Мадрид - тема №4

• 41 389
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз ползвам седмична карта за всякакъв транспорт за 30 или 35 евро беше. Картата е пластика и само си я зареждам всеки път.

# 166
stefaniika, ти ме отчая Smile Аз ще имам 4 пълни дена, като един е Толедо.

За единичните билети за метро исках да питам, дали знаете как се таксуват допълнителните спирки? Нали стандартен билет (зареден в пластика) е 1,50 Е, но до 5 спирки. После за всяка следваща спирка по 10 цента.
Конкретно ако от станция Сол се кача за 5 спирки на жълтата линия и после още 2 със сивата до плаза Елиптика, как да ги доплатя тези 20 цента, нали прехвърлянето от линия на линия е с един и същи билет.

# 167
  • Мадрид / София
При купуването на билета се маркира спирката, на която искаш да слезеш и машината ти показва колко да платиш. Независимо, че се прехвърляш от линия на линия. Стига да не излезеш извън бариерите/ изходните врати, все с един билет пътуваш. Обаче, ако си платила за по-кратко растояние, а пътуваш до по-далечно ако  направят проверка (рядко го правят) могат да те глобят ако не ти съответства билета. Може също да не можеш да излезеш ако билета не съответства на дистанцията. При старите спирки на метрото това не се случва, защото са ръчни, но по-новите за да излезеш трябва да поставиш билета на съответното място за да се отворят вратите. Един път за да влезеш и втори път за да излезеш ползваш билета.
И да, 4 дни е супер кратко време за Мадрид. Затова си набележете само 4 най-желани места за посещение.

# 168
Благодаря!
Да, мен ме притеснява да не мине контрола и да ни глоби от незнание.
Значи качвам се на спирка Сол и на машината си избирам спирка плаза Елиптика, независимо, че жълтата линия не минава там? Системата ще ми го пресметне, че ще се прекача и ще ползвам още 2 спирки?
Ако 10-те билета метробус могат да се ползват от двама, може би ще е по-лесно от тях да вземем и да не се главоболим.

Набелязвахме уж, вече какво ще успеем да разгледаме е друг въпрос, ама колкото - толкова.
Засега планът е следния:
Скрит текст:
Първия ден като пристигнем в 16ч., се надявам да се настаним към 5. Оставяме си партакешите и предполагам, че ще достатъчно светло за разходка от началото на Гран Вия до края. Апартаментът ни е до плаза Майор, вижда ми се постижимо.
На втория ден (който е първият цял) сме харесали един безплатен тур гайд, той е в центъра, доста от сновните сгради и площадчета обхваща и е около 2 часа.
След тур-обиколката най-вероятно с транспорт отиваме до Матадеро и тръгваме нагоре по реката (поне на мен ми изглежда нагоре) през мост Толедо и до кралския дворец. Ако от тура не сме влязли в катедралата, аз ще вляза. После към храма Дебот и тези розови градини до него. Не знам кое време през деня ще е, ако е към средния следобед, ще хвамен нещо към Ретиро и там ще разгледаме - парка, площадите и арките около него.

Третият ден е за Толедо, това ще е неделя. Каквото разгледаме до 14 ч. там - разгледаме, после влизам в катедралата, тя е от 14 ч. После доразглеждаме и се прибираме.

Ден 4 е за Прадо. Не мога да преценя колко време ще отнеме, много са ви различни изживяванията там. Wink Съответно може да има време за още разходки, като гара Аточа например.
Петият ден (четвъртият цял) не е плануван. Според разгледаното и неразгледаното предните дни ще си покаже. Най-вероятно и през Рейна София ще минем само определени етажи.

# 169
  • Мадрид / София
Храма Дебот е само няколко арки на открито и толкоз. По-добре е да идете в музея, където са мумиите, статуетките и разни други египетски находки. Отнема около 3 часа и си заслужава.
Ретирото е огромен парк, хубав е, но голям. Но пък не е казано да се обиколи целия 😉 тъй де. Гара Аточа също не е кой знае какво, хубава е ботаническата градина вътре. Ми за половин час ще я видите. Не е голяма.
Сега се стъмва към 19,30-20ч по новото време. Така че си преценете как да си разпределите времето.
Билета метробус може да се ползва от двама и повече хора като се маркират съответния брой пъти. Тоест ако е за 10 пътувания и сте двама съответно ще ви важи за 5 пъти (5х2=10).  Като влезеш в метрото на спирка Сол си купуваш билет (ако не си го купила вече) до Плаца Елиптика. Обикновено ако си взела билети за по-дългото растояние с тях можеш да пътуваш и до други спирки. Важно е растоянието, а не броя на спирките нито името на спирката. Нещо такова е. И за контроли не се страхувай може изобщо да не ги видиш/срещнеш. Доста рядко проверяват, не като в България.
В Рейна София само Герника и още няколко картини са по-известни. Пак ще кажа, че ми беше скучно в Рейна София. По-интересно е в Тиссен пак са съвременни, но беше по-интересно отколкото в Рейна София. Във всеки музей има магазини с репродукции и неща за подаръчета. Съветвам първо в тях да влезете ако решите нещо да си вземете за спомен, защото след обиколката на музея човек е каталясал от умора и не му е до магазинчета. 😄
Но вие ще си решите в крайна сметка как да постъпите.

# 170
  • София
Ботаническата градина е точно до Прадо и е много приятна.  Има и тераса с бонсаи.
Ние до розариума на Ретиро не ходихме, защото по това време на годината, когато бяхме там (март), беше рано за розите. Но това е мястото, което бих посетила в парка + двата павилиона. И Ботаническата градина е в съседство.

# 171
Схванах принципа на билетите Hug Направо метробус значи.
Видях го парк Ретиро, че е много голям. Ще трябва да си запиша на листче всички ключови точки. ;p
Сигурно ще разгледаме първо парчето с градинките при музея, кралската ботаническа, щом си заслужава, пък после парка с неговите си "забележителности".
Честно казано аз в Рейна София искам да вляза заради С. Дали, не заради Пикасо. В Тисен имат по-малко негови картини. Поне като рових в сайта им видях 3, а изкуствения интелект твърди, че са 6. Smile
За Рейна София може и безплатния вход да ползваме, както е писала rebus99. За 1 час трябва да мога да разгледам Дали-тата.
Те толкова музеи имат, че ако реша да ги разгледам всички, трябва четирите дена плътно само в тях да прекарам.
Към хълма със зоопарка изобщо не си правя сметките да ходим.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 00:27 от MondoCane

# 172
  • Мадрид / София
Имай предвид, че в Рейна София, а и в Тиссен художниците нямат определено място, а всичко е смесено. Тоест за да видиш каквото те интересува трябва да обиколиш кажи-речи всичко. Мен това хич не ми хареса, защото трудно добиваш представа от творчеството на даден художник. Картини има и в двата музея от различните художници. Майка искаше да види Пикассо и смяташе, че е само с Рейна София, но не - имаше и в двата музея по малко. Така е и с Дали. Има по малко и на двете места разпръснати по цялата експозиция.
Билета метробус ви важи както за метрото, така и за автобусите на градския транспорт. Обаче туристическия автобус, който прави обиколка из града (може да се слезе и после пак да се качиш на друг такъв, но е добре да се информираш как става това точно) се плаща отделно.

# 173
  • БГ
Еее, MondoCane, не исках да те плаша. 🤗
Всеки сам си преценя - различни интереси, възможности.
Тур обиколката с автобус ли ще е? Има едни червени двуетажни, открити автобуси с такава цел.
Хотелът ви е на чудесно място! На плаза Майор има Информационен център, вземете си безплатна туристическа карта. Удобно и ориентиращо е.
За Метробус писах, потвърждавам го, пътувахме си 4 човека, с една карта, без ограничение, с по 4-5 прикачвания. Но, при излизане/влизане от/в А-зона (широк център) към зони В1/В2 трябва да си закупите отделни билети - х 1,50Е/човек. Допълнителни билети ще Ви трябват и на излизане/влизане от/в летището - х 3.00Е/човек.
Рейна София може и да може да се обиколи за час, но опашката за влизане беше километрична, така че предвидете два.
Ретиро е наистина огромен парк, неусетно се изнизват 2-3-4 часа. В езерото може да наемате лодка. Розариумът все още е зелен, не го видяхме в цвят.
В нашите сбъднати планове влязоха и стадиона на Реал Мадрид, и зоологическата градина (3-4 часа), и няколко от безплатните музеи.

# 174
Благодаря и на двете за подробните обяснения Simple Smile Възхищавам се на търпението на хората в темата, които отново и отново обясняват на пресните туристи без нерви и заяждания.

Турът е пешеходен. Препоръчан е от колежка на моята приятелка. Ако някой се интересува - ето линк:
https://freewalkingtoursmadrid.com/tour/free-tour-madrid/
Трябва да им погледна маршрута на тези хоп-он-оф автобуси, много ги хвалите.

Значи със сигурност ще си вземем метробус билет и доколкото стигне като начало. На пристигане Букинг предлагат да те вземе безплатно такси от летището и ще го ползваме, а на връщане най-вероятно ще отидем до Аточа и ще вземем С1, после шатъл. Ние ще сме с раници и няма да влачим багаж. Аз за пръв път ще пътувам толкова "леко" и съм много въодушевена. Grinning

Тези музеи засега са ми най-големият дерт. :Д  Хем не искам да прекарам 2-3, дена в обикаляне само на музеи, хем пък искам да разгледам всички интересни картини. Най-вероятно ще влезем в Прадо, ще му отделим колкото време трябва, и в последния цял ден, в зависимост какво сме разгледали ще видим в кой от другите 2 художествени музея да влезем редовно и толкова. Просто ще се примиря, че един ще бъде пропуснат. Rolling Eyes

# 175
  • Мадрид / София
Само Прадо е голям и отнема повече време. Другите за 3ч всеки един сте ги разгледали.
Като ви свърши метробуса (10 билета) можете да зареждате по единично. Тоест като сте двама два билета в едната посока и два когато се връщате или отиване и връщане - два билета. На машините има един знак + когато се купуват билетите по отделно и тогава може да зададете броя билети, които искате. Метробуса излиза по-икономично.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 11:28 от Angela61

# 176
  • София
Аз също поръчах такси през букинг - от летището до апартамента. Бях леко стресирана, защото дойде да ни вземе някакъв усмихнат момък, който държеше телефон с изписано моето име, но ни качи на една черна  леко ударена кола, която подчертано не беше такси. Simple Smile
Венецуелец, симпатяга, обаче в първия момент имах чувството, че правим някаква голяма грешка като се качваме в колата му. Simple Smile
Явно за Мадрид имат договор с компания, която предлага друг тип превоз - не точно таксиметров.

# 177
Хахах :Д Ще имам предвид, че може да се появи необозначена, съмнителна кола, да не се стряскам. Stuck Out Tongue

По-миналата година в Бари така ни взема едно такси, но беше екстра колата. Италианецът не говореше грам английски, но имаше голямо желалие за комуникация и беше приготвил гласов Гугъл преводач - той държи речи на телефона, ние пак на неговия телефон отговаряме на български, то си превежда.;р Човекът нарочно ни прекара през центъра и покрай разни забележителности, за да ни направи парадна обиколка. Smiley Накрая нямаше начина да не му дадем бакшиш.

А в Мадрид гледам, че има две линии на автобусите - 001 и 002, които са екологични и са безплатни. Може и да е писано в предна тема, ама аз съм още на втора, сори ако се повтарям. Минават сравнително през центъра. Едната ходи надолу до порта Толедо, другата нагоре до Монклоа.
Този квартал Argüelles (Аргюейес?) приятен ли е за разходка?

# 178
  • Мадрид / София
Очаквам това ти да ни кажеш, когато се върнеш 😉😄

# 179
  • София
Здравейте, трябва ли нещо да пусна роуминг за Испания, към А1 съм?

Общи условия

Активация на акаунт