Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 208 530
  • 2 300
  •   2
Отговори
# 2 265
  • София
Здравейте проф. Бранков! Имам притеснение относно момченцето ми, което е на 1г. и 10мес.
От раждането е с диастаза, според педиатърката, която го следи не е проблем и е козметичен проблема. .....

Диастазата на правите коремни мускули не причинява проблеми на коремните органи. С възрастта това се преодолява, като се препоръчва укрепване на тонуса на мускулите с гимнастика и коремни преси. Няма строго определена възраст за това.
Но по снимка не се поставя диагноза. За да получите точен отговор, елате на преглед.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:08 от Рaдост

# 2 266
  • София
Здравейте, проф. Бранков.
Синът ни е на 2г и 3м и още от бебе е фимоза. Педиатърката му опита да подръпне пишата му, но леко се нацепи и впоследствие мазахме с банивал. Ние също се опитваме да придърпваме кожата леко надолу,но се отваря процеп от около 3-4мм максимално. Водили сме го на детски хирург 2пъти в гр. Варна. Препоръките бяха да изчакаме докато навърши 4г, с оглед, че може и без интервенции да се реши проблемът. Препоръчвате ли подобно изчакване? Възможно ли е мазането с кортикостероиден крем да подобри шансовете за разрешаване на ситуацията? Какво друго бихте препоръчали? Благодаря Ви предварително!

Нормалното слепване на кожичката на пениса е нормално състояние. Не се препоръчва насилствено забелване, защото това отключва проблемите. А с времето те ще се задълбочат. Препоръчвам Ви да мажете стегнатата кожичка с Елоком вечер и да правите леки придърпвания с помощта на мазилото. Това може да продължи до 2 - 3 месеца, но локалният статус да се следи от лекар.
Това е само един общ съвет, без да познавам нещата при детето. При всяко дете проблемите са индивидуални.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:09 от Рaдост

# 2 267
Здравейте проф. Бранков! Имам притеснение относно момченцето ми, което е на 1г. и 10мес.
От раждането е с диастаза, според педиатърката, която го следи не е проблем и е козметичен проблема. .....

Диастазата на правите коремни мускули не причинява проблеми на коремните органи. С възрастта това се преодолява, като се препоръчва укрепване на тонуса на мускулите с гимнастика и коремни преси. Няма строго определена възраст за това.
Но, по снимка не се поставя диагноза. За да получите точен отговор елате на преглед.

Огромно благодаря за бързия ви отговор! Пожелавам ви хубав и спокоен уикенд!

# 2 268
  • София
Здравейте проф.Бранков, синът ни е на 2г и 3месеца, пролетта бяхме при Вас на консултация за евентуално вродено хидроцеле на левия тестис (стоеше по-надолу), но Вие отхвърлихте тази диагноза.
Преди няколко дни забелязах, че десния тестис е подут, личи най-вече в изправено положение на детето и понеже бяхме на почивка и той беше повечето време гол, може би затова ми направи впечатление, нямам идея кога се е получило, не е боледувал, а и не съм разбрала ако се е ударил. Сутрин както и в легнало положение като, че ли е по-малък отока.
Възможно ли е това да е комуникиращо хидроцеле придобито сега?
Скрит текст:

# 2 269
  • София
Напълно е възможно. Ако няма предшестваща симптоматика за травма или вирусна инфекция най-вероятно е проявяващо се сега вродено хидроцеле.

# 2 270
  • София
Благодаря Ви, ако е така предполагам операцията е единствения изход, правите ли такива операции сега лятото?
Бяхме на детски център преди седмица, възможно е там като се е катерил да се е ударил, но няма как да съм сигурна, следващите дни беше доста "крив", ако е от травма има ли шанс да се разорбира само?

# 2 271
  • София
Правя такива операции, но Ви препоръчвам да изчакате. Доведете го в края на септември при мен.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 20:43 от Рaдост

# 2 272
  • София
Сърдечно благодаря, ще Ви посетим.
Хубав ден!

# 2 273
Здравейте!
А колко ориентировъчно струва опирация за сваляне на тестис и минава ли през здравна каса?

# 2 274
  • София
Освен направление по ЗК има доплащане в зависимост от някои фактори. Това не е разговор за форума.

# 2 275
Здравейте проф. Бранков, забелязахме на брадичката на детето ни което е на 1г.и 4 месеца топче, което според мен расте. Не го боли, не се е и възпалявало. Доколкото се запознах най-вероятно това е дерматоидна киста. С пълна упойка ли се отстранява, дали ще остане белег след операцията и чрез какъв вид изследване се установява точно какво е това образувание на брадичката му?

# 2 276
  • София
Пратете една снимка - не става ясно каква е локализацията на топчето.

# 2 277
Здравейте, при падане синът ми си счупи ръката в китката, основата на палеца. Гипсираха го с обикновен гипс. Още веднага направи силен обрив по цялата повърхност на ръката. След 5 дни смениха гипса с полимерен такъв, уж да може да се къпе.
Проблемът е, че излизат буквално гнойни пъпки над гипса, явно и вътре има рани. Мирише много неприятно на гной.
Снощи беше нетърпимо и го изплакнах с разтвор на сода бикарбонат. Взехме спрей за декубитални рани. Ортопедът въобще не се впечатли от нашите терзания с гнойния секрет по кожата.
Как да му помогна? Обривът го мазахме с цикатридина, с цинков крем. Част от него е над новия гипс, защото той е с по-малка площ и виждам какво е положението.
Пие ериус също.
Не знам при кого да го заведа вече?

# 2 278
Здравейте, проф. Бранков.

Синът ми на 3 години има 2 рогчета на главата, но от едната страна е доста по-подуто.Мисля, че е пораснало последните месеци. Препоръчаха ни от спешното във Варна да направим компютърна томография. В добро общо състояние е. Притеснението ни е дали не е нещо по-сериозно.

# 2 279
Здравейте Докторе може ли да ми кажете много ли е притеснително в тези резултати

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 00:38 от Moderator (Nikol)

Общи условия

Активация на акаунт