COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 826
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 18 825
Цитат
Д-р Любомир Киров: Носенето на маска на открито е безсмислено
И аз мисля в интерес на истината че носенето на маска на открито е безсмислено. Е вярно че имам личен интерес, ще ми отнемат от събота нататък излизането нощем без маска. Grinning То тогава вероятно изобщо няма да е позволено да излезеш да се поразходиш. Гласят се да го представят приложението за излизане в Четвъртак, Петък.

# 18 826
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
За италианците не мога да разбера... или съм пропуснала някаква информация... нали ги "затвориха" по къщЯта никъде да не ходят... `що така се влошава от ден на ден при тях?!?
Никой никого не е затварял. Хората си ходят на работа, ходят на пазар и пр., с други думи, също като у нас са нещата там. Моля ви, стига гледахте разни клипчета и си вадите грешни изводи. Разберете, навсякъде в Европа карантината е доброволна, с изключение на тези, които са болни и са задължени да пазят карантина, заради болестта. Демократичните общества никой не затварят без причина, в случая разбирай - без да е болен.
Продължаваш да пишеш неверни неща, така, както ги разбираш ти по някакъв свой начин, непонятно какъв, болдваш, пишеш с главни букви, а всъщност нищо от написаното не е вярно. Нищо. И понеже предполагам, всъщност не, сигурна съм, че няма как да потвърдиш горенаписаното с официални линкове и информация, така, както не можеш да подкрепиш и това с нарушаването на закони в предходните си твърдения, за което също ти поисках официални източници, та нека аз ти покажа линкове за Италия и Испания. За това какво включва карантината там, не доброволната /каквато няма/, а задължителната. Няма да ти казвам "разбери", защото явно това няма как да се получи при теб, но дано спреш да пише неверни неща и най-сетне схванеш, че демократичните общества затварят здрави хора именно без да са болни, но не без причина, а поради една единствена причина - за да не се разболеят.
Италия:https://news.bg/disasters/udalzhavat-natsionalnata-karantina-v-italiya.html
Испания:https://baricada.org/2020/03/15/espana-coronavirus-covid-19-karantina/
Като това са линкове отпреди две седмици. Сега нещата са далеч по-затегнати. Отново ще кажа-в темата пишат момичета и от двете държави, разказват, прочетете преди да пишете неща, които са плод на вашите разбирания и виждания, но това не ги прави верни официално.

Мери Ан, мислех да не ти отговарям. Но ще ти пусна само линк към понятието карантина, от Уикипедия. Ако искаш повече да се осведомиш - може да потърсиш сама. И понеже явно не разбираш, че това, което властите ни съветват да направим, а именно, да си стоим вкъщи, се нарича доброволна карантина (при нея съществуват всичките фактори, определящи задължителната карантина, с изключение на осъществяване на медицински надзор), дано поне да разбереш какво е задължителна карантина:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
Не ми отговаряй, просто попрочети малко. Не ми трябва уикито, ти твърдиш, че в Испания и Италия карантината е доброволна, а после казваш, че "властите ни съветват да правим нещо". Цял ден това обяснявам - че да, у нас властите ни съветват да стоим вкъщи именно защото не сме под карантина, а в ИП. Разлика оттук до луната. Същевременно пък преди дни твърдеше, че предлагаш 7 области да излязат от "карантината", а те никога не са били под такава.
Но виж, Италия и Испания са. Под карантина. Прочети, не в уикито, реално какво се случва. Материал бол.
Мери Ан, в момента държавата се намира под доброволна карантина, тъй като тя не е задължителна за гражданите, които не са болни от Корона вирус. Хората са съветвани да остават в къщи, предприети са мерки за препятстване на тяхното придвижване. Това е. И поради тази причина казвам, че държавата е под карантина (изисква се повечко асоциативно мислене и по-малко буквализъм, за да разбере човек, че това, че пропускам думичката доброволна пред карантина, се подразбира). Но ок, ще започна да използвам цялото словосъчетание.

П.С. "Извънредно положение" е широко понятие, обхващащо освен медицински, то и финансови и пр. мерки, свързани с дадения проблем, а именно - пандемията от Корона вирус.
Делта, в момента карантината е задължителна не само за болните от коронавирус, а за още доста хиляди души, върнали се по различно време от къде ли не. Те също са граждани на страната, и са задължени да са си вкъщи. Тези, които са съветвани да си останат вкъщи, са в ИП, със или без каквото и да е мислене, те могат да го направят доброволно, ама и могат да не го направят. И доста хора не го правят. Но затова все още няма глоби, никой няма да те глоби защото си отишла с мъжа си до ЛИДЛ или със съседката си се разходила 30 минути, обикаляйки блока. Виж, в Испания ще те глобят и за двете неща. Защото там са под задължителна карантина. И дори и това не може-да излезеш с мъжа си до магазина. Или ти, или той. Няма разходки безцелно, защото затова има глоби. Факт. Който ти отричаш и казваш, че и там нещата са на доброволни начала. Не са. При нас целта е да не ги стигнем - и със смъртност, и с карантина, и с глоби.
Нещо много се объркаха нещата в нашия разговор - аз говорех за България и понятието карантина. Ти самата засегна предложенето ми, което дадох, за да излезем от доброволна карантина, а именно област по област. Но дори да вземем Испания, то карантината също не е задължителна за цялата държава (погледни го от гледна точка на случващото се в Банско - карантината пада днес), а и трябва да се има предвид, че все пак се разрешава излизане на хората извън дома им. В този смисъл никой не може да задължи цялото население да остане в дома си, просто защото това население трябва да си набавя храна, да работи, да реагира на извънредни животозастрашаващи ситуации и пр. Водим излишен спор, не знам защо го подхванахме, но може би е добре, че го подхванахме, защото трябва да се има предвид, че това, което се случва в някои държави, пример Унгария, граничи с диктатура.
Аз мисля, че не водим спор, защото такъв се води с аргументи. Ти просто нахвърляш някакви неща, твои размисли, на които не можеш да предоставиш официално доказателство насреща, въпреки, че те помолих. Ето, сега за болднатото, че карантината в Испания не е задължителна за цялата държава. До снощи твърдеше, че там няма карантина. Сега вече не е за цялата държава. Отново ще помоля - кажи ми къде да го прочета това? Дай ми линк, нещо официално и достоверно, което да потвърди думите ти. Допускам, че е възможно и аз да не съм запозната, затова искам да се ограмотя.
Предполагам това, което се случва с Банско, дадено като потвърждение и пример, че в Испания не е задължителна карантината навсякъде е....не знам, какво е всъщност? Банско е в България, където карантина няма. Има ИП. Банско е град в България, страна с въведено ИП, който самостоятелно беше поставен под карантина. Испания е страна в Европа, за която важеше карантина, за цялата страна, и доколкото аз знам, все още важѝ. Ако нещо се е променило междувременно и не съм разбрала, то се извинявам и затова питам къде да го прочета.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 11:43 от Merri_An

# 18 827
Скрит текст:
1.
Една маска е ефективна не повече от два часа и ако се махне един път вече не трябва да се слага, защото повърхността й става влажна и събира като магнит вирусите още по-лесно.
2.
При неправилно носене на предпазна маска, тя може повече да навреди, отколкото да помогне.

https://rodopi-info.com/wp-content/uploads/2020/03/5.png

Но ако всички са с маски, тези вируси, които биха полепнали по нея ще са по-малко, т.е. дори неправилно да се носи от някои има по-малко вероятност да полепнат по повърхността й вируси.
Не възразявам срещу носенето на маски напротив, дори вероятността от ефекта да е  нищожен процент. Не искам да става за "отбий номер".

Цитат
И аз мисля в интерес на истината че носенето на маска на открито е безсмислено. Е вярно че имам личен интерес, ще ми отнемат от събота нататък излизането нощем без маска. Grinning То тогава вероятно изобщо няма да е позволено да излезеш да се поразходиш. Гласят се да го представят приложението за излизане в Четвъртак, Петък.
Направи си два варианта - маска дневна и маска нощна.Blush

# 18 828
Как да ни осигурят маски, все пак сме в България, бе хора, не го забравайте!

# 18 829
Обаче пак ще попитам - защо не ни казват какви да носим, щом нямат намерение да ни осигурят? Конкретни модели и да се дадат няколко достоверни контакти, с които да се свържем и да си поръчаме.
Aаа, не, тоя филм сме го гледали! Конкретен модел, от конкретна фирма, на конкретна цена! И тая фирма да се окаже на един пълничък сладур с розови бузки, дето има слабост към фолкпевачки и цигарени фабрики!
Твърдо нье!

# 18 830
  • на пистата
Аз имах чувството, че сливеците ми са пораснали близо 2 седм. Но според МП, който не чете фейк новини, това не е симптом. Все пак се обадих на ЛЛ. Три пъти звънях по различно време през делниците - никой не ми вдигна. Та въобще и нищо не си направих, мина ми с чайове и витамини. Но аз бях ограничала излизането си, а МП ходеше само на работа. Той е добре, така, че надали е било....
След 5дни Температура и болки в гърлото днес сина ми е с гнойна ангина.Мъжя ми също.Не знам на какво се дължи това.
Ето какво казва за Ангината проф. Кантарджиев от щаба.
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7292841
Днес пуснахме изследвания да видим точно това,дали е вирус или бактерия.Но няма кашлица няма нищо.Само висока температура и гнойна ангина.

# 18 831
  • София

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/d-r-lyubomir-kirov-no … o_news736474.html
Аз затова писах, че е отчаян ход. Недомислен... Въпреки това аз ще си спазвам наредбата - така е редно. Обаче пак ще попитам - защо не ни казват какви да носим, щом нямат намерение да ни осигурят? Конкретни модели и да се дадат няколко достоверни контакти, с които да се свържем и да си поръчаме. Да се направи така, че да е сигурно, че ще има за всички.
Е то това пък ще е върха, да ни задължат да купуваме от някой конкретен производотел, та да се облажат приближени.

# 18 832
(CNN) В понеделник служители на Световната здравна организация заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за някой, който е болен.

Царят дава, пъдарят - не!
Има доста случаи на неразвили симптоми и недиагностицирани, които няма как да знаят, че са болни от Ковид, пък всъщност са си. Има и доста, които дори и да са болни, не биха разсъждавали над въпроса: чакай сега, болен съм, дай да действам в насока, да не заразя другите. СЗО ще препоръча носенето на маски, когато се уверят, че има достатъчно наличности в света. Както направиха нашите. Носенето на маски няма да ни навреди, напротив. Маските ще ни предпазват не само от кашлящи срещу нас, но и ще пречат на аерозолите, отделени от кашлящите да попадат на повърхности, на които вирусът оцелява с дни.  Не знам защо удължиха толкова гратисния период... Два дена бяха съвсем достатъчни.

# 18 833
Да, моля ви. Хайде да не ни посочват конкретни модели. Защото следващата им стъпка ще бъде да забранят обикновените маски от плат и да ни накарат да си купуваме баш тоя модел за 20 лв. бройката. И сега дрането и измъчването на хората е достатъчно, не мислите ли?
За тези, които не вярват на СЗО, на кого вярвате? Кой е ултимативният и безспорен източник за вас?
Защото виждам, че вярвате на надъхващите клипчета с труповете от Кремона. Смешно е.
Има си експерти и експертни организации и дори и те да не са идеални, все пак са по-надеждни от соц. мрежи и хибридни сайтове с новини.

# 18 834
Може да реанимират лафките с продажба на маски.

# 18 835
Дончев: Ако се стигне до забрана за излизане, вместо смс, може с приложение
https://www.24chasa.bg/novini/article/8382839
Повече смисъл има. В Гърция смс-ите са безплатни, а тук по 1.20, че българите са богати...

# 18 836
  • БГ
Много смущаващи цифри от Италия и Испания вчера. Няма ли да спада вече, не се ли стигна тоя пик. Испанците са изпраскали повече от 7000 нови случаи????
Да, защото сега излизат последните случаи от преди катантината.
Още няколко дни ще има (би трябвало да има)подобни цифри , и после ако карантината е спазвана, ще започнат рязко да спадат (тежките случаи), не изведнъж , но логиката показва че ако няма нови заразени по време на карантината , няма да има много нови случаи сега.

Италия са обявили около 12000 нови случая за денонощието. СЗО започва да препоръчва смяна на модела, защото се оказва че той там явно не действа. Повечето нови лсучаи са се заразили по време на домашаната изолация, най вероятно в къщи.

# 18 837
Аз лично вярвам на това, което виждам. Аз вярвах на СЗО, но ме разочароваха крайно много. Дадох Ви два примера, за това кое по точно ме накара да обърна глава и да спра да им се доверявам толкова.

# 18 838
]Днес пуснахме изследвания да видим точно това,дали е вирус или бактерия.Но няма кашлица няма нищо.Само висока температура и гнойна ангина.
Каквото и да е, може да правят гаргара с разтвор на морска сол или чай от лайка. Може и да се редуват.

# 18 839
"(CNN) В понеделник служители на Световната здравна организация заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за някой, който е болен."

Не усещате ли, че съветът е необмислен - че кой знае дали е болен от коронавирус без тест? Кой кихащ и кашлящ знае от какво е болен? Значи всеки болен, без доказан коронавирус да си ходи без маска.

Общи условия

Активация на акаунт