнаха огромни херпеси от недобре почистени заболекарски инструменти. Та дори и при него, с този слаб имунитет, в този случай не се стигна до болница. Изкара си вируса вкъщи и сега е добре. Интересното е, че в момента ходи на работа, само той ходи до магазина и като цяло не се пази, но още не се е заразил, което предполага, че може да има имунитет.

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 13:20 от Blackbling

# 13 698
  • София
Свободните професии и самоосигуряващите се нямат право на обезщетение за безработица.
Горното би трябвало да ви е известно, когато сте избирали формата, под която сте регистрирали дейността си и да сте си направили сметка.

На мен това ми е известно, както ми е известен и фактът, че не съществуват никакви други варианти да си регистрира дейността някой, който работи за себе си и не виси на нечий врат. Така че аз варианти на избор тук не виждам.
То варианти има, но данъчната и административна тежест в различна.
Надявам се, че никой не ти "виси на врата".Grinning

# 13 699
  • София
В един момент ще се наложи пълен лок даун, както в Италия. Просто е неизбежно. Ако бяха взели строги мерки още при откриването на първите случаи може би сега нямаше да сме на това положение, защото можеше хората да стоят 1 месец вкъщи без доходи, а сега ще се наложи да стоим 3-4 месеца. И с този призив останете си вкъщи - колко хора не могат да си останат вкъщи? А тези, които имат късмета да работят хоум офис се оплакват, че не могат да излязат. А аз се притеснявам, защото 2-ма от членовете на семейството ми всеки ден работят и то с много хора. Така ми се иска и нашето семейство да можеше да си остане вкъщи.
Да си пуснат неплатена отпуска и готово, толкова е лесно, колко такива съвети има

Кой работодател ще им разреши? То, ако всеки лекар и полицай си пускаше отпуска, защото го е страх до къде щяхме да я докараме.

Отговорът ми не е лично насочен и е по скоро ироничен. Просто ме дразнят съветите към хората, как не е проблем да излезеш в неплатен отпуск. Пък ако не ти дадът може и да напуснеш (ако си майка на малко дете), какво толкова, ще изкараш няколко месеца на вода и въздух.

# 13 700
Имайте предвид следното - когато обеднее държавата, хигиената спада (защото хората обедняват) и престъпността се увеличава. В този смисъл, тези локдауни на цели държави, са изключително опасни и не бива да продължават дълго, по-специално за икономически по-слабите държави, каквато е нашата.

Ако ситуацията е такава, че вирусът не може да бъде изкоренен по друг начин, освен с колективен имунитет, а изграждането му ще натежи и събори здравните системи, смятам, че трябва да се подходи поетапно - различните райони да отхлабват мерките по различно време, щото да се даде възможност на съответния район да изгради колективен имунитет, без това да натежи на здравната система.

Пример - в момента в България имаме извънредно положение, затворени са градове и села. Да пуснат примерно Варненска област да си циркулира помежду си, без да има карантина в самия район, хората да си ходят на работа, като се спазват само мерките които изредих - възрастните хора по домовете, болници и домове и институции с добре екипиран персонал, дезинфекция на обществени места и транспорт. След седмица, да отворят Бургаска област и така поетапно за страната, за да се придобие колективен имунитет.

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 13:17 от DeltaAzimut

# 13 701
Мисля че ни се казва много по-малко дори,от целият ужас който ни очаква.........
Аз пък, колкото повече чета, гледам, търся инфо, толкова повече мисля, че се опитват да ни всеят по-голям ужас, от това, което ни очаква.
Ами, сори, ама не виждам по-голям "ужас" от световен грип 2019, нито от грип 2018....а тогава никой не припадаше от ужас.
И жертвите бяха в пъти повече тогава....и пак никой не припадаше от ужас и не трепереше за възрастните хора.
Като добавя и факта, че политиците/политиката на НИТО една държава по света пет пари не дават за живота и здравето на "поданиците си", картинката става пълна.
Аз питах преди няколко дни, ама пак да повторя въпроса си:

Наистина ли някой вярва, че на политиците им пука за майка ви, баща ви, дядо ви или баба ви?
Наистина ли вярвате, че някой от Щаба се е загрижил за 80-годишната баба, със "сто хронични болежки", която утре може да почине от инсулт/рак/старост?

# 13 702
Испания днес са много зле заразени 6673 починали 442, дано тръгнат скоро на долу.
Вчера имаха близо 7500 заразени и около 650 починали. Надявам се да продължат да падат цифрите и в следващите дни.

# 13 703
Абе вие през Виденовата зима как оцеляхте?
С тренинг от Лукановата. Smiley

# 13 704

Грей, не го възхвалявам Мангъров, но той беше човекът, който все пак изрече доста неща, които другите премълчаваха упорито. Той не е учител, не е възпитател, не е родител на населението. И все пак, не лъже, нали така! А често премълчаването на истината е на микрон от лъжата.

Житейския ми опит показва, че по един начин се говори когато не носиш никаква отговорност и по съвсем друг когато носиш на плещите си съдбата на цяла нация. Показва и друго - каквото и да ти говорят, винаги става въпрос за пари.. да си имате едно на ум Wink

Моят житейски опит показва, че дори в ситуация като сегашната се намира по една бяла лястовица, която напук на всеобщия тон излиза пред камерите и се опитва да влее малко здрав разум и не живее в приказките на Андерсен.

Така де, да се затворим всички по апартаментите си за 2 години, за да не застрашим живота на 20 тежко болни възрастни, които междувременно ще си отидат от първата настинка/грип/инсулт/инфаркт звучи много хуманитарно издържано, но все пак сме някои хора все още са в реалността. Head Band
Или по-скоро някой решава да се прави на клоун просто, за да е контра. И разни... Индивиди със съмнителни морални ценности го гледат като някакъв месия, проповедник, който ще ги спаси от лошият щаб.
Никой не е казал да се затворим всички за две години. А относно бройките, който си представяш може, ама ще са 20 починали до обяд в някоя малка болница.
Аз и вчера те питах, ама ти като типичен трол не искаш да отговориш. Сега ще подчертая въпроса:
Ти знаеш ли колко хора под 69 год са с хронични заболявания?
Знаеш ли колко деца са със хронични заболявания?
Знаеш ли, че вие "нормални и здрави"хора НЕ СТЕ ДОСТАТЪЧНО, ЗА ДА КРЕПИТЕ ИКОНОМИКАТА?

Надявам се сега да отговориш.
По. Главните букви не са викане, а натъртване на факт, който доста обягва на хората, дето си искат "нормалния" живот.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-kantardzhiev-tochnat … dokazuema-2143692

Интервюто е отпреди 15 месеца.

Преди 15 месеца пак си имахме "хора под 69 год са с хронични заболявания", "деца са със хронични заболявания", а "нормалните и здрави хора" ходиха на работа.

Само че както разбираме от интервюто, годишно в България умират между "хиляда и няколко хиляди" души от усложнения на грип. Нормалния, стар, скучен, некоронясващ грип. Банален грип. Досаден даже, може да кажем.

Коронавируса не е "Деспасито" на вирусите  ... по-скоро е Гери-Никол - нищо особено, значително по-малко хитов от другите, но пък яко подплатен с финанси, медии и реклама. Anguished

И какво стана накрая? Баналния грип убива хиляди без брифинги, блокади, разпускане на парламента и паника.
О, каква поредна футболна драма.

# 13 705
Абе вие през Виденовата зима как оцеляхте?
С тренинг от Лукановата. Smiley
Точно разказвах снощи за купоните, децата не вярват. По едно време и мъжът ми взе да ме поглежда странно. Иначе генерацията, която е дошла на света с идеята, че някой и е длъжен и sky is the limit, в момента рине земята. Такива са ми убежденията.

# 13 706
Тестваш се - отрицателен и трябва да си спокоен, защото ....  нищо от това по-долу не може да ти се случи в следващите часове или дни:
1.  Заразяваш се в лабораторията;
2.  Прибираш се с метрото и се заразяваш;
3.  На седващия ден в магазина някой ти киха в лицето;
4. Член от семейството,  който ходи на работа се заразява и съответно го предава  на вас... Вероятно има и още начини
Какво излиза - да се тестваме всеки ден, защото отрицателен днес не значи същото утре .. и докога така?
Отдавна се изпусна момента за масово тестване, ама то и как да стане, след като започнахме борбата с "внушителната" бройка от хиляда налични !!?

# 13 707
  • тук и там
Мисля че ни се казва много по-малко дори,от целият ужас който ни очаква.........

Наистина ли някой вярва, че на политиците им пука за майка ви, баща ви, дядо ви или баба ви?
Наистина ли вярвате, че някой от Щаба се е загрижил за 80-годишната баба, със "сто хронични болежки", която утре може да почине от инсулт/рак/старост?
Отговорът се съдържа във въпросът ти..Не става въпрос само за  80 годишни баби..Хич не се вързвам на това колко "леко" го карат повечето хора..

# 13 708
Скрит текст:
Аз пък, колкото повече чета, гледам, търся инфо, толкова повече мисля, че се опитват да ни всеят по-голям ужас, от това, което ни очаква.
Ами, сори, ама не виждам по-голям "ужас" от световен грип 2019, нито от грип 2018....а тогава никой не припадаше от ужас.
И жертвите бяха в пъти повече тогава....и пак никой не припадаше от ужас и не трепереше за възрастните хора.
Като добавя и факта, че политиците/политиката на НИТО една държава по света пет пари не дават за живота и здравето на "поданиците си", картинката става пълна.
Аз питах преди няколко дни, ама пак да повторя въпроса си:
Не, Франсоаз. Но вярвам, че на щаба му пука за 20 годишната, която ако получи кръвоизлив ще умре, защото болниците са пълни, а лекарите болни. Смятам, че на правителствата им пука за стотиците хиляди, които имат нужда от болнична помощ всяка година и затова се опитват да предпазят болниците от претоварване.
Ето ви една теоретична ситуация. Пускаме всички, разболяват се наведнъж при нас, колкото са сега в Италия. И на някоя от вас детето получава гърч. Къде ще го заведете, при положение, че болниците са пълни? Друг пример - катастрофа, къде да се закарат хората, които са пострадали? Като се разболеят лекарите сами ли ще се лекуваме? Кой ще слага ваксини на децата? Кой ще преглежда? Вие ли?

# 13 709
  • Bulgaria
То е ясно, че на никой не му пука за живота на обикновените хора. Но нали се сещате като изпаднем в положението на Италия и Испания, колкото и да не ни се иска, какво ще стане. Вие представяте ли си хората да не могат да получат лекарска помощ? Да не им обърне внимание никой? Да се оставят на произвола на съдбата, защото нито има легла, нито лекари? Хората как реагират в такива ситуации?

Общи условия

Активация на акаунт