COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 540
  • 22 670
  •   2
Отговори
# 17 550
Един много добър анализ на проф. М. Константинов, защо в момента НЕ ЗНАЕМ точния брой на починали ТОЧНО ЗАРАДИ корона вируса. Това е и правилния начин според мен - от броя на умиращите на ден хора преди вируса, да извадим умиращите на ден в момента и ако има наистина увеличение на брой умрели хора на ден по време на епидемията, тогава със сигурност ще можем да кажем, че има хора които са умрели от корона вируса.
Не знам обаче дали изобщо някой следи този показател - среден брой умиращи на ден преди епидемията и среден брой умиращи на ден по време на епидемията.

# 17 551
  • MI
Съвсем спокойно може да си спестите подхвърляния за фиести и подобни. Защото допреди няколко седмици и испанците правеха такива подхвърляния за Италия, французите пък гафа с пицата. Много ли е трудно да не откривате топлата вода и колелото?! Вярно че след няколко години във форума нямам големи очаквания, но поне да започнат хората поне за собствения си интерес да мислят все още очаквам.

Ще ви обобщя - не, в Ломбардия не са по-общителни и горещи по темперамент от в България, ама въобще. Съответно не е това причината. Не, не са мърлячи италианците, по техни критерии голяма част от българите са. Може някои градове да имат проблем с боклука, но в къщите масово свети. В Ломбардия никога не е имало проблем и със събирането на боклука. Та и това не е причината. Без не се закъсня особено с мерките, Ломбардия отдавна има мерки, по-строги от в България. Та и това не е. Не, не е вярно че не се спазват забраните, от доста време се спазват масово. Доста по-масово от в България. Тоест и тук не е зарито кучето. И не, Милано не е с по-мръсен въздух от София. Та и това явно не е.

Не, никой не е застрахован, и вие не сте за съжаление. Затова по-умната стратегия като виждаш че навсякъде сценарият рано или късно е същия и си знаеш дереджето, е да се ограничиш сам малко по-рано от останалите. Не да повтаряш, че нищо те не плаши, западняците са мекушави и затова, конспирация за да ти вземат свободата и какво ли още не. Защото така накрая като повториш всички стъпки на миналите вече по този път, ще е прекалено късно. Особено при прекрасното състояние на българското здравеопазване.

# 17 552
Скрит текст:
Не знам защо,но въпреки че нямам медицинско образование,смятам че вирусът не е толкова заразен.Според мен,при по слабите и болни хора се трансформира в смъртоносна бронхопневмония.Ще си защитя тезата с 2 твърдения.

Вирусът не е толкова заразен,
 морбилито е по-заразно в пъти,
но е много устойчив- съществува дни наред в/у различни повърхности
а Испания и Италия имат по милион заразени реално, може и повече да са вече ....

Как го изчисли това и готова ли си да застанеш зад мнението си че нИ йе толкова заразен този вирус с личен пример, или сам о зад клавиатурата се дават такива експертни мнения.
Изчислили са го:

А какво общо имат автомобилните катастрофи - наясно сте, че те не се предават по въздушно-капков път, нали?

# 17 553
Между другото - в момента за 40 евро може да се купят 20 маски за лице. Дайте идея как да се организираме, така че лекари, сестри, санитарки - колкото се може повече да получат.

Това го чакай най- рано след месец и добави митническите разходи.

# 17 554
  • на пъпа на Златията
==
Защо? (Не се заяждам, наистина питам). И какво общо има стандарта, а и кой стандарт. Ние имаме повече реанимационни легла на глава от населението – те имат 5000, а ние около 2000, например
==
Разбирате ли че ня трябва да стигаме до реанимационни легла??
Едно време  една скарлатина като те хване и тате ми правеше параван в стаята , с отделна лъжица , паница , ... Брат ми отделен веднага при баба и дядо . След откриването  40 дни "червен кръст " на врата. Никакви седенки у дома .
Само майка ми  идваше зад паравана . На училище си показвахме коремчетата . Беше пак по това време .
Брат ми един ден се връща от училище  и се чеше . Кога го погледна  тате той вече се лющеше .
Тате се удивлява , как не те е хванала даскалицата . А той , - Ааа , преди да ме прегледа аз с мокра ръка си мокрех коремчето .
Тате не смееше да го удари че беше коларожелезар  и дигаше по цял ден един чук 10 кила .

Та май ако не те вкарат в края на втората седмица  в интензивното , трябва да си седиш дома  още 40 дни .
А кой ще ги гледа тия деца в къщи??

# 17 555
  • БГ
Скрит текст:
Не знам защо,но въпреки че нямам медицинско образование,смятам че вирусът не е толкова заразен.Според мен,при по слабите и болни хора се трансформира в смъртоносна бронхопневмония.Ще си защитя тезата с 2 твърдения.

Вирусът не е толкова заразен,
 морбилито е по-заразно в пъти,
но е много устойчив- съществува дни наред в/у различни повърхности
а Испания и Италия имат по милион заразени реално, може и повече да са вече ....

Как го изчисли това и готова ли си да застанеш зад мнението си че нИ йе толкова заразен този вирус с личен пример, или сам о зад клавиатурата се дават такива експертни мнения.
Изчислили са го:

А какво общо имат автомобилните катастрофи - наясно сте, че те не се предават по въздушно-капков път, нали?

Ами от всичко друго има повече починали отколкото от вируса. Да не кажа, че знаейки състоянието на здравеопазването в БГ и в тези цифри мога да се осъмня.

# 17 556
Между другото - в момента за 40 евро може да се купят 20 маски за лице. Дайте идея как да се организираме, така че лекари, сестри, санитарки - колкото се може повече да получат.

Аз лично се чудя къде са тези милиони маски, дето ББ каза, че произвеждаме/ще произведем. Абсолютно точно помня, че говореше за МИЛИОНИ маски, ръкавици, облекла..

# 17 557
  • на пъпа на Златията

Баце  е организирал производство  мисля че в 3 фабрики  в България и то многократни . И защитни облекла . Така  че  търпение му е майката и спазване инструкциите на Генерала .  .

# 17 558
  • София
В "Преди обед" при Деси Стоянова сега включиха някакъв наш музикант, който живее в Швейцария. На 8март/когато бяха обявени нашите първи 4 случая/ е пътувал от София за Цюрих с полет на БГ Еър. След 2-3 дни почувствал симптоми - температура, след 2-3 дни и болки в гърдите. Дори и тест са му отказали, под предлог, че няма достатъчно наличности. Отказ е получил и в местната болница да бъде прегледан. Някаква негова приятелка - доктор в Германия го е посъветвала по телефона да прави инхалации с морска вода/ най-вероятно над тенджера/, тъй като над 50 и няколко градуса вируса умирал. Това му е донесло облекчение в общи линии. След това е имал още ден два температура и днес му е първи ден, в който се чувства по-свеж. Пил е и вит.Ц и чайове-джинджифил с лимон. Това разбрах. Ще го гледам пак после.
Според мен има някакъв промеждутък от леко към средно тежко положение - в началото на бактериална пневмония,  който безпардонно се неглижира от медиците, а тук е момента да се назначи адекватно антибиотично лечение в домашни условия, за да се избегнат обдишващи машини и интубации. Когато се стигне до тях, видиш ли, може и да се вредиш, ако имаш късмет, но е вече късно и безнадеждно безпредметно
Някак си зловещ е протокола, който са сътворили с начините и стъпките на процедиране при Ковид. Cold SweatMask

# 17 559
Бърз влак, все тая Андариел си е чела и си чете учебниците с разбиране, а не е дрямала на лекции, нито е преписвала на изпит! Има си дисциплина - Планиране и прогнозиране - учи се по икономика във всеки ВУЗ. А това не е измислено от икономистите, а от математиците.
Хората се стараят, съгласна съм. Единственото, което коментирам е оксиморонът "анализиране напред". затова го и обясних с думи прости защо няма как да се анализира напред. Дори от лингвистична гледна точка взаимно се изключват думите като смисъл.

Айде сега минути за самореклама.
Само не са те научили да поставяш съдържанието пред формата на поднасяне, типично е за дървената философия.

# 17 560
Не знам дали е коментирано вече, но как ще коментирате тази новина:

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/italiya-shte-pravi-p … 12-ot-pochinalite

В резюме: "Данните за броя на починали „от Ковид19“ в Италия вероятно ще бъде преизчислен, защото той е директна причина само на 12 % от случаите на починали „с Ковид19“, при останалите 88 % причината е друго предшестващо заболяване. "

# 17 561
  • Пловдив
Генералът е сменил очилата..забелязахте ли? Simple Smile

# 17 562
Скрит текст:
Няма как да сравняваш с Франция, дори и като делиш на броя население, защото сравняваш джанки с краставици.

Можем да се сравняваме с други държави, които са подобни като стандарт на живот.
Защо? (Не се заяждам, наистина питам). И какво общо има стандарта, а и кой стандарт. Ние имаме повече реанимационни легла на глава от населението – те имат 5000, а ние около 2000, например. Лекари на глава от населението също. И не знам какво им е на стандарта на живот като ние живеем средно и на доста по-голяма жилищна площ, например. Единствено пътуваме по-малко и туристи имаме по-малко.
А и смятам по заразени на глава от населението, не им смятам други неща. Така или иначе и да стигнем след 10 дни, пак повтарям, на глава от населението тяхното положение, то болните ще са 4000, не 40. И ще се справим, така си мисля, пък не твърдя, че е вярно. Не ми е специалност. Социолог съм, не епидемиолог или специалист по кризисна медицина.

И аз не се заяждам, но имам различно мнение.
Стандартът определя колко се пътува, по колко души живеят в една стая..добавяме и огромната разлика на брой туристи.в двете страни.
Не споделям и сравнението на генерала с Белгия, щото заедно с тях открихме първи болен, значи сме били на равен старт по отношение на болестта, ми не не сме. по същата очевадна причина.

# 17 563
Броят заразени от броя контактували със заразен в % се нарича контагиозен индекс. От 100 контактували 100 заразени- 100%. От 100 контактували- 30 заразени- 30%. По интервютата някъде Мангъров го спомена между другото- за короната било 90%. За морбилито по учебник е 100%. От щаба контагиозен индекс не са оповестили.
В учебник по епидемиология пише, че колкото по- силно заразен е един инфекциозен причинител, то толкова по-малко преживява в околната среда и обратното. Пример с антракса- слаб % заразяване- дълъг живот на спорите.
Настоящият вирус обаче според това, което ни казват, не отговаря на постулата в епидемиологията?
Съществува ли и друг начин на заразяване с този вирус, освен въздушно -капков? Вече се споменава и за контактен път, и за фекално-орален, макар и да се смотолевя между другото. Мангъров в същото интервю го каза, но начинът по който го каза беше двусмислен също. Изказа го като твърдение, но нито потвърди, нито опроверга.
С оглед на идващия топъл сезон, ще се разлетят разните му там мухи и комари и пр насекоми- дали ще се включи и такъв механизъм на разпространение, еле пък- от кръвосмучещи, както маларията напр?

# 17 564
че нищо те не плаши, западняците са мекушави и затова, конспирация за да ти вземат свободата и какво ли още не.  
Абсолютно безсмислено е, казвам ти честно, че си губиш времето. По-добре пиши директно в Италия какво става и подминавай разни такива. Не сме длъжни да вършим просветителна дейнност във форума, а и не виждам полза. За мен австрийците се справят чудесно и съм сто процента убедена, че ще са страната, която първа ще излезе от кризата. Но и не мрънкат заради ресторанти и фризьори, просто се приспособяват бързо. Такова врякане като цяло май няма в никоя друга страна. Само ми стига във Фейсбук да чета. Ах, не ми нарушавайте комфорта, моля, как сега ще си правя снимки на новите гащи, а и точно исках да ви кажа, че съм си купила билети за Бали. Пълни кукувци.

ПП Да кажа и две думи за положението тук за тези, които се интересуват. Процентът на покачване в Австрия е много нисък. Вчера бяха казали, че средно за четири дни е около 11%. Днес минаваме 9000 заразени (8958 към сегашния час), по статистика починали са 85 (тук са само хората, които са починали заради вируса и са нямали други сериозни заболявания). Очевидно няма нужда от пълна карантина, защото хората и в сегашната ситуация са дисциплинирани.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 11:12 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт