Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 395
  • 876
  •   1
Отговори
# 375
Точно при 30% падане на цените ще си купиш 1,5 апартамента после. При падане на 50 %, ще си купиш 2.
А де, че е така, така е, но реших да не споря с госпожата, че то щом математиката е на такова ниво, не си заслужава 😀

# 376
При положение, че спрямо 2011-2013 цената на имотите скочи с почти 100%, то нищо чудно да има 2 за 1 Wink

# 377
Точно при 30% падане на цените ще си купиш 1,5 апартамента после. При падане на 50 %, ще си купиш 2.
А де, че е така, така е, но реших да не споря с госпожата, че то щом математиката е на такова ниво, не си заслужава 😀
Прави сте, смята се спрямо втората стойност, моя грешка, аз го смятам спрямо първата стойност.  Но това не отменя прогнозата ми, че Вади и ливади ще паднат с повече от хубавите квартали. А дали си заслужава, всеки сам си преценява Wink
От всичко това косвено разбирам, че Май Нейм явно се е обзавела все пак във Вади и ливади.
Ще гледаме, ще е интересно.

# 378
При положение, че спрямо 2011-2013 цената на имотите скочи с почти 100%, то нищо чудно да има 2 за 1 Wink
При положение, че цените на имотите почти не са мръднали спрямо 2008 година може и да не е така.

# 379
При положение, че цените на имотите почти не са мръднали спрямо 2008 година може и да не е така.
Спрямо 2008 даже са по-високи, но това не променя факта, че 2011-2013 бяха паднали, нали Simple Smile

# 380
Ако хората с малки доходи спрат да купуват (с кредити), това би трябвало да повлияе върху цените на най-евтините имоти, т.е. те да паднат. Примерно гарсониерки в панелни комплекси. Така или иначе хората с малки доходи щяха да получат малък кредит и преди короната, те не са таргет купувачи в Иван Вазов или Лозенец.

В условия на криза, намалели доходи, трудно кредитиране, разумните купувачи, които нямат готов кеш, въобще ще се откажат да купуват. Свиваш се за известно време в гарсониерата или двустайния и отлагаш купуването на тристаен за по-добри времена. Ако пък преди короната кешът не ти е стигал за желания апартамент и си бил склонен да доплатиш с кредит, при криза кредит няма да теглиш, ще купиш само с кеша, ако ти е наложително.

Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула, да речем, но няма да продадат апартамента, за да имат за ядене. Няма да ходят по екскурзийки 3-4 пъти в годината също (то и в тази ситуация не е препоръчително да се пътува, дори и да можеше). Тази година нито море, нито планина ще има - дори да няма ИП, кой би рискувал да се плацика в басейн/река/море до разни всякакви непознати, или да седне на цаца и риба в заведение, като не знае кои са яли преди него на тази маса.

А за вмирисаните входове на застаряващите квартали - няма да бъдат винаги такива. Наследниците ще продадат, ако са повече от един и не могат да се разберат. Иначе или ще го дават под наем или сами ще се преместят там от прехваленото НС в някои квартали близо до Околовръстното.  Защото има транспорт, има магазини, ДГ и училища, без да се налага да се качваш на колата, за да купиш една кутия аспирин, да речем. И точно такива застаряващи квартали с добра инфраструктура и с добра локация показват нагледно как ограниченото предлагане и надвишаващото го търсене води до високи цени.

# 381
мандаринка, точно Hands Thumbsup

# 382
Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула

Е, не!😂 Аз излизам в почивка.

# 383
Престижните и предпочитани имоти най–малко страдат от кризи. Примерно вместо собственик на заведение или хотел ще го купи дистрибутор на макарони или производител на дезинфектант. За по евтините–няма такаъв вариант, като станат непривлекателни условията за ипотека и нестабилни доходите, цените падат.

Следва да се има напредвид и че собствениците на по-висок клас имоти по–рядко биха изпаднали в лична финансова криза, за да се наложи да продават спешно на ниска цена.

Помислете дали ще станат по–достъпни имотите (за средния клас) и дали ще са добра инвестиция. Падането на цената не е хубаво нещо, а говори за сериозни проблеми на купувачите. Хубаво е ако стават по–достъпни, или имат повече перспективи като инвестиция.

Същите хора които се кефят на спада на цените трябва да са изключително доволни, че горивата паднаха до 1.60 лв. Едвали ще си купите мезонет в лозенец, а на изходите на града сега има КППта , освен да напълните бидона от киесло зеле с бензин, друго не се сещам какво може да  направите с евтиното гориво. Laughing

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 15:34 от Imoten

# 384
Продавачите пък ще икономисват от всичко друго, включително ще минат от айсберг на обикновена марула

Да, марулата и айсберга определено са показател за социалния статус Grinning

# 385
  • Пловдив

Да, марулата и айсберга определено са показател за социалния статус Grinning

Карай да върви, важно е за хайвер да има!

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 15:45 от Bloody_Marry

# 386
Престижните и предпочитани имоти най–малко страдат от кризи. Примерно вместо собственик на заведение или хотел ще го купи дистрибутор на макарони или производител на дезинфектант. За по евтините–няма такаъв вариант, като станат непривлекателни условията за ипотека и нестабилни доходите, цените падат.

Скрит текст:
Следва да се има напредвид и че собствениците на по-висок клас имоти по–рядко биха изпаднали в лична финансова криза, за да се наложи да продават спешно на ниска цена.

Помислете дали ще станат по–достъпни имотите (за средния клас) и дали ще са добра инвестиция. Падането на цената не е хубаво нещо, а говори за сериозни проблеми на купувачите. Хубаво е ако стават по–достъпни, или имат повече перспективи като инвестиция.

Същите хора които се кефят на спада на цените трябва да са изключително доволни, че горивата паднаха до 1.60 лв. Едвали ще си купите мезонет в лозенец, а на изходите на града сега има КППта , освен да напълните бидона от киесло зеле с бензин, друго не се сещам какво може да  направите с евтиното гориво. Laughing
Подкрепям с две ръце това мнение.

Да, след Швейцария и сигурността ти беше време Wink
Мандаринка го каза само като символ на ограничаване на разходите, не виждам нищо смешно. По-смешна е сигурността ти в падането на НИ в Швейцария след като бях дала два източника с графики за обратното, и упоритостта ти да го твърдиш дори и след това. Всеки греши, и аз греша, но си признавам след това - справка няколко поста по-назад. Но ти явно си безгрешен дори когато грешиш Wink

# 387
Вй, как ги плюете тия МанЛи, значи Wink
Не считам, че ще паднат с 50 процента, даже ще паднат с много по-малък процент, защото там първоначално цената не е и много висока, че да има къде да я пилиш.
Бях ви писала преди, ама нещо не ми повярвахте, затуй пак да си кажа Simple Smile)

Строителна фирма в МанЛи няма да ги оодари, а ще си ги дава под наем. След 5 г. Хем ще х отпадне ДДС, хем ще са вземали доход от наем.
Да продаде, ако е на зор, 10-20 процента от имотите. Ама най-калпавите. Останалите ще задържи.
А онези наследствените - щом са стигнали до продажба, значи са на зор. Ние 2013 така купихме от наследници- топ имот: като имаш кеш, и как се съгласяват да свалят от 110 на 80! Като са на зор, и като се радват че все пак са намерили решение на роднинските си проблеми.
Където е 1 собственик, няма да можеш да приложиш същата стратегия, значи не чакай такива отстъпки.

# 388
Опитвате се да приложите някакви рационални мотиви към ирационално поведение. Кризата с Ковид ще докара нещата отвъд рационалното. Първо цените може да се държат, държат и изведнъж ако някой успее да всее паника да се срутят. Или пък не. И по борсите е така - страх и алчност са много по-силна мотивация от измеримите и обективни показатели.

И това с хубавите и лошите квартали е подобно - опит да се постави някакъв обективен измерител и цената се оказва удобният такъв. Удобен, удобен, ама не става за измерване на субективни величини. Да, при някои квартали се вижда и от самолет, че едните са по-добри от другите, ама по средата има сива зона. И там вече човек си харесва това, с което е свикнал и което аутсайдерите не могат да оценят. Да не говорим, че на 100 метра разстояние в един и същ квартал качеството на живот може да се различава страшно много. Ей на, за центъра имам мнение и то не е ласкаво, но за Лозенец например даже не знак къде са му границите. Не го познавам, не му знам удобствата и не ми липсва да живея там. И с Иван Вазов е същото. Хубав квартал е, но чак пък толкова? Тук някой изтърси цени от 3000 евро, ми сори, ама и хубав да е, не ми харесва чак толкова, че да платя двойно на също не лоши места с по-малка слава. И ако може да се говори за някакво майсторство в инвестицията в НИ за мен то не е да купиш в най-скъпия квартал, а в подценен такъв.

# 389
От всичко това косвено разбирам, че Май Нейм явно се е обзавела все пак във Вади и ливади.
Ще гледаме, ще е интересно.

Студено. Много студено Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт