Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 44 589
  • 876
  •   1
Отговори
# 840
Всъщност, вариантът инфлация за стоки от първа необходимост и дефлация за дългосрочни активи, вкл. имоти явно се предвижда и от икономисти.
https://money.bg/economics/d-r-krasimir-petrov-navlizame-v-kriza … iya.html?amp=true

# 841
Аз също искам да избягам в някое село до София, ама жената се дърпа. Като минус виждам липсата на избор на начално училище и извънкласни занимания. Пазаруването също е проблем.
Не знам как пазарувате, но ние например един път седмично напълваме багажника и така. От село Яна до Лидл във Враждебна е 7-8 минути. А и в селото си има малък селски магазин за основни стоки. Също така, когато работиш в София винаги имаш възможност да купуваш нещо по път.
Това се отнася за всички села около големите градове предполагам.
Относно училище - в Яна има и основно училище и детска градина. Но има и известно количество цигани. Та понеже моите деца са вече големи и са към завършване, за мен е важно че има редовен градски транспорт към София. Същото го правят и много други хора.

# 842
Но ако децата ти не са пред завършване, а предстоящ или настоящ 1-2 клас, може и да не поискаш да ги пуснеш/прехвърлиш в селското училище. И всяка сутрин ще ги возиш до София и вечер ще ги връщаш. Преди и след работа.
А дори и след завършване на училище, пълнолетните де юре, но де факто все още презрели пубери, ще искат да ходят с приятелчета по заведения, по магазини, тук-там. Колко ли таксита ще се навият да ги закарат до Яна и на каква цена?
Та всичко си има цена. Зависи какви са приоритетите на човека, много е индивидуално.

# 843
Но ако децата ти не са пред завършване, а предстоящ или настоящ 1-2 клас, може и да не поискаш да ги пуснеш/прехвърлиш в селското училище. И всяка сутрин ще ги возиш до София и вечер ще ги връщаш. Преди и след работа.
А дори и след завършване на училище, пълнолетните де юре, но де факто все още презрели пубери, ще искат да ходят с приятелчета по заведения, по магазини, тук-там. Колко ли таксита ще се навият да ги закарат до Яна и на каква цена?
Та всичко си има цена. Зависи какви са приоритетите на човека, много е индивидуално.
Ами знаеш ли, аз живях 8 години в Канада в едно предградие с население от около 3500 човека на град от 100 000 жители. В предградието където живеех, нямаше градски транспорт до никъде. Всеки ден пътувах 52 км в едната посока за работа. Пазарувах само с кола. Пеша не можех да ходя до близкия магазин, защото се намираше на 7 км. Децата ми ходеха на училище с училищния автобус, но извън това за всяко нещо ходехме с коли навсякъде. Басейн, спортна зала, доктор, на среща с приятели. Всичко с коли. Това се считаше съвсем нормално за там, а и като цяло за Северна Америка. Просто няма градски транспорт и разстоянията са огромни. Като се върнахме тук и ми се сториха смешни разстоянията от 10-15 мин с кола. А че и на всичкото отгоре има редовни две автобусни линии до село с 1200 човека! Това е невиждан лукс в Канада.

# 844
Е, хайде сега, как било в Канада Laughing В България сме много по-"разглезени" от канадците. Stay home mom, дето само развозва децата напред-назад, не е все още масова практика у нас. А и още от преди век и повече, стандарт за къща е масивна, т.е. не дървена.

# 845
Е, хайде сега, как било в Канада Laughing В България сме много по-"разглезени" от канадците. Stay home mom, дето само развозва децата напред-назад, не е все още масова практика у нас. А и още от преди век и повече, стандарт за къща е масивна, т.е. не дървена.
Не съм била stay at home mom. Работех на 52 км от вкъщи. Full time.

# 846
  • Пловдив
Като гледам как си ги как си ги пляскате тия приказки,само се подсмивам под мустак.Една от най големите американски банки прави прогнози за 40% спад на БВП на САЩ/за България сигурно ще 10+/.Доц.Красимир Петров който чета с интерес предвижда криза по лоша от 2008 съчетана със дефлация и инфлация.А тук цари някакво спокойствие все едно не ни чакат минимум 2-3 години безработица,стагнация,прекратени проекти и т.н все гадости.Имотите ще падат ,и то яко ,и ще бъдат достъпни само за хора с пари кеш.
Е, не така черногледо де, ние не сме САЩ и когато те си изобретиха Голямата депресия с неправилната си монетна политика през миналия век, България не е пострадала чак толкова като тях, напротив нашата икономика благодарение на политиката на БНБ  преживява многократно по-леко световната икономическа криза и дори е във възход през 30-те години на миналия век. През 2008 в САЩ се мятаха от офисите си, тук нещата не бяха точно така.
Все пак ние все още можем да изработим външния си дълг, за САЩ обаче нещата не стоят така те дори без криза все са на ръба.

# 847
Абе има малка разлика между с. Яна и канадските предградия, ама да не задълбаваме. Големият проблем ще е с тока и водата - тука има, тука нема. Местните аборигени също може да създават проблем. Иначе достъпът си е ок, докато стигнеш до покрайнините на София, там се вливаш в градската лудница като всеки, който живее в града и ходи на работа. Това са недостатъците на почти всички близки села до София, токът е на приливи и отливи, първо там прекъсват, когато има дисбаланс някакъв.

# 848
Абе има малка разлика между с. Яна и канадските предградия, ама да не задълбаваме. Големият проблем ще е с тока и водата - тука има, тука нема. Местните аборигени също може да създават проблем. Иначе достъпът си е ок, докато стигнеш до покрайнините на София, там се вливаш в градската лудница като всеки, който живее в града и ходи на работа. Това са недостатъците на почти всички близки села до София, токът е на приливи и отливи, първо там прекъсват, когато има дисбаланс някакъв.
Тока и водата не са проблем. Водата е от Софийска вода, а почти всеки има и собствен водоизточник в двора. На 3-4 метра излиза вода в изобилие.
Аборигените засега не създават проблеми да чукна на дърво или поне не по големи проблеми от аборигените в съседния ми квартал тук в София.
Ама ще поживея и ще видим.

# 849
Всъщност, вариантът инфлация за стоки от първа необходимост и дефлация за дългосрочни активи, вкл. имоти явно се предвижда и от икономисти.
https://money.bg/economics/d-r-krasimir-petrov-navlizame-v-kriza … iya.html?amp=true
Инфлацията само на определени стоки зависи от еластичността на тези стоки, но не мисля, че ще стане така, предвид опита ми от 1990-та и 1997-ма. Когато има инфлация, тя засега всички стоки от кошницата, кои повече, кои по-малко (в зависимост от еластичността им), но изключения няма. Потребителката кошница отразява цените на основните стоки, тоест, стоките от първа необходимост, те затова са в нея, но там са и наемите, и цените на НИ, защото това също са такива стоки.  Не мисля, че и сега ще е различно. Те затова се майтапеха с НСИ  едно време, че е включил в кошницата пиана (което не е стока от първа необходимост), чиято цена намалява, за да направят инфлацията по-ниска Simple Smile Отделно са курсовите разлики и обезценките на валути.
В момента това, което се случва, не мисля че е показателно за тенденциите дългосрочно, защото е ИП и пазаруването е затруднено, затова и може да има увеличение на хранителните стоки някъде, където  хората да нямат възможност да пазаруват другаде чисто физически, заради ИП.  В Лидл и в Била стоките са си на цените от преди ИП. Предполагам, че във всички големи вериги е така, ние от тези редовно пазаруваме и го виждам с очите си. Наскоро приятели "на село" ни казаха, че джинджифилът при тях бил 24 лева/кг, в Лидл онзи ден беше 11,90 лв/кг.

Интересно ми е г-н Петров какво смята за наемите/ипотечните вноски - те не са ли стоки от първа необходимост или според него хората могат да живеят и под моста? Къде е логиката сиренето да поскъпва, а наемът да намалява?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 21:12 от Анонимен

# 850
Моля някой да пусне нова тема. Аз лично никога не съм пуснала и не искам тепърва да започвам Simple Smile

# 851
Нова не са представителна извадка за съкращения в следствие криза. Там чистката започна още със сделката и дори беше двустранна - някои хора сами си тръгнаха, отказвайки да работят за господина. Сега е втора вълна.

# 852
  • София
Минавам да кажа, че наистина много се радвам, че миналата година по това време продадохме апартамента в Овча Купел. Много се радвам, че не послушахме хората, които казваха да го запазим и да го даваме под наем.
Въобще мисля, че всички сделки и финансови операции една година назад, бяха супер правилни за нас.

По въпроса за къща извън града да кажа и аз. С парите от сделката купихме къща в Гърция. Отначало исках едно апартаменче в градчето. После намерихме тази къщичка, която е на 2 км извън града. Но на 100 м има зареден магазин, плод зеленчук и месарница. До магазина има спирка и автобус по разписание до града.

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 10:19 от Rockstar

# 853
  • sofia
Лека полека почнаха офертите.Един ,дето исках да му купя апартамента в моят вход, искал да говорим.Ще бъде учуден от цената която ще му предложа.

# 854
  • София
nati67, ехе недейте така сега, сякаш злорадствате нещо пак

Инак по темата с продажба на върха на цените, добре че сте продали, но като сте купили веднага друго, имайте предвид,  че също сте купили на върха на цените и онези дето са ви продали се радват,  че са взели от вас повече пари също, както вие се радвате за продажбата .... та може да е напълно все тая... в един момент... Confused

Общи условия

Активация на акаунт