Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 219 401
  • 2 362
  •   1
Отговори
# 1 890
Здравейте д-р Оги.
Синът ми е на 3 месеца и от раждането забелязах, че едната страна на главичката е по продълговата от другата. Ходим на упражнения за шийния мускул, но не знам дали ще помогне. Какво бихте ни посъветвали?

# 1 891
  • София
Много неясно го описвате. Не мога да си го представя.

# 1 892
Здравейте проф.  Бранков, с един въпрос за крем Елоком 0.1%. Изписаха го на сина ми за 2 седмици по един път на ден, след забелване. Забелването беше с един инструмент, подобен на ножица.  Има минално слепване само най- долу и уролога препоръча да мажем. Детето е на 1 година и малко се притеснявам,  след като прочетох листовката, дали е добър вариант да се маже с него ?

# 1 893
  • София
Кортикостероидните кремове се прилагат по целия свят за фимоза. Изискването е да не правят повече от два 30-дневни курса и самият крем да се нанася на много фин слой върху кожичката в мястото на слепването и още там, където има образуван фимозен пръстен.

# 1 894
Безкрайно Ви благодаря за отговора!

Кортикостероидните кремове се прилагат по целия свят за фимоза. Изискването е да не правят повече от два 30-дневни курса и самият крем да се нанася на много фин слой върху кожичката в мястото на слепването и още там, където има образуван фимозен пръстен.

# 1 895
Здравейте, д-р Бранков!
Синът ми е на 2 години и сме от Пловдив. Роди се  2 440 кг. Нямах успех с кърменето, имах кърма около 1 месец и то в малко количество и сме се хранили главно с АМ. Още след като се прибрахме от болницата започнаха болките му в корема, вероятно т. нар. "колики". Бяха на епизоди, при които преритваше и плачеше много силно. Уверяваха ме, че след захранването ще се оправи, но уви. Захранен е към края на 4-ти, началото на 5-ти месец. Водихме го 2 пъти на детски гастроентеролог, който му пуска кръвни изследвания и го гледа на ехограф, но не установи проблем. Първия път беше на 4 месеца и диагнозата беше колит /тогава имаше тук-там кървави нишки в акото, което се случи след една от ваксинациите/, втория път - запек. Проблеми с изхожданията сега няма, ходи си по 2 пъти на ден по голяма нужда. Единствено, ако не е ял плод предишния ден, тогава са му малко по-сухи като консистенция, но иначе са нормални. Рядко миришат по-лошо, както и газовете рядко миришат. В момента му никнат и кучешките зъби. Не знам дали има връзка с коремчето му, но сякаш се изострят проблемите или се припокриват. Когато го заболи корема, често плаче, ляга на земята, върти се в леглото, не може да си намери място, подскача в легнало положение с таза или иска да стане прав, подлага си нещо под корема или пък ляга върху мен. Интересното е, че когато легне да спи на обяд или вечер, тогава му се получават отново газове и докато не ги изкара не заспива. Вечер също има проблеми и не спи спокойно. Забелязвам, че цялото му тяло реагира и понякога целия потрепва докато газовете не излезнат или пък се събужда и почва да търси шишето да пие, може би така се успокоява. Пие вода с много малко сок за вкус, иначе отказва само вода да пие. И така пие на периоди от шишето докато не пръцне. Случвало се е около час-час и половина да мине докато не изкара газовете. Виждала съм го и да се напъва с коремчето, но да не може да пръцне. Всичко това е на епизоди през деня или през нощта и е на спазми, през останалото време няма проблем, енергичен е, весел е, няма изоставане по ръст и килограми. Когато го заболи обаче започва да нервничи, хвърля играчки, пищи силно, удря ни и след като пръцне в повечето случаи се успокоява. Има кризи, в които много плаче, направо се дере и не мога по никакъв начин да го успокоя. Като го питам какво го боли понякога ми посочва зъбите, друг път - казва "ако", защото не може да каже, че го боли заради газовете. Има периоди, в които отказва и да яде, докато не пръцне. Случва се и за няколко седмици да загуби апетит. Друг път се храни и си пръцка без проблем. Пробвали сме всякакви капки, чайове за колики, но не съм забелязвала ефект. На какво може да се дължи според Вас, дали е хирургичен или физиологичен проблем? Отчаяна съм вече.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 22:21 от Tatqna Klisarova 768289

# 1 896
Прилагам снимка доколкото може да се види така

Здравейте д-р Оги.
Синът ми е на 3 месеца и от раждането забелязах, че едната страна на главичката е по продълговата от другата. Ходим на упражнения за шийния мускул, но не знам дали ще помогне. Какво бихте ни посъветвали?

# 1 897
  • София
Здравейте д-р Оги.

Отговорих ви на лични. Аз не виждам нещо тревожно, по принцип човешкото тяло е асиметрично.
За всеки случай се консултирайте с детски неврохирург.
Вижте това: https://www.hera.bg/s.php?n=4334

# 1 898
Благодаря Ви!

Здравейте д-р Оги.

Отговорих ви на лични. Аз не виждам нещо тревожно, по принцип човешкото тяло е асиметрично.
За всеки случай се консултирайте с детски неврохирург.
Вижте това: https://www.hera.bg/s.php?n=4334

# 1 899
Здравейте, професор Бранков! Синът ми е на 3 и половина и преди около година при вирусна инфекция, придружена с температура забелязахме подуване на скротума от лявата страна. След преминаване на инфекцията отокът се резорбира, но наскоро отново забелязахме същото при разболяване. Сега детето е здраво, но продължават вариации на леко подуване и резорбция. Водихме го на двама уролози, единият беше категоричен, че е комуникиращо хидроцеле и трябва да се оперира, вторият беше на мнение да изчакаме и да проверим първо за съпътстваща херния. Посетихме и детски хирург, който каза, че на детето нищо му няма, събира течност, но какво от това ( това бяха думите му. ) Последва и преглед при друг хирург, който потвърди мнението на първият уролог - че е необходима операция. Осъзнаваме, че няма как да се оправят нещата без оперативна намеса, но сме притеснени относно самата операция - дали е сложна интервенция, бързо ли е възстановяването, необходим ли е 48 часов болничен престой?

# 1 900
  • София
Наистина, това прилича на комунициращо хидроцеле, което се активира при вирусна инфекция. Би могло да се изчака, като се проследява на 3 месеца, но в крайна сметка може да се наложи операция. Тя е лека, а болничният престой някъде е 3 дни, а на друго място може и да ви пуснат в домашен отпуск.

# 1 901
Благодаря Ви за отговора. Днес бяхме и при ехографист, установи се още един проблем - асансьорни тестиси. Десният е на ниво средата на ингвиналния канал, левият - в края на ингвиналния канал. Мануално се придвижват в скротума, но се връщат в изходна позиция. Течността в левият тестис също се движи, чрез мануално избутване. Съветът на доктора, който извърши ехографията е да изчакаме до пубертета да спаднат тестисите, но все пак да се консултираме отново с уролог и детски хирург. Според Вас необходимо ли е да се оперират асансьорните тестиси? Извините, че Ви затрупвам с въпроси, но сме притеснени и не знаем кое е най-правилното решение 😥

# 1 902
  • София
Вижте, излишно е да гадаем. По-добре доведете детето при мен, защото нещата са по-сложни, отколкото вие си ги представяте и отколкото мислят колегите "специалисти".

# 1 903
  • sofia
Здравейте,проф.д-р Бранков,
След преглед с хирург се установи пиларна киста на опашката на 13 годишно момче,която казаха,че трябва да се оперира.
Бих искала да Ви попитам,Вие занимавате ли се с такива операции?
Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 13:13 от fiorela

# 1 904
Здравейте, д-р Оги
Синът ми е на 9 месеца и днес забелязах при опит да го забеля че има бяло топче прилича ми на събрала гной.Вижда се само когато правя опит за забелване. Не е зачервено мястото или подуто.
Благодаря ви предварително ☺

Общи условия

Активация на акаунт