COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 756
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 135
В Ню Йорк - полева болница в Сентрал Парк и пристанището. Както всеки грипен сезон.
Фарбиката на автомобилите Тесла започна производство на вентилатори за Ню Йорк. Както всеки грипен сезон.
Тръмп нареди на Дженерал Мотърс да започнат да произвеждат вентилатори. Както се случва всеки грипен сезон, определено.

Може ли да дадете конкретен пример? Година, в която е имало полева болница в Манхатан?
Както и кога друг президент се е възползвал от правото си да нареди на частно търговско дружество да произвежда каквото  да било в полза на обществото заради вирус?

Как не ви е срам да се подигравате с човешко здраве и живот?

# 18 136
В Ню Йорк - полева болница в Сентрал Парк и пристанището. Както се случва всеки грипен сезон, определено.
Тя въобще не се подиграва. Иронизира  някои сф
Иначе да вметна, че Демокрацията ни е разлигавила.
Може да се излиза, но с мярка.  А не да тука да ми се тръшкат, че не можели да изхвърлят боклукът си посред нощ, карантината била форма на диктатура и т.н.  Трябва някой да спомене мярката за служителите, излезли в неплатена отпуска - 1500 лв, безлихвен заем, гарантиран от държавата. Мисля, че е добра мярка.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 20:52 от Vicky_P

# 18 137
  • Варна
Новорегистрираните заразени са 4050, има 812 починали и 1590 възстановени. Така активните случаи нарастват с 4050 - (812+1590) = 1648.
Защо починалите се броят активни? Трябва да са приключени.

Хексе, къде казвам, че се броят активни?
Напротив, обяснявам, че скокът на активните случаи (с 1604) е по-малък от бройката, с която са нараснали новорегистрираните (4050), защото има приключили случаи (812 починали и 1590 възстановени).

Това объркване бе внесено от потребител, който обясни, че "новозаразените включват починали и оздравели", което е абсолютно грешно твърдение.

# 18 138
  • Варна
Днес в малкото магазинче под блока пред мен беше един дядо...освен бастун имаше 7 маска, от еднократните. Беше толкова мръсна...явно е единствена, ама човека я носи, няма друга. Ефекта мисля е под нулата, нали?
Маските са дефицитни. Повечето пенсионери пазаруват скромно. Дано има внуци, дядото, които да го информират и снабдят. В Турция раздават безплатни маски и ръкавици на възрастни и соц.слаби. И тук могат да го направят. Сега милиарди ще потънат, уж за обещетения.

# 18 139
И аз не мога да разчитам на ЛЛ. Тя в обикновени дни не вдига, какво остава за сега.Ако се случи, ще се чака да зазлея до толкова, че да се влача и да е ясно, че съм на умирачка, за да ме прегледат някъде.

А защо не сте си сменили личните лекари. Те за всеки пациент получават пари и са длъжни да ви отговарят в работното си време.

# 18 140
В Италия за първи път днес чувам да се споменава за евентуално отхлабване на мерките скоро.
Така ще сме до 18 април със сигурност, казват, след това ще се прецени за поетапно разхлабване според регион и брой на заразени.

# 18 141
  • В заешката дупка
Положението в Исландия към днешна дата.

Математическият модел за броя инфектирани. Червната линия - без мерки. С мерки: по-оптимистичен вариант -  черната непрекъсната линия; песиметсичен - прекъснатата. Черните дебели точки - реалността. Движим се по оптимистичната крива по брой заболели.

По брой на сериозни и критични случаи (т.е. тези в болницата) обаче се отклоняваме от по-оптимистичния вариант.

Нямаме локдаун официален. Международното летище не е е затворено. Всеки исландец или постоянно живеещ в Исландия, който идва от чужбина е длъжен да стои под домашна карантина 14 дни (но не и туристи, бизнесмени и подобни). Основни училища (до 15г) и ДГ още работят (с реорганизации). Магазини, не само хранителни включително в молове - също официално не са затворени. Не че всички са отворени. Почти навсякъде се предлага онлайн пазаруване. Масови спортни занимания, мероприятия, джимове и подобни - затворени. Професии, които изискват пряк физически контакт и не са спешни (като фризьори) - затворено. Паркове, детски площадки - могат да се ползват. Хората могат да се разхождат, стига да спазват ограничения за не повече от 10 души на едно място и дистанция от 2 метра.

Мнозинството случаи се откриват чрез здравната система, т.е. тестване на симптоматични, с PCR тестове. Масовото тестване (deCode), пак с PCR, сред несимптоматичните (или с леки симптоми), които не са в карантина, продължава да открива сравнително малък процент заразаени - малко под 1%. Много се набляга, споменах по-рано, на това колко важно е ефективното проследяване на контактите на заразазените и възможно най-бързото им поставяне под карантина. Чакаме апп-а, за проследяване на движенията на хората, за който също писах преди. Здравната система се подготвя за момента, когато ще започне най-тежкото, ръководейки се от песимистичната прогноза.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 20:58 от ЧеКа

# 18 142
  • При семейството си
Аха, знаеш ли колко “позитиви” ще останат след сегашната диктатура (ако изобщо има след). Хората ще свикнат с идеята колко е похвално да следиш и докладваш за “нарушители”, седнали на пейка под балкона ти. И други такива “правилни” неща.
Аха, след извънредното положение обществото ни ще се разпадне ако гражданите като видят някой да извършва нарушение/престъпление продължат да сигнализират до органите на реда.

Интересно дали след извънредното положение санкциите/глобите за разните нарушения ще са в същия размер.

# 18 143
Тези уди ли са, 5000 лева глоба ако си без маска.
Еми, държавата нЕма пари.
Ама и маски няма, тъй че всичко е точно
По аптеките вече има маски, много компании вече правят и снабдяват. В няколко интернет аптеки видях днес.

# 18 144
https://edinnabulgaria.com/vvie-si-izberete-kade-e-po-dobre-da-u … al-mutaftchiyski/ Приятно четене,макар че много ще отрекат историята. В моя вход също почина възрастен човек вчера,след многократни разговори къде да бъде приет,човека издъхна у тях. Нека да се мисли и за хората,страдащи и от други болести.
По повод на човек с деменция  - не знам колко от вас са го преживели, но е кошмар не за възрастния, а за околните! И като го приемат в болница и му удължат живота - какво от това...
Не ме плюйте, аз съм на мнение, че всеки трябва да се бори за живота на всеки човек. С две изключения - напреднал стадий на рак и сериозни мозъчни увреди, каквато е деменцията. Пиша го от собствен опит (за мозъчните проблеми).
И нещо, което не е свързано с деменция, но с други мозъчни увреди. Баща ми си отиде само на 69, за няколко часа от втория мозъчен кръвоизлив. Напълно здрав, продължаващ от време на време да работи работа, свързана с много познания, интелект и мислене. Успях да препиша резултата от скенер и ги показах на негов роднина и най-добрия лекар, когото някога съм срещала (за съжаление отдавна покойник). Той с голяма мъка ми каза - надявам се да не оживее... Той си отиде няколко часа след това.
Едната ми баба беше с деменция. Известно време беше в къщи, после при леля ми. Няма да обяснявам какъв кошмар беше, само ще кажа, че братовчед ми беше залепил с канаконлит катинар на вратата на хладилника, защото вереч като се прибера а в къщи, всичко беше мазало...
За мене човек трябва да живее и лекува докато има нормално функциониращ мозък и ни вие денонощно от болки въпреки морфина от метастази от рак.

# 18 145
В Чехия маските са задължителни.
Спортът навън и разходките обаче са позволени. Не може повече от двама души на едно място, освен ако не са семейство.
И малките дребосъчковци на тротинетки са с маски.

Извънредното положение/карантина засега е до 11.04. За удължаване трябва да гласува парламента.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ustredni-krizovy-stab-hamacek … 100316_domaci_kop

# 18 146
Скрит текст:
В Ню Йорк - полева болница в Сентрал Парк и пристанището. Както всеки грипен сезон.
Фарбиката на автомобилите Тесла започна производство на вентилатори за Ню Йорк. Както всеки грипен сезон.
Тръмп нареди на Дженерал Мотърс да започнат да произвеждат вентилатори. Както се случва всеки грипен сезон, определено.

Може ли да дадете конкретен пример? Година, в която е имало полева болница в Манхатан?
Както и кога друг президент се е възползвал от правото си да нареди на частно търговско дружество да произвежда каквото  да било в полза на обществото заради вирус?

Това беше ирония от моя страна. Но то наистина в днешно време стана трудно да се различи иронията от това, което наистина говорят някои хора. Иначе поздравления за реакцията на нормално функциониращ човек.

# 18 147
  • София
Южна Корея, която е сред най-засегнати от вируса страни, държи под контрол епидемията благодарение на бързите тестове и другите мерки, които предприе.
https://www.trt.net.tr/bulgarian/sviat/2020/03/25/trmp-poiska-ot … ronavirus-1384928

# 18 148
На ясно съм, че много критикувате UK за мерките, но мисля, че тук има много отговори на въпросите ви
Какво е социална дистанция и какво самоизолация.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-51506729
Какво да направя след като съм бил 1 седмца в самоизолация? Какво да направя, ако след седмица не са преминали симптомите?
https://www.bbc.co.uk/news/newsbeat-52019048

# 18 149
Аз се чудя на едно нещо. Защо не излезе някой и просто и ясно да каже: стойте си вкъщи до средата на месеца. Кунчев каза, че ако всички до един си останем вкъщи 2 седмици, тази зараза ще изчезне. Е, нека да има хора и навън. Нека да се проточи още месец тази гадост, дори повече. По да свърши още през май.
Трябва с най-прости думи да се обясни на отворковците, че няма да остане нито един отрасъл, който да не пострада и по-голямата част от хората ще останат без работа. Това ще означава, че няма да има също така пенсии, както и социални помощи и безплатно посещение на лекар. На всички до един ще им бъде бръкнато дълбоко в джоба. Това може да стресне безсмъртните и други весели човечета. Аз лично започвам да се тревожа дали това нещо няма да продължи и през лятото и наистина да се окажем в такова положение. Всички. Защото на някои не им се стои у дома.
Какво да правим и как да променим тази перспектива? Да не стигаме до лятото. Тогава не искам да мисля.

ПП Сред хронично болните и лекарите се надига тревога, че много хора ще умрат от болестите си, защото ще липсват лекарства, както и достъп до лекар и болница. Това също ме тревожи мен специално. Вижда ми се направо невъзможно това положение и много се ядосвам на хората в Пловдив, тръгнали кой знае накъде. Без тях земята ще спре да се върти!

Общи условия

Активация на акаунт