Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 214 033
  • 2 336
  •   3
Отговори
# 1 425
  • София
Здравейте, проф. Бранков, дъщеричката ми е на 3,5 реални и 1 коригиран месец, роди се в 29 г.с.. Преди около 10 дни забелязах розови петънца върху клепачите на очите, не са наситени и не са релефни, дали това са хемангиоми? Тъй като голямото ми дете също е недоносено и имаше хемангиом на корема около 3-4 см, който изчезна сам с годините, но той отначалото беше доста червен и сега се притеснявам много, тъй като са на очите на малкото ми дете. ....

По снимките не ми приличат на хемангиоми. Понякога при бебетата има разширени капиляри на различни места по лицето, но те са безпроблемни. Не се безпокойте. Все пак трябва да се проследява тяхното развитие. С времето най-вероятно ще се разнесат.

# 1 426
  • София
Здравейте проф. Бранков! Знам, че сте детски хирург и не е много по темата, не е свързано с детето ми, но видях, че преди време сте отговорили на подобни запитвания. Преди доста време ми се бе появило топче от лявата страна малко по надолу от подмишницата тогава го махнаха, но след време се появи пак и ми казаха, че ако не ми пречи да не го пипам. Но преди около седмица почна леко да ме боли и да нараства, не съм ходила при хирург защото ме е страх да му го махнат, тъй като и последния път не не хвана упойката и усещах всичко. Въпросът ми е дали трябва да махам и ако да дали може с пълна упойка и може ли да ме насочите къде биха ми го махнали с пълна упойка? Благодаря предварително за информацията!

Къде е била извършена процедурата? Какъв е резултатът от хистологичното изследване?

# 1 427
Това е било сигурно преди около 6,7 години в Ботевград, мак бях още ученичка, ако не се лъжа го цепнаха и излезе гной или нещо подобно и ми сложиха превръзка и просто трябваше май да си я сменям няколко дни.

# 1 428
  • София
Не мога да Ви дам отговор без преглед.

# 1 429
Здравейте,д-р Бранков!Имам момиченце на 1,5 месеца от 10-месечна има проблем с изхождането.Ака на два,три дни но винаги е много твърдо и плаче...излязоха и фисури.Водихме я при хирург,който изписа идрозоил и проктен крем.Един гастроентеролог изписа новалак мляко,понеже става сутрин рано и пие мляко.На кухня е..яде всички плодове и зеленчуци.. сутрин овесени ядки,но няма подобрение.От две седмици обаче започна да ака на 3-4 дни само ако и направя клизма иначе се напъва ,но стиска само и само да не се изака.Четох ваш коментар за слагане на свещички няколко дена подред и пробвах с Мелилакс три поредни дни и винаги се изхожда само твърдо.Моля ви за някакъв съвет.Благодаря

# 1 430
Здравейте! На детето ми на 6 години, преди около година и половина бе открита мезентериална киста с размери 6/4см, която до април тази година бе намаляла на 4/2см. Миналата седмица обаче ехографа показа, че кистата отново е пораснала 7/4,2см.До какви размери се следи кистата и кога се налага операция и как протича една такава? Благодаря!

# 1 431
Здравейте д-р Бранков,
Дъщеря ми на 4г. Преди месец изкара червен вирус с повръщане, болка в корема и разстройство.  След като се оправи болката в корема продължава и до днес. Преди седмица и правиха ехограф на корем и се установиха подути лимфни възли в корема, а от изследване на фецес - Candida. Пи 7 дни нистатин. Болката продължи и вчера се разболя, зарази се от сестра си и сега е с ларингитна кашлица, червено гърло изписаха и Панцеф, Нексиум 1/2 на ден. Трудно го приема нексиума, стрит на прах. Давам и пробиотик.  Корема не спира да я боли вече месец. Сега стана още по-зле като почна антибиотик.  Какво може да приема за корема...Изпражненията са леко кашави. Болките се засилват основно вечер.

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 21:04 от Stanislava89

# 1 432
Здравейте докторе бебе то ми което е на 10месеца преди 2 седмици мина операция на хидроцеле / ингвинална херния но със таткото се тревожим че тестисът още е много подут
   Можели някакво мнение благодаря

# 1 433
  • София
Здравейте д-р Бранков,
Дъщеря ми на 4г. Преди месец изкара червен вирус с повръщане, болка в корема и разстройство.  След като се оправи болката в корема продължава и до днес. Преди седмица и правиха ехограф на корем и се установиха подути лимфни възли в корема, а от изследване на фецес - Candida. Пи 7 дни нистатин. Болката продължи и вчера се разболя, зарази се от сестра си и сега е с ларингитна кашлица, червено гърло изписаха и Панцеф, Нексиум 1/2 на ден. Трудно го приема нексиума, стрит на прах. Давам и пробиотик.  Корема не спира да я боли вече месец. Сега стана още по-зле като почна антибиотик.  Какво може да приема за корема...Изпражненията са леко кашави. Болките се засилват основно вечер.

Здравейте,
не е редно да назначавам лечение по Нета при такива сериозни случаи. Лечението е правилно, имайте търпение.

# 1 434
  • София
Здравейте докторе бебе то ми което е на 10месеца преди 2 седмици мина операция на хидроцеле / ингвинална херния но със таткото се тревожим че тестисът още е много подут
   ...

При такива операции много често се получава оток на скроталната торбичка поради натрупване на кръв и лимфа. Обаче за тези 2 седмици би трябвало да спадне. Изчакайте още.
Може да правите компреси с голяма марля, напоена с риванол и мъничко спирт, поставена върху скротума. Държите я, докато изсъхне и повтаряте компреса.

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 11:21 от Рaдост

# 1 435
Здравейте,  проф. Бранков.
Имам син на малко над 2 месеца с пъпна херния, педиатъра ни му залепи лепенка, но още на следващия ден стана голям мехур под лепенката и веднага я свалих. Въпроса ми е възможно ли е да ползваме бебешки колан за пъпна херния, вместо да лепим с лепенки? Ако да, бихте ли препоръчал определен модел. Наистина ми се иска да избегнем операция нататък във времето и да се постараем да преберем хернията.
 Благодаря Ви предварително за отговора.

# 1 436
Здравейте , проф. Бранков .
Преди 3 седмици дъщеря ми , която е на 10 години се събуди с болки в корема и след изхождане , което беше диария имаше и малко кръв и слуз в него . Веднага отидохме в болницата и след консултация с педиатър бяха назначени кръвни изследвания и чревни такива на фецес . Кръвните показаха завишени лимфоцити , а на фецес се изолира бактерия citobacter freundii. Пи една седмица бисептол и пробиотици , спазваше диета и още на следващия ден подобрението бе налице . Около 15ти я ден след лечението хапна малко сладко и и стана зле и повърна еднократно. Пак посетен педиатър , каза, че няма нищо притеснително и да продължаваме с диетата . Една седмица по - късно , което е днес в училище детето се отнася и изяжда два шоколадови бонбона , които му предизвикват краткотрайно гадене без повръщане . Пак ходене на педиатър отново нищо притеснително , но ни изписа Лансопрол 15 мг да пие сутрин . Вече се шашкам , че детето е болно от нещо страшно . Иначе не унила , ходи си на тренировки , играе . Моля, насочете ме към детски гастроентеролог за консултация поне за мое успокоение .
Благодаря Ви предварително за отделеното време.

# 1 437
  • София
Здравейте,  проф. Бранков.
Имам син на малко над 2 месеца с пъпна херния, педиатъра ни му залепи лепенка, но още на следващия ден стана голям мехур под лепенката и веднага я свалих. Въпроса ми е възможно ли е да ползваме бебешки колан за пъпна херния, вместо да лепим с лепенки? Ако да, бихте ли препоръчал определен модел. Наистина ми се иска да избегнем операция нататък във времето и да се постараем да преберем хернията.

Ние не препоръчваме поставянето на колани. Вие сама бихте се убедила, че това е неподходящо и безполезно.
А поставянето на лепенки дори не се препоръчва от американската педиатрична асоциация.
Иначе подробно разяснение бих дал, след като установя вида и размера на хернията.

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 10:17 от Рaдост

# 1 438
  • София
Здравейте , проф. Бранков .
Преди 3 седмици дъщеря ми , която е на 10 години се събуди с болки в корема и след изхождане , което беше диария имаше и малко кръв и слуз в него . .....
Вече се шашкам , че детето е болно от нещо страшно . Иначе не унила , ходи си на тренировки , играе . Моля, насочете ме към детски гастроентеролог за консултация поне за мое успокоение .

Да разбирам ли, че сте чела всякакви страхотии в гугъл?  Няма място за паника, Вие сама казвате, че детето е в добро общо състояние.
Потърсете доц. Мила Байчева в Педиатрията на бул. „Иван Гешов“.
Освен това, предвид проблемите със сладки храни, запишете се за д-р Димитров в Детския център на „Токуда“.

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 10:18 от Рaдост

# 1 439
Благодаря Ви! Ще запишем час при първа възможност. Вие сте в Токуда, нали?
Здравейте,  проф. Бранков.

Ние не препоръчваме поставянето на колани. Вие сама бихте се убедила, че това е неподходящо и безполезно.
А поставянето на лепенки дори не се препоръчва от американската педиатрична асоциация.
Иначе подробно разяснение бих дал след като установя вида и размера на хернията.

Общи условия

Активация на акаунт