Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса? - 2

• 274 929
  • 5 315
  •   1
Отговори
# 4 950
  • София
Аз мисля, че това, че стоиш на бюрото в офиса не те прави по-продуктивен от това да стоиш вкъщи на масата в хола. Всичко зависи от това, дали си обичаш работата и дали можеш да я вършиш ефикасно от разстояние. При нас хоум офисът е разрешен 2 пъти месечно, но с уговорка с прекия ръководител какво планираш да свършиш през въпросния ден. Не смятам, че, ако си в офиса не можеш пак да се скътаваш, ако това ти е целта.

# 4 951
Също мисля, че големите компании ще върнат голяма част от хората си в офисите, някои вече започнаха. Лично аз също предпочитам работа от офис с опция да се позва някакво време хоум такъв. Като личен негатив мога да отбележа не това, че не мога да си ръководя екипа - напротив, всички са много адекватни и сериозни хора, а това, че екранното време - моето и на останалите, се увеличи изключително много. Съжалявам, но изобщо не ми попада вариант да прекарвам по 8 плътни часа, взирайки се в споделени екрани и най-елементарната среща да е онлайн - нещо, което буквално може да се изговори и в асансьора/ коридора на офиса.

# 4 952
  • в 1001-та нощ
При мен е много продуктивен хоум офиса - ставам в 8:15, правя си кафе и от 8:30 съм на лаптопа. Ако се наложи - мога да "остана" и след 17ч. Имам конкретна работа, която трябва да свърша - няма как и къде да се скатая - работата или е свършена или не.

С шефа общуваме отлично - все едно сме заедно - нямаме проблем с комуникацията или довероето. Работата ми е такава, че няма 6-5 - или работата е свършена или не и се вижда на 100%.

Харесва ми, че не губя часове в оправяне за работа, пътуване и т.н. Социални контакти не ми липсват. Заради Covid - в офиса не общувам с никого. Просто присъствам там.

У дома ми е уютно и спокойно, имам комфорт. Нямам време в работно време да готвя. Понякога пускам робота за пода и после минавам с парочистачката. Или вадя дрехите от сушилнята, сгъвам ги и ги прибирам. Но в повечето случаи остава за след 17ч - нямам време докато работя, и не искам да се разсейвам.

Децата са много щастливи, докато съм хоум офис. Големият много разчита да му помагам за училище. А мен това ме разсейва. Но, знам, че е временно и му отделям внимание. Старая се - да му дам насоки и същинската работа да остане за след 17ч.

Откакто започна ковид - имам много "непохарчени" пари за дрехи, почивки, заведения. Но ги влагам на други места, не съжалявам.

Липсват ми срещите с приятели, но наваксваме по телефона, понякога с разговори от по 2 часа - все едно сем някъде навън. Човек трябва да се адаптира и да оцелява.

# 4 953
Аз като like spoke не визирам само умението да се концентрираш при промяна на мебелировката.
Аз върша една и съща  работа за няколко компании. Работя в офиса на едната, в останалите никога не съм ходила и не познавам хората лично. Колкото и да се старая да общуваме по други канали, разлика има.

# 4 954
Моето наблюдение е, че който си е съвестен, ще си свърши работата и от къщи, и от  офиса. А който не - и в коленете на шефа да го сложиш, все тая полза ще има от него.
По-скоро може да си зависи от самия човек, ако работата му изисква творчество. Вкъщи  може да се организира по-лошо и да си отвлича вниманието, а в офиса няма с какво  да се отвлича, от немай къде ще се съсредоточи.

При хоум офис наблюдавам, чее хората,  даже и съвестните, си вършат тяхна работа в работно време, без да е необходимо да информират ръководителя си - освен ако не ги "засече", че не са на компютъра.

Общо взето, е както по-рано. И с остен не можеш  да размърдаш мързеливеца, номерът е да нямаш мързеливци в екипа.

# 4 955
  • София
Наскоро говорих с един познат, мениджър в голяма компания. Каза, че настройките, при тях, са хоум офисът да продължи минимум още 2 години.

# 4 956
Интересно ми е в коя държава и колко точно е голяма тази компания.
За мен при бизнеси концентрирани в Манхатън примерно ще се намеси и държавата/щата. Просто икономически не може да си позволиш отдръпването на толкова капитал от една ерия. В този смисъл не смятам, че това ще бъде оставено само в ръцете на бизнеса. Едва ли хората в Гугъл не могат да си вършат работата от тях.

# 4 957
  • София
Наскоро говорих с един познат, мениджър в голяма компания. Каза, че настройките, при тях, са хоум офисът да продължи минимум още 2 години.
Да, и аз чух подобно нещо (особено за IT сферата).

# 4 958
  • София
Много компании освободиха офисите. Огромни пари спестяват, а служителите нямат против да покриват разходите. Оказа се, че в 50 процента от времето в офис, нищо не се прави.

# 4 959
  • Sofia
Аз проблеми с хоум офиса нямам по време на пандемията, нямах и преди нея. Доста време и сили си спестих от пътуване по 1 час сутрин и вечер, 2 часа спестени са си 2 часа. Дори вкъщи повече се работи. След като компанията ми има доверие да ме изпраща при клиенти да работя на другия край на света, защо да не ми вярва за работа от дома? Самия офис е на хубаво мясти, има и мол в близост та разнообразието и някой колеги ми липсват, но дневния трафик определено не.

# 4 960
  • Somewhere far away
Напълно съгласна с горното мнение!
Блъскането в метрото или висенето в задръстванията всеки ден по ДВА пъти ме погнусяват и отвращават повече от всичко. да не говоря за нервните изблици на типичния бг ганьо.
 А загубеното време и нерви никоя заплата няма да ми ги върне!

# 4 961
Да върнем темата в границите:

"Бизнесът на германските производители на луксозни автомобили отново процъфтява
Година след най-мрачната година за германските производители на луксозни автомобили през последното десетилетие,  бизнесът изглежда по-добре от всякога, пише Блумбърг.

Днес BMW се присъедини към конкурента си Mercedes-Benz в отчитането на рекордни доставки на превозни средства през първото тримесечие, подкрепени главно от експлозивното търсене в Китай. И двете компании регистрират особено голям ръст на продажбите при плъгин хибридите и изцяло електрическите автомобилите."

Над 50% от компаниите у нас планират увеличения на заплатите
https://www.manager.bg/job-menidzhr/nad-50-ot-kompaniite-u-nas-p … niya-na-zaplatite

# 4 962
Аз имам 2 компютъра, единият у нас, другият е в офиса. Но останалите хора нямат 2 еднакви компютъра, нито е лесно да ги носят и връщат от днес за утре. Като цяло, е желателно да има уседналост. Иначе поне ние, губим много време да свършим каквото вършим, от различни компютри.
У дома хората с малки деца, племенничета или неработещи половинки, се разсейват по-лесно. Аз ви бях писала, че едното момиче вардеше племенничета си от детската градина, защото сестра й ходеше присъствено на работа другаде. А тази, която варди, работи хоум офис при нас. Да-да, точно на втория ден попитах коя от двете сестри ще си вземе отпуска.

В училището на другата жена, с дете първокласник, като я разбраха че е хоум офис, и я карат да взема детето от занималнята. А то постоянно изисква внимание, обяснение и прочие, за да си напише домашните. Реално, тази жена след 13 часа е силно разконцентрирана, да не говорим че 30 минути не й стигат да вземе детето, да се върне и двамата да обядват. В тези два случая, за мен - решението е или служителките да са в офиса присъствено, или някак да се разделим.

Така че, в това отношение, въпреки че преди бях чела някъде, че хоум офисите щели да решат проблема с това, че майките с малки деца трудно успяват да почнат работа, не считам, че е съвсем вярно. Проблемите остават, само че се видоизменят.

А за увеличение на заплатите - при нас са увеличени. На повечето хора са увеличени с 100-200 лв чисто, последните  6 месеца(ноември назначихме едната колежка на по-висока заплата, и тогава и на другите хора ги актуализирахме). Повече от това нямаме възможност, а и те не са ниски принципно.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 18:16 от rumka833

# 4 963
за пореден път,потресаващ коментар от Румка Rolling Eyes

как пък не можа да измислиш повечко време за обедна почивка на взимащата детето си служителка!?!

.........Като цяло, е желателно да има уседналост. Иначе поне ние, губим много време да свършим каквото вършим, от различни компютри.
................
ни OneDrive, ни Cloud съществуват,понеже.....

# 4 964
Напълно съгласна с горното мнение!
Блъскането в метрото или висенето в задръстванията всеки ден по ДВА пъти ме погнусяват и отвращават повече от всичко. да не говоря за нервните изблици на типичния бг ганьо.
 А загубеното време и нерви никоя заплата няма да ми ги върне!
Това е така, но от лична гледна точка. И аз не примирам да ставам час и половина-два по-рано, но моите предпочитания бизнеса не го вълнуват Grinning
Вероятно ще има бизнеси, които ще въведат някакъв хибриден модел, но не си представям изведнъж всички да напуснат наетите офис площи и да си останат по къщите. При ИТ дистанционната работа е практика от много години, но и те имат офиси. Отделно, че зависи от спецификата на бизнеса - лични данни, сигурност и т.н. Има компании, които по тази прина вече планират поетапно връщане.

Общи условия

Активация на акаунт