COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 023
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 525
Колко пъти да ви се обяснява, че личният лекар е най-добре запознат със здравния ви статус и че тези дето мрънкате най-много сте първи на опашката още в 7 ежедневно? Докога? То верно едно и също се мели 🤦‍♀️
Тотални глупости (това за личния лекар), извини ме. Моят личен лекар няма ни най-малка идея за здравния ми статус. Повечето хора, които познавам са също така. Някои са били при личния за последно преди години.

# 18 526
Извън това, че вероятно няма да се глобява на първо време не мисля, че би отпаднала подобна глоба в съда. И гражданска те задължаваш да имаш т.е ти определят как да си харчиш парите, същото е.
Да, плащаш гражданска отговорност, ако имаш кола. Но можеш да живееш и без кола, а да се придвижваш с градски транспорт. Ако обаче нямаш маска, не можеш да излезеш. Не можеш да си купиш лекарства, храна, тоест не можеш да живееш без маска.

# 18 527
https://www.maskssavelives.org/

Една хубава статия относно маските.
Нямам думи за глупостта на СЗО да дрънкат глупости, че маските били само за болните. Защо лекарите ги ползват тогава?
Според мен цялата работа е, за да има за лекарите. Иначе не намирам обеснение.
Дори да не знаете английски по схемите ще разберете, кой е по засегнатия. Страните които носят маски са много по малко засегнати от страните, които не носят.
Маските намаляват разпространението на вирусът по три начина:

1. Намаляват разпространението на вирусът от инфектирани хора. Маската улавя вирусът от вътре, като по този начин предотвратява появата на частици от вирусите във въздуха.
2. Намалява шанса на неинфектирани хора да се заразят, като предотвратява вдишването на частици от вирусът във въздуха отвън.
3. Ограничава контакта на ръцете с лицето, като поставя  бариера между потенциално замърсени ръце и носа/устата на човек.

# 18 528
На майка ми пациент е с коронавирус, може и повече да са вече, не питам. Ама си ходи на работа всеки ден и преглежда. Толкова мразя генерализациите 🤬
И междувременно на тези, които не са ходили с години до личния си лекар - да сте все така здрави и да нямате нужда да ходите и занапред.

# 18 529
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Личните лекари не приемат за преглед, специалисти също, как човек да се прегледа преди да е стигнал до тежко състояние, не зависимо от какъв вирус е?!? Поликлиниките са празни, за какво седят там, само да взимат парите. По телефона не е преглед, толкова хора умират, защото никой не ги е лекувал извън болниците
Личните лекари ХОДЯТ на работа и преглеждат. Междувременно имат допълнителни задължения и отговорности като да говорят нон стоп по тъпия телефон.
Е как преглеждат, не отваря вратата отказва, само по телефона, бях единствен човек в 7ДКЦ.Чаках да свърши разговор, молих я и т. Н. Просто това не е нормално...
Преди малко написах, не знам защо ме изтриха, но пак ще ти го кажа-това, че твоя ОПЛ не става не значи, че трябва да квалифицираш всички ОПЛ-та под един знаменател и да пишеш "личните лекарИ". Че и специалистите и те....ами не е вярно. Днес бях на очен, преглежда. С направление, издадено от ОПЛ, който си е в кабинета.
Като имате оплаквания срещу конкретен лекар, подавайте писмено жалби в ЗК, в МЗ, към Дирекция "Медицински одит", където се сетите. Но не квалифицирайте наред, защото не е редно.
Не е вярно това, което пишеш. Това е една жена у форума рече, може ли с официални данни от направени  проверки и установено, че такива са фактите. Правена ли е въобще проверка в някоя поликлиника, колко то джипитата са си по работните места и изпълняват задълженията си, за да твърдиш, че всичко е ок.
Кога и къде твърдя, че всичко е ок? Не е вярно това, което пишеш.
Казвам само, че не трябва да се квалифицират всички заради един или двама, дванадесет или тридесет и трима. Преди мен и други изразиха същата позиция.
Но предполагам ти имаш данни, че ОПЛ-тата не си изпълняват задълженията? Не в "някоя поликлиника", а навсякъде? Защото аз само и единствено това казах - че не трябва да мерим всички с един аршин.
Колко пъти да ви се обяснява, че личният лекар е най-добре запознат със здравния ви статус и че тези дето мрънкате най-много сте първи на опашката още в 7 ежедневно? Докога? То верно едно и също се мели 🤦‍♀️
Тотални глупости (това за личния лекар), извини ме. Моят личен лекар няма ни най-малка идея за здравния ми статус. Повечето хора, които познавам са също така. Някои са били при личния за последно преди години.
Което си е техен проблем, не на системата. Като не става, сменяш. Знам, няма с кой, прочетох. Но как пък всичките не стават, нито един?

# 18 530
Прав си Тесла, обаче трябва да намерим начин да се случи и ние и държавата, всички ще имаме полза от това, за да приключи всичко по-бързо. В този смисъл не смятам, че се прави с цел масови глоби за възрастни хора.
Аз не отричам ползите, напротив от епидемиологична гледна точка е чудесно решение. Само че то се взема когато държавата помисли за всичко, осигури маска за всеки и т.н., ако не може да осигури маска на бай Иван и безплатно, защото по силата на закон ти не можеш да определяш на хората как да си харчат парите, това е също друг аргумент с който подобни глоби също ще падат в съда. Как глобавяш човек че отказал да даде 5, 10 ,20 лв. за маски. Това е въпрос на личен избор как ще си похарчиш парите. След като си си платил данъците, държавата е длъжна с парите от твоите данъци да осигури маските и тогава да ги обяви за задължителни, така се прави. Просто държавата не си върши работата, иска хората да е свършат. И затова действа така.

Айде, бе! Що реши, че при императивна разпоредба, тези актове ще падат в съда?!

Ако си добросъвестен, можеш да си направиш маска с парче плат за стотинки. В темата за предпазните средства има на първа страница доста такива клипове. Има дори добър модел безшевна маска от парче сгънат плат, за тези, които не могат да шият.  Така, че липсата и цените не са аргумент за оспорване на глобата.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1186228

Определено мисля, че сме от държавите, които предприемат сравнително добри и навременни мерки. Ето , че Банско не стана Бергамо и ще вдигнат блокадата.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 01:45 от Diorela

# 18 531
Извън това, че вероятно няма да се глобява на първо време не мисля, че би отпаднала подобна глоба в съда. И гражданска те задължаваш да имаш т.е ти определят как да си харчиш парите, същото е.
Да, плащаш гражданска отговорност, ако имаш кола. Но можеш да живееш и без кола, а да се придвижваш с градски транспорт. Ако обаче нямаш маска, не можеш да излезеш. Не можеш да си купиш лекарства, храна, тоест не можеш да живееш без маска.

Ами има пандемия, хората от магазина и аптеката и те искат да е по-безопасно докато те обслужват.

# 18 532
Не е същото защото не те задължават да си купиш кола. Иначе ако няма да глобяват хората защото това действително е огромна недомислица по начина по който искат да го правят то какъв е смисълът от това. Почваш да раздаваш маските пред магазина, и тогава ги правиш задължителни, и тогава никой няма да оспорва нищо.  
Цитат
Така, че липсата и цените не са аргумент за оспорване на глобата.
Е как да не са аргументи. Ми ако нямаш пари. Ако си безработен. Глобавят те защото нямаш пари дефакто да си купиш маска. Т.е. това е дискриминация. Държавата наказва бедните. Според мен напълно са прави хората които негодуват срещу това недоносче което напрактика представлява заповедта без дата от кога стават задължителни. Аргументи бол.

# 18 533

Ами има пандемия, хората от магазина и аптеката и те искат да е по-безопасно докато те обслужват.
Така е, но за жалост няма да е, дори и да нося маска от плат. Безопасно ще е, ако всички си имаме вкъщи еднократни маски и при всяко излизане носим и хвърляме. Тогава ще е безопасно. Което, няма как да стане и следователно какъв ефект очакваме реално?

# 18 534
Скрит текст:
Сигурно сте забелязали, че през последните няколко дни светът направи доста остър завой относно носенето на маски. Доскоро официалната позиция беше: маските не могат да предпазят здравия, но е препоръчително болен човек да носи такива, за да не би като киха и кашля да разпространява пръски, съдържащи вирусни частици. Затова нека само болните носят, а не здравите.

Какво се промени? Първо започнаха да изплуват данни, че тези държави, които въвеждат задължителни маски, успяват да се справят с епидемията много по-ефективно. Разковничето е там, че една съществена част от коронавирусните инфекции протичат безсимптомно (процентът е около 40-60%). Човек може да не знае, че е заразен, или ако има лека симптоматика да смята, че кара най-обикновена простуда, а същевременно да заразява много хора около него. Тези хора не търсят никаква медицинска помощ, а специалистите от Ухан смятат, че стоят в основата на пандемията.

Оттук следва изводът, че ако маските са задължителни, никой няма да мята пръски наоколо - ВКЛЮЧИТЕЛНО тези, които са заразени и са безсимптомни. Съответно това драстично ще снижи броят на заболелите.

Затова и в България маските стават задължителни.[/i]
Още някой НЕразбрал?
Аз това от поне 20 дни го говоря. Но някои още си ги пръскат със спирт и провесват на балкона. Вярват, че са за собствена защита, иначе хич и нямаше да ги носят. Затова ги направиха задължителни, но късно. Не бяха подготвени. За тази подготовка имаше време, не знам защо почнаха да шият чак когато ни опря яйцето. Когато въведоха ИП имах две очаквания. Първо, изолация докато обезпечат болниците с необходимото, както и маски и дезинфектанти за населението. И второ, тестваме и изолиране на заразените, а не на целия народ. Дотук първото що годе го свършиха, но за второто не виждам да имат намерение.

# 18 535
  • тук и там
Ами да вземат да осигурят маски за хората в аптеките и магазините.Както и ръкавици.И то -надеждни маски. Не да искат всички да носят маски..някакви,които не се знае дали вършат някаква работа -ей така да имитират дейност просто(тоест предпазване).

# 18 536
  • София

Има маски. Вкл. и онлайн се продават вече. Не са еднократните, но какво от това - можеш да излизаш с тях. И ако не ти харесва идеята да ги купуваш, можеш да си направиш собственоръчно.

# 18 537
  • Варна
Ето колко пазят платнените маски:

В Турция раздават безплатни маски и ръкавици на възрастни и соц.слаби. И тук могат да го направят. Сега милиарди ще потънат, уж за обещетения.

Във Варна раздават на пенсионери и в градския транспорт - общината с помощта на доброволци. По думите на кмета до момента са раздали 30 000 маски на над 8000 пенсионери.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 02:09 от chockolina

# 18 538
Значи не се оправдавайте,че маски няма. Всеки втори пост във фейсбук продава маски, за Вас все няма! Аман от оправдания. Както каза Diorela, ако имаш желание и от парче плат и два ластика ще си я направиш. Не е трудно има и много видеоклипове!
Не сте прави. Очевадно е,че страните, които носят маски страдат много по-малко от страните, които не носят така активно. Защото едно е цялото население да е с маска, едно е 1/2 или 1/3 от населението. Само като погледнете тази статистика, ще Ви стане ясно, че маските не са толкова вредни, както се опитват да ни внушат. Разбира се, че лекарите трябва да имат, те са на първа линия, но и обикновен човек може да си ушие, а и във фейсбук са по 1лв.

# 18 539
Напълно съм съгласна с Тесла. За чий плащаме данъци като държавата не иска да се погрижи за нас? С какво се погрижиха, освен, че ни затвориха по домовете? Щом ни ЗАДЪЛЖАВАТ да носим маски да ни ги предоставят БЕЗПЛАТНО - така е редно. От всички мерки, взети досега, това е най-голямата простотия, предизвикана от отчаяние и безсилие. Не е адекватно по никакъв начин.

Общи условия

Активация на акаунт