COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 023
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 280
  • Другата България
За диджея от Варна (стига сте приписвали допълнително болни в тоя Шумен 😄) информацията тръгна от обкръжението му и стана достояние благодарение на социалните мрежи. Нито лекари, нито Щабът, нито телевизионните медии си позволиха да го посочат по име, камо ли да му оповестяват личните профили в инстраграм и Фейсбук.
Аз и не казвам друго, казвам, че се разбира кой е и какво е състоянието му. По някакъв начин, не написах никъде, че е от щаба. И за Шумен написах или, защото няма как да помня поименно и по численост в кой град колко болни имаше или нямаше.
За Адемов снощи извънредно включване, посред нощите, официално се казва кой и какво, и днес вече на въпроси за повече конкретика отговорите са - "ами няма да ви кажем пък". Е кому е нужно това? Като няма да кажеш, прибави депутатът към общата статистика +1, никой няма и да знае кой е този +1. Ама не, нали трябва да има официално оправдание за тестването на едни над 300 човека в идните дни, а това няма как да стане без да се оповести официално.

# 20 281
На тоя тест му е старо инфото. Фактически се пита основно дали си бил в чужбина и дали си имал контакт с болен. Второто е с отговор-невъзможен за мен, така или иначе.
Не е точен теста и няма как да бъде.
Но аз не съм била в чужбина и дори в БГ не съм пътувала последните 5-6 месеца.
Имала съм контакти с хора обаче, които са били в чужбина (не са от семейството ми) .
Има и други въпроси... може би аз имам фиброза и това е посочено, затова и теста е май с повече въпроси.
Не пазя диета да уточня. Искам нещо да ям, ама не мога и това вече не знам колко време е и как ми издържа организма не знам. Малкото дето поемам и... нямам разстройство, просто повръщам -извинявам се, ама как да го обясня иначе.
Та... исках да покажа, ако някой все пак е рисков и под въпрос какви са препоръките и да се прави. Мен хич не ме успокоиха, ама...коя съм аз?
Фани, питай си ЛЛ. Нещо ти има, може и нерви да са или сринат имунитет, но недей да чакаш. Има хиляди болести, които не са по-безопасни от короната, не чакай повече и не се тормози. Всичко ще е наред, има си средства за всякакви състояния, не се панирай.

# 20 282
  • София
Нали всички държави си изтегляха гражданите оттам със самолети. Може би те са част от нашите. Но и аз не знаех, че са били хоспитализирани. Нищо не се каза тогава. Явно много неща се премълчават.
Напротив, каза се. Дори в темата се чудихме защо са в болница, щом нямат симптоми. Просто тогава явно фокусът върху темата не е бил голям.

# 20 283
ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ И СЕ ЛЕКУВАЙТЕ ВКЪЩИ.

Симптомите, които съобщавате, са по-скоро грипоподобни, отколкото такива, отговарящи на клиничната картина на COVID19.

Спрямо текущите препоръки, към момента не е нужно да бъдете тестуван и евентуалното излагане в рискова среда /болница, лаборатория/ единствено би повишило риска ви от контакт с друг болен.

Препоръчваме ви да си останете вкъщи и да се лекувате.

Приемайте обилно количество течности. Повишената телесна температура води до загубата им, съответно е нужно заместване. За всяка десета от градуса (0.1С) над 36.6С, тялото губи около 100 мл течости, т.е. Човек с температура 38.0С губи около 1400 мл течности и има нужда да приеме допълнително количество през устата.

Починете и се наспете добре.

Приемайте парацетамол в правилните дози. (500-1000mg на всеки 4-6 часа; до 4000mg дневно) Имайте предвид, че много от “противогрипните” лекарства по аптеките съдържат парацетамол, т.е. Внимавайте да не приемете прекалено голямо количество.

Покривайте устата и носа си с ръка или кърпа, когато кашляте или кихате. Носете маска и я сменяйте редовно – щом усетите, че е влажна. Измивайте ръцете си след това и изхвърляйте всички употребени салфетки незабавно след употребата им.

Измивайте често и щателно ръцете си с вода и сапун за поне 20 секунди.

Препоръчваме ви да се свържете с личния си лекар по телефона, да съобщите за състоянието си и да поддържате ежедневна връзка с него, в хода на лечението ви. Не посещавайте лекарския му кабинет, понеже по този начин излагате себе си и околните на риск.

Ограничете личните контакти, особено тези с хора в рисковата група – хора над 70 годишна възраст, такива с хронични заболявания – диабет, сърдечна недостатъчност, хронично белодробно заболяване; пациенти, провеждащи химиотерапия; пациенти, претърпели трансплантация; пациенти с отслабена имунна система.
Това ми излезе на мен

# 20 284
  • София
Напротив, има пик без мерки (Мангъровския пик) и пик с мерки.
В Италия мисля, че пикът мина, а там са в карантина от месец и половина и в пълна от 25 дена. В България този пик се прогнозира разтегливо от Великден до 11 май и то от водещите ни епидемиолози, хора от щаба също.
Не е вярно, че с изолацията само забавяме нещата.
1) Вирусът се разпространява свободно (без мерки) , взима своя дан и се кротва, защото повече няма какво да заразява.
2) При мерки. Вирусът пак се разпространява, но по-ограничено и пак стига своя пик до който може да достигне при взетите вече мерки след което вече няма как да се разпространява, защото не са останали болни хора, които свободно да го разпространяват. Т.е. едните са се опазили и не са го хванали (повечето хора), други ще са го преболедували, а последните ще са в изолация ще се лекуват.

Стана ми много болно като прочетох за 57 г. мъж от Кюстендил. Лека му пръст. Дано поне жена му се оправи (била личен лекар). Но ето още един пример как човек постъпва в болница твърде късно. Приели го с тежка двустранна пневмония и за 24 ч. дефакто почива. Защо пак се стига до този момент и докога?
И особено на този фон да ми приемат деуптатчето право и здраво в болница е меко казано фрапиращо и скандално.

# 20 285
  • София
Промъкнаха се реплики от самите политици, че са се готвили още в средата на февруари. Беше нещо покрай заявки за лекарства или облекло или нещо такова.
Вече не знам, надявам се грипната ваканция е е била превантивна, втората грипна имам предвид, но май им приписвам повече ангажираност.

# 20 286
Някой по-компетентет би ли интерпретирал резултат от бърз тест, при който има червени черти и в трите зони: C, IgG, IgM

"Известно е, че IgG се появяват и достигат пик 14-21 дни след началото на заболяването. Тук трябва да се има предвид, че инкубационният период на този вирус е индивидуален -  3-14 дни, средно 12,5 дни (по данни на СЗО), но според някои учени може да стигне и 30 дни. Тоест, IgG ще бъдат налични в кръвта месец и повече след заразяването. Тeзи лица обикновено се намират в състояние на „преборване“ на вируса и също трябва да се поставят под карантина, независимо от симптоматиката. Повторен тест в интервал от 2-3 седмици би трябвало да покаже отсъствие на IgM и наличие само IgG. Тенденцията към оздравяване трябва да доказва и клиничната картина (оплакванията) на болния". 
Според доц. Иванова

# 20 287
Някой по-компетентет би ли интерпретирал резултат от бърз тест, при който има червени черти и в трите зони: C, IgG, IgM
"С" не знам какво е. Но ако са положителни едновременно и IgG и IgM, това би трябвало да означава, че човек е заразен и е на етап от около 7-ми до около 21-ви ден от инфекцията. Ето тук е обяснено и се вижда кога съвпадат двата вида антитела: https://www.youtube.com/watch?v=9rTldwo2PZw
На вас къде ви правиха тест? Би трябвало и да го изтълкуват, не само да го връчат на пациента. Отделно лабораториите, в т.ч. и частните, са длъжни да съобщят в РЗИ за положителни и от там също ще ви изтълкуват резултата, ако някой е пропуснал да го направи.

Леа, ето това от вчера. Мен лично ме ориентира този материал.
https://clubz.bg/96533-otkoga_covid_19_obikalq_bylgariq?fbclid=I … tvwnGIx_csus4N-Zg

# 20 288
Даа, нещо късно ги хващат тежките състояния и те си заминават за ден-два.

# 20 289
Здравейте,
Споделям линк към статията на доц.Манев (имунолог) с препотъки как да подсилим имунитета си в условията на COVID - 19.

https://dnes.dir.bg/na-fokus/10-stapki-sreshtu-covid-19-i-rolyat … manev-pred-dir-bg

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 16:57 от Yoanaita

# 20 290
Четох вчера разказ на американка, цялото семейство се водят, че са с корона. Тя казва, че при нея е почнало с температура 37,2. Така 3 дни. После кашлица. Кашлицата става все по-силна. Има и задух. Температурата ту се вдига, ту пада. Веднага нейния личен лекар й праща комплект с лекарства и инхалатор, за да диша по-лесно с някакво лекарство сигурно. Казва й, че по симптоми е с корона. Нямат тест семейството, водят ги болни обаче. Мъжа й пък е бил с висока температура и диария. За сина не разбрах. Ще потърся разказа да сложа линк. Но всичко това показва, че короната има всякакви симптоми общо взето. Интересно е какво им пращат в този комплект в САЩ. Разбира се в статията не се казва. Казва се, че след карантината обаче ЛЛ вече е длъжен да им вдига телефон и през нощта и е негова лична отговорност тези хора да не стигнат до критично състояние в дома си. В контакт са с него непрекъснато.

# 20 291
Мери, ама мноу ясно, че няма да кажеш, че са го съобщили от Щаба! Как ще си признаеш, че е ваша грешка, моля ти се.

# 20 292
  • Пеликания
Скрит текст:
И при мен не се отваря, ама като чета какви глупости излизат накрая, няма изобщо да чакам да го правя.
От петък съм с ужасно главоболие, темература и с висока горна граница кръвно, но нито съм пътувала нито съм имала контакт със доказан случай, но си стоя вкъщи, защото при мен може и да са само това симптомите. Първо казваха, че задължително трябва да имаш суха кашлица, сега не е било задължително и пак да си заразен, а бе всеки вече пише и говори каквото му дойде.

От петък до сряда са доста дни с описаните симптоми. Дано всичко е наред ти желая!
Благодаря, ама каквото такова. ЛЛ ми изписа да пия Изорекс и ако реша в петък да отида да си пусна тест. С тези симптоми нямало какво друго да се направи засега. Малко тъпо, защото сега всеки известен с пари с леки грипоподобни симптоми отива правят му тест и го вкарват в болница и всички възможни лекарства ще се намерят за него, а за нас простосмъртните първо, че трябва да се задушаваш, че евентуално да те приемат в болница и второ просто ти дават кислород и до колкото организма ти се справи.

# 20 293
Какво му е на цетебето не разбрах? Защо не трябва да се пие?
Не са казвали, че не трябва да се пие, а че няма нужда от запасяване.

# 20 294
Днес гледах за Китай и действията им. Всеки пристигнал на тяхна територия се поставя под карантина в хотел. Имало различни хотели за карантина, някои са за по засегнати страни, други са за по-слабо засегнати страни. Правят им по 2 теста. Първият го правят при пристигането, вторият на 13-14 ден от карантината. Хората нямат право да излизат, освен да отворят вратата и да си вземат провизиите. Е това е карантина, а не да си ги пратим вкъщи при семействата им. Пак елате и кажете, че Китай ще позволи този вирус да стъпи на тяхна земя.
На Китайците такава им беше карантината докато се бореха с Коронавируса. Всички - здрави, болни бяха карантинирани по този начин. Имаха право веднъж на 3 дена да излязат по един от семейство и да се разтъпчат за 20 мин.

Общи условия

Активация на акаунт