COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 540
  • 22 670
  •   2
Отговори
# 17 490
  • София
Една от последните групи заразени у нас, преди 4-5 дена стана това,  е следната- отива дъщерята в Испания  на екскурзия, връща се, остава под карантина колкото трябва, но заразява майката, която е касиерка в голям хранителен магазин от една верига, а тя заразява 4-5 колежки касиерки, може и още да е имало,
те колко хора заразяват- клиенти и колеги не е ясно...
Сега цялата сграда, в която се намира магазинът е затворена ...
Къде е това "при вас"/"у нас", "у вас"?

# 17 491
Тук в Италия, има декларация в която е написано ,изрично ,че ти можеш да отидеш само до най-близкият магазин и аптека. Забранено е също ,да излизаш с велосипет на вън. Под карантина сме от 21,02 и от терасата ,виждам как децата са на вън и си тренират по терасите не на улицата. Парковете са заключени. По улиците рядко се вижда човек и то само с покупки.Има също и ред за влизане по магазините. Максимум до 5 човека ,могат да влязът. Например 2 с голями колички и 3 с малки колички. На входа също ти мерят температурата и тогава те пускат в магазина. Имаш ли температура ,не те допускат вътре и се обаждат на спешна помощ.

# 17 492
  • София
В събота, на връщане от магазина, видях група от 10-15 тинейджъри в училищен двор. Скупчени един до друг, буквално прилепени, говореха на висок глас и слушаха музика. Толкова за забраните и спазването им.

Викаш, да вдигаме карантината и кой откъде. Или нещо друго трябваше да ни каже тоя пост, пък аз не успях да го схвана?

# 17 493
  • София
Един въпрос. Има ли в България забрана за събиране на хора в група над определена бройка?
Да забранено е събиране на повече от двама възрастни на едно място - вън или вътре, освен ако не са от 1 домакинство.
Затова като видят трима възрастни по пейките - глобяват, или по разходки.
Не знам за децата и тумбите как е уредено, явно се разчита на родителското тяло.

# 17 494
На нас ни мерят Т на влизане, на работа.
Беше с онези пистолети, в челото, от миналата седмица е с термокамера.
Отделно, че сме с маски и ръкавици.
В стола сложиха стъклени прегради на масите и почиваме по график, така че да сме малко хора едновременно.
Дезинфекцираме постоянно.

# 17 495
  • София

И журналистите защо не питат на абсолютно всички пациенти ли в болниците се дават тези медикаменти като на Домусчиев или пък на момчето от Троян, ски учителя. Защото ето това вече е някаква система/модел. Имам предвид неговото лечение и ето че то е дало положителен резултат.

И аз смятам, че ако ни оставят по къщите да се самолекуваме, трябва да дадат и някаква схема, която да не включва само парацетамол...Четох, че ако се включат антибиотици още от самото начало е по-вероятно да се избегне фатално влошаване. В Македония препоръчвали Сумамед за ковид. Може и да върши някаква работа, защото го изписват И за инфекции на горните дихателни пътища.

# 17 496
Къде е това "при вас"/"у нас", "у вас"?

в София, мисля, че вече не е възможно да се проследят всички контакти на заразените касиерки,
а сега се зачетох как да се предпазваме при пазаруване

https://www.obekti.bg/chovek/kak-da-se-predpazim-ot-zaraza-pri-p … KUvr_zFgz8XNQf0OQ

# 17 497
Проблемът е, че в България цял живот си играем на "мерки". Ти не спазваш това, а аз го спазвам и обратното. А през това време онези, на които им е през онази работа за мерките, ни се качват на главите. Ако някой вярва, че в настоящия случай е различно, трябва да е най-малкото доста наивен. Скоро имаше едно клипче от Хамбург - докато хората си стоят по домовете, по улицата безчинстват банди. На нашите управници трябва да се даде краен срок за овладяване на ситуацията. От нас! "Не знам", "не мога" и "не може да се предвиди" са извинения до един момент, особено когато виждаш, че има държави, където нещата работят видимо по-добре. Поредният кредит на доверие трябва да се прави с уговорката, че може да е последен.

Не им завиждай на тия, които не спазват мерките. Те не са по-умни и по-тарикати от другите.
Вчера имаше една история тук за един, който не ги спазвал, пътувал си, правел купони, срещал се с хора и сега той и потенциално всички, с които е общувал, е с ковид. Потвърден.

Така, че да се шляят като са толкова умни. Има си цена за това нещо.

# 17 498
Един въпрос. Има ли в България забрана за събиране на хора в група над определена бройка?
Да забранено е събиране на повече от двама възрастни на едно място - вън или вътре, освен ако не са от 1 домакинство.
Затова като видят трима възрастни по пейките - глобяват, или по разходки.
Не знам за децата и тумбите как е уредено, явно се разчита на родителското тяло.

Но семейства/домакинства с повече от двама възрастни и с по няколко деца редовно излизат да се разхождат. Също масово всички прокараха колела. Бащи с деца, майки, всякакви са с колелата навсякъде.
Вчера, освен за глобени във Варна, за други не съм чула, но и не слушах цял ден новини.

# 17 499
  • София
В събота, на връщане от магазина, видях група от 10-15 тинейджъри в училищен двор. Скупчени един до друг, буквално прилепени, говореха на висок глас и слушаха музика. Толкова за забраните и спазването им.

Викаш, да вдигаме карантината и кой откъде. Или нещо друго трябваше да ни каже тоя пост, пък аз не успях да го схвана?

Не си схванала, явно. Исках да кажа, че никой не следи и не наказва драстичните нарушения.
Не може да има хора, които са глобени, защото са сами в парка и такива, които си правят събрания по улиците и никой не ги закача.

# 17 500
  • София
Alexandria,
да и това.
ама това са най-важните въпроси и никой не ги задава!!! а не да ми коментират пейките и салоните.
то ако ставаше само са парацетамол, ехеееее
Значи звъниш на ЛЛ, той не си вдига (обикновено), звъниш на 112, там или ти се карат или ти казват да звъниш на ЛЛ или да пиеш витамин Ц и да си мериш температурата. Аз поне с такова впечатление оставам.
Тия хора по домовете (не са толкова много де, 300 човека грубо в цяла България) някой доктор ей така да мине да ги преслуша, ест. с маска, костюм, ръкавици. Болния също ще е с маска. Тц, няма.
Не знам. Все ни уверяват, че 80% го изкарвали като настинка. Дали наистина е така не знам. Самите доктори го казват, ама защо цели 80% (което си е много все пак) го карат леко, а 20% (което пак е много) дават усложнения.
И точно тук е границата. Кога започва усложнението? Ще ни обърне ли някой внимание по телефона. Как да излезем от това усложнение, за да не се озовем после на респиратор, а след него и с тръбата и до там.
Да излезе генерала и да обясни с думи прости точка по точка какво се прави, как се прави. Защо някои не си вдигат телефоните, защо се неглижират така тези случаи и пр.

# 17 501
Никъде не се заклеймяват хората, отишли за хляб. Дори и в бг мама.
Много добре си спомням потребителките, коите се скараха на жената отишла с детето си да купи хляб и нямало - да месела, да се научела, да молела съседки.
Тези съм  пропуснала.
Щях да  напиша 2-3 реда.

По повод на това, че тази жена вместо да купи сухари вместо хляб ако няма, дошла в бг мама да кове че магазина не й е отвърнал на желанията и капризите ли? Хайде не.

# 17 502
Брадли,
да може да се каже, че е съмнително, но не може ли просто да значи, че взетите навреме мерки просто действат. Доколкото си спомням ние и словаците взехме едни от най-бързите мерки (минимум извънредно положение) в Европа, като реакция (брой дни след първи обявен случай) и сега просто печелим от това. А и коментирахме вече, че България не е толкова посещавана страна (лятото да, но сега не сме лятото), нито ние сме сред най-пътуващите хора по света, не сме и толкова социални като повечето.
Скрит текст:
Така че всичко това дава резултати. И не мисля, че сърбите тестват повече от нас. Обаче те се забавиха, ние не.
Мен ме притеснява факта, че който е интубиран у нас умира. Не е добре това и не говори добре за медицината ни. Не е чак толкова лош процента в световен мащаб на починалите след интубиране. Хайде поне 4, 5 човека спасете... Да знам, че е лесно зад компютъра, но е много потискащо. Едва ли не и самия генерал ги обяви за смъртници...
И журналистите защо не питат на абсолютно всички пациенти ли в болниците се дават тези медикаменти като на Домусчиев или пък на момчето от Троян, ски учителя. Защото ето това вече е някаква система/модел. Имам предвид неговото лечение и ето че то е дало положителен резултат.

Въздушния трафик само на летище София е 15000-16000 на ден, за слаб сезон, добявяме пътуващи с автобуси, лични автомобили и т.н.
Според мен само внесените случаи са хиляди, без да се броят заразените на местна почва.

# 17 503

Не си схванала, явно. Исках да кажа, че никой не следи и не наказва драстичните нарушения.
Не може да има хора, които са глобени, защото са сами в парка и такива, които си правят събрания по улиците и никой не ги закача.

Александра. Съгласна съм с теб с едно Но. Ще ти кажа в Германия какво биха направили като видят тия тинейджъри. Снимки. 112. И после кой крив кой прав - полицията да го решава.

Така само с чакай да ги засрамя в интернет не се променят нещата.

# 17 504
Мен ме притеснява факта, че който е интубиран у нас умира. Не е добре това и не говори добре за медицината ни. Не е чак толкова лош процента в световен мащаб на починалите след интубиране. Хайде поне 4, 5 човека спасете... Да знам, че е лесно зад компютъра, но е много потискащо. Едва ли не и самия генерал ги обяви за смъртници...
Завъртя се един текст от щатската практика, който цитира 86% смъртност в глобален мащаб на интубираните, и 70% в Сиатъл. https://www.facebook.com/692472523/posts/10160314647752524/?app=fbl

Общи условия

Активация на акаунт