Испания

• 43 847
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте ,мъжа ми хвана ковид само 6 дена като пристигнахме в България.В момента е хоспитализиран в Пирогов.Говорихме с личната лекарка в Испания да му пусне  баха за да не му тече ваканцията напразно,каза че не може..Някакви препоръки,Ун салудо

# 571
Във всички големи вериги в Мадрид продават бебешки артикули. За Алкампо (Alcampo) съм 100% сигурна и са на добри цени. За 4 месеца бива. Ако има специализиран магазин (на мен не ми е известен) би било по-скъпо, а за толкова малко време не е инвестиция да се супуват скъпи стоки за бебе, което ще расте и тези артикули постепенно ще престанат да са нужни.
За пампреси:
Евтините най- хвресвани са на Лидл.
Аз купувах Челино по амазон. Много ги харесвах. Има ги и по хипермаркетите.
Иначе ,да, Памперс в Испания са казват Додот.

За магазини за бебешки неща : Prenatal и Амазон. Дори количката си  я купих по амазон.
Иначе Alcampo y Carefour имат разни неща.. но пред трях препоръчвам амазон.. доставката е безплатна и може да се върне винаги.
ToysRus не препоръчвам. Това което имат не е качествено и е скъпо.

GALA,  не засиви от лекарката. Ако convenio colectivo на сектора няма такава клауза, т.е. че ако си болен да не ти тече отпуската или ако няма описана такава политика де емпреса, отпуската си тече..

# 572
Във всички големи вериги в Мадрид продават бебешки артикули. За Алкампо (Alcampo) съм 100% сигурна и са на добри цени. За 4 месеца бива. Ако има специализиран магазин (на мен не ми е известен) би било по-скъпо, а за толкова малко време не е инвестиция да се супуват скъпи стоки за бебе, което ще расте и тези артикули постепенно ще престанат да са нужни.
За пампреси:
Евтините най- хвресвани са на Лидл.
Аз купувах Челино по амазон. Много ги харесвах. Има ги и по хипермаркетите.
Иначе ,да, Памперс в Испания са казват Додот.

За магазини за бебешки неща : Prenatal и Амазон. Дори количката си  я купих по амазон.
Иначе Alcampo y Carefour имат разни неща.. но пред трях препоръчвам амазон.. доставката е безплатна и може да се върне винаги.
ToysRus не препоръчвам. Това което имат не е качествено и е скъпо.

GALA,  не засиви от лекарката. Ако convenio colectivo на сектора няма такава клауза, т.е. че ако си болен да не ти тече отпуската или ако няма описана такава политика де емпреса, отпуската си тече..
Говорих и с фирмата на мъжа ми ,имат такова право само че им трябва им баха,а личната няма това право защото не сме в Мадрид ,даже е имала подобен случай с човек отишъл на почивка в Валенсия и не могла да даде баха..Някой ако знае с кой трябвана да се свържем ще съм ви благодарна

# 573
  • Мадрид / София
При нас имаше следния случай: на колежка  ѝ назначиха ден за операция (тук се чака неопределено време за не спешните операции). След операционното лечение поне месец, обхващаше и началото на ваканцията ѝ. Шефа каза, че или трябва да си изкара лечението до край и после да изчака да си вземе отпуската след като другите колежки си я вземат, или да помоли лекаря да ѝ прекрати бахата в деня, когато ѝ започва отпуската и да продължи с отпуската. Не знам кой вариант е избрала. Май втория, защото два месеца отсъства от работа.
В Алкампо също могат да се връщат артикули, даже е по-лесно от Амазон. Знам го със сигурност (работя в един от клоновете). Само трябва да се пази бележката.
В Лидл само “памперси” могат да се купят и някои пюренца.
Столче за кола трябва да се разгледа къде е най-изгодно в зависимост от бебето и какво се иска да се купи.
Ако решите да купите нещо от Алкампо, гледайте да е голям филиал, защото има доста по-голям избор. Примерно в предишния клон където бях, имаше много неща с различни варианти, магазина е с доста по-голяма площ, за разлика от сегашния, който е по-малък и асортимента е по-ограничен.
Предполагам, че това важи и за другите вериги магазини.

# 574
  • някъде под слънцето...
аnn_
Не го приемам лично, а  интересно къде  съм писала, че информацията ми е от 15 години..
Картата , която съм снимала е издадена през март тази година  Simple Smile  .

По въпроса със здравната  карта на бебе  за да  са следили бремрнноста и  е родила тук, майката не ще да е новопристигнала.На деца родени в Испания с легално пребиваващи родители се полага безплатно здравно обслужване по закон.
Както и по закон   само година след като вземат НИЕ, могат да поискат испанска националност.
Това, че някой не си търси  правата си е негов личен избор  и не означава, тези права не съществуват.

По въпроса за инфото, когато  ми се наложи  лично да помогна на новопристигнал ? бих проверила изискванията в официалния сайт на дадената институция, вместо да се уповавам на агенция ЕЖК(Една Жена Каза).

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 11:15 от sl

# 575
благодаря на всички за информацията.. нещата явно са така както ми изглеждаха. най-вероятно пазаруването ще е онлайн от Карфур. столчета също има някакви, които ще свършат работа. (или ще поръчаме от амазон). лидлските 'памперси' не са ни фаворит, но ако додот не ни допаднат, ще са вариант (пробвали сме по-малък размер и ставаха макар и 'кройката' да не е най- подходящата за звяра). в района където ще бъдем има множество магазини, така че дребни покупки ( памперси и пюрета) могат да се правят и 'по спешност'. със захранването ще видим до къде ще сме, но гледах че има достатъчно подходящи пюрета.

# 576
благодаря на всички за информацията.. нещата явно са така както ми изглеждаха. най-вероятно пазаруването ще е онлайн от Карфур. столчета също има някакви, които ще свършат работа. (или ще поръчаме от амазон). лидлските 'памперси' не са ни фаворит, но ако додот не ни допаднат, ще са вариант (пробвали сме по-малък размер и ставаха макар и 'кройката' да не е най- подходящата за звяра). в района където ще бъдем има множество магазини, така че дребни покупки ( памперси и пюрета) могат да се правят и 'по спешност'. със захранването ще видим до къде ще сме, но гледах че има достатъчно подходящи пюрета.

Аз се повтарям, но наистина препоръчвам Челино памперси. Много са меки и детето се движи много леко. И са симпатични. Принта им е като дънки с джобче Simple Smile

https://www.alcampo.es/compra-online/ver-mas/bebe/chelino/c/W190520202

# 577
  • Мадрид / София
По повод здравното обслужване за новодошлите - европейската здравна карта би трябвало да даде правото на мед. обслужване в случай на нужда. Поне на първо време, а после, когато се започне работа тук да се иска тукашна здравна карта. Така си мисля аз.

# 578
  • някъде под слънцето...
Спроред официалния сайт на сегуридад социал, за "новодошлите" , обърнете внимание на последия абзац.:
Tendrán derecho a la prestación de asistencia sanitaria de la Seguridad Social:

Los trabajadores (afiliados y en alta o en situación asimilada a la de alta).
Los pensionistas de la Seguridad Social.
Los perceptores de prestaciones periódicas, incluidos los perceptores de la prestación o subsidio de desempleo.
Los que habiendo agotado la prestación y el subsidio por desempleo, se encuentren en desempleo y residan en España.
Los que suscriben un Convenio Especial.
Los menores tutelados por la Administración.
Los distintos de los anteriores que no teniendo cobertura obligatoria de la prestación sanitaria por otra vía, residan en España, sin perjuicio de lo dispuesto en los Reglamentos Comunitarios y Convenios Bilaterales.
Los beneficiarios de todos los anteriores:
El cónyuge o persona con análoga relación de afectividad.
El ex cónyuge a cargo del asegurado, con derecho a pensión compensatoria.
Los descendientes y personas asimiladas (tutelados, acogidos legales,  y hermanos/as), menores de 26 años o que tengan una discapacidad en grado igual o superior al 65%.
Todos ellos han de reunir los siguientes requisitos:
Convivir con el titular (salvo separados y divorciados) y estar a su cargo (salvo cónyuge y pareja de hecho).
No percibir rentas superiores al doble del IPREM.
No tener derecho a esta prestación por título distinto.
También tendrán derecho a la asistencia sanitaria los  extranjeros que encontrándose en España no tengan su residencia legal en territorio español. En este caso para obtener la asistencia sanitaria tendrán que dirigirse directamente al Servicio de Salud de la Comunidad Autónoma donde residan.

# 579
Така е , европейската здравна карта , издадена в БГ важи 1 година, дотогава все има варианти за изваждане в Испания. Ако не ,варианта е застраховка, която не е много скъпа

# 580
Точно щах да купувам застраховки и се замислих , децата ми имат бг гражданство, не са ли покрити със здравното в БГ?

# 581
# 582
  • Ispania
Sin_zaek, лидьлските памперси в Испания бяха няколко години на първо място като памперси с най-добро качество. Моите деца отдавна не носят памперси, но си спомням че 2014 , лидьлските бяха на първо място , после Додот, после тези на Карефур.
Аз за малката използвах Додот, защото само те имаха толкова малък размер , но за малкия ми син съм използвала и от Карефур, и съм много доволна (за голямия вече не помня 😅).
Това което ние мислехме за Лидл преди години, мноооооого се промени 😅. Всички германци , холандци и англичани купуват там сега.

Смайли 😅😅, уплаши ме 😅. Помислих че има нова заповед и направо щях да падна 😭.
Повече пари ми отиват за ПСР-тата, отколкото за билети🙄.
Но сигурно трябва да се радвам даже … поне има възможност да не е човек под карантина.

# 583
вал, като качество лидлските ми се струват съвсем добре. просто ни идват широки настрани и не достатъчно 'дълбоки' . до физиката на бебето и до кройката е общо взето. заради това ще заложим на додот като начало. дано кройката е същата като на памперс. не ми се занимава чак с поръчки от амазон или като някои хора да помъкна 2 куфара с памперси или други подобни 'консумативи'.  а щом и карфурските са добре като качество може и тях да пробваме.. да видим кройката. при всички положения ще тръгнем с достатъчно памперси за поне ден-два, а ако поръчаните не ни харесат, ще можем да купим други.

# 584
аnn_
Не го приемам лично, а  интересно къде  съм писала, че информацията ми е от 15 години..
Картата , която съм снимала е издадена през март тази година  Simple Smile  .

По въпроса със здравната  карта на бебе  за да  са следили бремрнноста и  е родила тук, майката не ще да е новопристигнала.На деца родени в Испания с легално пребиваващи родители се полага безплатно здравно обслужване по закон.
Както и по закон   само година след като вземат НИЕ, могат да поискат испанска националност.
Това, че някой не си търси  правата си е негов личен избор  и не означава, тези права не съществуват.

По въпроса за инфото, когато  ми се наложи  лично да помогна на новопристигнал ? бих проверила изискванията в официалния сайт на дадената институция, вместо да се уповавам на агенция ЕЖК(Една Жена Каза).
Аз не говоря за бебе. Тази карта е на жена,пристигнала от България.  Децата естествено се закачат на работещия родител.
Понеже има хора,които питат дали им се полага здравно осигуряване,ако не работят и докато се установят. Отговорът е Не. Това се опитах да обесня на вас,понеже виждам че не приемате когато някой се е сблъскал с тази ситуация съвсем и е по- информиран от вас.
Картата ,която сте снимала ако е на лице което е работило повече от 4 години в Испания естествено,че няма да има срок.
Аз говоря за новодошли,които нямат осигурена работа първите месеци и освен   европейската здравносигурителна карта от България друга не могат да ползват в Испания.

Надявам се да съм била полезна на когото трябва, а щом не сте се сблъсквали с такава ситуация в последните години няма нужда да снимате излишно карти и да спорите

Общи условия

Активация на акаунт