Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 214 068
  • 2 336
  •   1
Отговори
# 1 470
  • София
Здравейте ,доктор Оги 🙂имам син на почти 7 години ,като бебе го заведох на педиатър една възрастна педиатърка тя му дръпна пишлето излезе кръв ,плака детето доста,проми го с риванол и това беше .С годините го уча да издърпва надолу ,обяснявам му че така се почиства ,но той не иска да издърпва кожичката за да се покаже цялата главичка казва ,че.като го дръпне надолу повече и го боляло уж.Сега в момента му се е зачервило вероятно ,защото  не го е почиствал  добре и му сложих олио + мехлем за подсичане ,специално направен по рецепта.Незнам как да го накарам да покаже цялага главичка редно ли е или не ???

Явно нещо не е наред с кожичката, боли го, или е неопитен. Освен това се срамува от родителите си. Трябва да го види специалист по детска хирургия или детска урология.

# 1 471
Здравейте Д-р Бранков
Детето ми беше с кисти отпред на ушите, бяха се възпалили и увеличили размерите си и през октомври месец ги премахнаха в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив. Все още мястото на операцията не е зарастнала. От едната страна понякога излиза малко гной. Според вас какво да предприемем?

# 1 472
  • София
Здравейте Д-р Бранков
Детето ми беше с кисти отпред на ушите, бяха се възпалили и увеличили размерите си и през октомври месец ги премахнаха в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив. Все още мястото на операцията не е зарастнала. От едната страна понякога излиза малко гной. Според вас какво да предприемем?

Не мога да си представя. Скенирайте и ми пратете епикризата.

# 1 473
Здравейте, др. Оги . Имам син на 5 месеца почти . По съвет на педиатърката ,още от първият месец започнах всеки ден да забелвам по малко . На консултация та когато направи 3 месеца,докторката не бе много доволна от постигнатия резултат и още същият ден забелих повече . Леко прокърви ,уплаших се и от тогава не пипам пишлето . Но за месец и половина зарастна кожичката, изобщо не може да се покаже и малко от главичката . Чудя се проблем ли е .  Все още ли практикувате в Тукуда ,има ли как да ни прегледате. По принцип искам да ми разкажете и за обрязването ,защото мисля че е по добрия варянт ( от хигиенична гледна точка ) . Благодаря ви предварително за отговора !

# 1 474
  • София
Здравейте, др. Оги . Имам син на 5 месеца почти . По съвет на педиатърката ,още от първият месец започнах всеки ден да забелвам по малко . На консултация та когато направи 3 месеца,докторката не бе много доволна от постигнатия резултат и още същият ден забелих повече . Леко прокърви ,уплаших се и от тогава не пипам пишлето . Но за месец и половина зарастна кожичката, изобщо не може да се покаже и малко от главичката . Чудя се проблем ли е .  Все още ли практикувате в Тукуда ,има ли как да ни прегледате. По принцип искам да ми разкажете и за обрязването ,защото мисля че е по добрия варянт ( от хигиенична гледна точка ) . Благодаря ви предварително за отговора !

Преглеждам в детския център на Токуда. Може да се запишете на 02 403 4000  или 4948.
Задължително трябва да прегледам детето. Не е препоръчително да се прави обрязване на 5-месечно дете, преди да се опита влиянието на кортикостероиден крем. Но това ще обсъдим при срещата.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 10:10 от Рaдост

# 1 475
Здравейте, д-р Бранков! Дъщеря ми е на 9 години. Още от малка 2-3 годишна има една разширена веничка малко над свивката над коляното. При един от прегледите обърнах внимание на личният лекар, но той не го прие за проблем. Вече е на девет години, но този участък все още си стои. Промърмори нещо от типа - много е слаба и сега расте. Изписа гел за разширени вени, мазах я, но резултат няма. Как да постъпя? Проблем ли е? Трябва ли да направя нова консултация и с какъв специалист? Не я боли, няма дискомфорт.

# 1 476
  • София
Здравейте, д-р Бранков! Дъщеря ми е на 9 години. Още от малка 2-3 годишна има една разширена веничка малко над свивката над коляното. При един от прегледите обърнах внимание на личният лекар, но той не го прие за проблем. Вече е на девет години, но този участък все още си стои. Промърмори нещо от типа - много е слаба и сега расте. Изписа гел за разширени вени, мазах я, но резултат няма. Как да постъпя? Проблем ли е? Трябва ли да направя нова консултация и с какъв специалист? Не я боли, няма дискомфорт.

Доведете я при мен в Детския център на Токуда. Ако преценя, ще направим специална ехография с Доплер при проф. Станева.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 10:10 от Рaдост

# 1 477
Благодаря Ви за бързия отговор. На този етап нямам възможност да направим консултация в София. Ще се ориентирам първоначално към специалист в града. Явно не е нещо което трябва да се отлага.

# 1 478
Здравейте! От 3.месец на детето започнах да го забелвам много леко до където позволяваше кожичката. Но свекърва ми работи в урологичен кабинет към онкологията и реши, че за 3 дни по Коледа трябва напълно да забели детето. Аз продължих леко отново до където ми позволяваше кожичката. Преди няколко дни го беше забелила явно доста агресивно, защото кожата беше зачервена - с мазане с хидрстиращи кремчета отмина за ден, но тогава спрях да забелвам няколко дни. Сега е все едно от начало. Което не ме притеснява, нямам амбицията да бъде забелен утре, но ме притеснява след цялото това дърпане да не стане срастване и в бъдеще това да бъде проблем. Особено ако не се разберем и един дърпа един ден, после другия не го прави...

# 1 479
  • София
Не знам дали ще се разберете. Аз лично съм против ранното и насилствено забелване. Всяка излишна травма на кожичката води до вторични изменения и слепване.

# 1 480
Не знам дали ще се разберете. Аз лично съм против ранното и насилствено забелване. Всяка излишна травма на кожичката води до вторични изменения и слепване.

Благодаря Ви за отговора!
Надявам се, че няма повече да се случва... Въпросът е дали да продължавам да забелвам леко или да не го пипам изобщо?
Благодаря предварително!

# 1 481
Здравейте проф. д-р Бранков,
Синът ми в момемта е на 2г и 2 месеца. Около 3 месеца му се появи този подутина до окото. Казва че не го боли и не му пречи. При прегледи на различни лекари казаха запушен слъзен канал, и да не се пипа до 2 г. Ние се съмняваме за дермоидна киста.
Въпросът ми е: 
Може ли да навреди на зрението му? Колко можем да изчакаме за операция стига да е безопасно?
Правите ли такива операции при вас?

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 17:42 от Стоян Иванов

# 1 482
  • София
Наистина прилича на дермоидна киста. Тъй като тя е разположена близо до слъзния канал операцията трябва да се извърши от офталмолог. Запишете се в Детския център на Токуда за д-р Димитрова - ние сме оперирали съвместно подобни кисти. Препоръчително е това да стане по-скоро.

# 1 483
Здравейтв, д-р Бранков, детето ми си изгори ръчичката на котлона, и го заведохме веднага в Пирогов. Направиха му превръзка и казаха, че трябва да останем / после лекарят каза че било препоръчително, но ме пита директно сега ли влизаме или ще идем да си взема нещата, понеже бил малък ( на година и половина е), като доколкото разбрах утре ще му правят нова превръзка там. Не разбирам зящо трябва да седим в болницата за да го превържат утре. Макар и малък, той разбира доста думи и говори малко, няма ли вкъщи да го пазя да не сваля превръзката така както и в болницата? Притеснявам се че ми казаха че е възможно да няма къде да спя, а детето е свикнало да спим заедно. Тоест - и двамата няма да спим. Пътеката била четири дена, но ако утре лекарите на смяна преценят че всичко било наред можело да ни пуснат още утре? Но доколкото познавам държавните болници може и да ни държат там докрай.

Изгарянето не е малко, но не разбирам нуждата от болничен престои в ситуацията. Чудя се има ли къде да го заведем иначе да го превържат утре и да погледнат изгарянето. Прилагам снимка на изгарянето преди да бъде превързан. Много ви благодаря за помощта. Доста съм притеснена, че ще измъча детето, а и аз не съм в цветущо здравословно състояние за да седя будна по цяля нощ. Какво ще ме посъветвате?

едит: звъннахме в Пирогов и се разбфахме че ще идем само за превръзка утре. Изглежда друго нямя да му правят

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 18:42 от magi g

# 1 484
Здравейте, Проф. Бранков!
Преди около месец на сина ми (на 3 годинки) му беше поставена диагноза лимфангиом. Бяха направени скенер и ЯМР. Всичко започна с болки в ръчичката в раменната област. След два дни се появи и оток, който обхвана и част от мишницата. Последва престой в болница и вливане на антибиотици. Към момента няма оток, подуването спадна драстично, в сравнение с това, което беше в началото. Моля за Вашето мнение, необходима ли е на 100% оперативна намеса на този етап или има друг вариант?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт