Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 214 056
  • 2 336
  •   1
Отговори
# 1 305
  • София
Това е смегма и нейното отделяне е естествен процес. Мирише лошо, но не е инфекция. Измивайте го хубаво с вода и интимен шампоан.
Иначе аз съм на работа в Детския център на Токуда. Записване на 02 403 4948

# 1 306
Благодаря Ви много, професоре ! Може ли да ме насочите към интимен шампоан ?
Днес видях че му е по-затворено отколкото беше ,надявам се е нормално ?

Това е смегма и нейното отделяне е естествен процес. Мирише лошо, но не е инфекция. Измивайте го хубаво с вода и интимен шампоан.
Иначе аз съм на работа в Детския център на Токуда. Записване на 02 403 4948

# 1 307
Здравейте, професор Бранков!
Синът ми е на 9 г. Проблемите започнаха средата на месец юли с еднократно разтройство и еднократно повръщане след това. Беше  на хранителен режим и пробиотик, три дни след това отново повърна. Заведох го при личната изписа ни Креон. Нещата малко се подобриха до 12 август, когато отново повърна всичко което беше консумирал през деня. Започнаха всяка вечер болки и гадене. Водихме го на детски гастроентеоролог който не откри плоблем. На 19 започнаха силни болки в стомаха с   някакви уж изхождания, гадене. Спря да се храни. Приеха ни в болница правят само вливки с глюкоза и натриев хл. пие пробиотик и еспумизан. Направиха консултация с хирург който опипа корема и каза че не е за него. Кръвните изследвания са в норма, в урината има кетони и ацетон, кръвната захар е 4,8.  Много съм притеснена. Какъв съвет бихте ми дали. Извинявам се , че стана много дълго.

# 1 308
  • София
Пробвах да отговоря на личната Ви поща, но сте забранили пращането на писма.
Там писах, че по Нета не може да се гадае каква е диагнозата. Освен да кажа като колегата: няма данни за хирургичен проблем.

# 1 309
Здравейте, професор Бранков! Пиша Ви с надежда,да ме насочите как да процедирам. Имам прекрасна 2-годишна дъщеря. В следствие на няколко дни запек, й се появи ХЕМОРОИД или анална фигура 😔 С лека диета,за момент изчезна,но сега пак се появява,само след изхождане,твърди изпражнения,макар максималното старание да не яде запичащи храни. Минава 1 час и вече го няма.Без памперс е,мокри кърпички за почистване не съм ползвала никога- винаги измивана с вода ,добра хигиена Видимо не я боли при изхождане,нито при пипане. Няма кръв.Не е твърдо самото топченце.  Изпратих снимка на педиатъра ни,тя изписа Фусидин крем,но аз ще се побъркам от притеснение. Чета,че се правели разни манипулации,за което. На други места,че минавало от самосебе си. За съжаление,ще си дойдем в София след около 7 дни и чак тогава мога да я доведа на преглед. До тогава,моля Ви за някаква информация. Колкото и да е неприятно,ще прикача снимка ,моля да я видите. Ще съм Ви безкрайно благодарна,ако можете да помогнете с насоки как да процедирам и информация. 🥹

# 1 310
Здравейте д-р Оги, пиша ви със следните проблеми. Имам бебче на 4 месеца, от самото раждане се храни трудно, плаче до лато яде, понякога пищи само, като види бутилката, не повръща, но като яде паралелно плюе и млякото си, обикновено сменяме по две бодита, за да я нахраним и с големи усилия успява да изяде 100мл. Наддава много бавно 2ри и 3ти месец по 600гр., 4ти 480гр. На 2 месеца постъпихме в детска педиатрия в София в гастроентерология, където отказваше да се храни и я хранеха със сонда през носа някошко дни, а след това заключиха алергия към белтъка на кравето мляко. Направиха доста иследвания, включително и консултация с детски хирург в Пирогов и казаха, че всичко е наред, няколко пъти питай за рефлукс, но отхвърлиха тази диагноза. До ден днешен 2 месеца след изписването ни, тя продължава да се храни с рев и пищене, плюе млякото да като яде и не знам как да помогна. В понеделник бяхме на гастроентеролог за пореден път и казаха да я захранваме имало такива деца… Моля за вашето мнение!
Благодаря предварително

# 1 311
  • София
Здравейте, професор Бранков! Пиша Ви с надежда,да ме насочите как да процедирам. Имам прекрасна 2-годишна дъщеря. В следствие на няколко дни запек, й се появи ХЕМОРОИД или анална фигура 😔 С лека диета,за момент изчезна,но сега пак се появява,само след изхождане,твърди изпражнения,макар максималното старание да не яде запичащи храни. Минава 1 час и вече го няма.......

Здравейте,
Вие сама сте указали проблема - при изхождане на твърди изпражнения, съпроводено с напъване, се появява увеличена вена на ануса. Това още не е хемороид, такъв ще бъде след като вената остане трайно подута. Трябва да се стремите към редовно изхождане и то само сутрин, за да не се натрупват фекалиите в правото черво, да се втърдяват и притискат вените под лигавицата.
Ще Ви препоръчам вечер да давате 5 мл Фрутилакс, сутрин да събуждате детето по-рано, за да има достатъчно време да се изходи, преди да я заведете в детската градина. След като сутринта я събудите, намажете ануса с крема Проктогливенол, а след дефекация приложете крема Проктен. Трябва да се въведе стриктен режим на изхожданията и, разбира се, подходяща диета с повече течности (вода, супи), както и плодове и зеленчуци.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 09:34 от Рaдост

# 1 312
  • София
Здравейте д-р Оги, пиша ви със следните проблеми. Имам бебче на 4 месеца, от самото раждане се храни трудно, плаче до лато яде, понякога пищи само, като види бутилката, не повръща, но като яде паралелно плюе и млякото си, обикновено сменяме по две бодита, за да я нахраним и с големи усилия успява да изяде 100мл. Наддава много бавно 2ри и 3ти месец по 600гр., 4ти 480гр. На 2 месеца постъпихме в детска педиатрия в София в гастроентерология, където отказваше да се храни и я хранеха със сонда през носа някошко дни, а след това заключиха алергия към белтъка на кравето мляко. ......

Здравейте,
Вие сте се консултирали с редица специалисти, аз не мога да добавя нищо ново. Рефлукс разбира се, че има, въпреки че не повръща, но все пак казвате, че плюе. Това е нормалният за бебетата рефлукс който с възрастта отшумява. На тази възраст почти не се препоръчва лекарствено лечение. Трябва да проявите търпение и спокойствие, все пак с времето тези прояви ще отминат.

# 1 313
Здравейте д-р Оги, пиша ви със следните проблеми. Имам бебче на 4 месеца, от самото раждане се храни трудно, плаче до лато яде, понякога пищи само, като види бутилката, не повръща, но като яде паралелно плюе и млякото си, обикновено сменяме по две бодита, за да я нахраним и с големи усилия успява да изяде 100мл. Наддава много бавно 2ри и 3ти месец по 600гр., 4ти 480гр. На 2 месеца постъпихме в детска педиатрия в София в гастроентерология, където отказваше да се храни и я хранеха със сонда през носа някошко дни, а след това заключиха алергия към белтъка на кравето мляко. ......

Здравейте,
Вие сте се консултирали с редица специалисти, аз не мога да добавя нищо ново. Рефлукс разбира се, че има, въпреки че не повръща, но все пак казвате, че плюе. Това е нормалният за бебетата рефлукс който с възрастта отшумява. На тази възраст почти не се препоръчва лекарствено лечение. Трябва да проявите търпение и спокойствие, все пак с времето тези прояви ще отминат.
Благодаря Ви за отговора!

А смятате ли, че трябв да сменим млякото, гастроентеролога казва да си остане на Аптамил АДЦ, но си мисля, че ако има рефлукс не би ли следвало да е на антирефлуксно мляко?

# 1 314
Златен човек сте Вие, професор Бранков! БлагоДаря. Ама много. Няма вече такива добри,истински хора,не с професия,а призвание доктор. Да помага истински на хората. Да знаете,че тука едни баби,майка и детенце,Ви споменават с много хубави думи и благодарност. БлагоДаря Ви за бързия отговор и насоките,действам още от утре. От сърце Ви желая, да бъдете здрав и всеки ден да Ви е щастлив ден. Бъдете благословен. И вие и цялото Ви семейство! 🥹❤️❤️❤️ Поздрави от Кая👩‍👦

# 1 315
  • София

Здравейте,
Благодаря Ви за отговора!

А смятате ли, че трябв да сменим млякото, гастроентеролога казва да си остане на Аптамил АДЦ, но си мисля, че ако има рефлукс не би ли следвало да е на антирефлуксно мляко?
[/quote]

Аз лично препоръчвам Фризовом. Опитайте.

# 1 316
Благодаря!

А дали мога да го смесвам с аптамил АДЦ и как, защото е много гъсто и не иска да го смуче, явно е свикнала на по-рядко мляко, дори и с биберона за 6месеца пак не иска да го смуче?

# 1 317
  • София
Може да опитвате всякакви варианти, правете го по-разредено - изобщо майките сами налучкват как да действат.

# 1 318
  • София
Здравейте!
Синът ми е опериран от хипоспадия в Пирогов на 23 август. На 25 август ни изписаха от болницата. Днес (26 август) забелязах подутина във формата на пръстен около пишлето. Третирам оперативната рана с йодасепт и не мокря. Синът ми няма повишена температура или други симптоми, единствено мястото е леко болезнено, когато го мажа с йодасепт.
Въпросите ми са: 1. Нормално ли е това подуване или е повод за притеснение? 2. Колко време след операцията можем да подновим заниманията си с рехабилитация и плуване (в басейн), които са ни предписани от невролог по повод спастична дипареза?
На контролен преглед сме в понеделник, но подуването ме тревожи.
Благодаря!

# 1 319
  • София
Съжалявам, нямам опит с тези операции.

Общи условия

Активация на акаунт