Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 2 316
Драги майки от форума, скъпи родители,
Карантината явно ще се проточи. И така си седим ние в къщи като чукаме на дърво да ни отмине опасността. Децата поне имат виртуално училище.
Аз Ви предлагам възможност за виртуални консултации. Моят компютър работи постоянно, може да ме търсите по няколко начина за видеовръзка:
-   По Скайп – Ognyan Brankov  ogibra
-   По Месинджър или Вайбер – 0888 373 857
-   Личната ми поща е obrankov@abv.bg
-   Може да ме намерите и във Фейсбук (моля да ми харесате страницата)   https://www.facebook.com/obrankov.pedsurg/

Само моля не забрвяйте, че аз съм детски хирург - обемът на консултациите е стеснен.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 14:00 от доктор Оги

# 1
  • Мнения: 60
Привет д-ре! Имам един въпрос  , ако може да отговорите:
Личният лекар отложи имуниэацията на детето- 1г и 1м. Каэа ще се направи по- късно или след преминаване на пандемията. Тя скоро май няма да мине. Виждам положението ,но ваксината е важна -против морбили, рубеола и паротит. Фатално ли е това отлагане и масово ли е така-страх ме е? Благодаря ви много!

# 2
  • София
  • Мнения: 2 316
Благодаря, това беше първото включване. Въпросът е много сериозен и има нужда от мнение на инфекционист. Аз все пак съм детски хирург, но ще се постарая да намеря отговор. Скоро ще Ви пиша.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, разбрах, че има заповед да се отложат ваксинациите. Предполагам, че това е свързано с имунната система, която да не се ангажира и да бъде в готовност за евентуална корона инфекция.

# 4
  • Мнения: 60
Здравейте, разбрах, че има заповед да се отложат ваксинациите. Предполагам, че това е свързано с имунната система, която да не се ангажира и да бъде в готовност за евентуална корона инфекция.

Много ви благодаря докторе!

# 5
  • Мнения: 26
Здравейте, проф Бранков!

Планирахме тази пролет посещение при Вас, но ето че обстоятелствата промениха и възпрепятстваха тази възможност (от 9м възраст на детето, октомври 2014, следим периодично при Вас “регресията” на хемангиом)

Благодаря Ви, че давате възможност за обратна връзка на родителите с Вас.

Прикачвам снимки на хемангиом на дясно краче (детето скоро става на 6г). Видимо изсветля с времето и дори релефът поизчезна (или по-скоро се компенсира с разстежа на тялото/крака)

Дали мога да включа отново Тимолол гел с цел да насърча по-бързото “свиване” на оставащите по-тъмни участъци?

Скрит текст:
 

от близо


и релеф

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 19:42 от fotokod

# 6
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте. През 2014 нещата явно са изглеждали различно, пък и схващанията за хемангиомите се промениха. Това, което виждам сега, е изобщо съдова малформация, но малко вероятно да е същински детски хемангиом. Не съм убеден, че Гелтим гел (Тимолол) ще помогне, но нищо не пречи да го приложите. Трябва да знаете, че той съдържа пропранолол, който се отрамява на кръвното налягане и пулса. Трябва да се нанася на фин слой с леко втъркване, сутрин и вечер в продължение на 6 месеца. Друга опция е третиране с лазер, което правят дерматолозите. Започнете с гела, а когато утихне вирусната суматоха, обадете се да се договорим за контролен преглед.

# 7
  • София
  • Мнения: 8 070
Здравейте.
Първо се извинявам, че става въпрос за мен, не за дете.
Предстои ми планова операция в Токуда средата на месец април. Става въпрос за премахване на възли на щитовидна жлеза. Състоянието не е спешно. Мислите ли, че ще я отложат?
Разбира се, седмица преди това ще говоря и с хирурга ми, така сме се разбрали, но някак си ми се иска да знам по-рано.
Благодаря.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 19:45 от miamim

# 8
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте,
разбира се, че това състояние не изисква спешна намеса, но все пак трябва да се контролира от наблюдаващия хирург. Предполагам, че сте се свързала с доц.Маринов.

# 9
  • София
  • Мнения: 8 070
Да, с него. Насрочихме дата преди 3 седмици, когато нещата не бяха толкова зле с този китайски вирус и се разбрахме да се чуем седмица преди датата, защото все пак не се знаеше дали ще ескалират нещата.
Благодаря ви. Дано ме отложи.

# 10
  • Мнения: 2 945
Здравейте, д-р Оги!
Бебето ми е на 4 месеца. Родена е в 37 г. с - 3130 гр., 50 см. Със секцио. От както е родена предпочита да държи главата си надясно. Спи по гръб, с глава надясно. Още на месец и половина забелязахме, че главата й е започнала да се сплесква, но педиатърката ни увери, че като започне да сяда, ще се оправи. Е да, но става по - зле. В момента от дясно главата й е равна, а от ляво все едно черепа е започнал да се измества. Пратих снимки на педиатърката и тя ни каза да запишем час за ТФЕ, та утре сме на преглед. Но искам да чуя и вашето мнение, ще прикача снимки:

# 11
  • Мнения: 26
Благодаря Ви за насоките, проф Бранков! Задължително ще се свържем с Вас на по-късен етап.

Само за справка прилагам още 2 снимки, защото споделените казуси могат да бъдат от полза на родители, които търсят информация по сходни параметри.

Скрит текст:
в началото - окт/ноемв 2014



юли 2015

# 12
  • София
  • Мнения: 2 316
Ако това е последвателността на избледняване на формацията, наистина много прилича на инфантилен хемангиом. Но нали знаете, че в медицината има всякакви вариации. Засега желая здраве.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 316
Здравейте, д-р Оги!
Бебето ми е на 4 месеца. Родена е в 37 г. с - 3130 гр., 50 см. Със секцио. От както е родена предпочита да държи главата си надясно. Спи по гръб, с глава надясно. Още на месец и половина забелязахме, че главата й е започнала да се сплесква, но педиатърката ни увери, че като започне да сяда, ще се оправи. Е да, но става по - зле. В момента от дясно главата й е равна, а от ляво все едно черепа е започнал да се измества. Пратих снимки на педиатърката и тя ни каза да запишем час за ТФЕ, та утре сме на преглед. Но искам да чуя и вашето мнение, ще прикача снимки:

Здравейте,
Трансфонтанелната ехография най-вероятно ще бъде нормална. Черепът на бебето е много пластичен и се поддава на деформация. Причината, поради която детето спи само надясно, може да бъде т.н.тортиколис. Това увреждане се получава обикновено при травматично естествено раждане, но има всякакви причини. Ако се окаже това, трябва продължителни рехабилитационни упражнения на шията и врата. Нека педиатърката види и това.

# 14
  • Мнения: 2 945
Благодаря ви, д-р Бранков.
Надявам се да е тортиколис, въпреки че е родена чрез секцио, дано не е нещо по - сериозно.
Хубава неделя ви желая!

Общи условия

Активация на акаунт