COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 496
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 21 255
Според вас на какво се дължи в последно време тази топла връзка с Израел? Досега Борисов няколко пъти ги споменава, в смисъл, че си говорят с тях да ги питат имат ли тестове, лечение и пр. Днес на брифинга и Мутафчийски за практики от Израел говори. Нещо по-различно от Европа ли се случва там? И последно, губи ми се нещо: там всички ли 180 души от самолета от Банско се оказаха заразени, или част от тях? Ако да, то колко?

4-ма само са заразените от Израел, въпреки че последно паникьорът Мутафчийски  нещо измънка, че са целият самолет...

# 21 256
Скрит текст:
Вчера правих такъв, сама си го "назначих", след цяла вечер температура 38 градуса и болки в мускулите, излезе отрицателен, в петък мисля да го повторя.
От ЛЛ лекар чух само "не идвай в кабинета, пий витамин С и Парацетамол, веднага ти пиша болничен", нито предложи тест, нито снимка или друго...
От вчера сутринта няма и помен от температура или какъвто и да е симптом, чудя се утре дали да си "самоназнача" и рентген?!
На здравна каса не разчитам...
Самоцитирам се, само за да споделя.
Направих и рентген, да ми е честита пневмонията, вярно едностранна, не е вирусна, ама....

Разбирам донякъде ЛЛ, всички се страхуваме малко или много, но и други болести си вървят,те не са под карантина.

Бързо оздравяване!
Преди имала ли си пневмония?

# 21 257
  • Пловдив
За да има вирус, трябва човек. Ако човекът е достатъчно отговорен, носи маска, спазва дистанция, има съвест и дисциплина, като пазарува за около 2 месеца изолация, болните и контактните ще оздравеят. Здрав човек не може да те зарази. Но на практика се получава друго. Аз не знам здрав ли съм или болен, но ще си излизам, ще се гъчкам на пейката, ще ходя на купони по къщите с други хора и хич не ми дреме. Е, по този начин осигуряваме нови и нови гостоприемници за вируса. И да тестваме и да не тестваме, няма ли самосъзнание, все тая. Аз откъде да съм сигурна, че някой с положителен тест няма да го подгони световната конспирация и да хукне по улициге.

# 21 258
Скрит текст:
За тези, които се чудят за Северна Корея

Северна Корея: При нас няма коронавирус!  

Скрит текст:
Cеверна Корея няма нито един случай на заразен с новия коронавирус, заяви днес високопоставен здравен представител, предаде Франс прес. Това бе обявено в момент, в който някои страни изразиха съмнения, че в Северна Корея няма никаква зараза.

Бедната и изолирана в дипломатически план страна граничи с Китай и Южна Корея, които бяха силно засегнати от вируса. Северна Корея затвори всичките си граници още в края на януари и въведе драстични мерки за изолация.

Пак Мьон-су, директор в антиепидемиологичния отдел на Националния център за борба с епидемиите, подчерта, че усилията, положени от Пхенян, са помогнали страната да постигне подобен успех и на нейна територия да няма нито един заразен.

"Досега нито един човек не е заразен с новия коронавирус в страната ", изтъкна той. "Ние взехме превантивни и научни мерки, като инспекции и поставяне под карантина на всички хора, влизащи в нашата страна, пълна дезинфекция на всички стоки, както и затваряне на границите и прекратяване на морските и въздушните връзки", припомни той.

Само няколко страни в света - често пъти изолирани острови или опустошени от войни държави, не са съобщили за нито един случай на зараза с COVID-19, отбелязва Франс прес. Според специалисти Северна Корея е особено уязвима към вируса заради здравната си система, за която се знае, че има доста проблеми. Те обвиниха Пхенян, че крие, че в страната има епидемия, предаде БТА.

Миналия месец командващият американските сили в Южна Корея Робърт Ейбрамс заяви, че е почти сигурен, че в Северна Корея има случаи на зараза с COVID-19. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че "нещо стана в Северна Корея" и в писмо до севернокорейския лидер Ким Чен-ун предложи помощ на страната.

Северна Корея, която е обект на много санкции на Съвета за сигурност на ООН заради забранените си ядрена и балистична програми, поиска помощ в борбата с вируса. ООН разреши на УНИЦЕФ и на организации като "Лекари без граници" да пратят в страната диагностични комплекти, маски, защитни облекла и дезинфектанти в Северна Корея. Тези организации засега не са потвърдили дали пратките са пристигнали до местоназначението си.

https://www.manager.bg/svyat/severna-koreya-pri-nas-nyama-koronavirus

Това за Северна Корея е доста интересно. Но не знам дали е вярно, те са малко оф света въобще.

# 21 259
Вчера правих такъв, сама си го "назначих", след цяла вечер температура 38 градуса и болки в мускулите, излезе отрицателен, в петък мисля да го повторя.
От ЛЛ лекар чух само "не идвай в кабинета, пий витамин С и Парацетамол, веднага ти пиша болничен", нито предложи тест, нито снимка или друго...
От вчера сутринта няма и помен от температура или какъвто и да е симптом, чудя се утре дали да си "самоназнача" и рентген?!
Направих и рентген, да ми е честита пневмонията, вярно едностранна, не е вирусна, ама....

Разбирам донякъде ЛЛ, всички се страхуваме малко или много, но и други болести си вървят,те не са под карантина.
Ти не си имала изобщо кашлица, така ли?

# 21 260
Мутафчийски никак не ми хареса с това изказване, че ще отменят мерките, когато спрат да се покачват заразените.
Въобще с тия темпове на изследване и покачване излиза, че до Нова година ще си кесим вкъщи?!?!
Нито имаме сериозно покачване, нито голяма смъртност. Хайде да мислят как да живеем нормално въпреки вируса! Че не сме от богатите държави да си позволим спане на дивана по цял ден с месеци още..

# 21 261
Скрит текст:
Скрит текст:

Бързо оздравяване!

Без кашлица ли? Какво те накара да направиш рентген, имаше ли още температура? И как ще лекуваш сега тази пневмония?
Бързо оздравяване.

# 21 262
Скрит текст:

Бързо оздравяване!
Благодаря.
Никога, благодарение на тази тема разбрах,че има почти безсимптомна и реших да проверя.

unabella кашлица суха имах само за няколко часа, заедно с температурата, от тогава нищо.
Чувствам се добре, антибиотик за седмица(по рецепта от лекар) и трябва всичко да е наред.

# 21 263
Ще имаме пик скоро, гарантирано, ще изнамерят повече хора за тестване....
Без тестове няма как да имаме потвърдени

# 21 264
Ами защо извънредно положение - то дава много повече права на властта и ограничава много свободи (нашите). Не може ли например мярката да не се събират еди си колко хора да дойде от шефа на МВР или от Здравния инспектор или Общината, която традиционно разрешава или забранява разни мероприятия. И аналогично с другите мерки.

Не ми е много ясно на какво отгоре шефът на МВР ще  ограничи конституционното ми право да се придвижвам свободно по страната, пък и в града, ако няма извнъредно положение, което да го налага. И ако той/Здравния инспектор/Общината получи правото да го прави по свое решение при нормални обстоятелства, това не е ли по-голяма заплаха за свободите на гражданите?

# 21 265
Хич не им вярвам на севернокорейците, те там са си отделен свят, с отделни правила и безумия.

# 21 266
Велико - 2 бр съмнителни депутата. Продължават с целия персонал на парламента, естествено!

# 21 267
  • Варна
Скрит текст:
Нещо чува ли се дали можеш да пиеш антибиотик, ако имаш някакви симптоми, че нещо тези парацетамол и вит С дето ги препоръчват не ми вдъхват доверие.

Зависи от ОПЛ, ако прецени по телефон, ти дават и антибиотик.
Снимаш си гърлото и пращаш по вайбър. Не знам дали прокажените с кашлица ги допускат до рентген или скенер, обаче. Трябва да се проучи.
Това сериозно ли се прави? Снимам си гърлото и пращам снимката на лекаря, за да ми постави диагнозата? По снимка?

Възможно е горното твърдение да се дължи на мой пост, в който споделих, че съм се консултирала по телефона и ми е изписан антибиотик...
След това имаше една много възмутена дама и така... Явно е имало и други...
Та, да поясня... Беше неделя. Заболя ме много гърлото и ММ, който е медицинско лице, макар и ветеринар, видя налепите по сливиците ми. Аз бях убедена, че имам такива, заради специфичната болка в гърлото, а и заради усещащите се през кожата подути сливици. Обадихме се на наш приятел, лекар УНГ, който ме преглежда и наблюдава от доста време. Той предписа АБ, като се разбрахме, че ако няма подобрение след първите приеми, ще ме прегледа и ще вземе материал за изследване и корекция на лечение, ако трябва. За радост още след трети-четвърти прием бях кукуряк. Температура висока не съм имала, нито други симптоми, освен гърлобол. И съпътстващото неразположение, разбира се.

Обобщенията и изводите, които някои много знаещи в темата са си направили, са си за тяхна сметка.
Макар и да пия АБ средно веднъж на 8-10 години, в случая предпочетох да послушам доктора, за да стопиран процеса.
Споделяйки това, в никакъв случай не прокламирам пиене на каквито и да е лекарства без лекарско предписание, по възможност след обстоен преглед.

Колкото до прокрадналото се съмнение за самолечение с Плакинил ще кажа същото, което и преди време бях споделила. Когато се чуха първите мнения щ, че лекарството може би има добър ефект при заболели от корона вирус, в група за лекарства от Турция заваляха постове на търсещи го. Никога не е имало толкова подобни. Даже после забраниха напълно постове, свързани с този медикамент.
А в Турция доскоро беше напълно достъпен. Аз лично през декември купувах на позната, без да имам рецепта. Преди кризата четох, че и там вече не се два току-така, но... Та, напълно е възможно някой да се е снабдил и да е пил. А това е много рисковано. Беше обяснено и от Мутафчийски колко неща трябва да се проверят, за да се прецени дали е приложим.

# 21 268
Фръц! за бежанците няма инфо там да е пламнало всичко, но нищо чудно и да имат вече КВ.

За Израел - те са доста напред в здравеопазването, науката и технологиите и това, че се допитват до тях по принцип е добре.

# 21 269
Според вас на какво се дължи в последно време тази топла връзка с Израел? Досега Борисов няколко пъти ги споменава, в смисъл, че си говорят с тях да ги питат имат ли тестове, лечение и пр. Днес на брифинга и Мутафчийски за практики от Израел говори. Нещо по-различно от Европа ли се случва там? И последно, губи ми се нещо: там всички ли 180 души от самолета от Банско се оказаха заразени, или част от тях? Ако да, то колко?

Хм.....как да ти го съобщя по-меко.
Не е само един полет.
Има потвърдени случаи на граждани на Израел, които са летяли не само към Израел.

8,14,15 март от София до Израел.

14,15 март от София до Истанбул.

12 март от Тел Авив до София.

Дори и някакви по-ранни още от февруари.

Ако ти е интересно, чети тук:

https://www.gov.il/en/departments/news/flights-corona

Общи условия

Активация на акаунт