Испания

• 43 873
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
  • Испания
Има ли частни лекарски практики? Т.е. платен прием при специалист?

По принцип ли питаш?

Има. Знам за много специалисти, които сутрин работят в държавната болница, следобед - в частен кабинет или една от частните болници.

# 151
  • Euskal Herria
Съгласна съм на платен прием, само да попаднем на свестен лекар. Докато чакаме да дойде ред до плануваните прегледи и изследвания...
Скрит текст:
Джипито не вижда нищо обезпокоително - щом нямало температура, болките не били нищо. "Ако много те заболи, отивай в спешното". А се касае за възпаление на червата.

# 152
  • Испания
Оооооооо, стискам палци да откриете такъв лекар и всичко да се оправи по най-бързия начин!

Ако нямаш там близки испанци, на които имаш доверие и които можеш да попиташ, търси в интернет евентуални специалисти, както и мнение за тях, макар че /като навсякъде/ има разнопосочни мнения за един и същ лекар. И все пак...

Късмет! 🍀🍀🍀

П. П. Сега видях, че си дописала. А защо не отидете в спешното в такъв случай?

# 153
  • Euskal Herria
Благодаря!
Все се надявах поне от някъде да почне джипито. Ама не би.. Излизала в отпуск, като си дойдела, щяла да се обади.
Ако се засилят болките, няма да имаме избор,  ще ходим в спешното. Нито някакъв режим е предписала, нито за някакви медикаменти е казала. Това, което изписаха на мъжа ми в България, го е гледала, все едно е написано на китайски - не намирала такова лекарство. А ги има съставките и на латински упоменати в листовката.

# 154
  • Испания
Писах ти ЛС.

При вас преглеждат ли в поликлиниките? При нас - не. В интернет, където винаги записвам час, пише, че ако искаш да отидеш в поликлиниката, трябва да се запишеш на регистратурата. Ходих онзи ден, записаха ме, но личната щяла да ми се обади по телефона. Т. е. същата работа е, като записването през интернет.

Разбирам ги, но все пак има и неотложни срещи с личния лекар. Ще видя какво ще стане другата седмица.

# 155
  • Euskal Herria
Да, и тук е същото положение. Записват ти час за консултация с джипито по телефона. Ако тя/той прецени, те вика в поликлиниката за преглед. Мъжът ми днес беше на преглед, носеше всички документи, които има.

# 156
  • Mediterraneo
И при нас е същата работа с прегледите. На частно много трудно успях да си взема час за другата седмица, а дори се касае за гинеколог, не за нещо чак специфично. Отпуски, корони, отделно, че повечето работят на 2 места и часовете им са кът. Търси е интернет, звъни, ходи на адрес, ако трябва, че с тези автоматични телефонни централи аз лично се побърквам. Бях планирала директно на регистратурите на две клиники да ходя, добре ми върнаха едно обаждане...
Успех и дано не се влошават нещата, Янче!

# 157
Аз преди  ходих на частен гинеколог и с резултата от него на urgencias  и от там на личния и по бързо ти дават направление с тези документи. Но ако е зле направо ходете в urgencias там ще направят по бързо общи изследвания за кръв  и т.н. ако става дума за бързи възпаления, перитонит.  Дано да се оправи бързо мъжа ти.

# 158
  • In the land of Never Never
sunny112233, Тарталета, благодаря за информацията. Ще пиша на лични за координати.

# 159
  • Ispania
За връщане от България : само със сваления код, на всякьде се минава супер бързо. Хората които го нямаха, се забавяха и в България и в Испания. С кода всичко става за секунди. В Испания при кацането ти мерят температурата(не на всички) и това е. Няма по-различни мерки за сигурност от преди.
На летището в Малага пускат изпращащи в летището  , но не пускат чакащи на пристигащи вътре 🤣🤣🤣. Такива ти ми странни неща🤣.

https://www.spth.gob.es/
От тук си свалете кода за пътуване .

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 10:14 от Val

# 160
  • Mediterraneo
За Бг код не е нужен, нали? Че майка си тръгва другата неделя, да знам.

# 161
  • Euskal Herria
Не, днес се прибра синът ни. Нито в Мадрид, нито в София са ги проверявали. На Барахас го изпратихме до вратата, навътре пускат само пътуващите.
На София - стандартните проверки, декларациите, дето са раздавали в самолета (а ние свалихме от интернет), въобще не са им ги търсили. Служителка им е казала да си ги пазят, защото имало лични данни, и оставали за тях.

# 162
  • UK
Здравейте, помагали сте ми и преди, ще помоля пак.
Майка ми се прибира в БГ скоро за постоянно и се опитва да си извади E104. Не успява обаче да си запази час в seguridad social, било много натоварено, много трудно да се свържеш, кварталните офиси не работят. Опитвам се да и направя онлайн регистрация. Нали има някакъв портал с онлайн услуги, мога ли с данните които имам аз да я регистрирам или има нужда от някакви допълнителни специални кодове както в Бг искат пик за нои услигите?
Ровя из https://sede-tu.seg-social.gob.es/wps/portal/ обаче не се оправям, испанския ми е доста рехав.

# 163
  • Мадрид / София
Е 104 за какво е? Ако е за трудов стаж за пенсия прехвърлянето става по междуведомствено. Тоест подава се искане от мястото, където ще се получава пенсията или помощта за безработен. Ако ще го получава в Бг трябва да иде в пенсионното, а ако ще е в Испания и ще ги получава тук в Испания, тогава това става в Сег. Соц. Между двете страни има спогодба за прехвърлянето на трудовия стаж от едната държава в другата и ведомствата си правят запитване и си прехвърлят стажа.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 14:58 от Angela61

# 164
  • UK
Не, извинявам се, за документа за здравните осигуровки става въпрос. Трябва да го извади от соц.сег. обаче не знае как. Преди е вадила документи лично с час, сега удря на камък с телефоните за записване на час, които никой не вдига. Опитваме се да ѝ направим онлайн акаунт, обаче май искат някакви кодове, които тя няма, не е ползвала онлайн портала досега. Пътува след 2 седмици и вече не и остана време.

Общи условия

Активация на акаунт