Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 279 682
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 195
От няколко години твърдя, че светът е пред прага на световна криза. Може да се види по публикациите ми. Хора без елементарни иКономически знания се подиграваха и ме изкарваха каква ли не. И да нямам и стотинка кредит и не се налага да търся оправдание за нищо.
Дано поне на опонентите ми им светне, че не са центъра на вселената и има икономически закони.

# 196
  • София
Дано това те прави щастлива и изпълни дните ти със смисъл.

# 197
Дано поне на опонентите ми им светне, че не са центъра на вселената и има икономически закони.
Всеки узрява по различно време за това да се научи как да смекчава неизбежните спадове в живота си с превантивни мерки. Не само икономическите. При всичката тази информация с която сме заляти ще е жалко това да става в резултат на собствените ни грешки. Затова си позволявам да споделя някои от моите представи за това без да очаквам нищо. Ако някой на който може нещо да му е полезно - добре, иначе не правя драма от това.

# 198
  • София
Има ли вероятност НОИ да не може да плати обезщетенията за безработица на всички новорегистрирани хора или да свали процента на обезщетението?

# 199
  • На остров
Yahoo съгласна съм, че е хубаво човек да спестява и инвестира, но една много малка част от хората са наясно как се правят инвестиции особено когато говорим за финансови дела. Това, че хората не са наясно е съвсем нормално и затова не всеки скача в дълбокото с инвестиции.
Принципа 80/20 а защо не и 70/30 е много хубаво нещо, но пак е възможен само когато тези 80 или 70 процента са достатъчни.

Може да има разни фукли и фулльовци, които да се изхвърлят с непокрити разходи, но масата хора не са така.

# 200
принципно положението с инвестициите е....само теоретично и принципно
от 10 произволни семейни единици,едва ли ще намерим 2 в едно и също положение-материално,морално и като етап от живота
в днешно време нито раждане,нито собствен дом,нито бизнес,нито инвестиции са задължително в даден определен момент от жизнения път
тъй че,не разбирам за какви принципи говорите

# 201
Скрит текст:
Yahoo съгласна съм, че е хубаво човек да спестява и инвестира, но една много малка част от хората са наясно как се правят инвестиции особено когато говорим за финансови дела. Това, че хората не са наясно е съвсем нормално и затова не всеки скача в дълбокото с инвестиции.
Принципа 80/20 а защо не и 70/30 е много хубаво нещо, но пак е възможен само когато тези 80 или 70 процента са достатъчни.

Може да има разни фукли и фулльовци, които да се изхвърлят с непокрити разходи, но масата хора не са така.
Трудно ми е да говоря за всяка държава по света какви възможности предоставя, но нека дам груб пример с Канада за да стане ясно, че не е нужно да си финансов гениий за да се погрижиш за финансовото си бъдеще. Държавата дава възможност да заделяш процент от заплатата си в пенсионен фонд (до 18%) който не се облага с данък общ доход (а той е доста висок 30-50%) и може да бъде прехвърлен във всяка финансова институция, където финансов съветник да ти помогне да бъде инвестиран подходящо, а когато са ти нужни тези пари (при криза, пенсиониране или просто си закъсал) си ги теглиш и чак тогава се облагат с данък доход след като си инвестирал дори и данъка, който си дължал тогава. Отделно можеш да отделяш и грубо 5хил. на година в безданъчен влог, който да инвестираш по същия начин. Така могат лесно да се докарат до 20% общо отделени пари, които някой друг се грижи да инвестира и ти само решаваш кога и колко да заделяш или теглиш според нуждите ти. Ако пък можеш сам да правиш инвестиране също е позволено и аз това правя. Очевидно е, че само безотговорните към бъдещето си не биха се възползвали от подобни финансови инструменти.

# 202
по презумпция,средно грамотните хора познават  финансовите инструменти -в общи линии
проблемът е,че говорите тука малко образно и много теоретично
а практиката е друга-
Пенка има дете/деца в горен курс или студенти-ерго няма спестявания
Ганка строи къща-ерго няма спестявания
Драган се е борил да се закрепи на пазара,инвестирал е в бизнес/машини-ерго няма спестявания
...............
..............

по мое скромно мнение, една гоооляма група от населението е на това дередже
мислите,че е заради липса на финансова култура???

# 203
Не всички имаме еднакви възможности и всеки се справя различно дори и при еднакви условия.
Практиката е, че и при нас има такива хора с деца и в нужда, но затова 20г. плащам над 40% данъци за да може държавата да подпомага тези хора. Отделно хората с по-високи доходи харчат заплатата си по веригата на всички бизнеси и работещите в тях в обществото. При ниски данъци държавата няма как да помага на всеки закъсал. Особено когато има и твърде много паразити по веригата. Не мога да си изсмуча от пръстите модел за всеобщо благоденствие, но е въпрос на тактика, желание и усилия в по-правилна посока как да се възползваш максимално от своите възможности както и от тези, които ни се предоставят от обществото. За да не се разчита на търкане на билетчета и подобни като надежда да си оправим живота.

# 204
  • Mediterraneo
Помня я Контесата. Тя май спря да пише. И тя беше канадка.

Честно ли?!

Моята икономическа криза вече започна. Аз съм на борсата, чакам да видя какво и кога ще ми платят( обещават 70% от заплатата и надбавки за децата). Днес пуснахме молба за преустановяване плащанията по социалните осигуровки на мъжа ми, който е самоосигуряващ се. При него няма никакви перспективи за помощ от държавата. През април предстои плащане на данъците за първото тримесечие, ще подаваме молба за отлагане( не са много, но 1000 евро в момента няма да отделя за данъци).
Та ще живеем ден за ден. Наем ще платим този месец, лизинга на колата- също. За другия- ще видим. Здрави да сме само, сестра ми ми е обещала почивка на Доминикана през декември, ще живея за това Simple Smile

# 205
  • На остров
Yahoo и в Швеция се плащат високи данъци при високи доходи над 50 % и повечето хора имат спестявания, но това са  Швеция, Канада и някои други държави по света да кажем.
В Швеция пазара на акции е леснодостъпен за всеки и варианти има най различни.

Колко хора в България имат тази възможност ?

# 206
Нямат защото голяма част ядат и с...т,1път се живеело!

# 207
Хората в България въобще, ама въобще нямат опцията, като добри представители на средната класа, да инвестират на фондовата борса. Тоест има, но са толкова бутафорни и смешни. А както се вижда, дори северноамериканският наратив е счупен (купувай индекси, ще ходят само нагоре).

Впрочем Фед обяви безлимитно изкупуване на всякакви активи. Което си е вид национализация.

# 208
В България нямат защото пазара на книжа е недоразвит, малко хора разполагат със свободен капитал. И да,
един път се живее, и не се живее само с пари. Българите са консервативни и инвестират в земя и жилища. Търговците все по-често се ориентират в организирането на производства.
Масата все още чакат някой да ги оправи. Абе берем плодовете на социализъма още. Това ще се промени след поне две поколения на потомствени бизнесмени.

# 209
Трудно ми е да говоря за всяка държава по света какви възможности предоставя, но нека дам груб пример с Канада за да стане ясно, че не е нужно да си финансов гениий за да се погрижиш за финансовото си бъдеще. Държавата дава възможност да заделяш процент от заплатата си в пенсионен фонд (до 18%) който не се облага с данък общ доход (а той е доста висок 30-50%) и може да бъде прехвърлен във всяка финансова институция, където финансов съветник да ти помогне да бъде инвестиран подходящо, а когато са ти нужни тези пари (при криза, пенсиониране или просто си закъсал) си ги теглиш и чак тогава се облагат с данък доход след като си инвестирал дори и данъка, който си дължал тогава. Отделно можеш да отделяш и грубо 5хил. на година в безданъчен влог, който да инвестираш по същия начин. Така могат лесно да се докарат до 20% общо отделени пари, които някой друг се грижи да инвестира и ти само решаваш кога и колко да заделяш или теглиш според нуждите ти. Ако пък можеш сам да правиш инвестиране също е позволено и аз това правя. Очевидно е, че само безотговорните към бъдещето си не биха се възползвали от подобни финансови инструменти.
Ревеню Канада не е съгласно с твърдението ти. Освен Данък доход облагат и с 50% печалбата ти. Двата данъка се удържат в момента на тегленето на парите. Освен всичко друго кандските инвестиционни брокери са доста слаби като пакети, които предлагат.
Наистина ти трябва персонален консултант за да знаеш как да инвестираш и как да управляваш фондовете си

Тарталета,

Обикновенно правителството и банките предлагат оздравителни пакети по време на криза. Влизат в сила със задна дата. ( в Сащ го играхме това по време на урагана Харви, имало е за всеки ураган и пострадали)

Общи условия

Активация на акаунт