COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 690
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 20 550
  • София
Скрит текст:
Не мога да кажа за колко време, но, колкото по-бързо се изгради масов имунитет на голяма част от населението, толкова по-скоро ще могат да бъдат премахнати всякакви ограничения по отношение на всички.  

Това за масовия имунитет още ли се коментира? Ако преболедува 80% от българското населени за да се изгради имунитет това са над 5 600 000 души. Ако от тях умрат 4%, каквато е смъртността в световен мащаб в момента, това са 224 000 души. Как смятате, че здравната система ще се справи с четвърт милион умиращи?
Освен това при 20%, които ще се нуждаят от хоспитализация, при 70% стаден имунитет, за който бленуват, това за България са около 1 милион души. Попитах къде смятат да ги настанят, отговор така и не получих. Но отговорът мисля, че всички го знаем.
Как къде ще ги настаняват? Където и сега по къщите, с ип и без явно това са ни възможностите на държавата. Не знам на какво се надявате, честно...

# 20 551
  • Другата България
Сега по новините казаха, че няма за затварят църквите по Великден...
Какъв е смисълът от ИП тогава?
Почти никакъв.
За това говоря. Преди Великден е Цветница.
Но дори и да не са църквите проблема, всичко си работи с изключение на заведения, хотели, ресторанти, барове, дискотеки и такива за хранене, ако не продават за вкъщи или на гише. Дистанцията добре, маските добре, ръкавиците също, бурки ако трябва ще сложим, но и това, което трябва да се спазва, не се прави, полицаите са пъдари и обикалят паркове, площадки, градинки и язовири, деца стоят затворени с дни по домовете си, докато във фризьорския салон в задната стаичка фризьорката или маникюристката е събрала 4-5 клиентки, направила е кафенце и са седнали на сладка раздумка. Защото фризьорския салон може да работи.
Прекрасно разбирам притеснението на всички за работни места, средства, доходи, бизнес и т.н.
Но или да се прави нещо докрай, или да не се започва.

# 20 552
Ето как реално стоят нещата във България (говори сестрата и леля на починалите от Ковид майка и дъщеря)!
https://gospodari.com/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b0 … 1%80%d1%83%d1%81/

# 20 553
  • BG
Предполагам, че ще се канят да затворят НС, затова искат да гласуват сега удължаването на ИП.

А така, да си дойдем на думата

# 20 554
  • тук-там

И аз това питам...!!!
Църквата по-високо ли е от държавата и законите? Да се затворят със заповед на Горанов или Борисов и това е.

Да! Затова удължиха ИП до след Гергьовден. Поне маааалко да се запрат енориашите....

# 20 555
Мине се не мине и изкачат тези 4% смъртност, как ги изчислихте, много интересно.

Не ги изчислявам аз, това е процентът от всички случаи по света, които са завършили фатално. Да се определи точният процент е малко трудно докато сме в епицентъра на заразата. Някои експерти смятат, че смъртността може да се окаже около 1%. Дори да е така, това са 56 000 смъртни случая само в България. Това е в случай, че оставим нещата на произвола на съдбата и преболедуват към 80% от гражданите.

# 20 556
  • Мадрид / София
Скрит текст:
Angela61, в коя държава си?
В Испания, Област Мадрид - най-засегнатата от Испания.
Angela 61, a ходите ли на работа в Мадрид или вече само лекари, магазинери, касиери, фармацефти, ВиК и енерго само? Тук все още се ходи на работа, без барове и ресторанти, кина и театри.
Не се "шляят", нито разхождат много, вие къде ги видяхте? Изключвам сиганите, каквито техни мургави братя има навсякъде.
Днес пък нас ни уверяваха по ТВ, че и от СЗО, че и тук в темата, че по въздуха току-така не се предавало? Какви са нагласите в Мадрид?
Работят болниците, магазините за хр. стоки и техника, съда, службите за охрана и поддръжки - общо 40 типа работа. Аз работя в магазин, затова ходя на работа. И сме изложени всекидневно на риск от зараза, въпреки, че вече масово носят маски и ръкавици.
По най- нови данни вируса се задържа във въздуха 2-4 часа преди да падне на земя/ повърхност. Затова ако някой заразен мине преди вас и разпръсне вируса във въздуха, а вие минете след това ( дори да не виждате никого) поглъЩате  доза вирусчета.
Гледах едни българси новини и там даваха хората по улицата. Ни разстояние спазват ни нищо. Това си е бомба със закъснител.
Силно се надявам потребителката, която твърдеше, че в Испания е като "у нас", да го прочете това.
И още по-силно се надявам у нас да стане като в Испания. Това, което правим сега е половинчата работа. По-добре за по-кратко време по-затегнати мерки и карантина, отколкото да влачим два или три месеца нещо, което има пропуски, пробойни, тълкува се от всеки различно, заобикалят се правила, като се разчита именно на неуточнение и неразбиране, и всъщност правим дупка в морето.
Моля те не искай да си като в Испания сега! Има близо 9000 починали от началото на короната в Испания. Следваме Италия по петите. В Област Мадрид са над 3 000 души починали до момента. Всеки ден (24часа) умират над 800 души. Не искай да си като нас сега. За другото съм съгласна. Трябват много строги мерки за да не станете като испанците. Те позволиха концерти, манифестации и мачове в края на февруари и намалото на март и затова сега сме на това дередже. Изпуснаха момента и сега е много подтискащо. Заради това, сега сина, снахата, свакята и аз си играем на руска рулетка. Те за разлика от мен работят в болници и са лице в лице със заразените.

# 20 557
Скрит текст:
Скрит текст:
Не мога да кажа за колко време, но, колкото по-бързо се изгради масов имунитет на голяма част от населението, толкова по-скоро ще могат да бъдат премахнати всякакви ограничения по отношение на всички.  

Това за масовия имунитет още ли се коментира? Ако преболедува 80% от българското населени за да се изгради имунитет това са над 5 600 000 души. Ако от тях умрат 4%, каквато е смъртността в световен мащаб в момента, това са 224 000 души. Как смятате, че здравната система ще се справи с четвърт милион умиращи?
Освен това при 20%, които ще се нуждаят от хоспитализация, при 70% стаден имунитет, за който бленуват, това за България са около 1 милион души. Попитах къде смятат да ги настанят, отговор така и не получих. Но отговорът мисля, че всички го знаем.
Как къде ще ги настаняват? Където и сега по къщите, с ип и без явно това са ни възможностите на държавата.

В момента има почти 150 човека хоспитализирани от около 400 случая. Така че не са всички вкъщи. Но при вашият вариант хората наистина ще умират масово по къщите. И то не само от ковид19.

# 20 558

И аз това питам...!!!
Църквата по-високо ли е от държавата и законите? Да се затворят със заповед на Горанов или Борисов и това е.

Да! Затова удължиха ИП до след Гергьовден. Поне маааалко да се запрат енориашите....
Борисов пръв обяви, че няма да затваря църкви.
Мутафийски целува икона. Видяхме.
На съвестта на БПЦ е да го направи.
Наистина тук правителство и щаб нямат думата.

# 20 559
  • София
Скрит текст:
Angela61, в коя държава си?
В Испания, Област Мадрид - най-засегнатата от Испания.
Angela 61, a ходите ли на работа в Мадрид или вече само лекари, магазинери, касиери, фармацефти, ВиК и енерго само? Тук все още се ходи на работа, без барове и ресторанти, кина и театри.
Не се "шляят", нито разхождат много, вие къде ги видяхте? Изключвам сиганите, каквито техни мургави братя има навсякъде.
Днес пък нас ни уверяваха по ТВ, че и от СЗО, че и тук в темата, че по въздуха току-така не се предавало? Какви са нагласите в Мадрид?
Работят болниците, магазините за хр. стоки и техника, съда, службите за охрана и поддръжки - общо 40 типа работа. Аз работя в магазин, затова ходя на работа. И сме изложени всекидневно на риск от зараза, въпреки, че вече масово носят маски и ръкавици.
По най- нови данни вируса се задържа във въздуха 2-4 часа преди да падне на земя/ повърхност. Затова ако някой заразен мине преди вас и разпръсне вируса във въздуха, а вие минете след това ( дори да не виждате никого) поглъЩате  доза вирусчета.
Гледах едни българси новини и там даваха хората по улицата. Ни разстояние спазват ни нищо. Това си е бомба със закъснител.
Сега пък 2--4 часа във въздуха. Уж днес от СЗО, цитирани от маса БГ ммедии - не можело по въздуха да се заразиш...., нито чрез храната

# 20 560
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Може ли поне едно конструктивно предложение. Представете си, че от вас зависи какво трябва да направим. Вие сте ЩАБ-ът. Франсоаз и останалите????

За мен най-удачното решение в момента е сериозно изолиране на всички, попадащи в рисковата група - хора над 60 години (явно в България възрастовата граница за критичните случаи е по-ниска), такива с хронични и други утежняващи заболявания и състояния.
Останалите се връщат към нормалния начин на живот. Така ще се създаде имунитет в голяма част от населението, а тъй като няма да има толкова критични и тежки случаи (процентно във възрастовата група под 60 години са дори по-малко, отколкото при грипа), боледуващите няма да натоварят здравната система. А, едновременно с това, ще работят и учат, т. е. икономиката ще се възстанови по-бързо и няма да се стигне до гражданско напрежение (да не кажа "неподчинение", но то това е следващата стъпка).

Не виждам какъв пик се очаква с това изолиране в момента. Нито пък плато или каквото и да е. Масово тестване трябва, за да видим накъде сме. В момента правим половинчати работи с никаква информация, за да се анализира ситуацията. С тези мерки ще се влачим не до септември, а до края на годината... или до деня, в който гладните ще избухнат....

Удължаване на извънредното положение до след края на април (заради Великден) ми звучи абсолютно неоснователно.

И в този план има страшно много пробойни.
Нахвърлям няколко набързо:

-  къде да бъдат изолирани и за колко време хората, които попадат в споменатите от теб групи?

- повечето 60-годишни, дори и с хронични заболявания, все още работят. Кой ще поеме техните разходи, които предвид възрастта и заболяванията им ще са доста, заради нужния редовен прием на лекарства

- много млади хора също имат хронични заболявания, които биха утежнили протичането на вируса. За тях какъв е варианта? Към тях отнасям и първите два въпроса.

- ромите. Те не могат да бъдат озаптени да спазват карантина или каквито и да е правила, а сред тях има заразени. В един момент ще се срещнат с някой здрав българин, който свободно си ходи на работа, щото нали е млад, здрав, вероятно тестван отрицателно. Оттам по поточната линия в риск се поставят още хора.

Какво правим? Не се заяждам.

Изобщо не го приемам като заяждане, напротив смятам, че е много хубаво да дискутираме точно по този начин.
В последно време темата е като истерясал кокошарник, та това ми действа добре.

-  къде да бъдат изолирани и за колко време хората, които попадат в споменатите от теб групи?

В къщите си, стига да могат. Според мен трябва да спазват същите мерки, като тези за всички в момента. Не пречи да продължат да имат осигурен коридор за пазаруване. Не мога да кажа за колко време, но, колкото по-бързо се изгради масов имунитет на голяма част от населението, толкова по-скоро ще могат да бъдат премахнати всякакви ограничения по отношение на всички.  

- повечето 60-годишни, дори и с хронични заболявания, все още работят. Кой ще поеме техните разходи, които предвид възрастта и заболяванията им ще са доста, заради нужния редовен прием на лекарства
Да кажем, че държавата ще понесе много по-малка тежест, субсидирайки тези хора, които са в рисковите групи за определен период, отколкото компенсиране на голям брой работодатели, които обявяват престой или непълно работно време за три месеца. Да не говорим, че икономиката няма да е в ступор, както е в момента, т. е. в хазната ще има постъпления.

- много млади хора също имат хронични заболявания, които биха утежнили протичането на вируса. За тях какъв е варианта? Към тях отнасям и първите два въпроса.
Отговорът ми е същият, като на горните два въпроса.

- ромите. Те не могат да бъдат озаптени да спазват карантина или каквито и да е правила, а сред тях има заразени. В един момент ще се срещнат с някой здрав българин, който свободно си ходи на работа, щото нали е млад, здрав, вероятно тестван отрицателно. Оттам по поточната линия в риск се поставят още хора.
Ще намерят начин да карантинират тези от рисковите групи и сред тях, ако трябва с помощта на полицията.

Не е удачно да говорим за масов имунитет на този етап. Тепърва ни предстои да разберем до колко е траен въобще. Съществува и риск този вирус да продължи да се разпространява като грипа, тоест да има различни щамове всяка година. Разбира се, съществува и друга възможност - да вилнее сегашния щам година-две и накрая да изчезне или поне ограничи до максимална степен, както испанският грип или ТОРС.

В България често живеем няколко поколения в един имот, а не са малко и семействата, в които има поне един с хронично заболяване. Например, в един апартамент живеят мъж и жена, заедно с родителя или родителите на единия от тях. Къде да бъде карантиран въпросният възрастен, ако семейството няма друг имот? Или, на квартира живеят двойка млади (20/30/40 годишни). Единият е с хронично заболяване - диабет, сърдечно-съдово. Къде ще бъде карантиран или как ще бъде опазен, ако дори и един в неговото домакинство не попада в графа рисков и е свободен да излиза, да ходи на работа?

Ромите трудно биха били озаптени, около тях властта стъпва на пръсти, тъй като са им най-големият процент избиратели, а не рядко и лекари ги лекуват с предимство, поради страх.

За останалото мога да се съглася, с известни резерви.

# 20 561
  • Мадрид / София

И аз това питам...!!!

Тук отложиха всякакви чествания навън. Включително и шествията за Великден, което е голям удар за всички, тъй като това е нещо, което се подготвя цяла година. Но е по-важно да си здрав, че и жив.

# 20 562
  • В заешката дупка
Скрит текст:
Много точно казано, Pure. Помня когато именно от теб чух за пръв път за "шведската стратегия" и когато в темата бяха възмутени, отбелязах, че не е важно какво мислим ние, а какво мислят шведите.

Също да допълня защо шведската стратегия не би проработила в България.

- Швеция е на челните места по брой на единични домакинства - голяма рядкост са две поколения да живеят в една къща. Аз лично не познавам нито едно шведско семейство в средна възраст да живее и да гледа възрастните си 60-70 годишни родители. Повечето от над 70 годишните са в старческите домове, а тези които са по-здрави пенсионери си живеят самостоятелно. Т.е. в Швеция социалното дистанциране е в основата на националния им манталитет преди  коронавируса. Сега младите шведи и тези в средна възраст са помолени да не ходят на гости на възрастните си родители. Пазаруването онлайн на хранителни продукти е широко разпространено още преди коронавируса. Та застрашените групи могат спокойно да не излизат от вкъщи. Има забрана да не се посещават старческите домове, макар че има вече двама починали в такъв дом, най-вероятно заразени от персонала.
Тук също не е практика внуци да се отглеждат от баби и дядовци.

- Швеция е на последно място по брой пушачи в ЕС. За съжаление България оглавява тази класация.

- Швеция, заедно с Норвегия, Финландия и Исландия, са отличниците по чист въздух с изключително ниско ниво на фини прахови частици

- много ниска антибиотична резистентност (важи за всички скандинавски страни)

- това не знам дали има значение - тук в Швеция много рядко се ползват пари в кеш, дори от възрастните. Аз книжни пари пипам само по екскурзии извън Швеция или когато съм в България. Тук има магазини и ресторанти, които отдавна, още преди появата на коронавируса да не приемат кеш, само плащане с карта.

Тук няма слоган "Стойте си вкъщи", а точно обратното - дори тези, които работим от вкъщи бяхме посъветвани от Йохан Гизеке (бивш държавен епидемиолог и настоящ съветник на СЗО) да си вземем термос с кафе и да излезем да го изпием сред природата на някоя пейка, разбира се - спазвайки дистанция. Аз спрях да ходя на фитнес. Моят фитнес беше затворен за две седмици по преценка на самата верига фитнеси, но на 26 отново отвориха врати. Но мен ме е шубе да ходя да тренирам там, затова всеки ден си правя двучасови разходки пеша или с колело - имам два маршрута до две езера наблизо. Молове, ресторанти и сладкарници не съм посещавала от 15 дни. Детето не е спирало да ходи на училище.

На мен също ми е интересно докъде ще стигне стратегията на Швеция. Дали ще съжалява за този подход - предстои да видим!

Написаното е добра илюстрация как национални (и регионални) фактори и особености предопределят до известна степен предприетите мерки във всяка една страна. Със сигурност има други фактори освен споменатите. Няма единен пакет от мерки “ту фит дем ол”. Балканите, в частност България, не са Севера, не са и Китай. Има общи единни препоръки (от СЗО и ескперти) от рода да се ограничат събирания и контакти, да се пази дистанция, но и не конкретики като “да се затворят моловете и всички училища”, примерно. Аз и преди съм казвала, че въпреки разликите между Исландия и Швеция, мерките в Исландия имат много по-големи прилики с Швеция, отколкото с България, примерно.

На Север много се разчита и на личната отговорност. Ето сега нашият главен епидемиолог каза, че е загрижен за предстоящите великденски празници (следващата седмица) когато се очаква и пика. Тук има традиция  хората масово да забягват в  т.нар. “летни къщи”, които са навсякъде из исландската пустош, далеч от населени места,  и ако някой има нужда от медицинска помощ там или на път за там, това много би натоварило здравната система. Каза, че е обмислял варианта да наложи забрана за такива пътувания, но разчита на хора сами да се ограничат и да не пътуват. Ще видим.....

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 21:25 от ЧеКа

# 20 563
  • София
Роналд, слушай какво говорят в Германия и от СЗО, а не някакви твърдения от тук и от там.
и да е активен до 3 ч. във въздуха това е опасно ако си в затворено помещение, но не и на открито. Поне според мен.
Ако така се заразяваше досега да имаше милиони регистрирани случаи.

# 20 564
По отношение за ваксината за туберколоза, ние не сме ли имунизирани всички? Нали уж е задължителна.  не знам доколко помага но се натъкнах на следните статии-стари.

https://petel.bg/Balgarski-uchen-s-revolyutsionno-otkritie-za-BT … e-opasna-__202859

https://yurukov.net/blog/2018/tb-ukraine/

Общи условия

Активация на акаунт