Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 843
  • 876
  •   1
Отговори
# 675
Не си мислете, че всички браншове са ударени в момента, има сектори, които си работят и печелят много добре. Но разместване на пластовете ще има. А и цялото това НС, което ще излезе на пазара при свито търсене няма как да не си намали цената (пиша за общия случай, вчера точно гледах едно много добро място в София на изкоп, поинтересувах се, хората са продали 100% от имотите там). Но масовките и компромисните имоти ще се смъкнат надолу.

# 676
Аз имам друг въпрос - виждате ли строежи, които да са спрели работа в момента? Покрай нас и тези, които са срещу офиса, че и срещу апартамента на приятеля ми, абсолютно всички си продължават работата. Даже този срещу офиса са вдигнали сигурно два етажа, откакто не бях стъпвала там.

# 677
  • София
Познатите ми строители продължават работа и към момента нямат намерение да свалят цени.

# 678
До нас спряха. Миналата седмица имаше 3-ма човека които слагаха някакво покритие върху гаражите. Брат ми където е капарирал също са замразили строежа. Строителите ги е било страх да работят в София заради многото случаи на коронавирус.

# 679
При нас не са започнали. Събориха старата къща, сложиха един рекламен надпис на фирмата и дори и дупка не са направили.Стои си.

# 680
ЧС Hands Plus1 Не му обръщай внимание на Спермата Wink
Просто и ясно -има два сценария - или ще има хиперинфлация заради безконтролно печатане на пари, или няма да има. Ако има, имотите са най-сигурната инвестиция заедно със златото, без значение дали е апартамент, земя, къща или друго, разбира се, цената им зависи от локацията, и за земята е същото - едно е чукари из Странджа Сакар, друго е плодородна земя в Добричко, за жилищните имоти си е ясно, че локацията е фактор с най-голямо значение. Ако няма хиперинфлация, сценарият си е като на обикновена икономическа криза, подобна на тази през 2008-ма, със стагнация или стагфлация. При такъв сценарий, обаче, печелят само тези с много кеш (100 К  евро и нагоре) и тези от печеливши отрасли с високи заплати и добри перспективи. Останалите са аут. Лично аз залагам, обаче, че ЦБ навсякъде по света ще направят всичко възможно да няма хиперинфлация.

И аз мисля като Уудън Куку,  че имотите на зелено бяха с непропорционално високи цени спрямо готовите имоти. За съжаление и без да искам да плаша някого, опитът от предишни няколко кризи сочи, че голяма част от строежите се замразяват с години и закупилите остават без имоти. Някои ги довършват при следващия подем, други си остават. Защото съм го виждала в реала няколко пъти, затова и винаги съм смятала покупка на зелено за неоправдано високо рискова.

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 12:42 от Анонимен

# 681
Според мен зависи на какъв етап е строителството и колко от апартаментите са продадени. Ако е на 100% и акт 14 не виждам причина да не го довършат.

# 682
А и цялото това НС, което ще излезе на пазара при свито търсене няма как да не си намали цената (пиша за общия случай, вчера точно гледах едно много добро място в София на изкоп, поинтересувах се, хората са продали 100% от имотите там). Но масовките и компромисните имоти ще се смъкнат надолу.
Продали са на 100% на изкоп-ОК!
Това означаве ,че тепърва предстоят плащанията на тези, които са "закупили", защото те не са изплатили 100%;
Но част от тях ще загубят работата си, част от тях няма да могат вече да се кредитират ,защото банките променят условията си и така......не всички от капариралите ще успеят да изплатят;

# 683
Не знам дали пиша глупости, ама работодателите масово започват да съкращават разходи, къде неплатен отпуск, къде съкращения на служители. Отделно 10 милиона безработни в САЩ. А от щатите обикновено зависи световната икономика. Не случайно от тяхна банка започна миналата криза. И като говоря за САЩ, ето малко прясна информация за техния имотен пазар:
https://money.bg/property/pazarat-na-imoti-v-sasht-e-na-pat-kam- … ta-depresiya.html

# 684
  • sofia
Много оптимистични писания на хора който им се иска всичко да си е по старуму.Само преди един месец нещата изглеждаха с 60 000 безработни по малко,банките даваха кредити на куцо и сакато,нямаше масови не платени отпуски.Кой знае какво ще е след 1 месец.200 000 безработни,спряно финансиране,спряла икономика.Е този сценарии да прегледаме.Тогава да коментираме цени и строежи на дупки.

# 685
За започнатите строежи - гледам едно ново голямо ъглово на Константин Стоилов на една пресечка от кръговото на Сточна гара. От началото на корона-та вдигнаха 2 етажа. Локацията меко казано не е УАУ.
Но пък ми направи впечатление, че от 3-4 месеца едно възобновено и достроявано ЕПК, на кръстовището на Сливница и Константин Величков, си стои без движение. След като сложиха дограмата, не се вижда да работят. Само стои големия банер на Адрес, че продават.

# 686
Но пък ми направи впечатление, че от 3-4 месеца едно възобновено и достроявано ЕПК, на кръстовището на Сливница и Константин Величков, си стои без движение. След като сложиха дограмата, не се вижда да работят. Само стои големия банер на Адрес, че продават.

Това ЕПК си стоеше недовършено от Бай Тошово време. Който си купи там, да се моли да не падне.

# 687
А, секцията отзад я довършиха вече не си спомням кога, но твърдя със сигурност, от личен опит, че се продаваше и се е продала недовършена с лихвоточки през късната есен на 1989 г. заедно с първия панелен блок по ул. Габрово посока Кауфланд и едно от много високите ЕПК-та на Захарна фабрика.
Но точно преди короната разчистиха ъгловия парцел, по диагонал на недовършената сграда на Адрес, беше автокъща Скарто. И там ще се строи в един момент, със сигурност.

# 688
Няма да паднат цените, спокойно.

Добре, надявай се Grinning

Казвам какво ще се случи: до два месеца драмата с вируса приключва, лятото народа ще е на море да си почине, в този период така или иначе има спад на сделките. Есента вече ще сме почнали да дърпаме икономически, зимата ще сме в лека еуфория като компенсаторен ефект на депресията сега и началото на 2021 цените ще са по-високи от в момента:)
Лятото хората няма да бъдат на море, работодателите се погрижиха за отпуските им. Есента така ще дръпнем икономически...., особено съкратените от работа. За еуфорията важи същото.
 Корекцията в цените надолу щеше да се състои и без коронавируса, но сега нещата са ясни. Банките дават еднозначен сигнал  за бъдещото кредитиране и условията по ипотеките.

Нека си фантазира, ако това го/я кара да се чуства по-добре.
Светът се срива всеки изминал ден. Фалират корпорации, съкращават разходи, гиганти търсят помощ от правителствата в държавите си. Кризата от 2008 ще е песен, пред тази сега.
И преди да се появи тази пандемия, за да ускори процесите, финансистите определяха идващото като Катастрофа, не криза.
60 000 + са вече новорегистрираните безработни, още толкова поне, ако не и повече са в неплатен отпуск, без доходи, като никой не говори за край на това, напротив изместиха пика за края на месеца, началото на май.
Тази година вече се изтеглиха шест пъти по 200 милиона лв. кредити, на вътрешния пазар, че цъфтяхме и преди това.
Показателно е ще има ли кой да ни даде заеми до тези 10 милиарда лв., които си зазрешиха за теглене, че финансовия мин. на този въпрос и той не беше много сигурен.
Години, минимум четири, пет ще трябват да се върнем в БГ на нивата от 2019 г., ако въобще се върнем.

Не бяха луди, които взимаха ипотеките, а тези, които им ги даваха даже без самоучастие,само  срещу обезпечение, което утре никой няма да иска или да може да си позволи да купи.
След като се вдигне мъглата от епидемията чак ще се видят реалните последици от всичко това.

# 689
Не знам дали пиша глупости, ама работодателите масово започват да съкращават разходи, къде неплатен отпуск, къде съкращения на служители. Отделно 10 милиона безработни в САЩ. А от щатите обикновено зависи световната икономика. Не случайно от тяхна банка започна миналата криза. И като говоря за САЩ, ето малко прясна информация за техния имотен пазар:
https://money.bg/property/pazarat-na-imoti-v-sasht-e-na-pat-kam- … ta-depresiya.html
Като чета статията, в САЩ предвиждат най-голямото спадане на цените на имотите от незнам колко години -4%, това хич не ми се вижда много....

Общи условия

Активация на акаунт