Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 205 916
  • 2 284
  •   4
Отговори
# 2 235
Здравейте, докторе!
Възрастен човек съм, искам да попитам за себе си. Имам камъни в жлъчката и тъй като получавам кризи, гастроентеролога ми препоръча лапароскопско премахване на жлъчния мехур. Обаче аз имам и пъпна херния и се тревожа дали няма да се случи нещо с нея при операцията. Има ли опасност от вкарвания въздух?

# 2 236
Здравейте, дъщеря ми е на 2 месеца. От скоро слагам лепенки за херния. Дали ще се прибере според вас и за какъв период.

# 2 237
  • София
....... Това, което искам да попитам е, на челото си има червено петно с формата на сърце и когато се намръщи от нещо, това петно се сгърчва и издува ( прикачени са снимки ).
Към кого трябва да се обърнем и притеснително ли е това.

Често възникват такива родилни петна, наречени ангелска целувка или петно от шампанско. Това е капилярна малформация, която изобщо не е опасна, но може да се задържи дълго време. Няма рецепта за нейното лекуване.

# 2 238
  • София
Здравейте, проф. Бранков! Притеснява ме как челото хлътва като че ли над веждите. Така става като е по коремче и гледа напред. На 5 месеца е. Какво бихте посъветвали?

На това място към слепоочието има нормално хлътване на черепа и това не е проблем. Ако много се безпокоите, потърсете детски неврохирург.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 10:51 от Рaдост

# 2 239
  • София
Здравейте, дъщеря ми е на 2 месеца. От скоро слагам лепенки за херния. Дали ще се прибере според вас и за какъв период.
Продължавайте да лепите около месец, като в средата върху пъпчето слагайте малка топчица памук да притиска. Пъпният дефект по принцип се затваря спонтанно към 3 - 4 - 5 годинка.

# 2 240
  • София
Здравейте, докторе!
Възрастен човек съм, искам да попитам за себе си. Имам камъни в жлъчката и тъй като получавам кризи, гастроентеролога ми препоръча лапароскопско премахване на жлъчния мехур. ...

В науката е известно това съчетание на пъпна херния и холелитиаза. С лапароскопската техника може да се третират и двете неща едновременно.

# 2 241
Здравейте,
Синът ми е на 3 месеца и половина и до преди 2 седмици му слагахме лепенки за прибиране на пъпче. В момента изглежда така, не е изпъкнало, но не знаем дали вече е добре.

# 2 242
Здравейте. Дъщеря ми е на 1 годинка. Според Вас дали има пъпна херния?

# 2 243
  • София
Здравейте,
Синът ми е на 3 месеца и половина и до преди 2 седмици му слагахме лепенки за прибиране на пъпче. В момента изглежда така, не е изпъкнало, но не знаем дали вече е добре.
На снимката изглежда добре.

# 2 244
  • София
Здравейте. Дъщеря ми е на 1 годинка. Според Вас дали има пъпна херния?

Мога да отговоря, ако я прегледам.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 10:52 от Рaдост

# 2 245
....... Това, което искам да попитам е, на челото си има червено петно с формата на сърце и когато се намръщи от нещо, това петно се сгърчва и издува ( прикачени са снимки ).
Към кого трябва да се обърнем и притеснително ли е това.

Често възникват такива родилни петна, наречени ангелска целувка или петно от шампанско. Това е капилярна малформация, която изобщо не е опасна, но може да се задържи дълго време. Няма рецепта за нейното лекуване.
Благодаря Ви сърдечно за отговора ! А това сбръчкване на челото нормално ли е ? Казаха ми, че може да е свързано с фонтанелата..

# 2 246
Здравейте, д-р Бранков!
Пиша ви относно бебето ми (2 месеца и половина), с атрезия на хранопровода (след операция на 21.04). Храни се обичайно с безлактозно адаптирано мляко.

Преди няколко дни го хранихме 3–4 дни с лактозно АМ от кутия, отворена преди около 4 седмици. След това го върнахме на безлактозното, но от 2 дни започна да отказва част от храненията и не изяжда пълното количество.

Има дребни червени пъпчици по тялото, а днес и изпражнения с зелено-жълт цвят, много силна миризма и по-гъста консистенция.
Освен това се поти доста, особено при сън и хранене.

Температура няма, има мокри пелени, като цяло е сравнително спокоен.

Моля за съвет – възможно ли е това да е реакция към млякото или инфекция? Нужни ли са изследвания или преглед?

Благодаря ви предварително

# 2 247
  • София
Възможно е и двете. Потърсете съвет от неонатолог.

# 2 248
Здравейте професор Бранков,
През февруари Ви бях писала за хидрацеле, проявено след скарлатина при дете на 6 год. Посетихме уролог, който каза, ако до 3 месеца не се оправи, че се налага операция.
След време тестиса се сви и беше напълно симетричен с другия.
До скоро, когато детето отново беше болно и тестиса от време на време изглежда една идея по-голям (не е като първия път и все пак понякога има малка разлика).
Имали ли сте подобни случаи и какво бихте препоръчали?

Сърдечни благодарности!

# 2 249
  • София
Ако детето е оздравяло и тестисът е спаднал, на този етап изчакайте. Доведете го при мен да го видя.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 09:26 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт