Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 834
  • 876
  •   1
Отговори
# 690
  • sofia
Не знам дали пиша глупости, ама работодателите масово започват да съкращават разходи, къде неплатен отпуск, къде съкращения на служители. Отделно 10 милиона безработни в САЩ. А от щатите обикновено зависи световната икономика. Не случайно от тяхна банка започна миналата криза. И като говоря за САЩ, ето малко прясна информация за техния имотен пазар:
https://money.bg/property/pazarat-na-imoti-v-sasht-e-na-pat-kam- … ta-depresiya.html
Като чета статията, в САЩ предвиждат най-голямото спадане на цените на имотите от незнам колко години -4%, това хич не ми се вижда много....
Падане за един ден

# 691
Познатите ми строители продължават работа и към момента нямат намерение да свалят цени.
Много ясно, че те нямат намерение да свалят, но ще свалят без да имат такива намерения.

Сега вероятно строят с разпоредени апартаменти и договори, ама за следващият строеж ще видим.

# 692
Сега вероятно строят с разпоредени апартаменти и договори, ама за следващият строеж ще видим.

Ама специално строителите са доста имунизирани към кризата - за разлика от заводите те просто ще спрат и ще уволнят работниците. Следващи строежи просто няма да има, докато не дойде новото търсене. Доколкото строителството е проектен бизнес, ангажиментите на строителя свършват с края на проекта и няма никакъв проблем да спре. Не е като заводите, които имат дългосрочни договори и при спиране на производство губят пазарен дял, плащат пеналии и прочее.

# 693
Последната година продажбите на зелено нещо не вървяха много много. Цените на зелено стигнаха завършените сгради. Рискът стана неоправдан.
Доста строители ще се видят в приключение, ако вече не се виждат.
А тези, които сега започват се ослушват все повече. Май първо тестват кълве ли шарана.
Например Инфинити, според инфо табелата вече строят от 9ти март, срокът на строежа е 24 месеца, но дефакто и до преди 20 мин. хората си живеят в къщето, а строеж има само според една табела. Няма и да има според мен.

# 694
Последната година продажбите на зелено нещо не вървяха много много. Цените на зелено стигнаха завършените сгради. Рискът стана неоправдан.
Доста строители ще се видят в приключение, ако вече не се виждат.
А тези, които сега започват се ослушват все повече. Май първо тестват кълве ли шарана.
Например Инфинити, според инфо табелата вече строят от 9ти март, срокът на строежа е 24 месеца, но дефакто и до преди 20 мин. хората си живеят в къщето, а строеж има само според табела табела. Няма и да има според мен.
По-добре да няма. Вероятно и други фирми ще отложат започването на нови строежи. При евентуално бъдещо намаляване на доходите на населението и от там намаляване на търсенето е по-добре да не се започват нови строежи. Така ще намалее предлагането и ще се регулират цените.

# 695
  • sofia
Е Николай Василев сега го каза,че не е оптимистично настроен за цените на имотите, и очаквал спад съизмерим с този 2008г.Човека беше министър на икономиката и има някакъв поглед какво предстой.

# 696
Това не е много по никои критерии.

# 697

Ама специално строителите са доста имунизирани към кризата - за разлика от заводите те просто ще спрат и ще уволнят работниците. Следващи строежи просто няма да има, докато не дойде новото търсене. Доколкото строителството е проектен бизнес, ангажиментите на строителя свършват с края на проекта и няма никакъв проблем да спре. Не е като заводите, които имат дългосрочни договори и при спиране на производство губят пазарен дял, плащат пеналии и прочее.
Това би било така, ако парцелите са техни, но в 90% от случаите те строят на чужди парцели и дават обещетения.
Сега си представи, че аз съм дал парцел и чакам да ми построят  сграда.
Мислиш ли, че ще чакам 5 год или колкото трябва да за започне строежът, защото сега на инвеститора  не му е изгодно?
Дали нямат договори с тези собственици или с мен или карат на честна дума?

Места се намират много трудно, не знам колко от тях ще се откажат от строеж и евентуално ще загубят парцелите.

# 698
Имат ли договори, няма отказване. Иначе неустойки трябва да плащат.

# 699
Така де, ама според някои не е така и те строят когато им е кеф.

# 700
Това би било така, ако парцелите са техни, но в 90% от случаите те строят на чужди парцели и дават обещетения.
Сега си представи, че аз съм дал парцел и чакам да ми построят  сграда.
Мислиш ли, че ще чакам 5 год или колкото трябва да за започне строежът, защото сега на инвеститора  не му е изгодно?

Места се намират много трудно, не знам колко от тях ще се откажат от строеж и евентуално ще загубят парцелите.

Със сигурност имат договори, но се съмнявам договорите да са аджамийски, а само аджамия ще подпише договор без клауза за форсмажор. Пък ако извънредно положение на е форсмажор, то кое да е? И предполагам кой има по-добрите адвокати. Най-вероятно ще се споразумеят. А ако не, строителите да си сметнат дали е по-добре да изпуснат парцел или да фалират. Не мисля, че им трябва толкова мислене. Даже и да им се наложи да плащат неустойки, те ще са 10% от дължимото, а при 30% - 40% обезщетение това са 3-4% неустойки, ако изобщо се стигне до това. Не мисля, че е кой знае какво.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 15:52 от Не се сърди, човече

# 701

Сега си представи, че аз съм дал парцел и чакам да ми построят  сграда.
Мислиш ли, че ще чакам 5 год или колкото трябва да за започне строежът, защото сега на инвеститора  не му е изгодно?

Обикновено в договора пише, че сградата трябва да е завършена до 5 години. Това означава, че може да се започне след три години. През това време ще се види накъде са цените на имотите и ако са ниски ще се построи с максимално евтини материали. Така дори при ниска продажна цена ще остане някаква печалба за строителя, а купилите и обезщетените ще живеят в кофти сграда и ще се оплакват как чували кихането на съседа от първия етаж 😀. За каквото са платили това ще получат.

# 702
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/09/4052542_zapochva_nai-tej … ef=home_mainStory

Та какво викате за пазарът на недвижими имоти в България?
Между другото на абзац 3-ти има показани примерни с процентни изменения на БВП...  При 1% световен спад (от статията) с колко % паднаха цените на имотите през 2008-ма и последващите 2 години?

# 703
Нищо не викаме, защото нищо не се знае - не знаем колко ще продължи, не знаем колко еластичен е този пазар, не знаем как ще отреагират строителите и банките. Ясно е, че ще има някакво падане на цените и нищо повече.

# 704
Обикновенно в договорът пише каквото напишат страните. Имахме договор с еднин от големите и известни строители през 2008, имахме и банкова гаранция. Това не попречи, те да се откажат и да платят неустойка.

Общи условия

Активация на акаунт