COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 416
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 195
  • Варна
Имаме нови съседи. Купонясват с гости. Отговорили с насмешка на препоръките на домоуправителя. Безгрижие и примитивен кикот. Друга съседка е тотално паникьосана. Майка и е оперирана. Педантичната хигиена и истерията и съсипаха нервите. Общо взето, това са крайните нагласи в обществото ни.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 23:49 от Не се сърди, човече

# 18 196
В двора на съседната къща кипи ремонт.
Днес, поне 7, 8 човека групичка от квартала събрани, започват строителна дейност, бетон се излива, кофражи, оградка и беседка ще правят.
Да използват времето, че са свободни и са пуснати от работа.
Няма дистанция, няма маски. Хич не им пука, че е извънредно положение, другите хора са си предимно по къщите, децата учат онлайн и не му е сега времето да се хлопа и да се тропа по дворовете.
Отчайвам се, живота на някои си тече все едно нищо не се случва..

# 18 197
Имам чувството че повечето хора, ще са доволни, ако тук стане като в Италия, за да се оправдаят ограниченията. Вместо да се радвате, че сравинтелно леко минаваме за сега, нали именно за това е борбата. Аз съм сравнително млад човек, сега ми е времето да си развивам бизнеса, но съм избрала отговорноста- моралната. И ако не се стигне до ужаси по великден, няма да търся сметка, а ще се радвам. Вземете малко ползвайте тия глави.

# 18 198
Ще бъде страхотно да няма пик и всичко да мине неусетно. До 10.05 ще е ок да се задържат мерките, после да ни тестват в рамките на още 2 седмици и да се връщаме в играта.
Банско защо не ги изследват, какъв е извода сега от тази карантина ?

# 18 199
  • София
Помощ за засегнатите няма. Познат, който се върна от Германия, (върти бизнес, не е бил на почивка) се почувства зле преди седмица - кашлица, температура, втрисане. Обадил се, където могъл, казали му да си стои вкъщи, да пие парацетамол и да се жабури със солена вода...

За кашлица, температура и втрисане да не би да трябва да дойде лекар лично да те налага със студени компреси?
Естествено, че ще се лекува с парацетамол и течности и ще чака да му мине. Или да се влоши.

Нееднократно се писа за социалната дистанция и модела на забавяне на инфекцията, не е измислен сега от нас, има го от години, това са стандартни противоепидемични мерки за опасни вируси.
Това, че не сте ги чували е нормално - не сте специалисти. Но и да ги подлагате под въпрос не е нормално - не сте специалисти.
Не знам как не се изморихте да питате и коментирате каква била целта. Ако досега не сте я разбрали - или ви куца четенето или умствените способности.

Това за маските е пълна недомислица, дано го отменят. Или да раздадат маски на всички.

# 18 200
. Това с маските е нагло,защото реално маски по аптеките няма.Т.е всеки се спасява както може, ама ако си без нея - 5000 глоба. Съвсем отделен е въпросът колко смисъл има от каква да е маска...
Във Варна има.
В нашата аптека имаше днес по 3 лв. Онези, дето бяха стотинки...Не купих. Бойкотирам ги. Поръчах многократни по 4 лева. Обаче съседката ми писа, че след обяд вече е нямало маски, а мъжа и ходи на работа и му трябват, човека как ще излезе утре...
Нямам думи.

# 18 201
През април, когато много хора не получат заплатите си за март, ще стане мазало. Друг пик може и да няма, но ще има пик на престъпността.

# 18 202
  • София
. Това с маските е нагло,защото реално маски по аптеките няма.Т.е всеки се спасява както може, ама ако си без нея - 5000 глоба. Съвсем отделен е въпросът колко смисъл има от каква да е маска...
Във Варна има.
В нашата аптека имаше днес по 3 лв. Онези, дето бяха стотинки...Не купих. Бойкотирам ги. Поръчах многократни по 4 лева. Обаче съседката ми писа, че след обяд вече е нямало маски, а мъжа и ходи на работа и му трябват, човека как ще излезе утре...
Нямам думи.
От шал, пак става на първо време.

# 18 203
Днес попаднах на това:
"Оказва се, че формулата, която най-добре описва растежа на потвърдените COVID-19 случаи в България от 10 март насам (до днес 29 март) е изключително проста:
y=0.555x(x+14)
където x=0 e 10 март.
Примерно,
за 24 март x=14: y=0.555*14(14+14)=218 (реално 218),
за 25 март x=15: y=0.555*15(15+14)=242 (реално 242),
за 26 март x=16: y=0.555*16(16+14)=266 (реално 246),
за 27 март x=17: y=0.555*17(17+14)=293 (реално 293)."
https://medium.com/@valtodorov/%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0 … 0%B6-3ff7c69813f7

# 18 204
Според всички апокалиптични прогнози вече трябваше да е МНОГО ЗЛЕ.

Това го слушаме три седмици. "Ще станем Бергамо", "Ще станем Мадрид", "Ухан ще ни се види песен".

И какво? Народа щъка, случаите са си стандартна бройка при грип, хипохондриците се поливат с белина, доносниците следят кой е с куче и кой с дете, едни хора направиха мноооооооого пари, а много други ще са месеци на макарони и консерви.

И а си казал нещо, а веднага се вадят ковчези и хладилни камиони в Ломбардия.

Единствено ми е странно, че и другите страни от Източна Европа са с пренебрежително малко случаи, както и скандинавци, Прибалтика и руснаците. Явно е до ген, или пък имаме имунитет заради по-бедния живот, кой знае?

# 18 205
А ако излизам без маска какво ще ми направят? Да не ме глобят 10 000 лв?
Аз маски нямам и изобщо не възнамерявам да си купувам.
Ще те глобят 5000.
Какво възнамеряваш си е твой проблем.
Ако те глобят, какво ще правиш, също предполагам никой не го вълнува.

Да напомня, че всички, които сте недоволни от ОПЛ-тата си, можете да ги смените през юни.

Тя кожа се дере веднъж. Ако искат да ме глобят мен лично 100 пъти по 5000.
Насила хубост не става. С репресии правила не се налагат, особено ако се чувства, че нещо не е както трябва.
И с всеки изминал ден тези чувства ще растат във все повече хора.
Ако липсва диалог ще последва анархия.

# 18 206
Това, че пет келеша навън бъркат цялата схема със социалната изолация показва, че във въпросните мерки има някаква много сериозна пробойна. Как така пет човека скапват всичко и ще трябва още мееееесеци наред да си седим вкъщи заради тях?
Е как, това са врагове на народа!!! Как може да излизат навън, а стриктните дами дори на терасата не смеят. И така до второ пришествие, защото който си мисли че хоп след 2 седмици или 2 месеца имаме ваксина и пляскаме с ръце, малко е в грешка.
Пробойната аз лично я виждам в идеята, че хората могат да продължават така до безкрай, не може от ден 1 стойте си вкъщи и на ден 96 "ми сори, не сте достатъчно стриктни". Това и студент по психология знае, че няма да мине и на ден 36 масово ще е "Е**л съм я короната", особено ако има глад и безработица. И това е съвсем нормално, вече се говори за чартъри БГ работници към ОК. Явно хората предпочитат да са сити и да имат все някакъв доход, колко учудващо.

Много скоро ще е.
Щаба дава противоречиви мнения всяка седмица, маски и облекла няма, люлеещите децата си са обявени за врагове на човечеството, а панелните отчаяни съпруги са се превърнали в доносници и рапортуват за всеки, имащ наглостта да излезе на въздух. На фона на това остават въпросите защо бе нужда карантина на Банско, при положение, че нищо нямаше?
На всичкото отгоре мерките уж не се спазват, а 22 дни след първите случаи вече сме в плато, което засилва мненията, че у нас има много повече параноя, отколкото вирус.

А вече виждаме и кой се възползва от нея..

Мисля, че до Великден е ОК да има мерки и като цяло предотвратяване на струпване на хора - ей така, за 45 дни ако тая чума е толкова страшна, ще се разбере.

Но мине ли Великден, приказките "Ей тия дни ще почне страшното" ще са писнали на всички. И тогава ще се иска сметката, на първо четене от мократа фантазия на панелните женици - строгия генерал, който наказва непослушните и няма жал.
А имаш ли пример от 1во лице в Италия или Испания?Знаеш ли какво е да излезе генерала и да каже за последните 24 часа загиналите са 919 бр.Ще си люляш ли детето на люлката?или ще станеш панелка дето клюкари......много много тъжно ,че някой още не са дорасли да се учат от грешките на другите....

# 18 207
Абе хора, докладвайте ги селендурите! Защо тук се оплаквате? Какъв купон, братче - веднага звъня на РПУто! Ако не ми обърнат внимание звъня на 112 и казвам, че съм звъняла на РПУ-то и не са ми обърнали внимание. Да видиш как ще ги разхвърлят набързо. Аман от селски тарикати!

# 18 208
Скрит текст:
Днес попаднах на това:
"Оказва се, че формулата, която най-добре описва растежа на потвърдените COVID-19 случаи в България от 10 март насам (до днес 29 март) е изключително проста:
y=0.555x(x+14)
където x=0 e 10 март.
Примерно,
за 24 март x=14: y=0.555*14(14+14)=218 (реално 218),
за 25 март x=15: y=0.555*15(15+14)=242 (реално 242),
за 26 март x=16: y=0.555*16(16+14)=266 (реално 246),
за 27 март x=17: y=0.555*17(17+14)=293 (реално 293)."
https://medium.com/@valtodorov/%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0 … 0%B6-3ff7c69813f7
За Великден, x=33
у=0.555*33(33+14)=861

Платото се стига за горе долу месец и половина, оптимистично. Това прави 24 Април.
На 24 Април по тази формула: х=45
у=0.555*45(45+14)=1573,

Скрит текст:
При 19% смъртност в световен мащаб в момента, от излекуваните, това е 2/3 не се знае на къде ще отидат, а от останалата 1/3 - 19% със сигурност ще си тръгнат. Това е очаквани 100 души.

Всичко това в оптимистичен вариант.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 21:17 от Елфичка

# 18 209
В Русия затварят и други градове в пълен локдаун по примера на Москва.
Очаква се процеса да продължи.

И сега какво - вървим към затваряне на света....

Ако започнат да изолират болните на специални места,направо си се връщаме 100г. назад.

Общи условия

Активация на акаунт