Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 42

• 45 458
  • 876
  •   1
Отговори
# 450
Стар търговски принцип е, че едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да даде за него. Няма да стане по-евтино, защото на един или двама им се струва скъпо. Ще поевтинее, когато на всички потенциални купувачи им се стори скъпо.

Съгласен съм с теб, но това е при икономика в която няма намеса от централните банки и парите не са фиат. При сегашното положение не съм толкова сигурен. 2008 са давали заеми за къщи на безработни и всякакви други хора които по никакъв начин не могат да си го позволят.

# 451
Нали знаеш, че причина за спукването на балона ще е спукването на доходите на голяма част от населението. Защо се радваш, че много хора ще заживеят по-лошо? Потресаващо грозно е.

Супер коментар! Даже според мен не става въпрос за спукване на балон - под спукване разбирам ситуация в която доходите на хората се увеличават, а цените паднат. Примерно както построиха в Банско и на морето прекалено много курортни имоти, образува се балон и му трябваше малко да се спука - цените паднаха 2014-5 г, когато руснаците се оттеглиха от пазара. Те се оттеглиха и от Монако и Куршевел, но там цените не паднаха, а продължиха да се качват.

Сега става въпрос за спад на цените във връзка със спада на доходите, това за мен не е балон.
Абсолютно точно. Няма балон. Просто не ми се влизаше в излишен спор с жена, която скоро даже няма да живее в София. Не разбирам какво я интересуват цените в София след като твърди, че в селата Яна, Чепинци, Негован и Световрачене е по-хубаво и, че там за разлика от София нямало селяни 😀😂😂.

# 452
  • София
Нико, ти не се ли изнесе в Драгалевци, което е било село до София допреди 30 години? И какво повече има Дралалевци от Световрачене и другите изброени от теб села - на едно и също разстояние са от жълтите павета, само където Драгалевци е на северен склон и няма каналаизация...
Скрит текст:
пробвам те дали четеш скрития текст да видим как ще подпалиш

# 453
Нали знаеш, че причина за спукването на балона ще е спукването на доходите на голяма част от населението. Защо се радваш, че много хора ще заживеят по-лошо? Потресаващо грозно е.

Супер коментар! Даже според мен не става въпрос за спукване на балон - под спукване разбирам ситуация в която доходите на хората се увеличават, а цените паднат. Примерно както построиха в Банско и на морето прекалено много курортни имоти, образува се балон и му трябваше малко да се спука - цените паднаха 2014-5 г, когато руснаците се оттеглиха от пазара. Те се оттеглиха и от Монако и Куршевел, но там цените не паднаха, а продължиха да се качват.

Сега става въпрос за спад на цените във връзка със спада на доходите, това за мен не е балон.
Абсолютно точно. Няма балон. Просто не ми се влизаше в излишен спор с жена, която скоро даже няма да живее в София. Не разбирам какво я интересуват цените в София след като твърди, че в селата Яна, Чепинци, Негован и Световрачене е по-хубаво и, че там за разлика от София нямало селяни 😀😂😂.
Сега, да потвърдя за селянията отново. Тя (селянията) смята, че 42  квадрата с общи части кутийка    Лозенец е нормално да струват 94К в евро, защото пазара го налагал.
Аз съм трето поколение софиянка и съм родена и израсла в бившия квартал Емил Марков, а сега Гоце Делчев.
Така, че познавам и Лозенец добре.
Аз не съм казала, че в селата, изброени по-горе няма селяни. Напротив, има. Но селянията е по-различна от снобарията-селяния. Има разлика.
И да, купила съм парцел в с. Яна, защото за 94К там ще си построя къща, която ще е моя цялата плюс земята. Много кореняци софиянци напускат София и взимат кой парцел, кой готова къща около София, а дори и малко по-далеч. Всекиму според джоба. Но тези хора имат едно общо - бягат от селянията в София.
Не знам дали ще ме разберш. Ама както и да е.

# 454
Нико, ти не се ли изнесе в Драгалевци, което е било село до София допреди 30 години? И какво повече има Дралалевци от Световрачене и другите изброени от теб села - на едно и също разстояние са от жълтите павета, само където Драгалевци е на северен склон и няма каналаизация...
Скрит текст:
пробвам те дали четеш скрития текст да видим как ще подпалиш
Не знам какво е било Драгалевци преди години. Знам че в момента, в някои негови части има основно приятни нови къщи и много ми харесват съседите и гледката ми. Знам че близо до нас, въпреки че е тихо и спокойно има денонощен супермаркет и хубав ресторант. Знам, че от нас до другото ми нас на Витошка и НДК са 8 километра и извън час пик стигам за 12 минути. Знам, че от село Яна до пешеходната част на Витошка са 24-25 км. Знам, че имам централна газ и канализация, която стига до обща голяма пречиствателна станция. Знам, че точно при нас е слънчево и жена ми не малко дни се пече на двора. За мен светлината и слънцето са много важни и специално гледах къщата ни да е слънчева. Това е причината зимните ни сметки за газ както вече ти казах да са по около 500 лева за отоплението на 400 м2. Просто къщата е с южно изложение и пече много приятно.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 20:16 от Анонимен

# 455

Казвам, че балонът трябва да се спука, заради хора, които смятат, че кутийка от 42 кв.м. може да струва почти 100К на този стандарт във България, само защото е в Лозенец и селяните квичат от възторг от квартала.

Е точно тази група от хора не са големи фенове на Лозенец, както и на други подобни хубави квартали в и около центъра. Не могат да усетят и оценят духа на квартала. Те най-много се влияят от мантри като - новичко, южен квартал, въздух, гледка към Витоша, зеленина, бърз достъп до Околовръстното, особено важното място за паркиране и други подобни. И са основна таргет група на инвеститорите в райони с почти нулева инфраструктура и липса на елементарни удобства и елементи на градската среда.
И моите наблюдения са такива.
Много си е добре Нико в Драгалевци, де е Драгалевци, де е Яна...
А колкото до това кой къде бил роден, пък къде си изнасял, на мен ми омръзна от мантри и нямам намерение да се включвам в тях. Който накъдето иска, натам да се изнася. Но това не значи, че Яна ще стане Драгалевци, нито пък  че Лозенец не става за живеене.

# 456
Не се заяждам, но какво толкова има на Витошка и НДК, че е толкова важно да стигаш до тях бързо. Иначе имам приятел с къща в Бояна, но улицата не е асфалтирана, няма тротоари и зимата със снега му е малко трудно. Иначе гледката си я бива.

новичко, южен квартал, въздух, гледка към Витоша, зеленина, бърз достъп до Околовръстното, особено важното място за паркиране и други подобни

Излиза, че и Нико е търсел това! Той селянин ли е?

# 457
Това не е реално.Не може да има такъв глупак да даде толкова пари за кутийка.И ако имаш деца.И като знам как се паркира там.

# 458
Това не е реално.Не може да има такъв глупак да даде толкова пари за кутийка.И ако имаш деца.И като знам как се паркира там.
Е, да ама е Лозенец. Като те питат къде живееш? И ти казваш: Лозенец.

# 459
Аз не видях нито един положителен коментар че кутийката в лозенец е добра оферта, ставаше въпрос за квартала.

# 460
Някой има ли данни с колко% са се качили цените на НИ  в България от 2012 до сега?

Сега прочетох в нета, че за последните две-три години имотите са се качили с почти 30%. Това, ако е вярно, си е жив балон! Няма и как да е след всичкото това печатене на пари, тези пари все отиват някъде.

Попеа би трябвало да има по-точни данни, тя е по графиките и анализите Simple Smile

# 461
Не мога да дам мнение за конкретното място в Лозенец, защото откакто го изпозастроиха, Париж ми е по-познат от  много  части на София.
За мен апартаментът си  е чиста боксониера, т.е. много  е малък. Става за млад сам човек или за възрастен сам човек. Лозенец е хубав квартал в някои свои части. Но цената е висока за такова малко жилище.

# 462
Не мога да дам мнение за конкретното място в Лозенец, защото откакто го изпозастроиха, Париж ми е по-познат от  много  части на София.
За мен апартаментът си  е чиста боксониера, т.е. много  е малък. Става за млад сам човек или за възрастен сам човек. Лозенец е хубав квартал в някои свои части. Но цената е висока за такова малко жилище.
Милитана го каза, аз го потвърдих назад - и двете сме коренячки от квартала, така че не знам друг от редовно пишещите да е по-наясно по темата. Мястото е отврат. В най-застроената част на Лозенец, тясна и изключително натоварена улица, шумна, мръсна и прашна, никаква зеленина. Самия имот даже не го погледнах, не си струва.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 22:01 от Анонимен

# 463
  • Пловдив
Заради такива безумия си заслужава да се спука балонът на парчета?!
Не разбирам защо хората, които смятат цените на НИ за прекалено високи за страната и стандарта на една огромна част от населението, се считат за "злобари" и пр.?
Време беше (а и се очакваше) да има спад на цените, независимо от причините - пренасищане на пазара или други обстоятелства. За огромно съжаление ще е следствие на здравна пандемия и последвала икономическа криза. Никой нормален човек не би се радвал от това.
Цените на НИ в България са прекалено високи. Точка. На база МРЗ, на база среден доход, на база цялостно соц-иконом. състояние в страната, дори на база сравнение с други държави (покупателна способност). Ама Париж така, Лондон иначе, пък Берлин... Видяла жабата,... та вдигнала крак.
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/spad-s-27-na-investiciit … -agenciia-300183/ Това е анализ 2 дни преди ИП, не знам дали се брои, но има и от дек/ян подобни, не ми се търси.
Това в Лозенец възможно ли е да е голям апартамент, разделен на 2?
В Пловдив има 2-3 подобни обяви за миниатюрки в Капана, явно отдавани по Airbnb и на подобни цени. Луда работа.

# 464
Много съм наясно, Poppea, ма си трайкам и усмихвам по възможност. Не бих живял вече в района. Беше хубаво допреди години. Презастроено, задръстено, тясно, зона, липса на места за паркиране за всички живущи. Но то това не е проблем само на Лозенец. И да, и аз бих търсил "паркомясто", по-скоро гараж, или закрито с навес "паркомясто", че искам да ми е чиста колата по-възможност по-дълго, "селяни" да не ми правят мизерии, и зимата да не чистя сняг. Не се оплаквам сега, където съм, все още се диша, въпреки отново многото коли, но си пракирам пред нас, било отпред, или отзад. Чакай, че малко двусмислено прозвуча, но карай. Mask

Общи условия

Активация на акаунт