COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 420
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 945
  • в страната на чудесата
Бледолилава, кой предлагаш да отиде в болницата в Айтос? Къде спахте 20 години докато 85% от докторите ви са на минимални браншови заплати и децата учат финанси щото от фронтофисите на банките никой не реве. Това са процеси, които не стават за всяка розова глава. Желая ти да си здрава и да не се налага среща с третия вид в Бяла престилка.
За другия коментар - Хипократовата клетва е за принадлежност към съсловието и не касае онези извън него.

# 15 946
Германците на живо

# 15 947
PURE,при вас как се развиват нещата, кои групи предимно са заболелите-млади, възрастни, децата след като ходят на у-ще и градини увеличила ли се е заболеваемостта при тях? Смяташ ли, че правителството би прикрило евентуални данни? Благодаря ти, че винаги си изчерпателна и информативна в тази и други теми.

Ние сме добре в нашето семейство засега, детето си ходи на училище, нямаме никакви признаци че сме се заразили. Аз и детето по принцип много рядко боледуваме от грип, настинки и хреми, та не знам как бихме изкарали един евентуален ковид-19. Mерките си остават същите, с изключение събирането на над 500 души, вече е променено на 50, но не важи за всички. Например децата в училище ще си се хранят по 200/300 наведнъж в столовата на обяд, защото и без това те са си заедно цял ден в училище.

Иначе - 102 починали, от които 2 във възрастова група 50-59, 4 във възрастова група 60-69 год, останалите над 70 годишна възраст.

На интензивно лечение - 239

Общо хоспитализирани: 777

Но не знам в тази статистика за смъртността дали влизат и хора, които са починали от усложнения от ковид-19, но не са били тествани. Тук отдавна тестват само, когато те хоспитализират, та не мисля, че тестват след смъртта ако са си починали вкъщи.

Тук могат да се видят доказано заразените по възрастови групи:
0-9 години - 21 деца
10-19 години - 115 деца

в линка всички възрастови групи, гледай таблицата Sjukdomsfall per åldersgrupp
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

За съжаление има голям недостиг на защитно медицинско оборудване - оказа се, че Швеция нямала никакви запаси от такова, за разлика например от Финландия, която си отвори запасите и сега са спокойни докато им изпълнят новите поръчки. Имаше статии как медицинският персонал в Швеция сам си изработва шлемовете с подръчни материали и как са си накупили дъждобрани за работа. Маските ги дезинфекцирали и използвали многократно. Има вече доста заразен медицински персонал, един лекар вече е на респиратор. Вчера спешната помощ в град Лю̀лео пусна пост във Фейсбук и се помоли на гражданите ако са се запасили с маски и друго защитно оборудване да им ги донесат в болницата, че са много зле със защитните средства.

Ръчно направени шлемове в болница в Стокхолм, с обикновени маски

цялата статия
https://www.expressen.se/nyheter/qs/lakaren-clara-61-kopte-en-re … r-att-skydda-mig/

тук още една за заразения персонал и липсата на защитни средства
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QokknV/akutlakare-coronasmi … rdas-i-respirator

# 15 948
  • Другата България
Нещо доста притеснително!
Тази сутрин попадам на информация във ФБ, за хора с пневмонии, но никъде не приети по болници като ВМА и още други - не приемали с обикновена пневмония , а само от вида СOVID- 19.
Едната история е за мъж с пневмония, който не е прегледан и не му е направен ренген от няколко болници и жена му го лекувала вкъщи. Давам линк.
http://www.bgnow.eu/news.php?y19&cat=2&newsid=144925

Скрит текст:
Другата история е от групата на Национална асоциация за Спешна  мадицинска помощ във ФБ.
Възрастна жена  с пневмония не е приета никъде и са я отпратили към дома им.
“ Оказа се, че след отказ от 4 болници, защото нямала направен тест за COVID-19 се озовала у дома.”
Линк:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2928169137249677& … d=849756578424287

Къде се приемат хора болни от пневмония, но  от “ стандартните” видове ? ( без новия модел COVID-19)
Какво се случва с такива пациенти?  
Къде може човек да си направи ренген и да му се назначи адекватно лечение или да бъде приет за лечение?
Обърна ли внимание на началото на разказа? По памет - мъжът вдигнал 41 градуса температура и първото нещо, което е направено от семейството е да тръгнат сами във ВМА. Съгласно "указанията"???? Кои указания, чии, на кого? Е , сега аз пък ще кажа - WTF? Това ли вече месец се тръби навсякъде и отвсякъде? Че при температура хукваме веднага сами в болницата? Ами ако наистина е с коронавирус човека? И после защо няма болници и т.н., защо се карантинират...разберете, не може всеки да тича в болницата сам, и после да хули, че не му е обърнато внимание, че е връщан и размотаван. Ами ще го върнат, да. И аз да съм в спешното, и аз ще го върна.

# 15 949
  • Bulgaria
Италианците свирят и пеят по терасите, а ние играем хора в хипермаркетите...

# 15 950
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Живея две къщи под началото на парк Витоша, на пешеходния път за Драгалевския манастир - в момента движението е много подобно. Има патрулка точно под драгалевския плаж и не съм наясно накъде реално отиват хората, ако там не ги пускат... но не ги виждам да се връщат, има и доста паркирани коли наоколо. Дано не се скупчват много, по принцип има достатъчно място.

# 15 951
Чета аз тази статия и нещо не ми се връзва, как човек с 41 градуса върви пеша 1км?! Този човек как аджеба изобщо е станал от леглото, пък камо ли някъде да ходи?

Не само това. "Съгласно указанията" не се води във ВМА, а се звъни на 112! С 41 градуса никой няма да го остави.  Сега ако има ковид е изпозаразил една камара народ. Абсолютни олигофрени!!!

# 15 952
Нещо доста притеснително!
Скрит текст:
Тази сутрин попадам на информация във ФБ, за хора с пневмонии, но никъде не приети по болници като ВМА и още други - не приемали с обикновена пневмония , а само от вида СOVID- 19.
Едната история е за мъж с пневмония, който не е прегледан и не му е направен ренген от няколко болници и жена му го лекувала вкъщи. Давам линк.
http://www.bgnow.eu/news.php?y19&cat=2&newsid=144925

Другата история е от групата на Национална асоциация за Спешна  мадицинска помощ във ФБ.
Възрастна жена  с пневмония не е приета никъде и са я отпратили към дома им.
“ Оказа се, че след отказ от 4 болници, защото нямала направен тест за COVID-19 се озовала у дома.”
Линк:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2928169137249677& … d=849756578424287

Къде се приемат хора болни от пневмония, но  от “ стандартните” видове ? ( без новия модел COVID-19)
Какво се случва с такива пациенти?  
Къде може човек да си направи ренген и да му се назначи адекватно лечение или да бъде приет за лечение?
Това не е притеснително, а страшно и ужасно.
Напред ме упрекнаха, че роптая срещу бездействието на щаба, но това е тяхна задача - да оставят болници за без коронавирус и също да има тестове /какъвто ще да е/ за тях и организация за това.

Не вярвайте на всичко написано, де. Нямат съвест хора, които разпространяват подобни глупости в момент като този с изкривена или измислена истина. Дано да стигнат тези писаници, където трябва, подлежат на наказателна отговорност. Визирам автора на това и фейсбук групата.

# 15 953
Чета аз тази статия и нещо не ми се връзва, как човек с 41 градуса върви пеша 1км?! Този човек как аджеба изобщо е станал от леглото, пък камо ли някъде да ходи?
Дано да е фейк!

В градове с повече болници, могат да оставят една за други случаи, поне на първо време.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 19:32 от Mama_Nana

# 15 954
Италианците свирят и пеят по терасите, а ние играем хора в хипермаркетите...

Оффф...

# 15 955
Не вярвайте на всичко написано, де. Нямат съвест хора, които разпространяват подобни глупости в момент като този. Дано да стигнат тези писаници, където трябва, подлежат на наказателна отговорност. Визирам автора на това и фейсбук групата.

Нали го отмениха това с наказателната отговорност? Май на нищо не подлежат.

# 15 956
Не вярвайте на всичко написано, де. Нямат съвест хора, които разпространяват подобни глупости в момент като този. Дано да стигнат тези писаници, където трябва, подлежат на наказателна отговорност. Визирам автора на това и фейсбук групата.

Нали го отмениха това с наказателната отговорност? Май на нищо не подлежат.

Отмениха ли го? Не съм го следила, уж прокуратурата се беше заела с авторите на фалшива информация, свързана с темата...Значи, ако са го отменили ще има бум. Внимавайте, толкова зле действат някои неща.

Едит: Вярно, отменили са го https://www.svobodnaevropa.bg/a/30504574.html с мотива, че няма дефиниция за невярна информация.

# 15 957
За съжаление има голям недостиг на защитно медицинско оборудване - оказа се, че Швеция нямала никакви запаси от такова, за разлика например от Финландия, която си отвори запасите и сега са спокойни докато им изпълнят новите поръчки. Имаше статии как медицинският персонал в Швеция сам си изработва шлемовете с подръчни материали и как са си накупили дъждобрани за работа. Маските ги дезинфекцирали и използвали многократно. Има вече доста заразен медицински персонал, един лекар вече е на респиратор. Вчера спешната помощ в град Лю̀лео пусна пост във Фейсбук и се помоли на гражданите ако са се запасили с маски и друго защитно оборудване да им ги донесат в болницата, че са много зле със защитните средства.
С тези дъждобрани ще се сварят. Язък за високите данъци, които се плащат там.

# 15 958
  • София

Не само това. "Съгласно указанията" не се води във ВМА, а се звъни на 112! С 41 градуса никой няма да го остави.  Сега ако има ковид е изпозаразил една камара народ. Абсолютни олигофрени!!!

С 41 С няма начин да е Ковид. Многократно се написа, че при Ковид се поддържа т-ра в рамките на 37-38 С. Авторът не фейка е сложил 41 за по-голям драматизъм. Можеше и 43-45 С да сложи за по-голям ефект.

# 15 959
  • Другата България
Бледолилава, цинизмът ти е отвратителен.
Кое по-точно е цинизъм? Че лекарите са били възрастни? Или че трябва да защитим уязвимите? Притеснена съм от един репортаж днес за болница в Айтос. Средната възраст на персонала е висока. Хората, работещите в болницата основателно са обезпокоени. Някой нещо смята ли да направи по въпроса или ще кършим в последствие само ръце? Бяхме вече и на тази тема. Половината тук спореха, че били дали Хипократова клетва и нямали право да се оплакват. Да влизали в боя - с пушки, без пушки, кой както може. Ето това е цинизъм. Ти беше ли в темата, за да го отбележиш?
Кой някой и какво нещо? Добре е като хулим и сочим с пръст, задаваме критични въпроси /и доста наболели/, да имаме все пак нещо конкретно предвид като контрамярка или предложение. Айтос? Болница? Много отдавна и много назад в темата писах за 60-70% от ФСМП-тата в страната, не в Айтос. ФСМП-та, които обслужват по над 10-15 села на места. И в които фелдшери, сестри и шофьори на линейки са над 60, на места и над 70 годишни. Какво предлагаш? Тези хора да не работят, защото хем са на години, хем са контактни с потенциални болни? Тогава какво да стане? Всичкото болни като госпожата с "инструкциите"-направо във ВМА, Пирогов и големите болници в областните градове? Как да се напише и да се каже, че персонал няма, не достига, затова и възрастните работят. Раздадени са им маски, ръкавици, какво повече да се направи? Скафандри няма как, поне засега. Как предлагаш да защитим "уязвимите"? Да преглеждат през стъклен/пластмасов параван? Ами то по-добре по телефона тогава. Сложно е, трудно е, но пък от друга страна тези проблеми не са от вчера. Сега лъснаха в пълния си блясък просто. Досега никой не се замисляше как се работи "на село", сега изведнъж станахме много загрижени...малко на популизъм ми "мирише" на мен.

Общи условия

Активация на акаунт