Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 214 080
  • 2 336
  •   2
Отговори
# 1 350
  • София
Здравейте, проф. д-р Бранков. Синът ми е на 4г. Като бебе не е забелязан. Показали сме му как да заголва главичката на пениса. Едната половина от кожичката е като залепнала, като срастнала - много тънка и не се издърпва така, като другата кожа около главичката. Според мен не е нормално. Според мъжа ми няма проблем - главичката реално не е закрита след придърпването. Ще се опитам да кача снимка в скрит текст, не знам доколко се вижда добре. Според Вас удачно ли е да пробваме да мажем кожичката с Елоком или Дипрозон? Благодаря от сърце!

Здравейте,
препуциумът (кожичката на пениса) ми изглежда нормална. Лигавицата (ципата) е доста залепнала за неговата възраст. Започнете да мажете ципата с Елоком всяка вечер, като нанасяте фин слой, защото това е кортикостероид. След 1 месец елате да видя детето.
Запишете се  в Детския център на Токуда на 02 403 4948 или 4000.

# 1 351
Здравейте, проф. Бранков! Предварително благодаря за Вашият компетентен отговор и се извинявам, че чак сега се свързвам с Вас. Случаят ни е следният- имаме дъщеричка на 2год. и 5 мес. От около 2 месеца се борим с упорит запек...като през този период тя приема лактулоза по 10мл. на ден и 1 прахче Ефекол джуниър по 1 Саше с прекъсвания....Преди две седмици посетихме детски гастроентеролог в Плевен, ........

Здравейте,
Вие сте опитвала всичко, даже, според мен, малко пресилено. Но даже и от това е нямало ефект.
Има нужда да разговаряме лично, защото има редица въпроси, на които да ми отговорите. По принцип мен като хирург ме интересуват повече неща.
Но на първо време трябва да изчистите дебелото черво от натрупаните изпражнения. За целта дайте вечерта 10 - 12 мл лактулоза, на сутринта намажете ануса и малко навътре с крема Проктогливенол и сложете свещичка Бизакодил. Тя действа по-агресивно от мелилакса. Ако до 30 минути не се е изходила, направете клизма с Мелилакс. Така до 5 дни. Както казах, трябва да дебелото черво ва се изчисти. После продължете още 7 дни  лактулоза 10 - 12 мл вечер, а сутрин намазване с проктогливенол и Мелилакс.
Давайте повече вода, плодовее и зеленчуци, супи. Намалете силно тестените храни, шоколад и сладкиши, бобени храни.
Пишете ми за резултата и елате да прегледам детето.
Проф. Бранков,
Изключително много Ви благодаря за консултацията! В понеделник ще бъдем при вас- имаме записан час. Ще спазвам стриктно инструкциите и ще се видим за преглед. Бъдете здрав! 🍀
P.S. Снощи детето успя да се изходи.

# 1 352
Здравейте, проф. Бранков. Синът ми е на почти 4г. Пенисът му е напълно  забелен малко преди годинка. Но този месец получи възпаление и невъзможност да бъде забелен.  При опити се стигна до парафимоза. В Пирогов върнаха нормалното състояние на препуциума. Препоръчаха да правим компреси с реванол три дни, след което да мажем с тридерм след като забелим. Но в момента отново не можем да забелим пениса? Дали се е получило срастване и как бихме могли да решим проблема освен обрязване?

# 1 353
Здравейте д-р Бранков. Детето ми е на 3г. Миналия месец бяхме в болница с диагноза остър тубулоинтерстициален нефрит. Дали е точната диагноза не мога да кажа, проблемът беше, че не можеше да пишка. Изводът беше, че е имал цистит и при самото стискане от паренето е направил инфекция, която излекувахме с вливане на системи и антибиотик. Объркването ми идва от там, че детето ми е имало 2 лични лекаря до сега и двамата твърдяха, че единственото, което се изисква от мен при къпането е да издърпвам кожичката на пишлето, докъдето е възможно, без да насилвам. Платих преглед при уролог и като видя, че не е заголен, без да ме пита взе лидокаинов гел и започна да го натиска, нищо не се получаваше и го спрях. Преди да влезем в болницата, в спешното като им казах, че урологът е казал, че от там идва проблемът, ми казаха, че детето няма фимоза и не е трябвало да го дърпат. На визитацията, след като влязохме вече в болницата ми казаха да се замислим за хирургическа намеса. След това бяхме при нефролог, който ни каза след като се поуспокоят нещата да отидем да го заголи, защото около главичката има нещо бяло. Попитах с упойка ли, как, той каза не, той щял да го оправи. Обаче мен ме притеснява да не да го заголят насилствено и после да стане инфекция, притеснява ме да не спре да пишка пак от болката и да не стане евентуално фимоза. При хирург с пълна упойка ли стават нещата? Детето трябва ли да е напълно здраво? Пускат ли се допълнителни изследвания за упойката? После боли ли го детето? Моля Ви насочете ме към правилния избор. Благодаря предварително!

# 1 354
  • София
Здравейте, проф. Бранков. Синът ми е на почти 4г. Пенисът му е напълно  забелен малко преди годинка. Но този месец получи възпаление и невъзможност да бъде забелен.  При опити се стигна до парафимоза. В Пирогов върнаха нормалното състояние на препуциума. Препоръчаха да правим компреси с реванол три дни, след което да мажем с тридерм след като забелим. Но в момента отново не можем да забелим пениса? Дали се е получило срастване и как бихме могли да решим проблема освен обрязване?

Общо погледнато най-вероятно ще се наложи обрязване.

# 1 355
  • София
Здравейте д-р Бранков. Детето ми е на 3г. Миналия месец бяхме в болница с диагноза остър тубулоинтерстициален нефрит. ......
 Попитах с упойка ли, как, той каза не, той щял да го оправи. Обаче мен ме притеснява да не да го заголят насилствено и после да стане инфекция, притеснява ме да не спре да пишка пак от болката и да не стане евентуално фимоза. При хирург с пълна упойка ли стават нещата? Детето трябва ли да е напълно здраво? Пускат ли се допълнителни изследвания за упойката? После боли ли го детето? Моля Ви насочете ме към правилния избор. Благодаря предварително!

Задължително трябва с пълна упойка. Ако няма прояви на алергия, не се прави тестуване за упойката. След операцията за 2 - 3 дни ще се възстанови.
Защо не доведете детето при мен. Аз работя съвместно с детски уролог.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 09:38 от Рaдост

# 1 356
Здравейте, проф. д-р Огнян Бранков.
Обръщам се към Вас по повод единият тестис (десен) на детето ми, който е на 21 дни. Sad
Той липсва в торбичката. Мисля, че го напипвам в крачето, но не съм много сигурна.
Въпросът ми е колко време да изчакам преди да направя преглед-консултация? Има ли тип масажи или способи, с които да съдействам? Също моля и за ваши координати? Бащата казва, че и неговият бил тип асансьорен и си бил добре, да не се тревожа, че ще слезне сам, но аз не мога да не се тревожа, предвид че не съм го виждала свален досега.
Ще се опитам да прикача снимки.
Много ще ви бъда благодарна, ако ми съдействате с мнение.
Благодаря предварително!
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 19:41 от AnMary

# 1 357
  • София
Здравейте д-р Бранков, насочиха ме към тази тема относно забелването на пишлето.
Педиатърът ни беше казал, че до 4 месец нищо да не се пипа , аз междувременно попрочетох тук във форума за въпросната процедура  и приех страната на тези, които са против насилственато и правене,  но се случи точно това от което се опасявах.
В четвъртък бяхме на ваксина и педиатъра попита до къде сме стигнали за да погледнел, аз казах, че нищо не съм правила и тъкмо исках да поговорим по този въпрос и той му дръпна пишлето, добре, че бебчо почти не усети и само леко измрънка.
Та вече пред свършен факт ясно е, че трябва да продължим в къщи, обаче той като го направи поне аз това което видях защото се шокирах е, че не се видя главичката на пениса а някакси кожичката се обърна, като се прибрахме имаше една малка точка кръв на памперса, както и на самото пишле.
Сега ние с мъжа ми уж се опитваме да забелваме, но като дръпнем леко реално се вижда една кожичка, но не се вижда главата и искам да попитам всичко това в реда на нещата ли е и да кажем тя ще започне да се показва постепенно или ние нещо не правим както трябва.
Когато попитах доктора колко трябва да опъваме, той каза докато не изохкало бебето, но ние не смеем повече.
Също така доктора още като се роди каза, че има леко хидроцеле, но можело да изчезне само, до колко време се изчаква това да се случи преди да се предприеме операция?
Прилагам снимка
Скрит текст:

# 1 358
Здравейте проф. Бранков,

Преди време се консултирахме с Вас относно едностранна ингвиналната херния на сина ми. Сега е на 17месеца.

Предстои операция  в сряда, като тук в Холандия анестезиолога спомена че прилагат освен общата упойка и спинална такава с цел обезболяване/комфорт във връзка след оперативна болка.

Реално необходимо ли е и спиналната упойка?само с парацетамол и НСПВС не е ли достатъчно (или в краен случай опиоидни обезболяващи средства..)

Благодаря Ви отново проф. Бранков

# 1 359
  • Г. О.
Добър ден! Според Вас на какво може да се дължи неприятен дъх на дете на две години? След ставане от сън винаги му мирише устата силно и неприятно, въпреки че всеки път ляга с измити зъби. През деня също се усеща миризма. Благодаря!

# 1 360
  • София
Здравейте, проф. д-р Огнян Бранков.
Обръщам се към Вас по повод единият тестис (десен) на детето ми, който е на 21 дни. Sad
Той липсва в торбичката. Мисля, че го напипвам в крачето, но не съм много сигурна.
........

Тестисите при новороденото трябва да се спуснат на нормално място до към 6 месец.
Мен може да намерите в Детския център на Токуда.

# 1 361
  • София
Здравейте д-р Бранков, насочиха ме към тази тема относно забелването на пишлето.
Педиатърът ни беше казал, че до 4 месец нищо да не се пипа , аз междувременно попрочетох тук във форума за въпросната процедура  и приех страната на тези, които са против насилственато и правене,  но се случи точно това от което се опасявах.
.......
По снимката не мога да си го представя. Струва ми се, че нещо не е наред.
По принцип няма срокове за забелването. А 4 месеца е безумен срок. Организмът има своя естествен начин да предизвика разлепването на ципата. Някои приемат 4 - 5 година като краен срок, други 15 година.
Трябва да видя детето. Относно хидроцелето - може да изчака до 1 годинка.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 17:13 от доктор Оги

# 1 362
  • София
Здравейте проф. Бранков,

Преди време се консултирахме с Вас относно едностранна ингвиналната херния на сина ми. Сега е на 17месеца.

Предстои операция  в сряда, като тук в Холандия анестезиолога спомена че прилагат освен общата упойка и спинална такава с цел обезболяване/комфорт във връзка след оперативна болка.

......

Вече Ви отговорих. При малките деца ние прилагаме каудална аналгезия (поставяне на мезикамента в опашката)

# 1 363
  • София
Добър ден! Според Вас на какво може да се дължи неприятен дъх на дете на две години? След ставане от сън винаги му мирише устата силно и неприятно, въпреки че всеки път ляга с измити зъби. През деня също се усеща миризма. Благодаря!

Може да се дължи на много неща. Често това е признак на стомашен проблем. Потърсете детски гастроентеролог.

# 1 364
Привет, проф. Д-р Бранков!
Преди 4 седмици в близост до слепоочието на почти 7 годишния ми син се появи малка червена точица, която неволно се разраняваше и започна да расте. Днес отново след обличане се разрани. Изпратих снимка на дерматолог и според него е “малинов” хемангиом - козметичен проблем, но аз се тревожа за вбъдеще как ще го опазим, има ли лечение , безопасно прехване ?
Благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт