COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 983 728
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 600
За последно и спирам този безсмислен спор. В условията на развиваща се епидемия, пандемия или каквото и да е в развитие, няма никаква прецизна, точна статистика, на база на която да се използват “утвърдени математически модели” и правят прецизни “прогнози”. Та колкото едните, толкова и другите такива.
Сметката не е толкова сложна, мисля, че използват R0 (колко човека заразява един болен) за съответната болест. В случая май се върти около 2.5 -3. По този начин изчисляват, че за да се спре епидемията чрез стаден имунитет (ваксинирани и пребуледували), за този коефициент на заразност означава 70% от населението трябва да е с имунитет . От там смятат тези 70% от населението на планетата и ги умножават по 1% смъртност (а тя може да е и по-висока). За сравнение морбили е много по-заразна и за да се изгради стаден имунитет трябват 90-95%.

# 15 601
Скрит текст:
80% от хоспитализираните хора в Холандия са с наднормено тегло. Сега се опитват да разберат каква е връзката.
Ми то не е трудно да изградиш поне няколко теории. Най-лесната - наднормено тегло:  метаболитни нарушения + хронични заболявания = нисък имунитет.

Това да, но има хора с наднормено и без хронични заболявания. Там търсят връзка.

А защо в Канада има толкова малко смъртни случаи (и случаи като цяло)?
А кръвното им как е?

# 15 602
Скрит текст:
Скрит текст:
80% от хоспитализираните хора в Холандия са с наднормено тегло. Сега се опитват да разберат каква е връзката.
Ми то не е трудно да изградиш поне няколко теории. Най-лесната - наднормено тегло:  метаболитни нарушения + хронични заболявания = нисък имунитет.

Това да, но има хора с наднормено и без хронични заболявания. Там търсят връзка.

А кръвното им как е?
И какво ядат, пушат/пият, лекарства какви взимат, колко антибиотици са изпили през живота си и т.н. и т.н. Въобще дълга и широка, съмнявам се че ще се намери конкретна причина, а и да се намери съмнявам се че ще е категорично че е тя, а не някоя друга, освен ако не са всички с един и същ генетичен дефект например. Общо взето, кауза пердута ми изглежда.

# 15 603
Гледахте ли в Шоуто на Слави, харвардски възпитаници предлагат на кабинета работещ план за България, скрининг на цялото население. Много интересно беше.
По техни думи - нямаме време. Ако не се направи тестът, след 4-5дни ще бъде късно.
Интересно предложение, но едва ли ще се приложи.

Това е новина от преди 2-3 дни.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8355556?fbclid=IwAR2M5UNrV … ya4Uemh6GxIxp-tfk
Чудесна като идея, но невъзможна за реализация. Днес и проф. Мутафчийски я коментира, че е хубава, но не е издържана от медицинска гледна точка.

Много уважавам Кирил Петков, винаги с интерес гледам и чета негови интервюта, но това е идея на икономисти, която не отчита реалността.
Аз, като лаик, намирам следните недостатъци на идеята:
1. Няма налични толкова много тестове в момента в държавата.
2. Няма от къде да се закупят толкова много тестове за кратко време. Производителите не са в състояние да произведат бързо в достатъчни количества необходимите тестове  в световен мащаб. Държавите чакат на опашка за тестове.
3. Няма налична апаратура, която да извърши тестовете на цялото население в рамките на няколко дни.
4. Няма толкова много лекари микробиолози, които да извършат такова масово тестване в рамките на няколко дни.
5. Тестовете не са с такъв висок % достоверност, че да се гарантира улавянето на всички заразоносители в един и същ момент, за да бъдат карантинирани едновременно. "Изтърваните: случаи ще продължат да разнасят зараза, но без предпазни мерки.
6. Същото масово тестване, на всички с отрицателен резултат при първия тест, трябва да се проведе поне няколко пъти. Известно е вече, че има безсимптомни заразоносители, дори и болни със симптоми, чиито тестове са отрицателни. Другото, което стана известно е, че трябва да минат няколко дни от заразяването, за да реагират тестовете, до тогава те дават отрицателен резултат и в този период тестването се обезсмисля.

Точки 1. - 4. правят тази идея напълно невъзможна за реализация, а точки 5. и 6.  я обезсмислят в някаква степен.

Икономическите ефекти наистина ще са много тежки, те са ги описали в няколко реда. Предполагам, че държавата ще се стреми към някакво комбинирано прилагане на идеи, които са заложени в техния модел, но по-приложими практически при малък брой тестове. Като достигнем пикови стойности, тези, които са преболедували и имат антитела, ще могат да ходят на работа, за да се посъживи икономиката.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 06:29 от Diorela

# 15 604
Скрит текст:
А кръвното им как е?
В Канада се тества много малко. Няма достатъчно тестове. Тестват по-сериозните случаи и тези, работещи сред големи групи от хора (предимно медицински работници и служители на реда).
Иначе по другия въпрос... Има изследвания, че по принцип хората с наднормено тегло са по-склонни към вътрешни инфекции и последващи усложнения, по-конкретно респираторни. Но почти същият е рискът и при хора, страдащи от недохранване.
https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-7 … )30101-5/fulltext
Бях постнала преди време статия на американски учен, който твърди, че докато в Китай решаващ фактор е било пушенето, особено при по-възрастното поколение мъже, то в Щатите решаващ ще е проблемът със затлъстяването.

# 15 605
Скрит текст:
В сайта Worldometer, където се предполага, че е най-точната статистика за COVID19, можете да видите за тази година колко души са починали от малария, ХИВ, рак, алкохол и пушене. ХИВ - над 400 000, рак - почти 2 000 000, малария - над 200 000, пушачи - над 1 000 000, алкохол - над 500 000, коронавирус - 27 000....

Само че тия заболявания не могат да се сравняват, защото не са заразни. Алкохол и цигари изобщо не са заболявания и трудно се доказва, че някой е умрял от тях. Маларията нас не ни касае, защото е разпространена само в опр. географски ширини. Единствено грипът е релевантен на короната. Колко са починалите от грип?
Точната цифра е 115 809.
Е, как трудно се доказвало, че от алкохол и цигари се умирало? Защо говориш глупости? Те самите производители на цигари са си го написали върху кутиите. Само че не виждам някой да се е стресирал особено от този факт, пуши се като за последно. Даже и короната не може да ги откаже от цигарите.
Защото при липса на карантина и социална изолация вирусът има потенциал да зарази много, много повече. Съответно и повече починали. То и с карантина са си множко вече, а сме само в 3тия месец, не се знае колко време ще върлува още.

# 15 606
Така де, един милион тестове сме поръчали, пък ще ги правим бавно и полека. Колкото, толкова, лошо няма.
Иначе за всеки нов заразен се прави брифинг.
Тотален цирк! Западните страни, за да изнасят информация за 3-4-5-6 хиляди положителни тестове, правят сигурно по 10 хиляди на ден. А ние даваме брифинги!

А пък в западните страни предпочитат да са на ваше място! Предпочитам ежедневни брифинги, за да им се набива канчето на свободомислещите да си седят вкъщи, а не веднъж на ден да изпишат цифри, от които ми се свива корема.
Жертвите са мерилото кой как се справя с вируса, което за момента дава висока оценка за справянето в България!

# 15 607
Така де, един милион тестове сме поръчали, пък ще ги правим бавно и полека. Колкото, толкова, лошо няма.
Тотален цирк! Западните страни, за да изнасят информация за 3-4-5-6 хиляди положителни тестове, правят сигурно по 10 хиляди на ден. А ние даваме брифинги!
Тарталета, никакви 10 000 теста на ден не правят западните страни. Имаше интервюта на българки, диагностицирани с вируса от Германия и Италия. Само по симптоми вече си в кюпа.

# 15 608
И в Холандия правят около 2000 теста на ден.
Поръчали са апарати и от другата седмица ще могат да правят още 1500 теста във Вагенинген и ще вдигнат с още 1000 капацитета на друга лаборатория.
В Холандия има 546починали.

А за Ню Йорк- за какви пари може да става въпрос за град с едно от най- младите населения и само в града са починали 450 човека.

# 15 609
Тарталета, никакви 10 000 теста на ден не правят западните страни. Имаше интервюта на българки, диагностицирани с вируса от Германия и Италия. Само по симптоми вече си в кюпа.

Не е добре, когато се:
1. Говори без факти.
2. Формират мнения за държави, базирани на "разкази от българи, живеещи там".

Ето статия, която показва, че Германия тества по 500 000 теста на седмица.
https://www.thelocal.de/20200326/germany-ramps-up-coronavirus-te … -to-500000-a-week

Ето друга статия, която показва защо смъртнотта в Германия е толкова ниска (един от факторите е броя тестове и ниската им цена):
https://www.npr.org/2020/03/25/820595489/why-germanys-coronaviru … n-other-countries

Да копирам ли още статии?

Единственото решение за изглаждането на прословутата крива е социалното дистанциране (ако не ви харесва буквалния превод, то нека е физическо разстояние) и тестване (разбира се с последваща изолация на позитивните случаи).

Нека бъдем критични и не се задоволяваме със заблуди!

# 15 610
  • София
Аз мисля, че идеята на момчетата завършили в Харвард е много добра. Тя дава възможност много скоро да се върнем към нормален ритъм. Тестове които се правят са два и това дава сигурност. Дано ги чуят хората.

# 15 611

Това да, но има хора с наднормено и без хронични заболявания.
Няма такива. Имат поне едно, очеизвадно хронично заболяване - Наднормено тегло. То Е болест. То е метаболитно нарушение в организма, което влече след себе си една торба здравословни проблеми. Наднорменото тегло не е естетически дефект. И са, дебелите хора са с понижен имунитет.                    А 50 000 000 жертви така или иначе ЩЕ има, или сега от вируса, или след 1-2 години от икономическия "вирус". Кое е по - малкото зло, само историята ще покаже. Сега никой не знае.

# 15 612
Ами Франсоаз, няма как да се върне времето. Няма как, дори и сега да се вдигнат мерките в България, нещата да се оправят. Икономиката в цял свят е толкова съсипана вече, че нямаме път назад.
Искам да отворите графиките и да погледнете с каква скорост това чудо се разраства. Колко време отне за да стигне от 100 000 до 200 000. После колко от 200 000 до 300 000. И така до сегашния момент. Във четвъртък минахме 500 000, сега сме на 597 000. а по-малко от 48 часа са открити 100 000 заразени. Със тази скорост ще се стигне до милион заразени след седмица. И това е, ако скоростта остане същата, а при такива растеж това е невъзможно. Остава да се надяваме на успешно лечение.
А икономиката вече е толкова съсипана, че лечение за нея не знам дали ще се намери. И всички сме засегнати. Това, че някой има днес работа не означава, че няма да я загуби след седмица или месец. Мисля, че на всички ни е ясно това. Но дали е в нашите ръце?

# 15 613
Няма такива. Имат поне едно, очеизвадно хронично заболяване - Наднормено тегло. То Е болест. То е метаболитно нарушение в организма, което влече след себе си една торба здравословни проблеми. Наднорменото тегло не е естетически дефект. И са, дебелите хора са с понижен имунитет.                    А 50 000 000 жертви така или иначе ЩЕ има, или сега от вируса, или след 1-2 години от икономическия "вирус". Кое е по - малкото зло, само историята ще покаже. Сега никой не знае.
E тука не мога да се съглася изцяло с теб.Аз познавам дебели, които са здрави като бикове и не са се изкашляли един път до сега дори, да не кажа че някои от тях и пушат като комини.За кръвно и други болести не знам дали имат, но поне аз не съм ги виждала да боледуват някога.Аз цял живот съм слаба, едни си същи килограми винаги,а  съм толкова кекава, че рядко нещо ме пропуска.Слава богу добре че поне с тия диабети, кръвно и т.н нямам проблеми, но пък грипове , настинки...мама  миа Sleepy

# 15 614
  • София
Не искам да подкокороснам нашенци, но ето част от мерките на руснаците, които ме впечатлиха - те не са затворили абсолютно всичко, а само услугите, които налагат присъствието на физическо лице (напр. фризьорските), всички административни услуги за населението минават на електронен режим, а на пенсионерите са им спряли картите за безплатно пътуване с цел да се намалят ненужните разходки с ГТ (само онзи ден сутринта в Москва в пиковите часове 26 000 пенсионери се опитали да влязат в метрото, но били неприятно изненадани, че картите им са спрени).

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 08:13 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт