COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 382
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 17 415
Уейв, от къде имаш информация, че "главно хората със симптоми заразяват"?
от СЗО пак. Тъй като кихането и кашлянето пръска слюнка и секрети. Ако не кихаш и кашляш, държиш си устата максимално затворена и спазваш дистанция как по-точно ще заразиш някого по въздушно капков път? Ако ти се киха - кихаш в сгъвката на лакътя и частиците не се разпръскват. Иска се отговорно цялостно поведение, а не да сложим маски и край - всичко ни е решено. Може да се заразиш чрез въздушни капки и заразени повърхности, но шансът не е много голям.

Can CoVID-19 be caught from a person who has no symptoms?
The main way the disease spreads is through respiratory droplets expelled by someone who is coughing. The risk of catching COVID-19 from someone with no symptoms at all is very low. However, many people with COVID-19 experience only mild symptoms. This is particularly true at the early stages of the disease. It is therefore possible to catch COVID-19 from someone who has, for example, just a mild cough and does not feel ill.  WHO is assessing ongoing research on the period of transmission of COVID-19 and will continue to share updated findings.

Studies to date suggest that the virus that causes COVID-19 is mainly transmitted through contact with respiratory droplets rather than through the air.

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

# 17 416
По-склонна съм да вярвам на СЗО, отколкото на някакъв от Ютюб канала asian boss. И къде съм написала, че не предпазват? Прочети пак.
СЗО толкова се опетлаха, че структурата им ще бъде 100% променена след като приключим с епидемията, може би и преди това. Горкия им шеф всеки път като го гледам да говори има няколко изречения за добрите китайци и колко са добри китайците и как китайците се справят много добре и как китайците дадоха време на другите нации да се подготвят ама не се подготвиха щото само китайците го взеха на сериозно.
Както и много циркулиращи обвинения в корупция. Ще се види де, специално за СЗО едва ли ще има прошка.

# 17 417
  • Там,където се събуждам щастлива.
Намерих статия за маските, където се описва историята на носенето. И как в последните години млади хора са ги носели, когато не са искали да общуват. А след 50-те години на миналия век е било средство срещу предпазване от мръсния въздух, алергични полени, жените да бъдат оставяни на мира и т.н.

https://qz.com/299003/a-quick-history-of-why-asians-wear-surgica … ic/    

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 01:52 от Kalinka

# 17 418
Намерих статия за маските, където се описва историята на носенето. И как в последните години млади хора са ги носели, когато не са искали да общуват. А след 50-те години на миналия век е било средство срещу предпазване от мръсния въздух,

https://qz.com/299003/a-quick-history-of-why-asians-wear-surgica … lic/   

В този случай беше различно. Задължиха ги да носят, глобяваха ги, ако не ги носят, та им ги доставяха и по домовете. Безплатно. В Чехия сега също е забранено да шаваш по обществени места без маска май май. Тук в бюрата по труда и в разни други институции също висят табели, че влизането е позволено само с маски.

# 17 419
Намерих статия за маските, където се описва историята на носенето. И как в последните години млади хора са ги носели, когато не са искали да общуват. А след 50-те години на миналия век е било средство срещу предпазване от мръсния въздух,

https://qz.com/299003/a-quick-history-of-why-asians-wear-surgica … lic/   
Мерси, записвам си линка да прочета утре.

# 17 420
Уейв, от къде имаш информация, че "главно хората със симптоми заразяват"?
от СЗО пак. Тъй като кихането и кашлянето пръска слюнка и секрети. Ако не кихаш и кашляш, държиш си устата максимално затворена и спазваш дистанция как по-точно ще заразиш някого по въздушно капков път? Ако ти се киха - кихаш в сгъвката на лакътя и частиците не се разпръскват. Иска се отговорно цялостно поведение, а не да сложим маски и край - всичко ни е решено. Може да се заразиш чрез въздушни капки и заразени повърхности, но шансът не е много голям.

Can CoVID-19 be caught from a person who has no symptoms?
The main way the disease spreads is through respiratory droplets expelled by someone who is coughing. The risk of catching COVID-19 from someone with no symptoms at all is very low. However, many people with COVID-19 experience only mild symptoms. This is particularly true at the early stages of the disease. It is therefore possible to catch COVID-19 from someone who has, for example, just a mild cough and does not feel ill.  WHO is assessing ongoing research on the period of transmission of COVID-19 and will continue to share updated findings.

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
Ако безсимтомните не заразяват това е добре.
Но проблема е тъкмо в онзи момент, когато евентуално си мислиш, че просто си настинал, а си вече заразен.
А и как да си държа затворена устата ако отивам в магазин, аптека? Ще ми се наложи да я отворя, както и на продавача/аптекаря срещу мен. Аз избирам да не обменям слюнка с него и нося маска. Ако и продавача реши да носи маска още по-добре.

# 17 421

https://qz.com/299003/a-quick-history-of-why-asians-wear-surgica … ic/    

В този случай беше различно. Задължиха ги да носят, глобяваха ги, ако не ги носят, та им ги доставяха и по домовете. Безплатно. В Чехия сега също е забранено да шаваш по обществени места без маска май май. Тук в бюрата по труда и в разни други институции също висят табели, че влизането е позволено само с маски.
Да, но е най-вече по психологически причини. Хората да се чувстват спокойни. Очевидно създава някаква тревожност липсата на маска, абстрахирайки се от фактите дали наистина е нужна или не. Приеми го, че е за общото спокойствие, както и поради наличието на дезинформация.

# 17 422
Прекалено много "ако".
Затова е добре всички да са с маски.

# 17 423
По-склонна съм да вярвам на СЗО, отколкото на някакъв от Ютюб канала asian boss. И къде съм написала, че не предпазват? Прочети пак.
Няма значение канала. Докторът е съвсем реален и е експерт в тази област. Вината за случващото се в момента в Италия и Испания е до голяма степен на СЗО така че да си гледат работата.

# 17 424
Прекалено много "ако".
Затова е добре всички да са с маски.
при носенето на маски също има много ако. Ако пазиш дистанция, не я пипаш и местиш, сменяш я на нужните интервали, дезинфекцираш често ръцете... Ако, ако... Simple Smile Това не е аргумент.

Lovely, нали затова е дистанцията от поне 2 метра?

# 17 425
Гледах едно предаване с Милен Цветков, не знам дали тук е публикуван вече линк и дали е коментирано.
Прави се подробен анализ на вируса, клиничната картина на заразяване и на болните, икономически последици, начини на превенция и мерки. Казва се, че България не може дълго да издържи с тази форма на превенция и ограничаване на разпространението, защото икономически е невъзможно.
Предаването е дълго, но е интересно. 80% от заразените прекарват болестта с леки или умерени симптоми.
В темата за превенция е линка.
 Допълвам го:
Скрит текст:

Ето го!
Дано повече хора имат търпение да го изгледат.
https://www.youtube.com/watch?v=ilUfmZVTfCA&feature=youtu.be … Xd3TwcljEKJ0IhGl8
Изгледах го! Много е сложно, но е така добре представено, че с една малко по-висока обща култура ще го разбереш. Обхваща огромен период , който е представен, също ми беше интересно да го чуя,  възникване,  защо е възникнал и как е мутирал, как се разпространява, как заразява, по колко възможност хора може да заразява - огромен, мерки на противопоставяне, относно Италия, Испания, графики на разпространение във времето ..има и момент на разглеждане на заразяването в Б-я и разпространението във времето, графика на времето и евентуален  пик,  възраст по летален изход при хората, за фриволния избор на някои страни и последствията, примерно Великобритания, как няма страна в света да поеме толкова много болни и липса съответно на апаратура за обслужване на  толкова много болни хора,   видовете грип до момента, видове тестове и разглеждането им, кои са надеждни и кои не,  и колко пъти отново и отново трябва да се правят тестове.........това трябва да се гледа още няколко пъти. Не бих искала още да  коментирам, защото съм крайно настроена негативно за изхода на отстраняването на вируса...
Благодаря , че го пусна, колкото и да е страшно, да, това е точната дума "страшно" трябва да сме наясно,  че ....няма да коментирам, по добре - нищо.
Мога ли да те помоля да го пуснеш и в другата тема, дано там някой да го изгледа, защото от тъпи коментари там ми писна, кой от кой е по велик със знанията си, ама само си мислят , че нещо знаят. Това е изключително сложна мутация и не виждам как могат да се справят и с лекарство , а за ваксина не би трябвало и да се мисли за момента.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 01:55 от Катерица

# 17 426
Уейв, виж, ако твърдението, че маските пазят да не заразяваш ти, не е ли логично, като си нямаме идея заразени ли сме, да се пазим взаимно и да сме с маски? Особено, ако не можеш да спазиш изискуемата дистанция от 2м. - напр в магазин? Или при лекар? Давам ти веснага пример - в отделението на майка се приемат по около 40 болни на ден. Тези 40 са без маски повечето. Майка е само със санитарна, обикновена - ако и тя, и пациентът е с маска, е мн по-малък шансът да си прехвърлят нещо, нали така? Аз го прилагам и за останалите случаи, в които се налага да интерактивам с хора, особено на затворени пространства

# 17 427
Флейм, нали това казвам, че ако не кихаш и кашляш много трудно ще заразиш някого. Но всеки си преценява - каквото го кара да се чувства окей. Просто казвам - щом ще носите правете го както трябва, за да не си навредите. Там където не може да се спази дистанция и маската няма да те спаси съвсем. Колко лекари се заразиха също... Не е панацея. Иначе продавачи, лекари, полицаи и т.н. хора изложени на голям човекопоток ежедневно е съвсем адеквотно да носят маски. Тук говорим за цивилни - нас, обикновените хора, които можем да си седим дОма.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 01:59 от Уейв

# 17 428
Маските в Азия се носят от много време (0през далечната 2000_2001 водех азиатски туристи, които носеха) В нашия град никой не носи маски и след това видях, че и тук е само за медицински персонал. Имаше предаване  по холандската телевизия, където обясниха, че всъщност е тяхна традиция, която няма нищо общо с предпазване от болести. Пусто забравих какво беше точно (то толкова информация, че...) , но беше много интересно. Има връзка с общуването им.
В Япония никой не си духа носа на обществено място и в присъствието на други хора. Това се счита за много лоша проява и липса на възпитание. Зад маската сополите могат да си текат.

Преди години бяхме на туристическо място, мисля че беше във Франция, и мъжът ми си извади носна кърпа от плат и започна да си духа носа. Една млада жена азиатка скочи от изненада и ентусиазирано хукна да сръчка приятелят си, който беше също азиатец, да гледа шоу.

# 17 429
Уейв, вземи един метър, измери два метра и ми кажи как да платя и да поискам нещата си в магазина и аптеката от два метра? Все пак... Нека бъдем реалисти. Не вярвам и ти да успяваш да хвърлиш картата си и да поискаш нещо от два метра разстояние от касата. И зад мен на опашката ако кихне някой неговата слюнка ще хвръкне на поне един метър, защото аз почти не съм виждала номера с лакътя да се прилага от някой.

Общи условия

Активация на акаунт